TÉMA

Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

Nejvyšší soud musí znovu rozhodnout o dovoláních v kauze IZIP, nařídil Ústavní soud

Ústavní soud nařídil Nejvyššímu soudu, aby se znovu zabýval dovoláními bývalého ředitele společnosti IZIP Jiřího Paška a společníka firmy FINIM Ilji Čurdy. Oba si odpykávají šestileté tresty vězení za podvod. Nejvyšší soud v roce 2021 procesně chyboval, když Paškovi s Čurdou neumožnil reagovat na vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství k jejich dovolání. Rozsudek i po úterním zásahu ÚS zůstává pravomocný.
21. 11. 2023|

Lékař chtěl v Merklíně zřídit novou ordinaci. Pojišťovna a svaz praktiků se postavily proti

Kolem poskytování lékařské péče na jižním Plzeňsku panují nejasnosti. V Merklíně se mladý praktický lékař pro dospělé pokusil otevřít vlastní praxi. Podpořili ho obec, kraj i občané. Zdravotní pojišťovna přesto žádost zamítla. Doporučila mu, aby začal ordinovat radši v Horšovském Týně, jenže tam lékař pro dospělé nechybí.
6. 10. 2023|

„U zubaře jsme nebyli čtyři roky.“ Češi z příhraničí jezdí za stomatology do Polska

K zubařům v Polsku stále častěji přicházejí Češi. Řeší tak situaci, kdy v tuzemsku ani po letech nemohou žádného najít. V polském příhraničí je objednají do měsíce. Standardní zákroky, za které na místě pacienti zaplatí, jim následně může refundovat zdravotní pojišťovna.
5. 10. 2023|

Stálého stomatologa přes pojišťovnu nemá pětina lidí. Roste nápor na zubní pohotovosti

Roste nápor na zubní pohotovosti. Řada pacientů je vyhledává i proto, že se jim nedaří najít stálého zubaře. Lékaře přes pojišťovnu nemá asi pětina lidí v Česku. Někteří bez akutních potíží pohotovostní službu navíc zneužívají. Po tom, co v poslední době některé pohotovosti zkrátily nebo ukončily provoz, se kraje snaží situaci řešit a jednají i s ministerstvem.
3. 10. 2023|

Na změnu zdravotní pojišťovny mají zájemci poslední týden. Klíčové bývají preventivní programy a příspěvky

Klienti, kteří chtějí změnit zdravotní pojišťovnu, mají čas už jen do příští soboty. I proto se teď pojišťovny prezentují na řadě veřejných akcí a inzerují ve velkém. Změnit mohou lidé pojišťovnu maximálně jednou za rok. Letos možnosti využily tisíce klientů.
24. 9. 2023|

Pro zavedení přímých plateb od pacientů v současnosti není politická podpora, řekl Fiala na konferenci

Pro zavedení spoluúčasti pacientů podle premiéra Petra Fialy (ODS) teď není politická podpora. ODS to už zkusila a zaplatila za to, řekl na konferenci Unie zaměstnavatelských svazů Zdravotnictví 2024. Podle průzkumu Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) vyšší spoluúčast odmítá jedenatřicet procent obyvatel. Dobrovolné připojištění za vyšší kvalitu služeb podporuje šedesát devět procent Čechů. Za zásadní problémy, se kterými se zdravotnictví potýká, označil Fiala nedostatek léčiv a nespokojenost mladých lékařů s novelou zákoníku práce.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 17:45|

Soud poslal do vazby podnikatele Špringla stíhaného v kauze armádní zakázky

Soud ve čtvrtek poslal do vazby podnikatele Jindřicha Špringla, který čelí obvinění v kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. Po neveřejném zasedání to novinářům řekl dozorující státní zástupce Adam Borgula. Soud se podle něj ztotožnil s jeho obavou, že by obviněný mohl pokračovat v trestné činnosti a také ovlivňovat svědky.
21. 9. 2023|

VZP začne hradit diabetikům nutričního terapeuta

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) začne diabetikům od příštího roku hradit služby nutričních specialistů, po pacientech bude požadovat dodržování režimu. Informovali o tom zástupci pojišťovny. Služba bude určena především pacientům s nově diagnostikovaným diabetem druhého typu, obézním diabetikům nebo lidem, kterým byla nasazena injekční léčba. Cílem je snížit rizika vzniku komplikací a spotřebu léků.
6. 9. 2023|

Očkovat se proti RS virům bude možné od září. Pojišťovny budou vakcínu proplácet jen částečně

