TÉMA

Daniela Kolářová

Milá Evičko, milý Luďku. Kolářová a Finger odhalují šedesát let jednoho skutečného manželství

Daniela Kolářová poprvé hraje na jevišti pražského Činoherního klubu. Přijala roli ve hře Milá Evičko, milý Luďku. Autorská inscenace je anatomií jednoho šedesát let trvajícího manželství. Vychází z korespondence prarodičů režisérky Beaty Parkanové a také z deníků jejího dědy, který si na sklonku života vedl v psychiatrické léčebně.
25. 3. 2024|

Zemřela Jana Hlaváčová, divadelní a filmové herečce bylo 85 let

Ve věku 85 let během sobotního večera zemřela divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová. Pražská rodačka ztvárnila desítky rolí v Národním divadle (ND) nebo v Divadle na Vinohradech. Známá je také z filmové série režiséra Dušana Kleina „o básnících" i mnoha televizních seriálů. O úmrtí herečky informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 14:56|

Dva roky po smrti rozplakal své přátele. Herec a zpěvák Lasica krátce před smrtí tajně nazpíval nové album

Slovenský herec a zpěvák Milan Lasica tajně natočil ke konci života poslední album s názvem Básnění. Tvůrci ve středu projekt představili a zveřejnili první píseň i s videoklipem. Celé album s utajenými skladbami by mělo vyjít příští rok.
1. 11. 2023|

Ceny Thálie mají Baranová i Pechlát. Sošku za celoživotní mistrovství dostali Kolářová či Suchý

Za nejlepší výkon v činohře letos Cenu Thálie získali Karolína Baranová a Martin Pechlát. Baranová ji obdržela za ztvárnění Marie Antoinetty ve stejnojmenné inscenaci Davida Adjmiho, kterou uvedlo liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Pechlát byl oceněn za roli jménem Otto von F. z inscenace Moskoviáda, kterou hraje Divadlo X10 Praha. Za celoživotní mistrovství si cenu převzaly mimo jiné Emília Vášáryová a Daniela Kolářová.
30. 9. 2023Aktualizováno30. 9. 2023, 21:59|

Thálie ocení za celoživotní mistrovství Danielu Kolářovou či Stanislava Šárského

Ceny Thálie zveřejnily nominace za nejlepší divadelní výkony uplynulé sezony. Zároveň prozradily jména letošních laureátů za celoživotní mistrovství. Ceny se budou předávat 30. září, kdy také budou oznámeni vítězové jednotlivých kategorií.
7. 9. 2023|

Karlovarský festival ocení i Danielu Kolářovou. Kulový blesk spustil několikaminutový standing ovation

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech (KVIFF) ve čtvrtek přivítal poslední slavnou tvář letošního ročníku –⁠ Danielu Kolářovou. Jednu z nejpopulárnějších českých hereček chce festival ocenit za její osobité filmové herectví cenou prezidenta festivalu. Organizátoři KVIFF nechali výběr filmu právě na Kolářové, která zvolila Kulový blesk. V hodnocení filmové kritiky jde o jednu z nejlepších komedií v české kinematografii.
6. 7. 2023|

Humor je i ve stáří záchrana. Bez toho by to nešlo, říkají herečtí manželé Kolářová a Svěrák

Už několik desetiletí patří Daniela Kolářová a Zdeněk Svěrák mezi hereckou špičku, prožili spolu tři filmová manželství. Jejich prvním společným filmem byl snímek Na samotě u lesa (1976). Ponorku mezi sebou nikdy neměli a řidičské znalosti Svěráka jsou prý dobré. Stáří berou oba s nadhledem a humorem. Byli hosty Interview Speciál.
5. 6. 2023|

Festival ve Varech ocení Danielu Kolářovou a v premiéře uvede restaurované drama Každý den odvahu

Cenu prezidenta festivalu z rukou Jiřího Bartošky převezme na padesátém sedmém ročníku karlovarského festivalu herečka Daniela Kolářová. Na její počest se bude promítat Kulový blesk. Pořadatelé také prozradili, že k divákům se v premiéře dostane digitálně restaurovaná kopie snímku Evalda Schorma Každý den odvahu, který spadá do československé nové vlny. Program rovněž chystá retrospektivu japonského filmaře Jasuza Masumury, který proslul bořením hranic mezi uměním a komercí, a přehlídku nezávislé íránské kinematografie posledních let.
25. 4. 2023|

Zemřel herec Josef Abrhám. Vrchní Vrána, primář Blažej i Ferdinand Vaněk

Ve dvaaosmdesáti letech zemřel populární divadelní a filmový herec Josef Abrhám. Proslavila ho hlavní role ve filmu Vrchní, prchni!, postava lékaře Blažeje v seriálu Nemocnice na kraji města nebo účinkování v dramatech prezidenta Václava Havla. Na divadelních prknech je spojen především s Činoherním klubem. Abrhámovo herectví bylo neokázalé, osobní a výjimečné, shodují se jeho kolegové.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 21:43|

