TÉMA

Důl ČSM

OKD loni skončilo v zisku, výpadkům těžby navzdory. Horníci vyrubali přes milion tun uhlí

Hospodaření těžební společnosti OKD skončilo v loňském roce ziskem, který před účetními operacemi souvisejícími s tvorbou rezerv bude činit kolem 1,5 miliardy korun. Ze dvou lokalit Dolu ČSM na Karvinsku podnik vytěžil více než milion tun uhlí. Loňský čistý zisk zatím firma neuvedla. V roce 2022 podnik vytěžil 1,3 milionu tun uhlí a dosáhl čistého zisku 5,1 miliardy korun, nejvyššího od roku 2011.
5. 1. 2024|

OKD hrozí milionová pokuta za nedostatky v dokumentech

Společnosti OKD z Karvinska hrozí pokuta až jeden milion korun. Ostravský báňský úřad totiž zjistil nedostatky v provozních dokumentech. Vyšetřování zahájil po otřesu v Dole ČSM-Jih, ke kterému došlo letos 12. ledna. Tehdy při něm zemřel jeden horník, dalších šestnáct utrpělo zranění. České televizi informaci potvrdil mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek.
5. 5. 2023|

Zraněných po otřesu v dole na Karvinsku je šestnáct. Většinu už z nemocnic propustili

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění, řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až v pátek.
13. 1. 2023|

Výbuch v Dole ČSM způsobil přírodní jev, zjistili vyšetřovatelé. Policie nikoho neobvinila

Policie nikoho neobvinila kvůli výbuchu v Dole ČSM na Karvinsku v roce 2018, při kterém zemřelo třináct horníků, a případ odložila. Neštěstí způsobil přírodní jev, šlo o výron metanu, mírný otřes a následné tři výbuchy v těsném sledu za sebou. Vyplývá to z výsledků práce mezinárodního vyšetřovacího týmu, jenž vznikl v lednu 2019. Informoval o tom ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.
5. 1. 2023Aktualizováno5. 1. 2023, 15:47|

Těžba uhlí bude na Karvinsku pokračovat až do roku 2025

Těžba černého uhlí v Dole ČSM na Karvinsku bude pokračovat až do konce roku 2025. Oznámili to ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a předseda představenstva těžební společnosti OKD Roman Sikora. Uvedený termín je už podle nich definitivní, i když se v roce 2026 ještě můžou dotěžovat některé prostory. OKD v letošním roce dosáhne tržeb zhruba 14 miliard korun a zisku před zdaněním v jednotkách miliard korun.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 17:40|

Uhelné regiony mohou žádat o peníze na obnovu krajiny i vznik nových pracovních míst

Takzvané uhelné regiony – Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj – mohou od pondělí žádat o první peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace. Ten má pomoci k přechodu od těžby uhlí k nízkoemisní ekonomice. Regiony se podělí celkem o 41 miliard korun na podporu pracovních míst i obnovu krajiny.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 22:12|

Těžba v OKD bude po roce 2023 pokračovat, pokud nebude ztrátová, předpokládá Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předpokládá, že těžba uhlí v OKD bude pokračovat i po roce 2023, pokud bude alespoň ekonomicky neutrální. Společnost OKD by tak mohla vytěžit veškeré zásoby uhlí. Vláda rozhodla o prodloužení těžby v OKD minimálně do konce roku 2023.
2. 9. 2022|

OKD prodlouží těžbu minimálně do konce roku 2023. Uhlí bude nejméně na dvě sezony, řekl Stanjura

Uhlí se na Karvinsku bude dolovat přinejmenším do konce příštího roku a možná ještě o dva roky déle. O prodloužení rozhodlo ministerstvo financí, pod které spadá společnost OKD. Původní záměr počítal s koncem těžby už letos. Výrazně ale vzrostla poptávka a zároveň i cena suroviny na trzích, a právě to umožňuje pracovat v šachtách dál. OKD začne usilovat o získání povolení pro těžbu na další období, což by umožnilo zajistit dodávky uhlí až do roku 2025. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) rozhodnutí uvítal.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 20:12|

Nemám prostor pro ústupky, zatím jsme vstřícní, říká k Turówu Hubáčková

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) bude ve Varšavě se svou polskou kolegyní Annou Moskwovou jednat o hnědouhelném Dolu Turów. Česká ministryně trvá na tom, že nemá prostor ustoupit. V Událostech, komentářích zdůraznila, že Česko je zatím k Polsku vstřícné. Odmítá také, že by český důl ČSM u hranic s Polskem porušoval pravidla a mohl by podrývat důvěryhodnost Česka u unijního soudu.
18. 1. 2022|

