TÉMA

Alena Dvořáková

V českých lékárnách chybějí některé druhy léků, pacientům to komplikuje léčbu

V lékárnách napříč celým Českem chybějí některé druhy léků. Výpadky jsou často opakované. Některé medikamenty lze nahradit, na jiné ale pacienti musejí čekat, což prodlužuje a komplikuje léčbu. Ministerstvo zdravotnictví připravuje změnu, díky které by výpadky léků měly být pouze výjimečné.
8. 8. 2022|

V Česku se z koronaviru vyléčili první tři lidé. Jde o pacienty z ústecké nemocnice

V Česku se z nemoci způsobené novým koronavirem vyléčili první tři lidé. Byli to pacienti z nemocnice v Ústí nad Labem, pocházejí z Děčína. Patřili mezi první pacienty v tuzemsku. Potvrzených případů nákazy bylo v pondělí večer 344, od rána tak přibylo 46 nových. U 54 procent hygienici vědí, kde se lidé nakazili, téměř u poloviny však původ neznají. Tři pacienti jsou ale ve vážném stavu. Testováno bylo v Česku přes pět tisíc lidí. Státní ústav pro kontrolu léčiv oznámil, že vyvíjenému léku remdesivir dá kladné stanovisko.
16. 3. 2020Aktualizováno16. 3. 2020, 21:23|
Koronavirus

Kraje se připravují na případný koronavirus v Česku. Zasedají bezpečnostní rady, opatření přijímají nemocnice, letiště i školy

Kraje přijímají opatření kvůli koronaviru. Například Pardubický kraj v případě nákazy koronavirem v Česku uvolní deset milionů korun na nákup ochranných pomůcek. Krajské nemocnice mají manuál, jak při potvrzené nákaze postupovat. Kvůli opatřením při příletech letadel z Italského Bergama na brněnské letiště zasedala v úterý bezpečnostní rada Jihomoravského kraje. Olomoucký kraj chce o nákaze informovat na svém webu.
26. 2. 2020Aktualizováno26. 2. 2020, 17:18|

Jako by Evropa byla ve válce. Jen střílí rajčaty a bombarduje moukou

Lidé v rozvinutých zemích Evropy už si zvykli vídat denně snímky z konfliktů ve vzdálených zemích. Projekt Hodina války autorské fotografické dvojice Aleny Dvořákové a Viktora Fischera však ruší dojem, který při pohledu na ně máme: že něco tak hrozného se „děje někde jinde“. Na svých snímcích sice zachytili neškodné boje, jako je rajčatová bitva nebo moučná válka, záběry jsou ale nastaveny tak, aby připomínaly apokalyptickou válečnou fotografii. Hodinu války do 23. ledna přibližují návštěvníkům ostravské Fotografické galerie Fiducia.
18. 12. 2018|