TÉMA

Bratislava

Venkov a město jako „dva vesmíry“. Volební výsledky se tradičně liší napříč Slovenskem

Tradičně velké rozdíly ve volebních výsledcích vykazují hlasy z venkova a měst. To dokládají i výsledky z loňských parlamentních voleb, kdy ve větších městech vítězila hlavně současná opoziční strana Progresívne Slovensko. Naopak v menších obvodech triumfovaly vládní strany. S podporovateli odlišných politických proudů natáčel na Slovensku štáb ČT.
23. 3. 2024|

V Bratislavě a Košicích pokračovaly protivládní demonstrace, s proslovem vystoupila i Vášáryová

Ve dvou největších slovenských městech, v Bratislavě a v Košicích, pokračovaly demonstrace proti vládě premiéra Roberta Fica. Zástupci opozice kritizovali nejen ministerského předsedu, ale i ministryni kultury Martinu Šimkovičovou za návrh jejího úřadu posílit vliv státu ve veřejnoprávním rozhlasu a televizi (RTVS).
15. 3. 2024|

Slovenským železnicím chybí zaměstnanci. Hrozí zpoždění spojů i výpadky, odbory se obrátily na vládu

Slovenským železnicím hrozí razantní výpadky. Chybí jim několik set zaměstnanců. Odbory mluví o kolapsu, který může nastat v horizontu měsíců. Slovenskou vládu proto vyzvaly k rychlým krokům a ta slíbila, že se problémem bude zabývat. České spoje by krize v sousední zemi ovlivnit neměla.
16. 2. 2024|

Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností proti verdiktům ohledně evidence u StB

Předseda hnutí ANO a český expremiér Andrej Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností vůči rozhodnutím bratislavského krajského soudu a nejvyššího soudu, které zamítly jeho žalobu, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Babiš v reakci uvedl, že slovenský Ústavní soud pouze potvrdil, že oproti zaběhnuté praxi musí ve sporu ohledně StB žalovat jinou instituci. To už udělal. V kauze evidence u StB se prý bude soudit klidně do konce života, nikdy se nevzdá a své jméno očistí.
7. 2. 2024|

Slováci v desítkách měst demonstrovali proti Ficovým změnám v justici. Rodiče Kuciaka sklidili aplaus

Ve třicítce slovenských měst se ve čtvrtek v podvečer znovu konaly protivládní demonstrace. Protestující odmítají chystané změny v trestním právu, které kritizovaly i evropské instituce včetně Evropského parlamentu. V Bratislavě, kde protesty začaly už na začátku prosince, lidé znovu zaplnili velké náměstí v centru města. Potlesku se dostalo rodičům zavražděného novináře Jána Kuciaka, kteří se protestu účastnili.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 20:21|

Slovensko posiluje opatření kvůli střelbě v Praze. Vysoké školy chtějí více kamer a turnikety

Slovensko posiluje dohled na náměstích, zastávkách nebo v okolí sportovišť, reaguje tak na tragickou prosincovou střelbu v Praze. Slovenské vysoké školy zároveň chystají kontroly vstupu, přidávají kamery, turnikety a zakazují velká zavazadla. Tamní vláda plánuje prověřit školy na celém Slovensku, více zapojí takzvaný „institut školního policisty“.
14. 1. 2024|

Protivládní protesty na Slovensku sílí. Do ulic znovu vyšli lidé odmítající zrušení speciální prokuratury

Nespokojení obyvatelé Slovenska znovu vyšli do ulic demonstrovat proti nové vládě. Shromáždění zorganizovaly opoziční strany v reakci na návrh kabinetu premiéra Roberta Fica změnit trestní zákoník a také zrušit elitní útvar prokuratury, který se zabývá kauzami z doby předchozího vládnutí Ficovy strany Smer–SD. Zatímco minulý týden byla demonstrace jen v Bratislavě, na úterý už opozice svolala protesty také do několika dalších větších měst v zemi.
12. 12. 2023|

Slovensko rozšíří zákaz dovozu zboží z Ukrajiny, rozhodla vláda

Slovensko rozšíří stávající jednostranný zákaz dovozu čtyř zemědělských komodit z Ukrajiny o další potraviny a zboží. Země rovněž zpřísní pravidla tranzitu zásilek s tímto nákladem přes své území. Vyplývá to ze středečního rozhodnutí vlády. Ministerstvo zemědělství v návrhu uvedlo, že opatření je potřeba přijmout mimo jiné z důvodu absence celoevropského řešení ohledně ukrajinského zboží.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 21:21|

