TÉMA

Dagmar Pecková

Do sněmovny dorazily desítky návrhů na státní vyznamenání. Mezi nimi je i Zeman či Hácha

Do sněmovny podle zjištění České televize dorazilo více než sedm desítek návrhů na státní vyznamenání. Lidé je poslancům mohli posílat do konce března. Nyní je projedná příslušný podvýbor a poté i plénum. Konečný seznam těch, kteří budou 28. října oceněni, vybere prezident Petr Pavel.
8. 4. 2024|

Ve Stavovském divadle kříží kulturu a zábavu, nastudovali Ariadnu na Naxu

O střetu dvou světů, klasického dramatu a komedie dell'arte, tedy vysokého umění a nízké zábavy, se hraje ve Stavovském divadle. Ve Straussově opeře Ariadna na Naxu tam v režii Slávy Daubnerové účinkuje islandská pěvkyně Arnheiður Eiríksdóttirová, činoherní roli v představení nastudovala Dagmar Pecková.
22. 1. 2024|

Vystrčil ocenil medailí novinářku Lídu Rakušanovou nebo youtuberské duo Pastoral Brothers

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) předal v Den české státnosti stříbrné pamětní medaile významným českým osobnostem. Ceremoniál se tradičně odehrává v sídle horní komory ve Valdštejnském paláci. Medaile mohou získat například úspěšní umělci, vědci, sportovci či jiné osobnosti, které se zasadily o dobré jméno Česka. Medaile si ve středu převzalo celkem 19 oceněných.
28. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 18:06|

Začíná festival Zlatá Praha. Zve na dokumenty o Kyliánovi či Márové i latinskoamerickou Tančírnu

Začíná mezinárodní televizní festival Zlatá Praha. Divadlo, hudbu a tanec zprostředkují divákům televizní záznamy a dokumenty nejen z tradičních operních či tanečních domů a koncertních sálů, ale i třeba z vrcholků švýcarských Alp nebo z hranic mezi Severní a Jižní Koreou. Čeští tvůrci v premiéře představí dokumentární portréty pěvkyně Dagmar Peckové, choreografa Jiřího Kyliána či primabaleríny Nikoly Márové. Soutěžní snímky jsou přístupné široké veřejnosti, stejně jako doprovodný program, který nabídne třeba latinskoamerickou Tančírnu či setkání s účastníky StarDance. Devětapadesátý ročník Zlaté Prahy potrvá do soboty 24. září.
21. 9. 2022|

V Německu vám lidi nezávidí, srovnává pěvkyně Dagmar Pecková

V Praze jí doporučili, aby se raději věnovala „šibřinkám“, a tak se sebrala a odešla do Německa. Tehdy ještě východního. A odtud se jí otevřely dveře na světová jeviště. Do Česka se ale Dagmar Pecková stále vrací, v rodné Chrudimi pořádá festival Zlatá Pecka. A také hraje na divadle svou slavnou kolegyni Marii Callas. Z operní škatulky ostatně vyčnívala vždycky, nejen svým vzhledem, ale i určitým rebelstvím, které ji žene do zkoušení nových věcí. O nich, ale i třeba o vzpomínkách na setkání se zesnulou královnou Alžbětou II. mluvila Pecková v Interview ČT24.
19. 9. 2022|

Festival Zlatá Praha přivítá Dagmar Peckovou a zavlní se v latinskoamerických rytmech

Televizní festival Zlatá Praha zahájí letos pěvkyně Dagmar Pecková. Nový dokument o její pěvecké kariéře je také součástí programu devětapadesátého ročníku. Mezinárodní soutěžní přehlídka veřejnosti představí opět snímky a pořady o hudbě, tanci a divadle z celého světa. Hlavním dějištěm bude Nová scéna Národního divadla, kterou promítání, ale i další program zaplní od 21. do 24. září. Chystá se také setkání s účastníky show StarDance či večer s latinskoamerickými tanci.
14. 9. 2022|

Festival Zlatá Pecka představí Mozarta. „Nejlepší cesta k takzvané vážné hudbě,“ říká pěvkyně Pecková

Mezzosopranistka Dagmar Pecková zahájila ve své rodné Chrudimi šestý ročník hudebního festivalu Zlatá Pecka. Operní pěvkyně, která je pořadatelkou přehlídky, letošní dramaturgii zaměřila především na tvorbu Wolfganga Amadea Mozarta. Program se koná i v dalších městech.
22. 8. 2022|

Za čtvrtek přibylo přes třináct tisíc nakažených, stoupá počet lidí s covidem v nemocnicích

Ve čtvrtek laboratoře v Česku odhalily 13 374 případů koronaviru. Je to bezmála o tři tisíce víc než před týdnem. Jde ale o nižší číslo než v rekordní úterý, kdy přibylo přes dvaadvacet tisíc nakažených, i než ve středeční státní svátek s víc než čtrnácti tisíci prokázanými případy. Počet lidí, kteří s covidem skončili v nemocnicích, stoupl na 4750. Téměř sedm set z nich je v těžkém stavu. V některých nemocnicích chybí už protilátkové léky, ministerstvo zdravotnictví objednalo další – dorazit by měly příští týden. Česko je aktuálně podle nákaz covidem za týden pátou nejvíc zasaženou zemí EU.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 14:31|

Špinarka je na divadle obyčejná superhrdinka. Jinde svůj osud vypráví Němcová, Lauda či Hácha

