TÉMA

Ohňostroj

Silvestr bez laických ohňostrojů? Ministerstvo plánuje omezení prodeje

Koupit v obchodě zábavní pyrotechniku by v budoucnu mohlo být výrazně složitější. Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona, která volný prodej omezuje. Důvodem je hlavně bezpečnost lidí, ale také ochrana životního prostředí.
7. 4. 2024|

Svět přivítal rok 2024 mohutnými ohňostroji i chrámovými zvony

Lidé z celého světa vstoupili do nového roku 2024. Jako první ho přivítali obyvatelé ostrova Kiribati v Tichém oceánu. Oslavili ho také na Novém Zélandu nebo v Austrálii, kde diváci o půlnoci sledovali velkolepý ohňostroj a světelnou show v Sydney. Tradičním zvoněním velkých chrámových zvonů vstoupili do nového roku Japonci a Jihokorejci. První leden už přivítali lidé i v Indii, Spojených arabských emirátech, Turecku nebo v Moskvě. Do roku 2024 už také vstoupila Evropa, příchod nového letopočtu oslavili i lidé na americkém kontinentu.
31. 12. 2023Aktualizováno1. 1. 2024, 10:03|

Látky uvolňované při odpalování pyrotechniky jsou toxické a karcinogenní, varuje Akademie věd

Chemické látky a prachové částice uvolňované při odpalování zábavní pyrotechniky jsou podle vědců vysoce toxické a karcinogenní. Mají prokazatelně negativní dopad na lidské zdraví i životní prostředí, a to bezprostředně i dlouhodobě. Škodlivé zdravotní účinky zábavní pyrotechniky přitom nejvíc dopadají na děti, seniory a lidi s dýchacími nebo srdečními problémy. Před nadcházejícími oslavami nového roku na rizika především domácích ohňostrojů upozornila Akademie věd ČR.
16. 12. 2023|

Hřensko zakáže použití pyrotechniky. Chce předejít dalším ničivým požárům

Zastupitelé ve Hřensku v pondělí schválili vyhlášku, která zakazuje používání zábavní pyrotechniky na zastavěném území obce. Jde o reakci na nedávné požáry v lesích Národního parku České Švýcarsko, které podle vyšetřování způsobili neukáznění turisté. Výjimkou ze zákazu bude silvestrovská noc od 24:00 do 01:00.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 19:41|

Češi slaví silvestra, v Praze byl zraněn policista

Česko slaví silvestra. Nejrušněji je v Praze. Na Václavském náměstí byl napaden policista, s úrazem hlavy skončil v nemocnici. Navzdory zákazu zábavní pyrotechniky v centru metropole na ni opět došlo v hojném počtu. V ulici Ve Smečkách poškodila třicet oken. Na pořádek a bezpečnost dohlížejí posílené hlídky policie i strážníků, silvestrovská služba je náročná i pro záchranáře. Noc ale nevybočuje z normy silvestrovských oslav, shrnuli mluvčí.
31. 12. 2022Aktualizováno1. 1. 2023, 01:30|

Prchají, nespí, mrhají energií. Ohňostroje dlouhodobě traumatizují ptactvo, varuje výzkum

Vědci z Institutu Maxe Plancka sledovali pomocí systémů GPS stěhovavé husy v Německu, Dánsku a Nizozemsku během novoročního období. Chtěli tak prozkoumat, jestli na jejich chování mají vliv ohňostroje, a pokud mají, na jak dlouho. Jejich studie vyšla v časopise Conservation Letters.
30. 12. 2022|

Zakažte ohňostroje, apelují vědci z Akademie. Upozorňují na toxické látky

Ohňostroje vypouštějí do ovzduší řadu vysoce toxických látek, které představují nebezpečí pro člověka i pro životní prostředí. Lidé přitom o této skutečnosti nejsou dostatečně informováni nebo ji podceňují, uvedli vědci z Akademie věd České republiky (AV ČR). Doporučují proto zábavnou pyrotechniku omezit či zcela zakázat, důležitá je podle nich také osvěta.
27. 12. 2022|

Předpověď špatného počasí odsunula oslavy maďarského státu. Vláda odvolala šéfku meteorologů

Maďarská vláda na sobotu plánovala „největší ohňostroj v Evropě“ k oslavám státního svátku. Národní meteorologická služba ale předpověděla na onen večer silné bouřky, a tak úřady oslavy odložily. Jenže bouře nakonec nepřišly a vláda Viktora Orbána posléze odvolala vedení meteorologického ústavu. Důvody neuvedla.
23. 8. 2022|

Svět vítá rok 2022. Ohňostroje zazářily v Evropě i Americe, kvůli pandemii jsou někde oslavy skromnější

