TÉMA

Podyjí

V Podyjí po roce sčítali netopýry a vrápence

Odborníci v Podyjí na Znojemsku po roce sčítali netopýry a vrápence. V patnácti lokalitách národního parku Podyjí a jeho blízkém okolí napočítali 631 jedinců. Zhruba polovinu z celkového počtu tvořil vrápenec malý, který patří mezi kriticky ohrožené druhy. Mezi další druhy patřil například netopýr hvízdavý, netopýr nejmenší či netopýr brvitý. Vědci je sčítají v Podyjí již řadu let, přičemž se zaměřují na opuštěné objekty či přírodní podzemní prostory. I přes druhovou pestrost, jež se v lokalitě vyskytuje, se nejedná o velký počet zimujících jedinců.
6. 2. 2024|

Pařezení pomáhá pavoukům. Studie prokázala, že zastaralý způsob péče o les zlepšuje jeho rozmanitost

Odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně zjišťovali, jak prosvětlování porostů a následný vývoj lesního ekosystému ovlivňují společenstva pavouků, kteří žijí na povrchu půdy v lesích národního parku Podyjí. O výzkumu informovala Evropská komise.
18. 12. 2023|

Národní park Podyjí strádá pod náporem turistů. Chodí mimo značené trasy a parkují, kde se dá

Národní park Podyjí láká čím dál více turistů. Loni ho navštívilo asi půl milionu lidí, o sto tisíc více než v předchozím roce. Nápor návštěvníků ale správcům parku přináší starosti. Někteří turisté totiž pravidla parku nerespektují a vyráží mimo značené stezky. Problémy působí i zaparkovaná auta.
23. 2. 2021|

30 let zpět: Otevření mostu mezi Moravou a Rakouskem

Poprvé od konce 40. let 20. století se otevřel hraniční most spojující Čížov v moravském Podyjí s rakouským Hardeggem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
16. 4. 2020|

Brabec stvrdil novou zonaci Šumavy. Nejpřísnější ochrana bude platit ve čtvrtině parku

Vyhlášku o nové zonaci Národního parku Šumava ve čtvrtek podepsal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), platit bude od začátku března. Park regule rozdělí do čtyř sekcí s různým režimem ochrany, přičemž rozčlenění by mělo platit patnáct let. V současnosti má národní park zóny tři. Jihočeský kraj, který má k vyhlášce připomínky, rozhodnutí ministerstva nepřekvapilo.
13. 2. 2020Aktualizováno13. 2. 2020, 13:47|

Národní parky se rozdělí na čtyři zóny, na připomínky zbývá poslední den

Už jen poslední den zbývá pro podání připomínek k návrhu nových zón v národních parcích. Zřejmě největší spory se vedou kolem zón na Šumavě – zatímco obce chtějí volnější pravidla, odborníci naopak přísnější. Podobné debaty vyvolávají nové zóny i v Krkonoších. Naopak bez problémů stanovily zóny v Podyjí. Parky by nové dělení měly mít hotové do konce června, pak je posoudí a vyhlásí ministerstvo životního prostředí.
14. 3. 2019|