TÉMA

Zetor

Fiala přivítal premiéra Uzbekistánu. Česko má zájem o tamní uran a měď

Premiér Petr Fiala (ODS) přivítal v úterý ráno ve Strakově akademii předsedu uzbecké vlády Abdullu Aripova. Po jednáních, v nichž se probírala hospodářská spolupráce a kterých se účastnil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS), oba premiéři odjeli do Brna na Mezinárodní strojírenský veletrh. Ve středu Fiala s Aripovem zahájí v Praze Česko-uzbecké podnikatelské fórum.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 13:59|

Útlum Zetoru v Brně. Společnost prodává pozemky a přesouvá výrobu do Indie

Výrobce traktorů Zetor utlumuje výrobu v Brně. Pozemky, na kterých haly sídlí, prodal developerské společnosti a je v nich už jen v nájmu. Stávající haly nový vlastník z větší části zbourá a postaví nové, bude v nich ale jiná výroba nebo sklady. Výroba Zetoru se přesouvá do Indie.
6. 10. 2023|

30 let zpět: Zetor řešil, jak přežít ze dne na den

V roce 1992 se do sériové výroby konečně dostala nová řada strojů, na jejichž vývoji se pracovalo již od začátku sedmdesátých let. Přesto brněnský podnik s osmi tisíci zaměstnanci zažíval nejhorší odbytovou situaci ve své historii, jeho hospodaření navíc zatěžovaly ohromné pohledávky u zahraničních odběratelů.
8. 3. 2022|

Zetor jezdí po polích už 75 let. Sedl si do něj i Gagarin nebo Che Guevara

Tradiční značka české zemědělské techniky Zetor slaví 75 let. Práce na prvních strojích začaly hned po válce. Společnost od počátku své existence vyrobila 1,3 milionu traktorů. Většinu exportovala do více než 130 zemí světa. Překonala ekonomické problémy na přelomu tisíciletí, hromadné propouštění před dvěma lety i poslední pandemický rok.
22. 1. 2021|

V Brně vyroste nový parkovací dům. Fungovat bude jako P+R parkoviště

V Brně ve Vojtově ulici začne v červnu stavba parkovacího domu. Bude fungovat na principu Park and Ride a nabídne až sto dvacet míst. To je třikrát více, než tam nyní poskytuje parkoviště se závorami. Stavba za téměř 43 milionů korun má být dokončena příští rok v červenci.
18. 5. 2020|

Propouštění Zetoru prospělo. Příští rok chce zase nabírat

Brněnský výrobce traktorů Zetor další propouštění jako před rokem neplánuje. Tamní ekonomickou situaci se podařilo stabilizovat díky snížení počtu zaměstnanců a vyprázdnění skladů. V příštím roce chce firma dokonce přijmout několik desítek lidí.
23. 12. 2019|

Zetor se propadl do ztráty 149 milionů. Farmáři bojují se suchem, nekupují traktory

Brněnský Zetor Tractors za loňský rok poprvé po osmi letech v zisku vykázal ztrátu. Firma vyrobila o 685 traktorů méně než o rok dříve a navzdory tržbám ve výši 2,3 miliardy korun se propadla do ztráty 149 milionů korun. Může za to z velké části extrémní sucho, které negativně ovlivnilo ekonomickou situaci farmářů.
23. 5. 2019|

Brno vytipovalo 11 míst pro záchytná parkoviště P+R. Chce tak snížit počet aut v centru a zlepšit ovzduší

Radní města Brna schválili jedenáct míst, kde by mohla v příštích letech vyrůst parkoviště park and ride (P+R). Řidičům mají dohromady nabídnout kolem sedmi tisíc parkovacích míst. Na těchto parkovištích mají řidiči odstavit svá auta a dál do centra jet pomocí hromadné dopravy. Tuto možnost mají lidé v Brně zatím jen na jediném místě.
29. 4. 2019|

I letošní rok přináší v mnoha českých firmách zvyšování mezd. Tempo se ale zřejmě zmírní

Mnozí zaměstnanci letos dostanou, stejně jako vloni a předloni, vyšší mzdy. Podle současných informací by mohl nárůst činit v průměru pět procent. Firmy svým zaměstnancům přidávají hlavně kvůli situaci na trhu práce, který nabízí mnoho volných míst. Nejčastěji podniky navyšují mzdy v lednu, téměř v polovině případů. Třetina společností pak k tomuto kroku přistupuje právě v dubnu. Odvrácenou stranu současného hospodářského vývoje pak představují podniky, které chystají hromadná propouštění.
7. 4. 2019|

Zetor propustil o 115 lidí méně, než původně zamýšlel. Kdo zůstává, dostane přidáno

