TÉMA

Pohádka

Kvíz: Česká televize vysílá pohádky na Štědrý večer už třicet let. Znáte je dobře?

Na Štědrý večer letos Česká televize připravila pro diváky v premiéře pohádku Klíč svatého Petra. Vysílání pohádky 24. prosince vpodvečer je už vnímáno jako tradice, letošní výpravný příběh je už jednatřicátým takovým pohádkovým vyprávěním. Následující kvíz prověří, jak pozornými diváky štědrovečerních pohádek jste.
24. 12. 2023|

Vánoce s ČT: Štědrý večer odemkne Klíč svatého Petra, silvestr se ohlédne za 70 lety televizní zábavy

I v roce 2023 dodrží Česká televize tradici a na Štědrý den odvysílá v premiéře novou pohádku. Letošní Klíč svatého Petra režíroval tvůrce už několika předchozích štědrovečerních příběhů Karel Janák. V premiéře se mohou diváci těšit také na česko-slovenskou pohádku Tři zlaté dukáty a nejen pro neslyšící diváky vznikla pohádka Dvě Mařenky. Hlavní silvestrovský program připomene to nejlepší ze zábavné tvorby uplynulých sedmi dekád ve vysílání ČT. Nový rok začne Vánočním příběhem od režisérky Ireny Pavláskové.
31. 10. 2023|

Líná babička slézá v ostravském divadle i osmitisícovku

Národní divadlo moravskoslezské přeneslo na jeviště pohádkový příběh O líné babičce ze stejnojmenné knihy Aleny Kastnerové. Inscenace vypráví o seniorce, která se místo hlídání vnoučat pouští do mnohdy adrenalinových dobrodružství. Kulisy pro ně se musely vměstnat do komorního prostoru Divadla 12, kde se představení hraje.
24. 1. 2023|

Vánoční pohádky na ČT vyzradí tajemství nové staré bambitky i „Krakonoše“ Švehlíka

O vánočních svátcích nadělí Česká televize divákům opět několik televizních premiér. Na Štědrý den uvidí pokračování Tajemství staré bambitky, novou pohádkou je také Krakonošovo tajemství vycházející z legendy o pánu hor. Ještě v závěru roku se v předpremiéře v iVysílání představí úvodní epizoda komediálního seriálu Dobré ráno, Brno! Nový rok pak v České televizi rozběhne v televizní premiéře životopisné drama Zátopek. Naopak derniéru čeká o letošních svátcích program ČT3.
2. 11. 2022|

Odkud se vzal Krakonoš? Jeho chalupa stojí v brněnském televizním studiu

Novou vánoční pohádku s názvem Krakonošovo tajemství natáčí v těchto dnech režisér Peter Bebjak v brněnském studiu České televize. První část se zimními záběry má štáb už za sebou, po natáčení studiových záběrů se vypraví do dalších krajů Česka. Roli pána hor ztvární herec David Švehlík.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 16:24|

Princ Mamánek musí opustit zámecký mamahotel. Na cestu dostal trailer

K narozeninám si Jan Budař nadělil oficiální upoutávku ke svému novému filmu. Vyšla přesně v den jeho pětačtyřicátin, v pohádce Princ Mamánek hraje jen o málo mladšího zhýčkaného královského potomka, který je donucen konečně dospět. Budař novinku také napsal a režíroval i si skládal hudbu. Je rovněž autorem stejnojmenné knihy.
1. 8. 2022|

Česko-ukrajinská pohádka v Divadle pod Palmovkou chce dětem vrátit důvěru v dobro

Pražské Divadlo pod Palmovkou připravilo novou autorskou pohádku, které porozumí české i ukrajinské děti. V obou těchto jazycích se také Kouzelné sny, jak se představení jmenuje, hrají. S českými herci ho nazkoušeli divadelníci, kteří utekli z Ukrajiny před válkou. Pohádka cílí na malé diváky od pěti do devíti let.
18. 6. 2022|

„Chtěl jsem si zahrát prince,“ přiznává Budař. Mamánkovi v jeho filmové pohádce táhne na čtyřicet

Jan Budař na podzim uvede do kin pohádku Princ Mamánek. Ve své celovečerní režijní prvotině si zahrál i titulní roli – rozmazleného téměř čtyřicátníka Ludvíka, kterého donutí dospět, až když ho „tatík vykopne z baráku“. V roli královny se po bezmála třiceti letech vrací před kameru Jana Nagyová, známá jako princezna Arabela.
8. 6. 2022|

30 let zpět: Natáčení druhé série Arabely

Dětský seriál Arabela z roku 1980 měl u diváků takový úspěch, že se tvůrci po letech rozhodli natočit jeho pokračování. První díl nové série Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek měl premiéru na Štědrý den roku 1993. Natáčení ale probíhalo už na jaře předešlého roku. Televizní štáb zachytil známé herce při natáčení na hradě Bouzov.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 5. 2022|

Vetchý loupežníkem, Klus králem. Tajemství staré bambitky pokračuje v kinech

Po deseti letech pokračuje Tajemství staré bambitky. Vrací se Ondřej Vetchý coby loupežník nebo Tomáš Klus, který „povýšil“ na krále. Zatímco první pohádka vznikla pro Českou televizi, druhý příběh se odehrává nejprve na velkém plátně. Tajemství staré bambitky 2 mělo mít původně premiéru před Vánoci, pandemie ale uvedení do kin odsunulo na 10. února.
10. 2. 2022|

