TÉMA

Vánoční trhy

Komplic útočníka na štrasburské vánoční trhy dostal třicet let vězení

V souvislosti s útokem na vánoční trhy ve Štrasburku v roce 2018, při kterém zemřelo pět lidí, udělil soud v Paříži třicetiletý trest vězení. Dostal ho muž, který podle obžaloby útočníkovi pomohl obstarat si zbraň, píše agentura AFP. Samotného pachatele zastřelila po dvou dnech od útoku policie.
4. 4. 2024|

Kreativní drahokam. Brno je Evropským hlavním městem Vánoc

Brno získalo hlavní cenu v soutěži o Evropské hlavní město Vánoc, která vznikla v roce 2017. Mezinárodní porota oceňuje v kategorii nad 100 tisíc obyvatel města, která propagují křesťanské hodnoty. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí TIC (Turistického informačního centra) Brno Hana Bánovská.
15. 12. 2023|

Prodejci na vánočních trzích v Chrudimi mají stánky zdarma, dodržet ale musí otvírací dobu

Vánoční trhy v Chrudimi jsou letos poprvé přímo v centru na náměstí. Podle radnice by se tak vánoční atmosféra měla dostat blíž k lidem. Pronájem stánků mají prodejci zdarma, z rozpočtu dala radnice na akci půl milionu korun. Stánkařům zároveň stanovila speciální pravidla, především otvírací dobu.
6. 12. 2023|

Farmáři chtějí zůstat na pražských náplavkách, sepsali petici vánočním trhům

Tradiční sobotní farmářské trhy mají na pražských náplavkách v předvánočním období nahradit trhy adventní. Farmářům se to ale nelíbí, proto sepisují petici. Podle nich si za prosinec vydělají nejvíce peněz a ve svých rozpočtech už s nimi počítají.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 20:58|

Zaměstnanci firmy Astacus sponzorovali Zemanovce. Společnost pořádá trhy na Hradě

Na Pražském hradě se už tradičně konají vánoční trhy. Firma Astacus jednatele Michala Pechana si letos kromě prostoru za katedrálou pronajala také část druhého nádvoří. Několik Pechanových zaměstnanců přitom v minulosti sponzorovalo Stranu práv občanů Zemanovci (SPOZ). Hrad žádný střet zájmů nevnímá.
26. 11. 2022|

Vánoční trhy budou v Brně i na nově zrekonstruovaném Moravském náměstí

V Brně se chýlí ke konci rekonstrukce parku na Moravském náměstí za 131 milionů korun. Slavnostní otevření je v plánu v pondělí. Příští týden by měla začít v místě stavba vyhlídkového kola, které bude spuštěné se začátkem adventu a vánočních trhů 25. listopadu.
16. 11. 2022|

Covid v Česku dále zpomaluje, mezi týdny ubývá v řádech tisícovek případů. Na akce může neomezený počet lidí

V pondělí testy potvrdily v Česku 10 159 nových případů covidu-19, zhruba o 3300 méně než před týdnem. Vedle nových případů hygienici zaznamenali 1869 podezření na opakovanou nákazu. I jejich počet se ale snížil, a to zhruba o 650. V mezitýdenním srovnání ubylo rovněž hospitalizovaných s koronavirem, je jich 2834. Klesl však i počet provedených testů. Během března budou mít lidé nárok už pouze na jeden PCR test na měsíc zdarma, oproti dosavadním pěti. Od úterý také nově není omezený počet lidí na hromadných akcích. Do Česka dorazilo víc než 130 tisíc vakcín od firmy Novavax.
1. 3. 2022Aktualizováno1. 3. 2022, 12:51|

Za zrušené vánoční trhy stále chybí kompenzace. Nový kabinet pomoc zatím neupřesnil

Obchodníci stále nedostali kompenzace za zrušené adventní trhy. Minulá vláda sice slíbila, že stát většinu ztrát trhovců uhradí, jenže kompenzační program nespustila. Nový kabinet situaci analyzuje. Jak podnikatelům pomůže, zatím neupřesnil.
23. 12. 2021|

V neděli potvrdily testy 3740 případů covidu-19. Starosta Prahy 1 hájil trhy na Václavském náměstí

