TÉMA

Černé moře

Kyjev ohlásil zasažení a potopení ruské hlídkové lodi u Krymského mostu

Ukrajině se v noci na úterý podařilo pomocí mořských dronů zničit ruskou hlídkovou loď Sergej Kotov v Černém moři, oznámila ukrajinská vojenská rozvědka s tím, že šlo o operaci jedné z jejích speciálních jednotek. Informace o potopení lodi se podle agentury Unian objevila i na ruských proválečných účtech na platformě Telegram. Oficiálně zatím Rusko zprávu nekomentovalo.
5. 3. 2024|

Ukrajina se drží lépe, než svět očekával, říká analytik Bříza. Morálku armády a západní pomoc označuje za klíčové

Ukrajinská armáda se po dvou letech vzdoru vůči plnohodnotné ruské invazi drží lépe, než čekal celý svět, uvedl vojenský analytik Vlastimil Bříza v pořadu Události, komentáře. Druhý rok trvajícího konfliktu označil za „krvavý“, jelikož se podle něj ztráty ruské armády blíží počtu ztrát některých zemí za druhé světové války. O válce podle Břízy rozhodnou dva faktory – morálka ukrajinské armády i obyvatelstva a vojenská pomoc ze Západu.
24. 2. 2024|

Zóna ČT24: Ukrajina slavila úspěch na moři, u Avdijivky ustupovala

Ukrajina na začátku týdne oslavovala potopení další velké ruské lodi Cezar Kunikov, šlo o několikátý výrazný úspěch v Černém moři. Naproti tomu na zemi se dařilo méně. Po několika měsících bojů s mnohonásobnou ruskou přesilou ukrajinské síly přišly o Avdijivku, stažení zbylých obránců Kyjev oznámil o víkendu. Vojenská pomoc bránící se zemi se od pátku probírala za přítomnosti politických a vojenských špiček na Mnichovské bezpečnostní konferenci.
18. 2. 2024|

Ukrajinci tvrdí, že potopili v Černém moři ruskou raketovou korvetu

Ukrajinské ozbrojené síly tvrdí, že zničily blízko okupovaného poloostrova Krym ruskou raketovou korvetu Ivanovec. Loď utrpěla v noci ze středy na čtvrtek několik přímých zásahů trupu, v důsledku kterých se potopila, píše server BBC. Ruská strana zatím událost nekomentovala.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 15:56|

Past pokroku: Zničení Kachovské přehrady způsobilo Ukrajině nevyčíslitelné škody

Zničení přehrady Kachovka na jihu Ukrajiny mělo za následek nejen rozsáhlé záplavy a humanitární krizi, ale také řadu závažných dopadů na životní prostředí, které vyvolávají velké obavy. Protržení této klíčové přehrady narušilo ekologickou rovnováhu oblasti, což vedlo ke kontaminaci, zničení biotopů a dlouhodobým důsledkům pro celou oblast.
22. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 09:01|

Rumuni těží z krachu obilné dohody. Přístav Konstanca zažívá nebývalý rozmach

Šéf NATO Jens Stoltenberg ocenil, že se Ukrajině podařilo vytlačit ruské námořnictvo z části Černého moře a obnovit trasy pro vývoz obilí. Navzdory tomu, že Moskva v létě od obilné dohody odstoupila, koridorem Ukrajinci za poslední dva měsíce přepravili na sedm set tisíc tun zrna. Hlavní exportní cestou ale zůstává rumunská Konstanca. Za deset měsíců už prošlo přístavem u delty Dunaje skoro třicet milionů tun obilí, což je o pět milionů víc než za celý loňský rok.
29. 11. 2023|

Mohutná bouře zasáhla Krym. Podle ukrajinských představitelů spláchla část ruské obranné linie

Bouře v oblasti Černého moře zasáhla okupovaný Krymský poloostrov a jih Ruska. Kvůli nepříznivému počasí zemřel jeden člověk, téměř půl milionu obyvatel se ocitlo bez elektrického proudu. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka bouře poškodila ruské obranné linie, které okupanti na Krymu vybudovali v obavě před hrozbou ukrajinského vylodění. Bouře zasáhla i území Ukrajiny pod kontrolou Kyjeva, tam způsobily komplikace také sněhové vánice.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 15:37|

Ukrajina potopila ruský křižník Moskva díky skvělé práci meteorologů, tvrdí nová studie

Dvojice radarových expertů ze švédského obranného výzkumu ve spolupráci s meteorologem ze Švédského meteorologického a hydrologického institutu oznámila, že nalezla přesvědčivé důkazy, které naznačují, jak se povedlo Ukrajincům potopit ruský křižník Moskva. Vědci tvrdí, že chytře využili vzácný meteorologický jev.
20. 11. 2023|

Zasáhli jsme a potopili dvě ruské lodě u Krymu, tvrdí ukrajinská vojenská rozvědka