Krása uvnitř je důležitější než ta navenek, shodnou se Kráska a zvíře. Prince nepotřebují

I ošklivý člověk může být krásný – pro toho, kdo ho miluje. Národní divadlo v odkládané premiéře v lednu uvedlo pohádkový příběh Kráska a zvíře. Inscenaci o síle lásky připravil režisér Daniel Špinar. V titulních rolích se představují Anna Fialová a David Prachař.
11. 1. 2022|

Sudičky vám předpověděly svatbu a co teď s tím? Štědrovečerní pohádka dává odpověď

Na Štědrý den Česká televize naděluje dětem i dospělým novou pohádku už devětadvacet let. V té nejnovější s názvem Jak si nevzít princeznu se v hlavních rolích představí Marek Adamczyk a Anna Fialová. Už pošesté se režie štědrovečerní pohádky ujal režisér Karel Janák. Je to podle něj velká zodpovědnost, ale také výzva, aby se lidem líbila. Diváci mohou pohádku sledovat na obrazovkách České televize na Štědrý večer od 19 hodin.
23. 12. 2021|

Lidé vyznávají vaši Popelku, jako kdyby to byla naše národní postava, říká režisérka norského remaku

Tvůrci norského zpracování Popelky chtěli navázat na původní film, zároveň se ale snažili o moderní výraz. V Událostech, komentářích to řekla režisérka remaku Tři přání pro Popelku Cecilie A. Mosliová. Filmařka také uvedla, že považuje za poctu, že se její snímek promítá i v České republice.
21. 12. 2021|

ČT o Vánocích: Marek Adamczyk si nechce vzít Annu Fialovou a Jiřina Bohdalová flámuje

Česká televize překvapuje celý rok, na Vánoce ale musí být tradiční, tlumočí přání diváků generální ředitel České televize Petr Dvořák. Chybět tedy ani letos o svátcích nebudou pohádky, jak ty oblíbené, tak nové. V premiéře na Štědrý den uvede ČT příběh Jak si nevzít princeznu. Na silvestra uspořádá Největší flám k životnímu jubileu Jiřiny Bohdalové. Na Nový rok se uzavře výpravná minisérie o životě a panování Marie Terezie.
2. 11. 2021|

Tajemství staré bambitky prozradí až kina, poodhaluje ho ale první ukázka

Tajemství staré bambitky patří k divácky nejúspěšnějším pohádkám posledních let. Po deseti letech vzniká volné pokračování, v hlavních rolích se opět vrací Tomáš Klus či Ondřej Vetchý. Premiéra je plánována na 9. prosince do kin, v těchto dnech se práce na pohádce přesouvá ze střižny do postprodukce. Nový příběh poodkrývá první teaser.
11. 8. 2021|

Tomáš Klus před Vánoci odkryje další Tajemství staré bambitky

Po deseti letech se pokračování dočká divácky úspěšná pohádka Tajemství staré bambitky. Příběh kdysi splnil písničkáři Tomáši Klusovi přání zahrát si prince, v novém pohádkovém dobrodružství se objeví jako král. Diváci se na Tajemství staré bambitky 2 mohou těšit 9. prosince tohoto roku v kinech. Tvůrci slibují opět klasickou pohádku s humorem a písničkami.
6. 4. 2021|

Popelka v norském remaku má být vzorem pro současné dívky. Cool ale byla i ta Vorlíčkova

Norové natáčí novou verzi Tří oříšků pro Popelku. Původní pohádka je neodmyslitelnou součástí norského vánočního programu, podobně jako i v Německu a samozřejmě pro české diváky. Premiéra se připravuje na listopad, novou Popelku, jako dívku, která má odvahu být sama za sebe, ztvární norská zpěvačka Astrid S.
12. 3. 2021|

Pro děti a jejich rodinu. V iVysílání je zabaví pohádky, dobrodružství i humor

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24, zaměřené zejména na filmy, seriály a kulturní pořady. V aktuálním výběru myslíme na menší i větší děti a také rodiče, kteří rádi zavzpomínají na televizní příběhy svého dětství.
31. 3. 2020|

Kotek jako učitel a Hádek jako trpaslík natáčí ve Žlebech vánoční pohádku

Zámek Žleby u Čáslavi na pár dnů obsadili filmaři České televize. V historických kulisách začali natáčet novou pohádku O vánoční hvězdě. Režisérem je Karel Janák, z herců se divákům představí například Vojtěch Kotek, Anna Geislerová nebo Matěj Hádek.
21. 1. 2020|

Čas na pohádku se blíží. Hodinářův učeň představuje první teaser

Dobro, zlo a láska nechybí v nové celovečerní pohádce Hodinářův učeň, kterou natočila Jitka Rudolfová. V kinech bude mít premiéru v polovině letošního srpna. Klasický, ale zároveň zábavný příběh s předstihem představuje divákům první teaser.
15. 4. 2019|
Události komentáře

Kouzlo vánočních pohádek. Je nutné hledat i nové cesty, ale nepřehnat to, říká režisér Janák

Natočit novou vánoční pohádku pro televizi v situaci, kdy žánr „definují“ už klasické Tři oříšky pro popelku, Pyšná princezna nebo Šíleně smutná princezna, je zavazující i stresující. V Událostech, komentářích to konstatoval režisér Karel Janák. Jeho kolega Zdeněk Zelenka připomněl, že štědrovečerní pohádka musí zaujmout celou rodinu, a je třeba ji proto dělat jinak než film pro kina.
22. 12. 2018|