Počet nově potvrzených případů covidu-19 klesl v neděli zhruba o desetinu oproti předchozímu týdnu. Pozitivních testů bylo 3740, méně jich laboratoře potvrdily naposledy 7. listopadu. Oproti minulému týdnu klesl zhruba o čtvrtinu počet lidí, kteří s touto nemocí leží v nemocnicích. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) má ve středu na jednání vlády přinést konkrétní sadu protiepidemických opatření, která budou platit do konce letošního roku. V Událostech, komentářích se představitelé městské části Praha 1, Jihlavy a Ostravy přeli o vánočních trzích.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 22:55|

Berlín si připomíná útok na vánoční trh, vyšetřovací výbor našel stovky chyb v práci policie

Přesně před pěti lety zabil terorista na berlínském vánočním trhu třináct lidí. Výroční vzpomínkové akce se v neděli v německé metropoli účastnil prezident Frank-Walter Steinmeier i berlínský starosta. Vyšetřování mimo jiné poukázalo i na řadu pochybení ze strany německých úřadů.
19. 12. 2021|

Pandemie ve světě: V Rakousku pokračuje uzávěra pro neočkované, V USA zemřelo s covidem 800 tisíc lidí

V Rakousku skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení platí dál. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem se v USA vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny. Britský premiér Boris Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:24|

Zrušené vánoční trhy jsou problém i pro neziskové organizace, pořádají místo nich sbírky

Omezené vánoční trhy ovlivnily i prodej výrobků neziskových organizací. Ty se potýkají s menším zájmem zákazníků. Peníze z vánočních trhů chybí i záchranné stanici pro volně žijící zvířata. Ta má teď krmivo pouze do konce roku. Jinde pomohli trhovcům lokální obchody nebo kulturní centrum, aby mohly svoje zboží prodávat uvnitř.
7. 12. 2021|

Nevidím důvod, proč neumožnit konání vánočních trhů, říká molekulární biolog Šerý

Podle výzkumu molekulárního biologa Omara Šerého je riziko přenosu covidu-19 v obchodních řetězcích nízké. Šerý zároveň nevidí důvod k zákazu vánočních trhů. Počet nově nakažených koronavirem v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. Podle člena výboru Poslanecké sněmovny pro zdravotnictví Jiřího Maška (ANO) proto není zatím třeba zavádět nová opatření. Oba vystoupili v pondělním pořadu Události, komentáře.
7. 12. 2021|

„My jsme respektovali zrušení adventních trhů, nicméně hledali jsme variantu, jak je zachovat“

Kvůli zhoršené epidemické situaci letos vláda v demisi zakázala adventní trhy. Výjimku mají jen vybrané stánky, například se stromky nebo kapry. Některá města ale prodej vánočního zboží umožňují převedením na farmářské trhy, zimní jarmarky či podobné akce. Většina stánků napříč Českem ale zůstává zavřena.
5. 12. 2021|

Epidemie nezpomaluje, ve středu přibylo 21 126 nakažených covidem

V Česku ve středu přibylo 21 126 potvrzených případů koronaviru, víc než před týdnem. Po úterním mezitýdenním poklesu byl tentokrát přírůstek proti minulé středě asi o 3100 vyšší. V nemocnicích bylo ve středu s koronavirem 6561 pacientů, z nich 1064 bylo v těžkém stavu. Incidenční číslo se dostalo zpět nad 1200, ke čtvrtku na 100 tisíc obyvatel za sedm dní připadá 1222 nově potvrzených nákaz, předchozí den to bylo 1194. Reprodukční číslo aktuálně činí 1,01. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) chce s Anticovid týmem nové vlády probrat pandemický zákon.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 16:37|

Britští obchodníci varují, že o Vánocích hrozí nedostatek alkoholu. Obtíže se nevyhýbají adventním trhům

Britové dostali varování, že o Vánocích hrozí nedostatek a zdražování alkoholických nápojů. Ostrovnímu ministru dopravy to napsalo na pět desítek firem obchodujících s vínem a dalším alkoholem s tím, že mají kvůli nízkému počtu řidičů problémy se zásobováním. Příčinou krize je kombinace dopadů pandemie, pobrexitových celních pravidel a odchodu unijních pracovníků, stejně jako neřešených problémů v autodopravě.
28. 11. 2021|

Zákaz vánočních trhů je diskriminační, tvrdí Hřib. Vláda má opatření vyhlašovat v předstihu

Vláda v demisi ve čtvrtek zakázala konání vánočních trhů. Skončit musely v pátek po osmnácté hodině. Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) v pořadu Interview ČT24 řekl, že opatření považuje za diskriminační a nesmyslné. Zároveň oznámil, že souhlasí s povinným očkováním zdravotníků. Rozhovor vedla moderátorka Zuzana Tvarůžková.
26. 11. 2021|

