TÉMA

Koně

Koně Převalského z pražské zoo najdou nový domov v Kazachstánu

Pražská zoologická zahrada vybrala osm koní Převalského, které postupně přemístí do středoasijského Kazachstánu. První cesty na začátku června se zúčastní konkrétně jedna klisna a tři hřebci, jejichž hlavním cílem bude obnova populace těchto koní ve volné přírodě.
16. 4. 2024|

Muž viněný z požáru na Císařském ostrově uzavřel dohodu o vině a trestu. Má jít na osm let do vězení

Třicetiletý muž, jehož obžaloba viní ze založení požáru stájí na Císařském ostrově v Praze, uzavřel se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu. Podle ní by si měl odpykat osm let ve vězení, řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Soud bude podle něj schvalovat dohodu ve středu 20. prosince. V ohni zahynulo šest koní a dva poníci, kteří patřili jezdecké škole. Předběžná škoda byla vyčíslena na 3,5 milionu korun.
15. 12. 2023|

Správa Českého Švýcarska vyhlásila noční zákaz vstupu. Chce se vyhnout opakování požáru

Od 22 do 6 hodin bude platit zákaz vstupu do Národního parku České Švýcarsko. Jeho správa vyhlásila noční zákaz vstupu v obavě, aby se neopakoval loňský mohutný požár. V pátek odpoledne vyrazily do Českého Švýcarska i policejní hlídky, které zprvu budou dohlížet hlavně na dodržování zákazů kouření a rozdělávání ohně, ale zůstanou v něm i v noci, kdy by tam nikdo jiný než sami policisté již zůstávat neměl.
7. 7. 2023|

Nájemce milovické rezervace podle Středočeského kraje porušuje smlouvu

Závažná pochybení zjistili při kontrole přírodní rezervace v Milovicích na Nymbursku pracovníci Středočeského kraje. Ochranářská společnost Česká krajina, která do bývalého vojenského prostoru umístila velké kopytníky, podle úřadu porušuje nájemní smlouvu. Kvůli úhynu zvířete kraj zvažuje i podání podnětu na veterinární správu.
14. 6. 2023|

Dálnici D11 před Prahou načas zavřeli, pobíhali tam dva koně

Provoz na dálnici D11 u Prahy odpoledne ohrožovali dva koně, kteří utekli z převráceného přívěsu. Policie dálnici ve směru na Prahu mezi exity 8 a 18 po 17:00 dočasně uzavřela, provoz oběma pruhy byl obnoven v 18:48, v místě uzávěry se utvořila zhruba osmikilometrová kolona. Zvířata se podařilo v pořádku odchytit, řekla policejní mluvčí Michaela Richterová.
23. 4. 2023Aktualizováno23. 4. 2023, 18:09|

Při požáru stájí na pražském Císařském ostrově uhynulo osm koní

Osm koní uhynulo v úterý odpoledne při požáru stájí na Císařském ostrově v pražské Bubenči. Lidé při požáru zraněni nebyli, řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.
11. 4. 2023|

Vědecká studie vyvrací evropské i domorodé představy o původu indiánských koní

Hrdí válečníci, kteří od nepaměti projížděli na svých věrných mustanzích prérií, dokud nepotkali bílého muže, jenž jejich život zničil. Tak vypadá evropský obraz indiánských kultur Severní Ameriky. Rodová paměť původních obyvatel Nového světa je jiná, ale aktuální studie, jež vyšla v žurnálu Science, ukazuje, že pravděpodobně i ta se od pravdy liší.
9. 4. 2023|

Chov plnokrevníků v Napajedlech možná skončí, z hřebčína se podle bývalé ředitelky odváželi koně

Chov koní v hřebčíně v Napajedlech na Zlínsku, který měl nejstarší tuzemský chov anglických plnokrevníků, zřejmě skončí. Na sociálních sítích se objevily informace o ukončení činnosti hřebčína a odvozu koní. Bývalá ředitelka hřebčína Margita Balaštíková, která je poslankyní za ANO, řekla, že má informace o tom, že se koně z hřebčína odváželi. Jaká bude budoucnost hřebčína, však Balaštíková neví.
17. 2. 2023|