Blíží se podzim a s ním sezona respiračních onemocnění. Lékaři vyzývají, aby se zejména starší lidé a rizikové skupiny obyvatel nechali naočkovat proti chřipce. Letos poprvé budou k dispozici také vakcíny proti RS virům, za ty si ale zájemci připlatí.
29. 8. 2023|

Onkologického pacienta podpořil ve sporu o úhradu léčby soud. Pojišťovna postoj nezměnila

Některé moderní způsoby léčby rakoviny jsou drahé a nejsou ještě zařazeny do běžných úhrad pojišťoven. Řada pacientů se proto domáhá zaplacení pomocí speciální výjimky i soudů. Onkologického pacienta z Českých Budějovic podpořil i Nejvyšší správní soud (NSS). Jenže ani poté mu pojišťovna léčbu neuhradila.
14. 8. 2023|

V Česku stále chybí některé léky. Lékaři musí improvizovat i u pacientů s Parkinsonovou chorobou

V českých lékárnách i nadále chybí některé léky. Nedostatková jsou antibiotika s penicilinem, sirupy proti horečce nebo přípravky pro léčbu průjmových onemocnění. Některá léčiva by se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) měla objevit až koncem ledna. Problém je nově také s léčivými přípravky pro pacienty s Parkinsonovou chorobou. Týká se to těch s látkou levodopa, které užívají skoro všichni s touto nemocí.
7. 8. 2023|

Lékařů není málo, problém je v organizaci, míní Philip. Pediatrů ubývá, absolventi nechtějí do maloměst, říká Bodnár z VZP

Česká lékařská komora upozorňuje na nedostatek lékařů. Podle místopředsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví Toma Philipa (KDU-ČSL) jich je téměř šedesát tisíc, což je v rámci Evropské unie průměr. V některých státech Unie ale možná nejsou zatíženi tolika administrativními úkony, a tak mají více času na pacienty, míní. Dle náměstka ředitele VZP Jana Bodnára počet lékařů v Česku dokonce stoupá, ubývá ale pediatrů, což může být v některých regionech brzy problém. Typický student lékařství navíc pochází z velkého města, kde chce zůstat. „Musí se podporovat vzdělávání lékařů. (…) pokud na to nebude dost peněz, nikdy jich nemůže být dostatek,“ míní člen zdravotnického výboru Kamal Farhan (ANO). Uvedli to v pořadu Události, komentáře.
24. 6. 2023|

Cukrovka bez rozpíchaných prstů a s přesnějším měřením. Senzory už má až třetina diabetiků I. typu

Malý senzor na zadní straně paže, který umí nepřetržitě měřit hladinu cukru v krvi – zařízení už využívá rekordní počet diabetiků prvního typu. Podle odhadů Centra diabetologie pražského IKEMu je už může mít až třetina z přibližně 60 tisíc pacientů. Zařízení je citlivější než tradiční glukometry. Pomáhá také varovat před příliš nízkou či vysokou glykemií. Růst zájmu potvrzují i zdravotní pojišťovny, které jich za minulý rok uhradily zatím nejvíc v historii. Diabetici druhého typu na senzory zatím nárok nemají.
8. 6. 2023|

Pojišťovnám rostou nevyplacené vratky za léky. Mnoho lidí nemá bankovní účty

Některým zdravotním pojišťovnám včetně největší VZP rostou částky nevyplacených vratek za léky. Jde až o desítky milionů korun. Peníze se často nedaří doručit. Mnoho lidí totiž stále nemá bankovní účet a spoléhá se na poštovní poukázky.
20. 5. 2023|

V Česku řádí „psychošmejdi“. Terapeuti i pacienti volají po změně zákona

Zájem o pomoc psychoterapeutů roste, odborníků na péči o duševní zdraví je ale v Česku nedostatek. Stále častěji tak své služby nabízejí i lidé, kteří nemají patřičné vzdělání, což může mít pro pacienty závažné důsledky. Pacientské organizace a asociace psychoterapeutů proto chtějí, aby zákon jasně stanovil, kdo může pomoc nabízet.
1. 5. 2023|

Policie obvinila v kauze Dozimetr pět lidí

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili v případu souvisejícím s kauzou Dozimetr pět lidí, potvrdil žalobce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Kvůli hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) viní policie skupinu z trestných činů podplacení, přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 12:15|

V kauze Dozimetr byli obviněni další lidé včetně exposlance Šnajdra, píše Seznam a Deník N

