TÉMA

Štědrý den

Štědrého večera 1953 se v Šakvicích nedožilo přes sto lidí. Zabil je opilý strojvedoucí

Štědrý den je obvykle považován za období klidu po předvánočním nákupním shonu, je dnem, na který se těší děti celý rok, a v žádném případě to není moment, kdy by musela truchlit celá tisícihlavá vesnice i široké okolí. V roce 1953 se to ale stalo. Na Štědrý den toho roku se stala druhá nejtragičtější železniční nehoda v české historii. Byla navíc mimořádně bizarní – hlavní roli hrál alkohol a značně prodloužená předvánoční směna posádky parní lokomotivy.
23. 12. 2023|

Hasiči na Štědrý den zasahovali u 45 požárů. Zranilo se při nich sedm lidí

Hasiči na Štědrý den v Česku zasahovali u 45 požárů, loni jich bylo 52. Nikdo při nich nezemřel, sedm lidí se zranilo. Předběžná škoda je 30,4 milionu korun, z toho většina připadá na požár zemědělské haly se senem a stroji v Klášterci u Vimperku, který podle odhadů způsobil škodu 25 milionů korun. Vyplývá to z informací na webu Hasičského záchranného sboru (HZS).
25. 12. 2022Aktualizováno25. 12. 2022, 09:38|

30 let zpět: Štědrý večer lidí bez domova

Reportáž z Brna zachycuje pomoc potřebným, kterou obstarala charitativní organizace Naděje. Ta lidem v nouzi poskytla štědrovečerní večeři.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 12. 2022|

S kaprem připlouvá spása. Česká sváteční večeře má i duchovní význam

Kapr představuje nedílnou součást českých Vánoc a v řadě tuzemských domácností dotváří kolorit Štědrého večera. Důvod, proč si Češi o Štědrém dni pochutnávají právě na rybě, je ovšem mnohem duchovnější, než by se při pohledu na smažené maso s bramborovým salátem mohlo zdát. Proč vlastně jíme na svátky kapra?
24. 12. 2022|

Na třicet tisíc dětí v Česku má rodiče ve vězení. O Vánocích jim pomáhá Andělský strom

V Česku žije až třicet tisíc dětí, které mají matku nebo otce ve vězení. Takové domácnosti navíc většinou patří k těm nejchudším. Už dvanáct let jim pomáhá projekt Andělský strom. O Vánocích dětem zajistí dárek a do obdarování zapojí i odsouzeného rodiče.
24. 12. 2022|

Vánoce v bílém jsou spíše výjimkou než pravidlem. V posledních letech je ukusuje série teplých svátků

Bílé Vánoce jsou spíše sen než realita, a to dlouhodobě. Skutečnou ladovskou zimu Česko  o svátcích zažilo naposledy v roce 1981, podle meteorologů navíc v posledních letech na Štědrý den významněji stoupají teploty.
23. 12. 2022|

Dělníci při stavbě protipovodňových opatření v Brně poškodili železniční most. Provoz se omezí

Při stavbě protipovodňových opatření v Brně porušili stavbaři pilíře a klenbu železničního mostu přes řeku Svratku. Provoz vlaků tak bude muset být omezen. Správa železnic (SŽ) bude instalovat od čtvrtečního večera do Štědrého dne mostní provizorium, aby mohl být provoz obnoven, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SŽ Jan Nevola. Do 20:30 bude podle něj provoz po mostě možný. Výluka bude poté na koleji pro vlaky z hlavního nádraží do Jihlavy a na jedné ze dvou kolejí z hlavního nádraží na Břeclav. Investorem protipovodňových opatření je město Brno.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 13:36|

Na Štědrý den bude pršet. Na Šumavě se mohou zvednout hladiny řek

Před Vánocemi dorazila do Česka obleva, sníh mizí v nížinách a taje i na horách. Na Štědrý den má pršet na většině území a teploty vystoupají na sedm až jedenáct stupňů Celsia. Podobné počasí bude zřejmě i v neděli na Boží hod vánoční a v pondělí na Štěpána. Déšť a tání sněhu zvednou hladiny řek odvodňujících Šumavu. Mírné ochlazení očekávají meteorologové až od poloviny příštího týdne.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 11:57|

Mám svoje otazníky, co v životě dál, říká herečka Veronika Khek Kubařová

Česká televize letos na Štědrý večer nabídne pokračování úspěšné pohádky Tajemství staré bambitky. Objeví se v ní i královna Julie, kterou hraje herečka známá z Dejvického divadla Veronika Khek Kubařová. Ta v rozhovoru pro Interview ČT24 mluví o Dejvickém divadle, Ivanu Trojanovi i filmových rolích, které si prý vybírá podle chuti. „Baví mě ženy, které už mají něco odžito,“ říká.
22. 12. 2022|