Slovenský ministr vnitra zpochybnil rozhodnutí soudu o odstaveném policejním viceprezidentovi

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok zpochybnil rozhodnutí bratislavského soudu. Podle něj neměl pravomoc na předběžné opatření, kterým nařídil resortu vnitra vrátit do funkce policejního viceprezidenta Branka Kišše. Toho Šutaj Eštok odstavil z vedení policie v rámci širších personálních čistek po říjnovém nástupu nové vlády. Vyjádření ministra vnitra pak zpochybnila exministryně spravedlnosti a poslankyně opoziční strany Sloboda a Solidarita (SaS) Mária Kolíková.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 22:12|

Fico je u moci den, slova o sbližování s Ruskem jsou předčasná, míní slovenská velvyslankyně Brocková

Nový slovenský premiér Robert Fico odjížděl na summit EU s tvrzením, že nekývne na sankce proti Rusku, dokud nebude mít analýzu, jaké mohou mít dopady na Slovensko. Na to reagoval místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), že se Bratislava vydává na trajektorii směrem k Rusku. „To je vážné konstatování vzhledem k tomu, že slovenská vláda je u moci jen 24 hodin,“ prohlásila slovenská velvyslankyně v Česku Ingrid Brocková v Interview ČT24. Ukotvení v EU a Severoatlantické alianci je pro novou vládu podle ní nezpochybnitelné. „Buďme korektní a počkejme si,“ vyzvala velvyslankyně.
26. 10. 2023|

Slovenská vláda zřídila ubytování pro migranty. Zdržují se déle kvůli kontrolám

Slovenské ministerstvo vnitra v Bratislavě zřídilo dočasné ubytovací kapacity pro migranty. Důvodem je stále chladnější počasí a fakt, že se uprchlíci v zemi kvůli kontrolám na hranicích zdržují déle. Na slovenském území byly během první poloviny října zachyceny přes čtyři tisíce migrantů.
20. 10. 2023|

Začala výluka mezi Lanžhotem a Slovenskem. Cestování se prodlouží až o hodinu

Kvůli rekonstrukci železniční tratě mezi Lanžhotem a Slovenskem nepojedou až do 25. října vlaky přes Lanžhot, ale odklonem přes hraniční přechod Hodonín–Holíč. Lidé by měli počítat se zhruba čtyřiceti- až padesátiminutovým prodloužením cesty.
13. 10. 2023|

Čaputová se kvůli volbám postavila proti vojenské pomoci Kyjevu. Ukrajina mluví o ruských agentech

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se kvůli jednáním o vytvoření nové slovenské vlády postavila proti záměru ministerstva obrany poskytnout další balík vojenské pomoci Ukrajině čelící ruské invazi. Mluvčí Čaputové to zdůvodnil výsledkem sobotních parlamentních voleb na Slovensku, po kterých na základě pověření od hlavy státu jednají o vytvoření vlády strany, jež tuto formu pomoci Kyjevu odmítají. Napsal to Denník N. Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov v reakci řekl, že na Slovensku mají silný vliv ruští agenti. Z dalšího vyjádření slovenské prezidentské kanceláře vyplynulo, že Čaputová poskytování vojenské pomoci Ukrajině obecně podporuje a že další pomoc Kyjevu nezablokovala.
5. 10. 2023Aktualizováno5. 10. 2023, 23:59|

Česko, Polsko a Rakousko zavedou kontroly na hranicích se Slovenskem. To žádá evropské řešení

Kvůli rostoucímu počtu migrantů zavede Česko od středy kontroly na hranicích se Slovenskem. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou namátkové a po celé délce hranice. Česko koordinuje krok s Polskem, které oznámilo obdobné opatření. Později avizovalo stejný záměr také Rakousko. Slovenský premiér Ľudovít Ódor vyzval k evropskému řešení, jeho kabinet o reakci rozhodne ve středu.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 21:13|

Podpora Ukrajiny je pevná, EU se nezalekne ruských raket, řekl Borrell po jednání unijních ministrů v Kyjevě

Jednání unijních ministrů zahraničí v Kyjevě ukázalo, že odhodlání Evropské unie stát při Ukrajině je pevné. Zároveň jde o vzkaz Rusku, že EU se nenechá zastrašit ruskými raketami a drony. Po jednání to v ukrajinské metropoli uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Oznámil rovněž, že navrhne pro Ukrajinu další finance z Evropského mírového nástroje (EPF).
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 18:57|

