TÉMA

Václav Cílek

Je nutné přehodnotit směřování světových ekonomik k nerůstu, říká Cílek

Geolog Václav Cílek v pořadu Události, komentáře uvedl, že situace se změnou klimatu časem dozraje do takové fáze, že lidé budou sami požadovat po vládách příslušné kroky k jeho zmírnění. Zakladatel iniciativy Fakta o klimatu Ondráš Přibyla zase ujistil, že lidstvo není na cestě přímého nárazu do klimatické katastrofy.
8. 11. 2022|
Interview ČT24

Václav Cílek: Odmítání je v Češích zakořeněné. Platilo to za Rakouska i v této přelomové době

„Má význam udělat všechna opatření, která můžeme udělat. Má význam nemít strach, ale mít obavy. A mít respekt,“ shrnuje geolog, klimatolog a esejista Václav Cílek „zdravý rozum“, s nímž by lidé měli přistupovat k pandemii. A to i přesto, že v postoji Čechů k vážné epidemické situaci se podle něho projevila jejich typická vlastnost – odmítání. „Procházíme evolučním testem,“ uvedl Cílek také v Interview ČT24 a upozornil, že současná krize je zřejmě jen začátek dalších změn.
18. 10. 2020|

Na Velký knižní čtvrtek Jakub Szántó vzpomíná na Izrastinu a Dan Brown vypráví o zvířátkách

Nakladatelé poosmnácté upozorňují na knižní tituly, které by podle jejich názoru čtenáři neměli minout. Na pulty je uvádějí na Velký knižní čtvrtek 15. října. Mezi šestnáctkou knih různých žánrů tentokrát převažují čeští autoři. S novinkami přicházejí David Zábranský, Evžen Boček nebo reportér Jakub Szántó. Zahraniční nabídka představuje vedle kritikou oceňovaných autorů Lawrence Wrighta a Sally Rooneyové také třeba Dana Browna, který napsal svou první knihu pro děti.
15. 10. 2020|
OVM

Konec uhlí do roku 2030 není podle Brabce technicky možný. Celé by to tady krachlo, upozornil

Vrátí se průmysl v době pokoronavirové do starých kolejí, nebo využije nucenou přestávku ke změně, která se chystala ještě před příchodem viru? Takzvaný Green Deal, Zelenou dohodu, odsouhlasili lídři šestadvaceti zemí Evropské unie už v prosinci 2019. Podle kritiků dohody ale kvůli koronavirové krize nedává smysl investovat do obnovitelné energetiky. V Otázkách Václava Moravce o tom debatovali ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a geolog Václav Cílek z Centra pro teoretická studia při Univerzitě Karlově.
20. 9. 2020|

Pět důvodů, proč slavit Světový den vody. Je plná mikroplastů, v podzemí jí ubývá...

Lidská civilizace je životně závislá na vodě, přesněji na dostatečném množství kvalitní pitné vody. Světový den vody se slaví proto, aby se důležitost této zdánlivě všudypřítomné tekutiny připomínala.
22. 3. 2019|

Geolog Cílek: Když se metan lokálně nahromadí, stačí málo. Třeba bouchnout lopatou o pískovec

Po explozi metanu v Dole ČSM na Karvinsku zemřelo 13 horníků. Geolog Václav Cílek vysvětlil, že metan se v dolech vyskytuje přirozeně, je součástí samotné horniny. Když se v nějakém zákoutí lokálně nahromadí, stačí jen málo, aby plyn explodoval. Třeba udeřit lopatou o pískovec: přeskočí jiskra.
21. 12. 2018|