Východní polokoule už vstoupila do roku 2022. Jako první ho oslavili v pátek hodinu před polednem našeho času obyvatelé Vánočního ostrova. Velkolepý ohňostroj ozářil australské Sydney, jinde jsou ale oslavy kvůli pandemii skromnější. Nový rok přivítali lidé v Asii, Africe i Evropě, v sobotu časně ráno středoevropského času se tak stalo i na východním pobřeží Ameriky. Kvůli administrativním úpravám a časovým pásmům trvá přechod do nového roku celkem 26 hodin, a tak úplně posledním místem, kde skončí rok 2021, budou až v sobotu hodinu po poledni SEČ dva neobydlené tichomořské atoly: Bakerův a Howlandův ostrov.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 07:41|

Silvestrovské oslavy omezila vládní opatření. Na Václavském náměstí vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou

Silvestrovské oslavy již podruhé zastínila pokračující pandemie covidu-19. Vláda s ohledem na ni schválila pravidla, která limitují počet účastníků hromadných akcí na padesát. Přesto se oslavy a různé další akce konaly. Na Václavském náměstí v Praze vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou, a to navzdory zákazu. Některá města – zejména ta menší – připravila ohňostroje, k tradičnímu silvestrovskému plavání v řekách se navzdory teplému počasí sešli otužilci.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 07:04|

Světla značí vítězství dobra nad zlem. Hinduisté slaví svátek Díválí

Odpalování petard a ohňostrojů bývá vnějším doprovodným znakem největšího a nejdůležitějšího indického svátku Díválí (Svátek světel). V domácnostech se v tom čase podává dobré jídlo, zapalují se speciální svíčky a lampy, uklízí a zdobí se domy, konají se společné modlitby rodin a návštěvy příbuzných a přátel. Pětidenní svátek má pro hinduisty podobnou důležitost jako vánoční svátky pro křesťany. Jeho oslavy často přispívají ke zhoršení smogové situace v indických městech.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 17:42|

Ústavní soud zrušil část protialkoholové vyhlášky v Heřmanově Městci

Ústavní soud (ÚS) zrušil část vyhlášky Heřmanova Městce na Chrudimsku o zákazu konzumace alkoholu na některých veřejně přístupných místech. Sporná část stanovila výjimku ze zákazu pro akce pořádané městem. Podle ministerstva vnitra, které návrh k ÚS podalo, radnice bez racionálního důvodu zvolila nerovný přístup k sobě samotné a k ostatním pořadatelům.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 12:11|

Kupec zaplatil za Noční slavnost od Toyen přes 36 milionů korun

Obraz Noční slavnost (Ohňostroj) od malířky Toyen se na aukci v Praze prodal za 30,4 milionu korun. I s aukční přirážkou za něj kupec zaplatí 36,48 milionu. Jde o třetí nejdražší dílo avantgardní autorky prodané na tuzemské aukci. Vyvolávací cena díla byla dvacet milionů korun.
30. 5. 2021Aktualizováno30. 5. 2021, 16:41|

Svět vítá rok 2021, má přinést naději v boji s koronavirem

Končí rok 2020, který přinesl bezprecedentní pandemii koronaviru. Ta postupně ochromila celou planetu. Na řadě míst, včetně České republiky, se ještě lidé nedostali z druhých vln šíření nemoci. Přesto rok 2021 značí naději. Už na konci prosince se začalo očkovat. Silvestr tentokrát covid poznamenal. Uskutečnily se tradiční městské ohňostroje, spontánně si užít poslední vteřiny roku ale lidé příliš nemohli. Ve velké části zemí totiž platí v souvislosti s pandemií restrikce.
1. 1. 2021|

Silvestrovské oslavy nebudou příliš bujaré. Ovlivní je zákaz vycházení i omezení pyrotechniky

Silvestrovské oslavy budou letos jiné než v předchozích letech. Stále totiž platí vládní protikoronavirová opatření. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nabádá, aby je lidé neporušovali soukromými silvestrovskými oslavami. Současná omezení ovlivnila rovněž přípravy na konec roku.
31. 12. 2020|

Rok 2021 začne ve většině měst bez ohňostrojů a oslav. Olomouc, Zlín a Plzeň budou ještě jednat

Většina krajských měst nechystá na Nový rok 2021 žádné organizované oslavy. Lidé se tak nemohou těšit na ohňostroje, shromáždění ani videomappingy. Starostové a primátoři oslavy zrušili kvůli aktuální epidemiologické situaci. O možnosti pořádání ohňostroje ještě uvažuje Olomouc, Zlín a Plzeň. Pouze ostravský obvod Slezská Ostrava s novoročním ohňostrojem zatím počítá. ČT to potvrdili zástupci všech krajských měst.
5. 12. 2020|