Členství v jezdecké federaci zdražilo o stovky procent, někteří kritizují podivné hlasování

Někteří členové České jezdecké federace se bouří kvůli zvyšování příspěvků. Členům i rekreačním jezdcům nad patnáct let podražilo členství o čtyři sta procent. Část vedení upozorňuje, že k hlasování došlo za nestandardních podmínek. Federace sdružuje přes osmnáct tisíc členů.
30. 1. 2023|

Ukrajinští veteráni se léčí pomocí hipoterapie. Pomáhá jim lépe spát, míní odbornice

Na Ukrajině je podle tamních úřadů momentálně milion dvě stě tisíc veteránů. Po konci války by jejich počet mohl vzrůst na pět milionů. Řada z vojáků přišla v bojích k těžkým zraněním a momentálně se rehabilitují ve speciálních centrech. Součástí jejich terapie a léčby je v některých případech i jízda na koni.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 21:00|

30 let zpět: Policejní zásah při Velké pardubické

Před zahájením 102. ročníku Velké pardubické vnikli na závodní dráhu samozvaní ochránci koní a snažili se zabránit konání dostihu. Policie a soukromá bezpečnostní agentura po více než deseti minutách zajistily pořádek a několik aktivistů zadržely. Po opožděném startu však další výtržníci vběhli přímo pod kopyta koní před Malým vodním příkopem, a narušili tak průběh dostihu. Podle velitele vnější služby východočeské policejní správy v Hradci Králové Františka Kubáta byl zásah, při kterém byla řada zadržených zraněna, v souladu se zákonem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 10. 2022|

Patnáct koní, desítky tisíc lidí. Velkou pardubickou provázejí uzavírky

Pardubice se připravují na dvoudenní dostihový festival, jehož vrcholem bude nedělní Velká pardubická. Letos ji koně poběží už postodvaatřicáté. Na start jediné trati, jejíž součástí je i nejtěžší překážka Taxisův příkop, by se jich mělo postavit patnáct. Protože na dostihy dorazí desítky tisíc lidí, budou platit hlavně v neděli různá dopravní omezení. Kyvadlová doprava na závodiště ale bude zdarma.
7. 10. 2022|

Nový majitel hřebčína v Mimoni nezaplatil. Areál tak půjde znovu do dražby

Hřebčín v Mimoni, který je proslulý chovem anglických plnokrevníků, je opět bez majitele. Investor z Olomouce, který v červenci areál vydražil, nezaplatil v dané lhůtě částku 25 milionů korun. Dražba se proto bude koncem října opakovat. Minimální kupní cena je sedmnáct milionů korun.
7. 10. 2022|

Prvňáčci z Kladrub vyrazili vstříc vzdělání nezvyklým dopravním prostředkem

Kočár se spřežením starokladrubských koní vezl nové žáky z Kladrub nad Labem do základní školy v Řečanech nad Labem. Tamní tradiční cestu žáků za jejich prvním školním rokem pořádá národní hřebčín každý rok.
1. 9. 2022|

Archeologové objevili na Chomutovsku hrob náčelníka a jeho zvířat z období stěhování národů

Více než šestnáct set let starý hrob náčelníka pochovaného se psem a dvojicí koní odkryli archeologové v severních Čechách na Chomutovsku. Podobné nálezy jsou u nás velmi vzácné. I přesto, že byl hrob vykradený, objevili na místě i několik zlatých mincí. Výzkum trval přibližně rok.
24. 5. 2022|

Lidstvo cíleně křížilo zvířata už před 4500 lety. Archeologové našli nejstarší důkazy

Vědci objevili nejstarší známý doklad o hybridizaci cíleně způsobené lidmi. Kříženec dvou druhů osla přišel na svět před asi 4500 lety v Mezopotámii.
18. 1. 2022|

Koně středověkých rytířů nebyli žádní obři, připomínali dnešní poníky

Historické velkofilmy i seriály zobrazují válečné oře jako mohutná zvířata, která se tyčí vysoko nad obyčejnou pěchotou. Nový výzkum britských archeologů ale ukazuje, že šlo o tvory mnohem menší, odpovídající dnešním poníkům.
12. 1. 2022|

Stáda divokých koní tvoří složitou a vrstevnatou společnost, ukázal výzkum pomocí dronů