Ukrajina v noci na pátek u poloostrova Krym zasáhla dvě malé ruské výsadkové lodě s posádkou a obrněnci, uvedla podle agentury Unian ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). Později na platformě Telegram sdělila, že obě plavidla se po útoku námořních dronů v zátoce Vuzka potopila. Rusko zatím zprávu nekomentovalo.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 21:33|

Rusové zasáhli obytný dům v Záporoží, zemřeli dva lidé. Okupanti zabíjeli i jinde

Nejméně dva lidi zabil a další čtyři zranil ruský útok na město Záporoží v jižní části Ukrajiny, který zasáhl několikapodlažní bytový dům, uvedla agentura Ukrinform s odvoláním na ukrajinské činitele. Dřívější zprávy hovořily o třech pohřešovaných po tomto útoku, mezitím se ale podařilo jednoho člověka vyprostit zpod sutin. Jedna žena zahynula při dalším ruském útoku na vesnici Obuchivka u Dnipra a další člověk zemřel při náletu na Chersonskou oblast, sdělili také ukrajinští představitelé.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 15:36|

Rusové nepolevují v útocích u Avdijivky na východě Ukrajiny

Ruské síly se dál snaží prorazit ukrajinskou obranu u Avdijivky na východě Ukrajiny, sdělil na Facebooku generální štáb ukrajinské armády. Ukrajinské síly podle něj za poslední den odrazily asi dvacet ruských útoků v této oblasti. Americký Institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější analýze války na Ukrajině upozornil, že ruské armádní vedení se patrně snaží v informačním prostoru diskuze o ruské ofenzivě u Avdijivky omezit.
14. 10. 2023Aktualizováno14. 10. 2023, 14:12|

Rusko posiluje obranu Krymu. Ukrajinská armáda zesílila ostřelování a zvolila taktiku dekapitace

Krym je klíčovým a strategickým bodem války. Rusové se momentálně snaží ukrajinský poloostrov, který od roku 2014 okupují, opevnit a zvýšit na něm obranyschopnost svých sil. Ukrajinská strana zase usiluje o převzetí kontroly nad Krymem a svými prohlášeními i činy potvrzuje, že útoky zesilují. Moskva do Simferopolu přesouvá vybavení protivzdušné obrany a buduje protitankové zátarasy.
3. 10. 2023|

Ruské útoky zabily dva lidi v oděském přístavu a šest v Chersonské oblasti

Rusko zaútočilo na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny, uvedla agentura Unian. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila všechny drony a většinu střel, škody ale i tak utrpěla přístavní infrastruktura včetně obilných sil a v areálu zahynuli dva lidé. Zničen byl i nepoužívaný hotel v přístavu. Šest lidí zabily ruské útoky v Chersonské oblasti. Zbraně létaly i opačným směrem. Guvernér ruské Kurské oblasti prohlásil, že při dronovém útoku na Kursk došlo k poškození střechy administrativní budovy a několika obytných domů.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 22:03|

Do Istanbulu doplula druhá loď s ukrajinským obilím, ruským hrozbám navzdory

Do Istanbulu doplula druhá loď s nákladem ukrajinského obilí, oznámila agentura AFP s odvoláním na specializovaný server sledující námořní dopravu. Loď Aroyat, plavící se pod vlajkou Palau, vyplula v pátek z ukrajinského přístavu Čornomorsk. O den dříve do Istanbulu doplula loď Resilient Africa. Stalo se tak navzdory hrozbám Ruska, že napadne každou loď plující do či z ukrajinských přístavů.
24. 9. 2023|

Po ukrajinském zásahu velitelství Černomořské flotily je nejméně devět mrtvých, tvrdí šéf rozvědky Budanov

Při ukrajinském útoku na velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymu zahynulo nejméně devět lidí, dalších šestnáct jich bylo zraněno, řekl stanici Hlas Ameriky šéf ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov. Mezi raněnými jsou podle něj generálové. Tiskové oddělení ukrajinských sil pro speciální operace tvrdí, že armáda budovu velitelství flotily zasáhla během porady jejího velení. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.
23. 9. 2023Aktualizováno23. 9. 2023, 15:14|

Ukrajinské obilí chceme dostat skrze koridory do třetích zemí, říká Výborný. Řešíme to tady a teď, oponuje Balaštíková

Trojice středoevropských zemí –⁠ Polsko, Maďarsko a Slovensko –⁠ setrvává ve svém embargu na dovoz ukrajinského obilí. Kyjev na to reagoval stížností u Světové obchodní organizace (WTO). Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je nutné zatlačit na export obilí z Ruskem napadené země skrze solidární koridory. Poslankyně a členka sněmovního zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO) v debatě v Událostech, komentářích uvedla, že se problém řeší jen současně, bez výhledu do budoucna.
22. 9. 2023|