Daniela Kolářová a Lenka Termerová hledají tragikomický Návod na přežití

Divadlo Mana v pražských Vršovicích se rozhodlo uvést tragikomedii Návod na přežití. Hru o stáří a nemoci, ale také životním nadhledu a nezdolném optimismu napsal americký dramatik Mayo Simon, inspirován svou matkou. V aktuálním nastudování komorního příběhu se v roli dvou stárnoucích dam potkávají Daniela Kolářová a Lenka Termerová.
28. 4. 2022|

Filmový festival Finále Plzeň zahájil snímek o životě v Afghánistánu

V Plzni odstartoval 34. ročník tradiční soutěžní filmové přehlídky Finále. Kvůli pandemii se už podruhé koná nezvykle v září. Letošní nabídka filmů je mimořádná, a to také díky tomu, že v době covidu vzniklo mnoho snímků. V létě zamířila do kin řada nových filmů, Finále je nabídne v rámci svého týdenního programu. Festival byl zahájen v 19:00 netradičně animovaným filmem Moje slunce Mad Michaely Pavlátové.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 19:32|

Otec, syn i vnuk Svěrákovi točí nový film. V Betlémském světle se prolíná realita s fikcí

V pondělí, den po svých 85. narozeninách, začal Zdeněk Svěrák natáčet se synem Janem osmý společný film s názvem Betlémské světlo. Zahraje si v něm hlavní roli spisovatele. Jeho manželku ztvární Daniela Kolářová. Scénář napsal režisér Jan Svěrák podle otcových povídek. Snímek vzniká v koprodukci České televize.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 21:15|

Prvok, Šampón, Tečka a Karel se představují. Podívejte se na upoutávku na novou českou komedii

Za filmem Prvok, Šampón, Tečka a Karel stojí populární spisovatel a autor knižní předlohy Patrik Hartl, který ho i režíroval. V hlavních rolích se představí Martin Pechlát, David Švehlík nebo Daniela Kolářová. Premiéra je naplánována na Štědrý den. Film vznikl v koprodukci České televize.
13. 8. 2020|
Interview ČT24

Každý může nelhat a nekrást, tvrdí herečka Kolářová a varuje před lhostejností

Herečku Danielu Kolářovou znepokojuje stav české politiky. Se svými postoji se netají a na kritiku, že jako herečka by se měla držet svého řemesla, odpovídá: „Jsem především občanka a platím daně.“ Kolářová byla hostem pořadu Interview ČT24.
28. 12. 2019|

Pechlát, Švehlík, Čermák a Hofmann jsou Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Obsazení snů, raduje se režisér

Patrik Hartl začal natáčet filmovou komedii podle své knihy Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Film ponese stejný název a s první klapkou prozradil režisér i herecké obsazení filmu. V hlavních rolích čtyř kamarádů se představí Martin Pechlát jako Prvok, David Švehlík jako Šampón, Hynek Čermák bude Tečka a Karel ponese tvář Martina Hofmanna.
29. 10. 2019|
1989

Praha i venkov, umělci i dělníci. Před 30 lety režimem otřáslo Několik vět

První polovina roku 1989 v Československu se nesla ve znamení sílící aktivity opozice, která postupně pronikala i mimo oblast disentu. Jednou z klíčových událostí té doby byl vznik petice, pod kterou se masově podepisovali představitelé kultury i dělníci. Text Několika vět byl poprvé zveřejněn 22. června v tehdy ilegálních Lidových novinách. Přesně o týden později manifest zazněl na rozhlasové stanici Svobodná Evropa. Petici pak postupně podepsalo na 40 tisíc lidí.
22. 6. 2019|

Před třiceti lety vyšel Havel z posledního vězení. Můj trest byl nesmysl, říkal

Před třiceti lety propustil komunistický režim Václava Havla z jeho posledního trestu vězení. Soud ho poslal za mříže v lednu 1989 za pobuřování při takzvaném Palachově týdnu. Havel tehdy v cele strávil čtyři měsíce. Na svobodu se dostal podmíněně.
19. 5. 2019|

„Je mi líto, že o ní mluvím v minulém čase.“ Kolegové vzpomínají na Janu Štěpánkovou

Byla to velká herečka, shodují se kolegové a přátelé Jany Štěpánkové. Herečka, která je přes desítky televizních a divadelních rolí spojována především se seriály Nemocnice na kraji města a Taková normální rodinka, zemřela v úterý po těžké nemoci. Informaci o její smrti zveřejnila hereččina rodina až v pátek, kdy se konalo poslední rozloučení.
21. 12. 2018|