TÉMA

Patent

Broumovská charita ví, jak ze starého oblečení vyrobit stavební materiál. Už má na to patent

Broumovská diakonie vymyslela způsob, jak využít staré poničené oblečení. Z nevyužitého textilu, který charita dostává od lidí pro potřebné, chce po rozdrcení vyrábět stavební desky. Ty by potom mohly stavební firmy využívat například pro stavbu domů. Diakonie už na to má patent a shání peníze na nákup výrobní linky.
8. 9. 2023|

Stěrače stírají díky makléřce z Alabamy. Inspirovala ji jízda tramvají

Mrazivá cesta tramvají zasněženým New Yorkem stála před 120 lety za vynálezem zařízení, které se stalo nedílnou součástí dopravních prostředků a dodnes řidičům umožňuje bezproblémovou jízdu navzdory silnému dešti či vánici. Nápad na výrobu stěrače dostala v lednu 1903 Američanka Mary Andersonová, a i když se její vynález později rozšířil po celém světě, ona sama na patentu nevydělala ani cent. Stejně jako řada dalších vynálezců totiž trochu předběhla dobu – a objevila zařízení, které svět ještě tak úplně nepotřeboval.
18. 6. 2023|

Tempo vědeckého pokroku se zpomaluje. Nejvíc ve fyzikálních vědách

Podle ve středu zveřejněné analýzy milionů výzkumných prací a patentů se tempo převratných vědeckých objevů a technologických inovací zpomaluje – a to přesto, že celkové množství nových poznatků neustále roste.
6. 1. 2023|

Goodyear musí českému vynálezci zaplatit více než jeden a půl miliardy

Americká společnost Goodyear Tire & Rubber musí českému vynálezci Františku Hrabalovi zaplatit 65 milionů dolarů (1,6 miliardy korun), rozhodl soud ve Spojených státech. Spor se týkal Hrabalových nápadů ohledně samonafukovacích pneumatik, uvedl specializovaný server Law360, který se věnuje obchodním sporům.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 12:21|

Na Vysočině pomáhá robot s ochranou stromů proti kůrovci

V těchto dnech začíná už druhé letošní rojení kůrovce. V lesích na Vysočině už s předstihem ošetřili vybrané kmeny feromonem, který láká brouky a také insekticidem, který je zabíjí. Využili k tomu prototyp robota. S postřikem po kmenech smrků šplhá až do patnácti metrů.
16. 7. 2021|

Uvolnění patentů na léky v minulosti zastavilo pandemii. Může to pomoci i proti covidu

Americký prezident Joe Biden by chtěl, aby se uvolnila patentová ochrana pro léky i vakcíny proti covidu. Několik příkladů z minulosti ukazuje, že tato cesta už dříve zafungovala a nijak zásadně farmaceutickému průmyslu neuškodila.
10. 5. 2021|

EU není pro rychlé uvolnění patentů vakcín. Na summitu se také rozhodla podpořit zaměstnanost

V Portu probíhá neformální summit Evropské unie. Lídři členských zemí se neshodli na uvolnění patentů. Zásadní podle EU je, aby další západní země začaly více vyvážet vakcíny a aby se mimoevropským státům dostalo technické podpory k jejich výrobě. Účastníci summitu se věnují také sociálním tématům. Shodli se na pomoci v zaměstnanosti a na sociálně spravedlivé ekonomice.
8. 5. 2021Aktualizováno8. 5. 2021, 14:08|

USA chtějí uvolnit vakcinační patenty, EU to zvažuje. Dle firem tím naruší produkci

Spojené státy v rámci boje proti pandemii covidu-19 podporují uvolnění patentů na vakcíny proti tomuto onemocnění. Iniciativu už podpořil prezident Joe Biden. Dle Bílého domu Washington podporuje ochranu duševního vlastnictví, globální pandemie ale žádá výjimečné kroky. Evropská unie je připravena o uvolnění patentů jednat, podporují ho francouzští, němečtí či jihoafričtí politici, proti jsou naopak farmaceutické firmy.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 14:49|