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření platí od pátku 26. listopadu

Vláda v demisi spolu s nouzovým stavem schválila nová opatření, která platí od pátečních 18 hodin. Kabinet například upravil otevírací dobu restaurací a barů nebo účast sedících diváků na hromadných akcích.
25. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 18:04|

Sotva vánoční trhy začaly, už musí zavřít. Stánkaři se bojí, že od státu nic nedostanou, Praha uvažuje o odkupu zboží

Vánoční trhy druhý rok v řadě nebudou. Ve čtvrtek o tom rozhodla vláda. Jejich pořadatele, stánkaře, ale i radnice měst, kde se trhy konat měly, zákaz překvapil a zklamal. Nejenže jejich přípravě věnovali mnohaměsíční úsilí, ale nyní již často jsou na náměstích přinejmenším rozestavěné stánky, někde už trhy fakticky začaly. Skončit musely nejpozději v pátek v 18 hodin. Pražský radní Jan Chabr (TOP 09) vyzval k přesnému stanovení toho, co se nesmí konat. Připomněl, že jiné než vánoční trhy zavřít nemusí, vláda na nich jen zakázala konzumaci.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 18:00|

Poslanci potvrdili předsedy výborů. SPD požadovalo zrušení nouzového stavu

Poslanci ve funkcích potvrdili předsedy sněmovních výborů, které jejich členové volili ve středu a ve čtvrtek. Zvolili i členy stálých sněmovních komisí pro kontrolu různých zpravodajských služeb. Hnutí SPD neprosadilo na program schůze debatu o zrušení nouzového stavu, který vyhlásila končící vláda. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) postup kabinetu před poslanci hájil.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 10:53|

Vláda vyhlásila nouzový stav, omezila hromadné akce či otevírací dobu restaurací

V Česku bude kvůli epidemii covidu-19 znovu platit nouzový stav. Vláda v demisi ho na čtvrtečním jednání vyhlásila na 30 dní s platností od půlnoci ze čtvrtka na pátek, sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet se ještě v úterý shodl s hejtmany na tom, že nouzový stav zatím není nutný. Některá plošná opatření by bez nouzového stavu ale nebylo možné vyhlásit. Vláda upravila otevírací dobu restaurací či barů či kapacitu kulturních nebo sportovních událostí.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 20:31|

Armáda převeze z Brna do Prahy 19 pacientů. Moravskoslezský kraj chce omezit hromadné akce

Armáda ve čtvrtek převeze ze dvou brněnských fakultních nemocnic až 19 pacientů do Prahy. Informoval o tom koordinátor intenzivní péče. Moravskoslezský kraj bude kvůli stále se zhoršující epidemické situaci žádat krajské hygieniky o omezení hromadných akcí. Omezení společenského života na minimálně čtrnáct dnů už v úterý avizoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) na tiskové konferenci vyzval, aby zejména senioři v následujících dnech výrazně omezili kontakty. Naopak v Olomouckém kraji, který je na tom nejhůř, zatím hygienici žádná místní opatření nechystají.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 18:17|

Vánoční trhy letos začínají s rozpaky a kvůli covidu většinou bez kulturního programu

První adventní neděle nastvá sice až příští víkend, na řadě míst ale už teď začaly vánoční trhy. Většinou budou sice bez kulturního programu, ovšem s mnohem menším omezením než vloni. Vánoční sortiment, ale i jídlo a pití už nabízejí stánky například v Olomouci, Českých Budějovicích a částečně i v Praze. Konzumace jídla na vánočních trzích je sice v neděli ještě bez omezení, od pondělí ale bude nutné při ní mít doklad bezinfekčnosti.
21. 11. 2021|

Rodina z Hluboček darovala Olomouci třicetimetrový vánoční strom. Kvůli bezpečnosti je nakonec o něco nižší

Na Horní náměstí v Olomouci v neděli odpoledne dorazil letošní vánoční strom. Zhruba třicet metrů vysokou jedli, kterou bylo nutné pokácet z bezpečnostních důvodů, věnovala městu rodina z Hluboček. Strom je nakonec asi o osm metrů nižší, radnice ho nechala zkrátit kvůli bezpečí lidí. Tahač s neobvyklým nákladem mohli sledovat obyvatelé Mrskles, Přáslavic a velké části Olomouce. Strom bude slavnostně rozsvícen v neděli 21. listopadu současně se zahájením adventních trhů.
8. 11. 2021|