Desetimiliardové pohledávky Citibank za OKD jsou platné, rozhodl soud

Pohledávky za více než 10 miliard korun, které za OKD přihlásila britská banka Citibank, jsou oprávněné. Rozhodl o tom opět Insolvenční soud v Ostravě. Insolvenční správce Lee Louda pohledávky v minulosti neuznal a banka, která by jinak byla největším věřitelem, se insolvenčního řízení s firmou OKD vůbec nemohla účastnit. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné a je možné, že stejně jako po prvním rozsudku v roce 2019 přijde odvolání.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 13:10|

Firma OKD loni prohloubila ztrátu, v minusu byla skoro dvě a půl miliardy

Těžební společnost OKD loni prohloubila ztrátu z předloňských 861 milionů na 2,437 miliardy korun. Objem výroby firmě meziročně klesl z 3,65 milionu na 2,37 milionu tun uhlí a tržby za prodej vlastních výrobků a služeb z 11,3 miliardy na 6,15 miliardy korun. Za špatným výsledkem je kromě dlouhodobého poklesu celého sektoru také epidemie koronaviru. Nyní už ale je podle předsedkyně představenstva firmy Vandy Staňkové na trhu s uhlím patrné oživení.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 11:22|

Horníci vyvezli poslední vozík z dolu ČSA na Karvinsku. Vytěžilo se tu přes 140 milionů tun uhlí

Horníci v sobotu ráno vyvezli symbolický poslední vozík černého uhlí z karvinského Dolu ČSA. Provoz v něm končí stejně jako v dalším karvinském Dole Darkov, kde horníci poslední vozík vyvezli už v úterý. Sdělila to mluvčí OKD Naďa Chattová. Důvodem postupného uzavírání dolů je skutečnost, že se v nich těžba ekonomicky již nevyplácela. Za dobu existence bylo v dole vytěženo přes 140 milionů tun uhlí.
27. 2. 2021|

SeČTeno z Moravskoslezského kraje: Covid urychlil zavírání dolů

Na celém území České republiky se šíří nemoc covid-19, na přelomu jara a léta to byl však právě moravskoslezský region, který se stal jedním z epicenter nákazy. Nemoc se projevila i u zaměstnanců těžební společnosti OKD, která je významným zaměstnavatelem. A projevila se i na budoucnosti odvětví v kraji, uspíšila totiž útlum těžby v Karviné. Končí tak dva z posledních tří aktivních dolů, poslední vozíky s uhlím z nich vyjíždí v těchto dnech. Dopadům pandemie v tuzemských regionech se věnuje pořad České televize SeČTeno.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 18:04|

Horníci z dolů OKD si začínají hledat novou práci. V lednu jich má odejít přes sedm set

V těžařské společnosti OKD vrcholí přípravy na první vlnu propouštění, v lednu má doly v Moravskoslezském kraji opustit více než sedm set horníků. Dalších 1500 zaměstnanců OKD by pak mělo odejít během března příštího roku. Všichni propuštění zaměstnanci těžařské firmy přejdou pod státní podnik Diamo, kde je čeká propouštěcí pohovor, někteří v dolech zůstanou.
27. 11. 2020|

Vedení Darkova se nedopustilo trestného činu, když i přes šíření nákazy pokračoval důl v těžbě

Květnovým rozhodnutím o nepřerušení těžby uhlí v Dole Darkov v Karviné se vedení společnosti OKD nedopustilo trestného činu šíření nakažlivé nemoci. Informaci ČT potvrdila mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková. Policisté po prověření okolností případu věc odložili. Trestní oznámení podala na společnost OKD začátkem června organizace Greenpeace. Firma podle ní pochybila, když nepřerušila provoz dolu poté, co se tam rozšířila nemoc covid-19.
19. 10. 2020|

Testování v dolech OKD odhalilo dvě desítky pozitivních z téměř pěti tisíc zaměstnanců

První vlna preventivního testování zaměstnanců Ostravsko-karvinských dolů po nedávném znovuotevření odhalila jen 21 pozitivních z celkových 4830 vzorků. Jde o čtyři promile, uvedl na tiskové konferenci ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Marián Hajdúch. V minulých měsících ve firmě vzniklo několik ohnisek nákazy, v souvislosti s nimi byly pozitivně testovány stovky lidí. Podnik na několik týdnů přerušil těžbu.
4. 9. 2020Aktualizováno4. 9. 2020, 15:13|

