TÉMA

A studio Rubín

A studio Rubín zůstává po škole, aby prostudovalo vztah učitele, žáka a houby

Vztah učitele a žáka přesahuje pouhé předávání informací a pouček, ukazuje s lehce ironickým nadhledem novinka pražského A studia Rubín. I když je inscenace Po škole o učení, poučovat prý rozhodně nechce. Snahou tvůrců je přiblížit, že princip učitel–žák sahá hluboko do našich životů i společnosti.
2. 1. 2023|

Bílí heterosexuálové, co jedí maso. Nová inscenace nahlíží na role muže v dnešní společnosti

Krizi mužské identity řeší dokumentární inscenace O bílých heterosexuálních mužích, co jedí maso. Provokativním názvem chce režisérka Barbara Herz nahlodat představu o homogenní skupině mužů a ukázat pestřejší obrázek. Hra o tom, v čem spočívá mužská dospělost a jak lze v dnešním světě uchopit službu, měla premiéru v pražském A Studiu Rubín.
1. 6. 2022|

Divadelní Flora začala Pravidly úklidu. Ukrajinky drhnou i zažrané skvrny ve společnosti

V Olomouci začal jeden z největších tuzemských divadelních festivalů Divadelní Flora. Program otevřela premiéra autorské hry Pravidla úklidu, která vychází z autentických zkušeností ukrajinských žen pracujících v Česku v nejméně oceňovaných profesích. Olomoucká přehlídka trvá do 21. května a návštěvníky zve na sedm desítek akcí.
10. 5. 2022|

Raději zešílet na divadle. Z knih na prkna se nově dostal McEwan, Smrtholka i šumavští poustevníci

Divadlo si dobře rozumí s literaturou, potvrzují novinky tuzemských scén. Do repertoárů po prázdninách přibyla nová nastudování, nebo dokonce premiérové dramatizace literárních děl. Jak už klasické nebo přinejmenším známé tituly, třeba Tři mušketýři nebo Postřižiny, tak knihy ze současné literatury. Na divadelní prkna se tak dostávají rozhovory se šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině či ve světové premiéře McEwanův román Skořápka.
10. 10. 2021|

Od porodu po platy. Matky v divadelním dokumentu sdělují, o čem život je

Sedm žen a sedm různých pohledů na mateřství nabízí novinka pražského A studia Rubín. Režisérka Barbara Herz sesbírala reálné příběhy žen a přetvořila je v inscenaci s názvem Jenom matky vědí, o čem ten život je.
3. 3. 2020|

Recenze: Vyhořelí mileniálové aneb Kristovy roky v 21. století

Nový titul v pražském A studiu Rubín je účtováním třicátníků s vlastními pocity. Dominuje jim nevýslovná únava. Inscenace nazvaná BurnOut aneb Vyhoř! je silně (sebe)ironická, ale sděluje docela vážné věci.
5. 3. 2019|

V A studiu Rubín jsou Lonely Horny Only, s důrazem na samotu

„Mileniální virtuální multitasking v době rozteklé lásky,“ charakterizuje novinku na svém repertoáru pražské A studio Rubín. Autorská inscenace Lonely Horny Only řeší paradoxní osamocenost současné doby, v níž díky virtuálnímu vztahu nemusí být nikdo dlouho sám.
18. 12. 2018|