Rybova Česká mše vánoční zazní napříč republikou. V katedrále svatého Víta se konal koncert na závěr předsednictví EU

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby zní o adventu na veřejných prostranstvích i v kostelech. Lidé ji v úterý mohli slyšet i v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, koncert pod záštitou arcibiskupa Jana Graubnera se koná na závěr českého předsednictví Evropské unii. Není to ale jediné provedení, které tento rok zájemci uslyší.
20. 12. 2022|

Ježíšek může přijít i k hospitalizovaným. Nemocnice spouštějí vánoční dobročinnost

Nemocnice v Česku vybírají dárky pro pacienty, kteří přes Vánoce zůstanou v jejich péči. Zájem je především o křížovky, ponožky, omalovánky nebo kosmetiku. Pomoci mohou lidé například ve Fakultní nemocnici Olomouc a Hradec Králové nebo v Nemocnici Boskovice. Většina sbírek končí v týdnu před Vánocemi, některé až 20. prosince.
11. 12. 2022|

Lidé mají velký zájem o ubytování na silvestra. Hlavně horské hotely už jsou skoro vyprodané

Zájem o silvestrovské pobyty v Česku roste. Hlavně na horách už zbývají poslední volná místa. Podle provozovatelů se počet objednávek na přelomu roku už blíží k době před pandemií koronaviru. Lidé si ale častěji pobyt rezervují až na poslední chvíli a i kvůli úsporám volí spíš kratší pobyty. Až do Vánoc je navíc obsazenost hotelů nižší. Některé proto zavírají, aby ušetřily na nákladech, a nejslabší období v roce využívají k údržbě.
10. 12. 2022|

Ochladí se a začne sněžit. V neděli napadne na Moravě a ve Slezsku až kolem 30 centimetrů

O víkendu se začne ochlazovat, teploty se dostanou pod nulu a bude sněžit. Nejvydatnější sněžení očekávají meteorologové v neděli na Moravě a ve Slezsku, kde by mohlo napadnout až kolem 30 centimetrů. Předpovědní modely se zatím neshodují hlavně v tom, nakolik bude sněžit v Čechách. Ochlazovat se bude dál i na začátku příštího týdne, denní teploty zůstanou pod nulou, v noci by mohlo být až kolem minus deseti stupňů.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 19:54|

Vánoční pohádky na ČT vyzradí tajemství nové staré bambitky i „Krakonoše“ Švehlíka

O vánočních svátcích nadělí Česká televize divákům opět několik televizních premiér. Na Štědrý den uvidí pokračování Tajemství staré bambitky, novou pohádkou je také Krakonošovo tajemství vycházející z legendy o pánu hor. Ještě v závěru roku se v předpremiéře v iVysílání představí úvodní epizoda komediálního seriálu Dobré ráno, Brno! Nový rok pak v České televizi rozběhne v televizní premiéře životopisné drama Zátopek. Naopak derniéru čeká o letošních svátcích program ČT3.
2. 11. 2022|

Některé vánoční dárky stále nedorazily k příjemcům. Doručovatelům situaci komplikují nová celní pravidla

Ani měsíc a půl po Vánocích nejsou doručené všechny balíky s dodáním do Štědrého dne. Jde o zásilky ze třetích zemí, které od loňska procházejí novým celním řízením. Česká pošta přiznává, že část z nich nestíhá doručovat v termínu. Přijala proto nová opatření.
5. 2. 2022|

Česko čeká další mrazivá noc, nejchladnější bude sever a severovýchod

Česko čeká další mrazivá noc. Minima budou na severu a severovýchodě i pod minus 12 stupni Celsia. Meteorologové varovali, že hrozí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. V Jizerských horách v neděli naměřili skoro minus 27 stupňů.
26. 12. 2021|

Incidence od pátku klesla ve všech krajích, sobota je posledním dnem nouzového stavu

Na Štědrý den přibylo v Česku 2043 potvrzených případů koronaviru. Je to nejméně od 24. října, tedy za poslední dva měsíce. Proti minulému pátku, který byl běžným všedním dnem, je to pokles o více než sedm a půl tisíce případů. Také množství hospitalizovaných se značně snížilo. S covidem-19 je v nemocnicích 3489 lidí, z toho 736 v těžkém stavu. Méně než 3500 covidových pacientů bylo v Česku naposledy v první polovině listopadu. Očkovat se v pátek nechalo jen minimum lidí. Sobota je posledním dnem nouzového stavu.
25. 12. 2021Aktualizováno25. 12. 2021, 18:45|

