TÉMA

Ašdod

Izraelští protestující blokují humanitární materiál do Gazy. Je to pomoc nepřátelům z Hamásu, říkají

Příbuzní rukojmí unesených teroristy z Hamásu stupňují tlak na vládu Izraele. Kritizují přísun pomoci do Gazy, a dokonce blokují humanitární konvoje. Potom, co armáda omezila přístup k hraničním přechodům, se přesunuli ke klíčovému přístavu Ašdod, který slouží jako překladiště pomoci pro Gazu. Humanitární náklad podle protestujících míří k těm, kdo si ho nezaslouží.
2. 2. 2024|

Netanjahu hodlá justiční reformu prosadit. Protestům navzdory

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek večer v televizním vystoupení prohlásil, že hodlá pokračovat v prosazování „zodpovědné justiční reformy“. Na řadě míst v Izraeli lidé opět vyšli demonstrovat proti vládě. Dříve během dne rezervisté izraelské armády protestovali i před domy několika ministrů. Na řadě míst lidé blokovali silnice, policie zatkla několik desítek demonstrantů. Parlament navíc v noci na čtvrtek schválil zákon, který má zabránit tomu, aby nejvyšší soud mohl odvolat premiéra.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 22:37|

Izrael v odvetě za odpálení raket ostřeloval Pásmo Gazy. Palestinci považují dohody s Emiráty a Bahrajnem za zradu

Letadla izraelské armády v noci zasáhla cíle v palestinském Pásmu Gazy, odkud radikálové na izraelské území vypálili několik raket. Islamistické hnutí Hamás tak reagovalo na dohody o navázání plnohodnotných diplomatických vztahů s Izraelem, které podepsali v úterý zástupci Spojených Arabských Emirátů a Bahrajnu. Z Gazy ani z Izraele podle Reuters nebyli hlášeni mrtví.
16. 9. 2020|

PODÍVEJTE SE: Palestinský raketový útok v přímém přenosu ČT24

Poté, co Izrael zabil v Gaze vysoce postaveného člena teroristické skupiny Islámský džihád, byla na izraelské území vypálena z Gazy řada raket. Sirény hlásící příchod raketového útoku se ozvaly i během živého vstupu zpravodaje ČT Davida Borka z jihoizraelského města Ašdod. „Lidé mají čtyřicet pět sekund, aby se skryli do krytů nebo na místa, kde jim zástavba poskytuje alespoň částečnou ochranu,“ popsal situaci Borek. Krátce po sirénách se ozvala detonace izraelského protiraketového systému.
13. 11. 2019|
Izrael

Malá kulturní válka kvůli stromku. Izraelci se pohádali o symboly

Ostré debaty vyvolalo v Izraeli umístění vánočního stromku v hale nákupního centra. Na jedné straně zazněly výtky, že symboly Vánoc urážejí tradice judaismu. Na straně druhé se ozvali imigranti z bývalého Sovětského svazu, pro které je stromek nazývaný v ruštině jolka už dávno tradicí novoroční, a nikoli náboženskou.
25. 12. 2018|