V dolech OKD se zase těží naplno. Firma bude horníky preventivně testovat

Společnost OKD v pátek obnovuje provoz ve všech dolech. Z provozu je na několik týdnů vyřadil koronavirus, který se rozšířil mezi horníky. Přípravné práce na obnovení těžby začaly 10. srpna. OKD bude zaměstnance jednou za dva týdny testovat, aby došlo k včasnému odhalení vzniku případného dalšího ohniska.
14. 8. 2020|

Nemocní na Karvinsku jsou napojeni na doly OKD, nedochází k šíření v komunitě, říká Vojtěch

Koronavirus se na Karvinsku nešíří v komunitě, ale pouze u nejbližších kontaktů horníků, shrnuje současnou situaci v Moravskoslezském kraji ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Hlavní hygienička Jarmila Rážová jeho slova potvrzuje. V Česku podle ní jsou další dvě potenciální ohniska nákazy –⁠ v Církvici u Kutné Hory a ve Větrném Jeníkově na Vysočině. Výsledky testů budou mít hygienici k dispozici v úterý odpoledne. Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek odhaduje, že tato ohniska nebudou do budoucna představovat problém.
7. 7. 2020Aktualizováno7. 7. 2020, 22:47|

Hygienici budou v Dole Darkov testovat dalších tisíc lidí. Kraj se připravuje na stav nebezpečí

Krajská hygienická stanice rozhodla o dalším testování v Dole Darkov, kde minulý týden vypukla hromadná nákaza koronavirem. Od pátku do neděle se chystá vyšetřit dalších tisíc lidí. Podle výsledků hygienici rozhodnou o dalších opatřeních. Moravskoslezský kraj kvůli nepříznivému vývoji epidemiologické situace v dole ve svých sociálních a zdravotnických zařízeních nepovolí návštěvy.
21. 5. 2020Aktualizováno21. 5. 2020, 16:29|

Michal Heřman skončil ve funkci výkonného ředitele OKD i v čele představenstva

Vedení těžební společnosti OKD se mění. Server iDnes.cz uvedl, že Michal Heřman skončil ke konci loňského roku v čele představenstva firmy, mluvčí OKD Ivo Čelechovský později České televizi sdělil, že byl odvolán i z funkce výkonného ředitele. Novou předsedkyní představenstva se stala Vanda Staňková.
6. 1. 2020|

Čistý zisk OKD loni klesl o více než polovinu na 1,29 miliardy

Čistý zisk těžební firmy OKD loni klesl meziročně z 3,4 miliardy korun na 1,29 miliardy. Tržby poklesly z 16,8 miliardy korun na 13,8 miliardy. Snížil se také objem těžby, a to zhruba o čtvrt milionu tun uhlí na 4,62 milionu tun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy, na kterou upozornil Český rozhlas – Radiožurnál.
21. 7. 2019|

Dokument ČT24 o loňském výbuchu v Dole ČSM, který nepřežilo třináct horníků

ČT24 odvysílala nový dokument Marty Pilařové o explozi metanu v dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku. Snímek Výbuch v dole popisuje nejen samotnou tragédii, která připravila o život třináct havířů z Polska a Česka, ale ukazuje také život těch, které záchranáři z hořícího pekla dostali ven. Výbuch v dole ČSM patří mezi nejtragičtější za posledních zhruba třicet let.
21. 6. 2019Aktualizováno21. 6. 2019, 19:59|
Důl ČSM

„Havíři brečí, ale o samotě,“ říká horník v novém dokumentu ČT24 Výbuch v dole

20. prosince 2018 to byla pro horníky z Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku šichta, jako každá jiná. Do Vánoc zbývalo několik dní a nikoho z havířů ani nenapadlo, že někteří už nikdy neuvidí denní světlo. Pracovní den ukončil po třech hodinách od zahájení směny výbuch metanu. Pod zemí zemřelo třináct horníků. Někteří havíři, kteří přežili, opět fárají a jinou práci nechtějí. „Nebylo by to ono, šachta je šachta,“ říkají. Důlnímu neštěstí se bude věnovat dokument Marty Pilařové, který ČT24 odvysílá v pátek ve 20:00.
20. 6. 2019|

Záchranáři vyprostili z Dolu ČSM těla dalších čtyř horníků

Záchranáři o víkendu vyprostili těla dalších čtyř horníků, kteří zemřeli při prosincovém neštěstí v Dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku. V dole zůstávají ostatky čtyř havířů, které mají být vyneseny v květnu. V pondělí o tom informovala okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková.
29. 4. 2019|