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors dal kvůli ekonomickým potížím výpověď 145 lidem, což je o 115 méně, než loni v prosinci avizoval. Vedení firmy se podařilo najít úspory jinde. Zetor podle posledního dostupného údaje v roce 2017 zaměstnával 655 lidí.
2. 4. 2019|

Odboráři se s vedením Zetoru dohodli na kolektivní smlouvě. Z požadavků ale museli slevit

Odbory brněnského Zetoru spolu s vedením společnosti podepsaly novou kolektivní smlouvu, platy se zvýší o šest set korun. Odboráři se ale museli spokojit se zvýšením mzdových nákladů jenom o dvě procenta, původně požadovali pět a půl procenta. Zetor obnovil výrobu v únoru, do konce roku chce vyrobit přes patnáct set nových traktorů.
29. 3. 2019|

Výroba traktorů v Zetoru se znovu rozjela. Zaměstnanci, kteří nedostali výpověď, chtějí zvýšit platy

Brněnský Zetor obnovil výrobu traktorů. Montážní linka pracovala v omezeném režimu od prosince, teď už stroje znovu vyrábí. Jestli hromadné propouštění a vyprázdnění skladů pomohly společnost stabilizovat, má firma vyhodnotit zřejmě na přelomu března a dubna.
8. 3. 2019|

Zetor se snaží nahodit motor. Propouští méně než plánoval, chce vyprodat sklady

Nejvýše 170 zaměstnanců brněnského Zetoru dostane výpověď. Je to o třetinu méně, než firma původně plánovala. Zatím výrobce traktorů propustil 135 lidí, z toho byla zhruba polovina takzvaně na dohodu a polovina výpovědí. Propouštění se dotklo všech profesí. Zbývající zaměstnance čeká další vyjednávání o nové kolektivní smlouvě, stávající končí v březnu. Odbory budou požadovat hlavně vyšší mzdy.
2. 2. 2019|

Montážní linka v Zetoru stojí. Vedení firmy ale propustí méně zaměstnanců, než plánovalo

Brněnský výrobce traktorů Zetor předá do konce ledna výpověď maximálně 180 zaměstnancům, přestože původně oznámil propuštění až 260 lidí. V závodě stojí montážní pás, společnost se snaží snížit skladové zásoby již vyrobených traktorů.
30. 1. 2019|

Zaměstnanci brněnského dopravního podniku jednají o platech. Přidat by chtěli hlavně řidiči

Vedení Dopravního podniku města Brna (DPMB) letos neplánuje žádné plošné zvyšování mezd. S tím ale nesouhlasí odbory. Obě strany spolu zase po roce vyjednávají o podobě nové kolektivní smlouvy. Ta loňská přestane platit s koncem dubna. Přidáno by chtěli dostat zejména řidiči.
24. 1. 2019|

Rusko nás nespasí, tvrdí ředitel Zetoru. O práci podle něj přijde méně lidí, než se čekalo

Brněnský Zetor nejspíš propustí míň lidí, než se plánovalo. Původně mělo do konce ledna z firmy na výrobu traktorů odejít asi 260 lidí, což je zhruba čtyřicet procent zaměstnanců. Podle ředitele firmy Mariána Lipovského ale bude číslo nakonec nižší, jasno chce mít firma do konce měsíce. Hlavním důvodem k propouštění jsou ekonomické problémy společnosti.
16. 1. 2019|

Kdo půjde z kola ven? Stovka zaměstnanců Zetoru už ví, že dostane výpověď

Zhruba stovka zaměstnanců brněnské společnosti Zetor už podle odborářů ví, že dostane výpověď. Nejpozději do konce března chce výrobce traktorů propustit až 260 lidí. Bez práce ale zaměstnanci zřejmě dlouho nezůstanou. Zájem o ně mají nejen firmy z Brna a okolí.
2. 1. 2019|

Propuštění zaměstnanci Zetoru bez práce zřejmě dlouho nezůstanou. Firmy už jim posílají nabídky

Zaměstnancům brněnské společnosti Zetor Tractors, která kvůli ekonomickým potížím ohlásila hromadné propouštění, už některé místní firmy začaly nabízet novou práci. Nejpozději do konce března má v Zetoru skončit až 260 lidí, to je asi 40 procent zaměstnanců. I přesto, že má firma s ruským partnerem dohodnutý příslib dodávky šesti tisíc sad traktorů na příští čtyři roky.
19. 12. 2018|

Zetor plánuje propouštět. Práci do konce března nejspíš ztratí desítky zaměstnanců

Český výrobce traktorů Zetor pravděpodobně propustí ke konci března 260 pracovníků, tedy 40 procent zaměstnanců. Podle odborářů jsou důvodem dlouhodobé ekonomické problémy. Pokles provází brněnskou firmu už několik let.
18. 12. 2018Aktualizováno18. 12. 2018, 16:06|