Začínají druhé Vánoce v pandemické době. Nouzový stav ještě platí, obchody i tak musely zavřít v poledne

Svět podruhé od rozšíření pandemie covidu-19 slaví Vánoce. V Česku – stejně jako v mnoha dalších zemích – platí některé restrikce včetně nouzového stavu. Vláda však rozhodla, že velké obchody musí zavřít v poledne, tedy stejně jako podle zákona o maloobchodu, i když v době nouzového stavu by pro ně tato povinnost neplatila. Epidemie v zemi stále slábne, ve čtvrtek přibylo o čtvrtinu méně nakažených než o týden dříve, ministerstvo zdravotnictví se ale začalo připravovat na možnost, že se začne prudce šířit varianta omikron. Těsně před svátky vydalo vyhlášku ztěžující příjezdy ze zahraničí, kterou ještě večer jednou upravilo.
24. 12. 2021Aktualizováno24. 12. 2021, 14:13|

„Dávat někomu je pro mne stokrát důležitější než dostávat.“ Vánoce s těmi, kteří pomáhají druhým

Vánoce jsou považovány za svátky klidu a rodinné pohody. Ne každý však má to štěstí, že je má kde a s kým strávit. Toto období zároveň řadu lidí vybízí k myšlenkám, že vše mají, a část svých prostředků nebo času se rozhodnou věnovat jiným. Jak vypadají Vánoce v denním centru pro lidi bez domova, v nemocnici na onkologickém oddělení nebo doma u osamělých seniorů? A co vede některé k nezištné pomoci druhým zrovna v období koled, rozsvíceného stromečku a splněných přání?
24. 12. 2021|

Obchody před Štědrým dnem hlásí nával zákazníků, může jít o nejsilnější prodejní den roku

Potravinářské řetězce i on-line supermarkety sledují enormní zájem zákazníků. Někteří obchodníci předpokládají, že bude 23. prosinec nejsilnějším prodejním dnem roku. Nejčastěji lidé kupují čerstvé potraviny jako maso, uzeniny, sýry, ovoce a zeleninu či pečivo. Lidé do košíků vkládají ale také cukroví nebo alkohol. Kromě potravin je stále vysoká poptávka po vánočních dárcích, například v podobě kosmetických balíčků, které někteří prodejci nabízejí nyní za snížené ceny.
23. 12. 2021|

Sudičky vám předpověděly svatbu a co teď s tím? Štědrovečerní pohádka dává odpověď

Na Štědrý den Česká televize naděluje dětem i dospělým novou pohádku už devětadvacet let. V té nejnovější s názvem Jak si nevzít princeznu se v hlavních rolích představí Marek Adamczyk a Anna Fialová. Už pošesté se režie štědrovečerní pohádky ujal režisér Karel Janák. Je to podle něj velká zodpovědnost, ale také výzva, aby se lidem líbila. Diváci mohou pohádku sledovat na obrazovkách České televize na Štědrý večer od 19 hodin.
23. 12. 2021|

Očkovací centra o svátcích omezí provoz, někde lidé vakcínu nedostanou

Nechat se naočkovat proti covidu-19 během vánočních svátků nebo na přelomu roku může být pro zájemce obtížnější. Očkovací centra bez registrace, kam je možné přijít bez objednání, totiž omezují provoz, nebo zavřou úplně. Pracovní režim mění na svátky i očkovací místa s nutnou rezervací – a také místa, kde se mohou lidé nechat před cestou za rodinou nebo do zahraničí otestovat.
23. 12. 2021|

Vánoční nákupy vrcholí. Doručení až domů ale už kurýři nestíhají

Předvánoční nákupy vrcholí. Kurýrní služby varují, že se již téměř zavřelo okno, kdy je ještě možné doručit objednávky tak, aby se dostaly pod stromeček. I když letos neomezují předvánoční nákupy žádná větší pandemická omezení s výjimkou zákazu vánočních trhů, nakupuje on-line a zboží si nechává doručit mnohem více lidí, než bývalo běžné.
21. 12. 2021|

Velká vánoční předpověď počasí

Štědrý den sice začne velmi mrazivě, během něj se ale bude postupně oteplovat. Po něm se začne oteplovat rychle, ale po svátcích by mělo přijít nové ochlazení, říká aktuální předpověď počasí.
20. 12. 2021|