Věra Špinarová je vnímána jako ostravská hudební ikona, novinka Divadla Petra Bezruče ji ale jako modlu oslavovat nechce. Špinarka je podle autora a zároveň režiséra Tomáše Dianišky příběhem „obyčejné ženské s velkým talentem“. Její příběh vypráví jako superhrdinský film. Tuzemská divadla mají na aktuálním repertoáru i další hry inspirované skutečnými osudy. Některé z nich napsal také Dianiška.
3. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 10:33|

Jak odejít ve správný čas? Odpovědi hledal Fokus Václava Moravce

Odcházení politiků, umělců, sportovců i podnikatelů, kteří jsou na vrcholu, se věnoval úterní Fokus Václava Moravce. Pozvání do diskuzního pořadu přijali bývalá politička a herečka Magda Vášáryová, historik Jaroslav Šebek, kajakář Vavřinec Hradílek, operní zpěvačka Dagmar Pecková, psycholožka Alexandra Fonville a farmář Jan Miller.
12. 1. 2021|

Zemřel skladatel Vadim Petrov, vytvořil symfonie i hudbu k večerníčkům

Ve věku 88 let v pondělí zemřel po dlouhé nemoci skladatel, klavírista a hudební pedagog Vadim Petrov. ČTK to oznámil jeho syn Vadim Petrov mladší. Autorovo dílo čítá na čtrnáct set titulů, od symfonií přes soubory písní až po hudbu k večerníčkům a filmům. Jeho skladby poslouchali lidé v koncertních síních i několik generací dětí sledujících v televizi pohádky o Krtkovi, Krkonošské pohádky nebo příhody Spejbla a Hurvínka.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 21:36|
Interview ČT24

Ve světě nás mají někdy radši než tady, hodnotí českou operu Pecková

Zpívala v newyorské Carnegie Hall i v londýnské Královské opeře. V Národním divadle ji ale kdysi odmítli. Dnes je za to ráda, protože by možná nepřišla kariéra světového formátu. Hostem nedělního Interview ČT24 byla mezzosopranistka a operní diva Dagmar Pecková, která po odchodu z operního světa přešla na divadelní prkna.
21. 9. 2020|

Úplná Maria Callas! Pecková uděluje v Mladé Boleslavi Mistrovskou lekci

Operní diva Maria Callas zažila úplný vrchol i umělecký pád. A stala se také hlavní hrdinkou divadelní hry Mistrovská lekce. Od září ji udělují v Městském divadle v Mladé Boleslavi. Od začátku bylo jasné, že slavnou pěvkyni ztvární mezzosopranistka Dagmar Pecková.
15. 9. 2020|

Ústřední krizový štáb bude fungovat i po konci nouzového stavu, uvedl Hamáček

Prezident Miloš Zeman se odpoledne sešel s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD), hlavním tématem byl stav současné pandemie v Česku. Hamáček po jednání uvedl, že Ústřední krizový štáb se bude scházet i po konci nouzového stavu. Fungovat ale bude v omezeném režimu. Každodenní přírůstek případů koronaviru se posledních 11 dnů stále drží pod osmi desítkami. České univerzity poskytují výkon svých počítačů mezinárodnímu projektu, který hledá lék na nemoc covid-19. V poledne z kostelů zněly zvony jako poděkování zdravotníkům.
12. 5. 2020Aktualizováno12. 5. 2020, 20:12|

První z adventních koncertů odvysílala ČT. Loni Češi darovali rekordních 11 milionů

S první adventní nedělí Česká televize zahajuje další ročník charitativních koncertů. Loni byla štědrost diváků rekordní, během čtyř nedělních večerů poslali dárci přes jedenáct milionů korun. Letošní adventní sbírka podpoří třeba děti s poruchou autistického spektra nebo centrum pomoci zdravotně postiženým.
1. 12. 2019|

Všechno nejlepší, popřeje festival Pražské jaro sobě i Beethovenovi

Padesát tři koncertů nabídne program mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro v roce 2020. Jubilejní 75. ročník chce podle ředitele přehlídky Romana Bělora ukázat to nejlepší z tradice a zároveň naznačit budoucí dramaturgii. Za „dárek k narozeninám“ pak považuje hostování Berlínských filharmoniků. Prestižní orchestr zahraje na mimořádném zahajovacím koncertě.
12. 11. 2019|
Reportéři ČT

Dagmar Pecková odmítla posloužit politické kampani. Starostovy noviny z ní udělaly přeplacenou elitářku

Chrudimský festival Zlatá Pecka je v ohrožení. Světoznámá operní pěvkyně, hlavní tvář festivalu a chrudimská rodačka Dagmar Pecková, zvažuje ukončení organizace kvůli krokům starosty Františka Pilného (nestr. za ANO). Nenechala si totiž líbit nedobrovolnou předvolební agitaci v internetových novinách, které platí Pilného firma. Jejich redaktor Roman Zahrádka se poté pustil do veřejné dehonestace festivalu i samotné pěvkyně. Kauzu pro Reportéry ČT mapovaly Markéta Dobiášová a Tereza Strnadová.
8. 1. 2019|

Recenze: Zrození Dagmar Peckové se nehodí k salátu, k duchovnosti Vánoc ale o to víc

Vánoce se nezadržitelně blíží a s nimi i obvyklá dávka „vánoční“ muziky. Z povětšinou lehce kýčovité a nenápadité nabídky výrazně vyčnívá nové album Nativitas mezzosopranistky Dagmar Peckové. Novinku nahrála společně s Musicou Bohemicou Jaroslava Krčka.
18. 12. 2018|