Za poslední výbuch v Bejrútu mohlo vznícení ohňostrojů, tvrdí izraelský bezpečnostní expert

Mohutné explozi v bejrútském přístavu předcházela série menších výbuchů. Poslední z nich, který patrně odpálil sklad s dusičnanem amonným, byl přitom způsoben vznícením zábavní pyrotechniky. Agentuře Reuters to řekl izraelský seismolog a expert na výbušniny Boaz Hajun.
13. 8. 2020Aktualizováno13. 8. 2020, 18:56|

Ohňostroje na ústupu. Přibývají kvůli nim požáry, národní parky je zakázaly, Praha či Brno volí video

Poslední hodiny roku 2019 patří na řadě míst v Česku přípravám oslav příchodu roku nového. Většina měst chystá novoroční ohňostroj. Některá od něj ale po stížnostech obyvatel a ochránců přírody upustila. To je případ Prahy, která oficiálně přivítá první den roku 2020 nikoli ohňostrojem, ale takzvaným videomappingem na budově Národního muzea.
31. 12. 2019|

Kvůli požárům a horku ruší v Canbeře i jinde ohňostroje. Slavnou show v Sydney brání australský premiér

Situace v Austrálii sužované horkem a požáry se zhoršuje. Teploty se ve všech australských státech dostaly přes čtyřicet stupňů Celsia, upozornila BBC. Celkový počet mrtvých v souvislosti s požáry už dosáhl deseti, poslední obětí je dobrovolný hasič, který s živlem bojoval v Novém Jižním Walesu. Situace také vyvolala debatu o pořádání novoročních ohňostrojů. Proti efektní show, která se tradičně koná v Sydney, vznikla petice.
30. 12. 2019Aktualizováno30. 12. 2019, 16:30|

Žádné petardy v národních parcích. Klidné oslavy nového roku se stávají v Česku trendem

Všechny čtyři tuzemské národní parky budou letos na Silvestra už třetí rok v řadě bez ohňostrojů nebo petard. Zábavní pyrotechnika je od června 2017 v zákoně o ochraně přírody a krajiny zakázaná na celém jejich území včetně obcí. Nově letos některé obce nezažádají o výjimku z tohoto zákazu, kterou v předchozích letech využívaly. Podle ministerstva životního prostředí začínají být klidné oslavy příchodu nového roku v Česku trendem.
12. 12. 2019|

Výbušně, nebo potichu? Praha či Brno oslaví nový rok videomappingem, Ostrava velkolepým ohňostrojem

S klasickými silvestrovskými ohňostroji počítá většina krajských měst, ovšem Praha, Brno, Pardubice, Liberec nebo Karlovy Vary výbušnou oslavu Nového roku nepřipravují. Volí třeba videomapping. Nejvíc za tradiční ohňostroj zaplatí v Ostravě – půl milionu korun. Pražské promítání na Národní muzeum vyjde na dva miliony. Řada měst přistupuje po stížnostech obyvatel k částečné regulaci pyrotechniky.
1. 12. 2019|

Praha vybrala dodavatele na novoroční videomapping. Bude na Národním muzeu

Praha vybrala dodavatele novoročního videomappingu, který po rozhodnutí radních poprvé nahradí tradiční ohňostroj. Videomapping vytvoří společnost Art 4 Promotion za necelé dva miliony korun. ČT to potvrdil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Videomapping bude na Národním muzeu.
8. 11. 2019|

Praha bude bez novoročního ohňostroje. Nahradí ho videomapping

Pompézní ohňostroje, kterými vítala Praha nový rok, jsou minulostí. Zábavu, proti které protestovali lidé kvůli úhynu ptactva a stresování zvířat, se rozhodlo vedení magistrátu nahradit videomappingem.
7. 8. 2019|
Počasí

Neděle má být rekordně teplá, pak se ochladí. Praha zakázala rozdělávání ohňů

Teploty mohou během neděle v Čechách vystoupat až ke 38 stupňům Celsia, uvedl ve své předpovědi Český hydrometeorologický ústav. Teplotně silně nadprůměrný červen podle meteorologů vystřídá červenec s průměrnými teplotami, které budou kolem 25 stupňů Celsia. Dál se bude ale prohlubovat sucho. Právě kvůli suchu zakázala Praha od neděle rozdělávání ohňů v lesích, parcích či zahradách. Zákaz se vztahuje i na kouření a ohňostroje a platí do odvolání. Omezení platí i ve Středočeském kraji.
29. 6. 2019Aktualizováno29. 6. 2019, 19:55|