Divocí koně žijí v rozsáhlých stádech, která se rychle pohybují krajinou –⁠ proto se doposud jen těžko studovali. Teď ale mezinárodní výzkumný tým vědců z Kjótské a Štrasburské univerzity nasadil na jejich výzkum drony. Experti je pomocí tichých vrtulníčků sledovali v portugalském pohoří Serra D'Arga.
28. 12. 2021|

Proti silu pro národní hřebčín ve Slatiňanech protestují místní. Bojí se prachu a hluku

Část obyvatel Slatiňan na Chrudimsku protestuje proti záměru národního hřebčína umístit poblíž stájí silo s čističkou obilí. Lidé se obávají nadměrného zatížení prachem a hlukem. Příspěvková organizace ministerstva zemědělství se hájí tím, že se jedná o modernizaci stávajícího zařízení, která ušetří peníze za obilí nyní často znehodnocené plísněmi a škůdci.
13. 12. 2021|

Divocí exmoorští koně pomáhají přírodě už na šesti místech Česka. Prohánějí se i Janovským mokřadem

Tři mladí hřebci divokých exmoorských koní se ve středu přestěhovali do nové přírodní rezervace Janovský mokřad vedle dálnice D5 u Nýřan na Plzeňsku. Rezervaci v cenném území vyhlásil na jaře Plzeňský kraj, který se podílel na převozu koní z rezervace u Rokycan. Zřejmě na začátku nového roku přibydou do Janovského mokřadu dvě mladé jalovice praturů. Původně měly být vypuštěny ve středu, v milovické rezervaci ochranářské organizace Česká krajina se je ale zatím v úterý nepodařilo odchytit.
9. 12. 2021|

Koně mají jediného předka. Do střední Evropy přišli před 4 tisíci lety, odhalila studie

Velká mezinárodní studie odhalila původ moderních domácích koní. Vědci, včetně těch českých, v ní popsali, že všechna tato zvířata mají společný původ.
21. 10. 2021|

Závodiště v Ascotu zaplnili angličtí plnokrevníci a noblesní klobouky. Dorazila i královská rodina

Dostihová dráha ve městě Ascot v anglickém hrabství Berkshire proti loňském roku zcela zaplnila své ochozy milovníky dostihů. Ve slavnostní den, během něhož si dámy vzaly klobouky a muži elegantní cylindry, tradičně dorazili i členové britské královské rodiny. Děje se tak již od roku 1711, kdy závod založila královna Anna Stuartovna. Současná panovnice Alžběta II. však na zahajovací den letošního ročníku nedorazila. Zastoupil ji ale jeji syn, princ Charles s chotí Camillou, vévodkyní z Cornwallu.
16. 6. 2021|

Koně v Tlumačově dostávají speciální stravu. Má zvýšit jejich výkon i zlepšit zdraví

Dlouhodobá fyzická aktivita u závodních koní vede k poškození jejich srdečních svalů, jater a narušuje také jejich metabolismus. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně přímo v praxi zkoumají, jak se dá zátěž zmírnit. Vyžaduje to speciální stravu, ale také sledování životních funkcí zvířete. Výzkum by mohl pomoci také dalším zvířatům, dokonce i lidem.
20. 5. 2021|

Napoleon se prohnal Moravou. Staletí po bitvě žijí u Slavkova potomci francouzských vojáků

Jeden z nejslavnějších světových vojevůdců dosáhl jednoho ze svých největších bitevních úspěchů na Moravě. Na začátku prosince 1805 porazil Napoleon v bitvě tří císařů ruskou a rakouskou armádu. Svými rozměry přesáhl střet jakoukoliv jinou do té doby započatou bitvu, zkázu nerozsel ale jen na bojišti. Nejvíce trpěli obyvatelé okolních vesnic, které vojáci zplundrovali. Někteří Francouzi se ale na Moravě usadili a založili rodiny, bitva také přispěla k počátkům národního obrození. Její odkaz je stále živý, ať už v podobě legend o zakopaném pokladu či každoročních rekonstrukcí bojů historickými nadšenci. Od smrti francouzského císaře uplynulo 5. května dvě stě let.
5. 5. 2021|