Z ukrajinského Čornomorsku vyplula loď s pšenicí, poprvé od krachu obilných dohod

Z ukrajinského námořního přístavu Čornomorsk poprvé od krachu obilných dohod letos v červenci vyplula loď s obilím. V úterý to oznámil místopředseda ukrajinské vlády Oleksandr Kubrakov. Podle agentury Reuters jde o test schopnosti země znovuotevřít námořní cesty v době, kdy se útočící Rusko snaží obnovit faktickou blokádu Ukrajiny.
19. 9. 2023|

Do ukrajinského přístavu připluly poprvé od vypovězení obilných dohod nákladní lodě

V ukrajinském přístavu Čornomorsk zakotvily v sobotu večer dvě nákladní lodě, které připluly pro obilí. Jsou to první plavidla, která do přístavů v Oděské oblasti vplula od začátku ruské invaze na Ukrajinu mimo rámec obilných dohod, od nichž Rusko letos v červenci odstoupilo. Do Černého moře zamířila navzdory hrozbám Moskvy, že bude pokládat lodě mířící do ukrajinských přístavů za vojenské cíle.
17. 9. 2023|

Ukrajinci zasáhli ruskou raketovou loď. Dron se schovával za vlnami, píše Ukrajinska pravda

Ukrajinský námořní dron poškodil ruskou raketovou loď Samum v Černém moři, uvedlo s odvoláním na zdroje v ukrajinské tajné službě SBU několik médií včetně serveru Ukrajinska pravda. Ten vypíchl schopnost dronu plout ve větších vlnách, které ho schovají. Loď podle některých z nich musela být odtažena na opravu, přičemž se výrazně nakláněla. Útok se odehrál už ve čtvrtek. Informovala o něm i ruská strana, ta ale tvrdí, že byl odražen.
15. 9. 2023|

Ukrajina oznámila, že se jí podařilo poškodit dvě ruské hlídkové lodi

Ukrajina hlásí, že se v Černém moři podařilo poškodit dvě ruské hlídkové lodi třídy Vasilij Bykov, uvedla podle agentury Unian ukrajinská armáda. Lodě projektu Vasilij Bykov jsou podle dostupných informací vyzbrojeny střelami s plochou dráhou letu Kalibr. Ty Rusko často využívá k útokům proti Ukrajině.
14. 9. 2023|

Ukrajinci údajně zničili na Krymu systém protivzdušné obrany S-400

Ukrajina zřejmě zničila ruský systém protivzdušné obrany S-400 u města Jevpatorija na Ruskem nelegálně anektovaném Krymu při nočním útoku dronů a raket, který ve čtvrtek provedla ukrajinská bezpečnostní služba a námořnictvo. Uvedl to zdroj z ukrajinské rozvědky pro agenturu Reuters. Ukrajinská armáda také tvrdí, že poškodila dvě ruské hlídkové lodi v Černém moři. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protivzdušná obrana nad Krymem sestřelila jedenáct bezpilotních letounů. Rusové si nemohou být jistí, kde přijde další úder, míní Tomáš Řepa z Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:17|

Sevastopolem otřásly výbuchy, vzplála zřejmě ruská výsadková loď a ponorka

Sevastopolem na Ruskem obsazeném poloostrově Krym otřáslo během noci několik mohutných výbuchů, informovala agentura Unian. Tamní okupační činitel Michail Razvožajev uvedl, že Ukrajinci ve městě zasáhli loděnici, kde vypukl požár a nejméně 24 lidí utrpělo zranění. Ukrajinská rozvědka prohlásila, že došlo k zásahu ruské ponorky a výsadkové lodě. Rusové podle Unianu uzavřeli Krymský most, který spojuje poloostrov s Ruskem.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 17:41|

Ukrajinských útoků v Černém moři přibývá, pro Rusko je oblast klíčová

Role Černého moře je od začátku válečného konfliktu na Ukrajině extrémně důležitá. Černomořská flotila na okupovaném Krymu je pro Moskvu klíčovou strategickou výhodou, a proto není překvapením, že ukrajinských vojenských akcí na moři přibývá. Středeční série výbuchů v Sevastopolu, zisk čtyř těžebních plošin nebo poškozená výsadková loď v Novorosijsku jsou toho důkazem.
13. 9. 2023|

Rumunsko hlásí nález kusů dronu. Jsou podobné ruské technice, sdělila Bukurešť NATO

Na území Rumunska se v sobotu našly kusy dronu podobného těm, které používaná ruská armáda. Podle agentury Reuters to uvedl resort obrany v Bukurešti. Prezident Klaus Iohannis prohlásil, že jde o nepřijatelné narušení vzdušného prostoru Rumunska, a o události informoval šéfa NATO Jense Stoltenberga, píše agentura Reuters.
9. 9. 2023Aktualizováno9. 9. 2023, 19:08|