V kauze Dozimetr bylo obviněno několik dalších lidí včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Uvedly to ve středu servery Seznam Zprávy a Deník N na základě nejmenovaných zdrojů blízkých vyšetřování. Nová obvinění se podle serverů týkají větve kauzy kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Šnajdr v minulosti působil jako náměstek ministra zdravotnictví a také jako člen správní rady VZP.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 22:02|

Najít pediatra na Vysočině je skoro nemožné. Kraj chce nové ordinace otevřít v nemocnicích

Kraj Vysočina má plán na zlepšení dostupnosti pediatrů. Nové ambulance plánuje zřídit přímo v nemocnicích, zaregistrovat by se v nich mohly stovky dětí. Na Vysočině chybějí dětští lékaři dlouhodobě. Každý rok tam několik ordinací pro děti a dorost skončí, protože lékaři odcházejí do penze. Náhradu za ně se ale městům většinou sehnat nedaří.
8. 3. 2023|

Podvodníci rozesílají SMS odkazující na falešný Portál občana, varoval Bartoš

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) varoval před podvodníky, kteří rozesílají SMS zprávy odkazující na falešný Portál občana, jehož prostřednictvím chtějí na lidech vylákat přístupové údaje k jejich bankovnímu účtu. Jediná správná adresa portálu je https://obcan.portal.gov.cz, připomněl na Twitteru Bartoš.
6. 3. 2023|

Zeman si po odchodu z Hradu zřídí kancelář. Mynář se chce věnovat rodině

Prezident Miloš Zeman byl v pátek naposledy ve své kanceláři na Pražském hradě. V lánské pracovně bude ještě v pondělí pobývat v souvislosti s přijetím premiéra Petra Fialy (ODS). Po přestěhování všech věcí se pak přesune do nového domu v Lánech, kde zůstane až do inaugurace svého nástupce Petra Pavla. Informoval o tom jeho kancléř Vratislav Mynář. Zeman si po odchodu z funkce zřídí kancelář, asistentku mu bude dělat jeho žena Ivana. Mynář zároveň informoval, že sám na svou funkci rezignuje zřejmě ve čtvrtek 9. března dopoledne, tedy v den Pavlovy inaugurace. Před rezignací své nástupkyni Janě Vohralíkové předá potřebné dokumenty.
3. 3. 2023|

Nejdražší lék na spinální svalovou atrofii dostalo přes třicet dětí

Lék na spinální svalovou atrofii (SMA), který je v současné době nejdražší v Česku schválenou léčbou, zaplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) za dva roky 31 dětem. Informovala o tom v tiskové zprávě. Dalším pacientům léčbu, která pro jednoho vyjde na více než padesát milionů korun, platily i jiné zdravotní pojišťovny, šlo o jednotky případů. Lidé se stejnou nemocí mohou dostávat jiný medikament, který stojí 5,7 milionu. Od začátku roku 2022 lékaři vyšetřují na riziko tohoto onemocnění už novorozené děti.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 15:22|

Uprchlíci si musí vyřídit nové průkazy zdravotního pojištění, jde to i on-line

Uprchlíci z Ukrajiny, kteří chtějí dál zůstávat v českém systému zdravotního pojištění, si musí do konce března vyřídit nový průkaz pojištěnce. Dospělí, kteří jsou v Česku déle než 150 dní, musí také pojišťovně nahlásit, jestli si pojištění dál budou platit sami, jsou zaměstnaní nebo pečují o malé děti.
27. 2. 2023|

Liberecký soud začal projednávat případ chlapce, který utonul na koupališti v Českém Dubu

Okresní soud v Liberci začal projednávat případ chlapce, který v červenci 2020 utonul na koupališti v Českém Dubu na Liberecku. Zástupci vedoucího tábora Tomáši Mádrovi hrozí za usmrcení z nedbalosti až šestiletý trest vězení, podle státního zástupce neplnil své povinnosti. Mádr u soudu písemně vyjádřil lítost nad tím, co se stalo, a pozůstalým se omluvil. Svou vinu ale nevidí v rozsahu, v jakém ji prezentoval státní zástupce, uvedl ve svém vyjádření.
22. 2. 2023|

Nový pražský primátor Svoboda si nechá poslanecký mandát. Ostatních funkcí se plánuje vzdát

Kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda (ODS) chce po svém zvolení do čela metropole zůstat řadovým poslancem. Své funkce ve sněmovních výborech dá k dispozici, odstoupit chce také z místa přednosty gynekologické kliniky. Rezignuje i na členství ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny.
14. 2. 2023|