Smer–SD vyhraje volby, píší slovenská média

Průběžným výsledkům sobotních slovenských parlamentních voleb vévodí strana Smer – sociálná demokracia (Smer–SD) bývalého premiéra Roberta Fica. Na druhém místě je hnutí Progresívne Slovensko, kterému první odhady výsledků přisuzovaly vítězství. Třetí pozici zastává Hlas – sociálná demokracia (Hlas–SD) někdejšího Ficova spolustraníka Petera Pellegriniho.
30. 9. 2023Aktualizováno1. 10. 2023, 03:56|

Útočník v Bratislavě postřelil čtyři lidi, policie ho zneškodnila

Noční střelba v bratislavské části Dúbravka si vyžádala čtyři zraněné včetně jednoho policisty, útočníka policie zastřelila. Informovala o tom slovenská média. Útočník nejprve střílel na lidi z okna obytné budovy a pak útočil na policisty, kteří ho následně zneškodnili. Usmrcení pachatele na tiskové konferenci potvrdil policejní prezident Štefan Hamran. Zranění jsou podle médií mimo ohrožení života.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 13:38|

Slovenské volby prověří, jak se daří potírat dezinformace. Jourová apeluje na velké platformy

Internetové platformy musejí zvýšit úsilí proti dezinformacím, prohlásila místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Velkým testem, který ukáže, zda úsilí internetových společností při odstraňování nezákonného obsahu funguje, budou podle eurokomisařky sobotní volby na Slovensku a poté i volby do Evropského parlamentu v červnu příštího roku.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 15:21|

Slovensko chce zpřísnit pravidla pro migranty, jejich počet od loňska roste

Běženci na Slovensku by už neměli automaticky dostávat potvrzení o možnosti setrvat v zemi a obnovit by se mělo vyhošťování migrantů, které je pozastaveno v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. V novele zákona o pobytu cizinců to v úterý navrhla úřednická vláda premiéra Ľudovíta Ódora, a to v reakci na výrazný nárůst nelegální migrace.
6. 9. 2023|

Slovensko má nejhorší dostupnost bydlení v celé Unii. Ve statistice předběhlo i Česko

Slovensko se stalo zemí s nejhůře dostupným bydlením v celé Evropské unii. Údaje za loňský rok ukazují nejvyšší rozdíl mezi cenou bydlení a příjmy obyvatel –⁠ ke koupi průměrně velkého bytu Slováci potřebují zhruba čtrnáct ročních platů. Ve srovnání evropských metropolí je Bratislava druhá nejhorší, hned za Amsterdamem.
26. 8. 2023|

Bratislava prodává čtyřicítku autobusů, na skladě je i ikonická Karosa

Bratislava prodává nepoužívané autobusy, v přepočtu už za dvacet tisíc korun. Jde o desítky vozů různých typů, stáří i délek. Pořídit si je může kdokoliv. Přihlásili se jiní dopravci, ale třeba i nadšenci – už dříve byl velký zájem taky z Česka. Jiné vozy zamíří na Ukrajinu.
15. 8. 2023|

Slovenské policii věří méně než polovina veřejnosti

Slovenská policie má druhou nejnižší podporu svých spoluobčanů ze všech členských zemí Evropské unie, tvrdí průzkum eurobarometru. Nevěří jí ani polovina obyvatel. Analytici to přičítají špatné komunikaci i nejasnému systému hodnocení. Nedávná studie navrhuje změny – třeba posílení sboru v některých krajích. Znalci totiž upozorňují i na personální nedostatek. Vedení policie s tím ale nesouhlasí.
1. 8. 2023|

Kvalita restaurací na Slovensku se zlepšuje. Otevřený dopis žádá vládu, aby zařídila smlouvu s Michelinem

Stovky lidí vyzývají slovenskou vládu k jednání s vydavateli michelinského gastroprůvodce. Slovensko jako jedna z mála zemí Evropy smlouvu s autory prestižního žebříčku zatím nemá. Český kabinet oznámil pětiletou dohodu před dvěma týdny.
26. 7. 2023|

Festival v Bratislavě volá po rovných právech pro LGBT+. Účastníci akce Hrdí na rodinu to odmítají

Dav lidí přišel do centra Bratislavy na festival Dúhový pride, jehož cílem je vyjádřit podporu komunitě LGBT+. U příležitosti konání akce se obyvatel jiné než heterosexuální orientace, kteří v zemi například nemohou uzavírat registrovaná partnerství, zastali diplomaté i prezidentka Zuzana Čaputová. Konzervativní občanští aktivisté zase na jiné místo ve slovenské metropoli svolali průvod za tradiční rodinu.
22. 7. 2023|