TÉMA

Ladislav Václavec

Senátoři schválili konsolidační balíček. Debatovali o něm sedm hodin

Senát ve středu schválil konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun. Pro hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorek a senátorů, proti bylo deset. Zapotřebí bylo 38 hlasů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že jde o kompromis všech pěti vládních stran. Soubor hlavně daňových změn nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel, na případné veto má patnáct dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 22:57|

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci. Podpořilo ji 66 ze 72 přítomných členů horní komory. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zdůraznila, že dohoda je v bezpečnostním zájmu Česka a nedává americkým vojákům automaticky právo pobývat na českém území, jak tvrdí její kritici. Přijetí úmluvy podporuje i opoziční ANO a její kritici z SPD nemají v Senátu zastoupení. Souhlas s dohodou musí dát také sněmovna, která o tom má rozhodovat ve středu 19. července. Horní komora také hlasovala o evropských pravidlech pro boj s korupcí nebo diskutované změně drážního zákona.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 20:26|

Senát schválil změnu červnové valorizace důchodů. Novela zamíří na Hrad k novému prezidentovi

Senátoři schválili změny v červnové valorizaci starobních důchodů. I když se proti novele postavily výbory a v rozpravě vyjádřila část senátorů – včetně těch z klubů vládních stran – obavy, že by mohla narazit u Ústavního soudu, horní komorou prošla beze změny. Nevrátí se tedy do Poslanecké sněmovny, kde kvůli ní opozice obstruovala a mimořádná schůze trvala jen s krátkými přestávkami čtyři dny, a půjde místo toho na Hrad. Petr Pavel bude o novele příští týden jednat se zástupci opozice. Senát kromě důchodové novely ve středu také podpořil zpřísnění nároku na dávky pro ukrajinské uprchlíky a opět zvolil někdejšího disidenta Martina Palouše do rady Ústavu pro studium totalitních režimů.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 21:12|

Ve Městě Albrechticích je nová zubní ordinace. O tom, kdo péči dostane, rozhodne los

Ve Městě Albrechticích začala v pondělí ráno registrace do nově otevřené zubní ordinace. Během dne se přihlásily více než dva tisíce lidí. Kdo se ale do péče nakonec dostane, rozhodne až los. Zubařů je v Moravskoslezském kraji dlouhodobě nedostatek, nejhorší situace je právě na Bruntálsku, ale také na Karvinsku.
21. 11. 2022|

V druhém kole senátních voleb uspěla koalice SPOLU, k urnám přišla necelá pětina voličů

Senátní volby letos vyhrála ODS před KDU-ČSL a ANO. Občanští demokraté získali osm mandátů z 27, přičemž na Jihlavsku opět zvítězil předseda Senátu Miloš Vystrčil. KDU-ČSL obhájila všech sedm mandátů, ANO získalo tři senátory a bude jich mít celkem pět. Může tak založit vlastní stranický klub v horní komoře.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 20:54|

Bez dvojitého souboje. Tři senátoři míří do Valdštejnského paláce hned po prvním kole

Aby se kandidát stal senátorem, musí získat alespoň 50 procent hlasů voličů, kteří se zúčastní voleb a odevzdají svůj platný hlas. Není to ale úkol jednoduchý, zvláště když v obvodu kandiduje více uchazečů. Proto se v naprosté většině případů koná kolo druhé, v němž se utkají dva postupující a je tak zajištěno, že vítěz získá nadpoloviční většinu hlasů. V letošních volbách se však třem kandidátům podařilo zvítězit už v kole prvním.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 10:12|

Senátorem za Bruntál bude opět Ladislav Václavec za ANO

Senátorem ve volebním obvodu Bruntál byl už v prvním kole zvolen lékař Ladislav Václavec (za ANO). Získal 58,85 procenta hlasů a obhájil svůj senátorský mandát. O hlasy na Bruntálsku usilovalo šest kandidátů, voličská účast činila 40,28 procenta.
24. 9. 2022|

Senát schválil odklad Nejvyššího stavebního úřadu či zpřísnění dávek běžencům

Senát umožnil roční odklad fungování Nejvyššího stavebního úřadu a krajských úřadů, které měly nahradit nynější stavební úřady v obcích. Zabýval se i pravidly poskytování humanitární dávky běžencům z Ukrajiny, ta se zpřísní. Změny, které mají bránit dávkové turistice, Senát schválil téměř jednomyslně. Senátoři podpořili také zpřísnění podmínek pro udržení kapacit v zásobnících plynu. Předlohy nyní dostane k podpisu prezident. Během schůze horní komory k jejím členům promluvil formou videopřenosu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Senát chce, aby Ukrajina příští týden získala status kandidátské země EU.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 19:48|

Senátoři zabránili zmrazení platů politiků. Podpořili zpřísnění dohledu nad strojvedoucími

Stát získá přehled o dodržování pracovní doby a odpočinku strojvedoucích na dráze. Senátoři schválili novelu drážního zákona, jejímž cílem je zjistit, jestli jsou strojvedoucí přetížení. Horní komora také odmítla vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na pět let. S předlohou přišel premiér Andrej Babiš (ANO) krátce před sněmovními volbami. Senátoři jej hodnotili jako vrcholně populistický krok.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 19:39|

Praktikům na severní Moravě chybějí vakcíny, v tamním centru očkují i náhradníky

Praktičtí lékaři si stěžují na nedostatek vakcín. Někteří tvrdí, že doplácejí na činnost očkovacích center. Vakcíny směřují právě tam, a pak podle nich chybějí v ordinacích. Kritika se ozývá například ze severní Moravy. Tam vzniklo centrum v jedné ze soukromých firem. Zásobuje ho krnovská nemocnice.
17. 5. 2021|

Skupina senátorů chce do ústavy zakotvit právo bránit se zbraní, vychází z petice se sto tisíci podpisy

Právo bránit se legálně drženou zbraní chce do ústavního pořádku zakotvit skupina senátorů. Zákonodárci horní komory připravili novelu, která má mimo jiné reagovat na snahu Evropské unie držení zbraní regulovat, a doplnila by Listinu základních práv a svobod. Senátorská iniciativa vychází z petice, kterou podepsalo přes sto tisíc lidí.
17. 9. 2019|

Část zákonodárců znovu zkouší prosadit právo na ochranu se zbraní do ústavy

Část senátorů chce zaručit právo na obranu života se zbraní přímo v ústavě, konkrétně v Listině základních práv a svobod. Jde podle nich o symbolickou změnu, která by mohla zabránit přijetí evropské zbraňové směrnice. Ta například zakazuje některé poloautomatické zbraně. Podle kritiků je ale aktuální senátorský návrh zbytečný. V minulém volebním období připutovala podobná změna ústavy ze sněmovny, Senát ji ale zamítl.
7. 9. 2019|
Události komentáře

Agenti varují před Huawei už pět let, řekli senátoři z bezpečnostního výboru

Informace o rizicích spojených s používáním technologií čínské značky Huawei, na která upozornil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), nejsou nové. Ve zprávách tajných služeb se objevují už od roku 2013. V pořadu Události, komentáře to potvrdili předseda a místopředsedové bezpečnostního výboru Senátu Pavel Fischer (nez.), Ladislav Václavec (ANO) a Tomáš Jirsa (ODS). Všichni také zdůraznili, že českým tajným službám důvěřují.
19. 12. 2018|