Pandemie ve světě: JAR a Indie chtějí zrušit patenty výrobců vakcín. V Polsku je pandemie pod kontrolou

Indie a Jihoafrická republika (JAR) navrhují přechodně zrušit patenty farmaceutických firem na očkovací látky proti covidu-19. Vakcíny by podle nich pak mohla vyrábět každá firma na světě, která toho bude technologicky schopná. Tím pádem by se rychleji dostalo na chudší země. Země podaly návrh ve Světové obchodní organizaci (WTO). V Polsku je podle tamního ministra zdravotnictví Adama Niedzielskiho naopak pandemie pod kontrolou.
4. 2. 2021Aktualizováno4. 2. 2021, 21:35|

Zemřel významný plastický chirurg Ladislav Bařinka, autor 22 patentů v Česku

Ve věku 93 let zemřel v úterý 28. července po dlouhé nemoci významný plastický chirurg Ladislav Bařinka, emeritní profesor Kliniky plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice u sv. Anny a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. ČTK to v sobotu oznámila jeho dcera Dagmar. V roce 2012 dostal Bařinka státní vyznamenání, medaili Za zásluhy.
1. 8. 2020|

Vteřina dějepisu: Patent na co by si Mary Dixonová Kiesová mohla strčit za klobouk?

Jméno docela obyčejné Mary Dixonové Kiesové z Nové Anglie by nejspíš zmizelo v anonymitě dějin, kdyby ji nenapadlo podat si žádost o patent. Obdržela ho 5. května 1809 – jako první žena v Americe. Otázka je nabíledni: Čeho se týkal?
5. 5. 2020|

Čína poprvé překonala USA v žádostech o mezinárodní patenty. Z firem vede Huawei

Čína loni podala ze všech zemí nejvíce žádostí o mezinárodní patenty.  Překonala tak Spojené státy, které si pozici jedničky držely od založení globálního systému patentů před více než 40 lety. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Světová organizace na ochranu duševního vlastnictví (WIPO). Z firem nejvíce žádostí podala Huawei.
7. 4. 2020|

Zlínská univerzita vaří vlastní dezinfekční gel. Poptávka vzrostla o stovky procent

Vlastní dezinfekční gel vyrábí pracovníci zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB). Jeho složení si nechala škola před šesti lety patentovat a teď, v době obav z koronaviru, se jí prozíravost vyplácí. Ve své laboratoři ho vyrobí s polovičními náklady. Má jej dost pro 10 tisíc studentů i zaměstnanců.
5. 3. 2020|

Cesta k patentům je v Česku hodně obtížná, stěžují si firmy

Dlouhý, složitý a nákladný, tak mnohé podniky hodnotí registrační proces ochrany patentů. Víc než čtvrtinu jich loni podaly vysoké školy, které se snaží napodobit praxi z ciziny. Výrazně pak roste zájem zahraničních společností o registraci ochrany v tuzemsku prostřednictvím evropské patentové přihlášky. Podle Úřadu průmyslového vlastnictví to potvrzuje atraktivitu Česka pro cizí investory.
24. 8. 2019|

Olomoučtí vědci vyvinuli účinné protinádorové sloučeniny s tantalem. Chrání si je patentem

Výrazně zlepšit léčbu nádorových onemocnění by v budoucnu mohly látky s obsahem tantalu, které vyvinuli vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Sloučeniny s tímto přechodným kovem vykazují výraznou protinádorovou účinnost a zároveň nízkou toxicitu vůči zdravým buňkám. Vynález olomouckých vědců už chrání národní patent.
18. 3. 2019|

Zlínští vědci můžou zbavit nemocnice bakterií

Vědci z Centra polymerních systémů zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve spolupráci se slovinskými kolegy vyvinuli vysoce efektivní zdroj UV záření, který dokáže například ve zdravotnickém zařízení zlikvidovat nežádoucí mikroorganismy a další škodliviny během několika vteřin.
17. 1. 2019|

Univerzita Karlova vymyslela a prodala americké firmě vynález látek proti tuberkulóze

Pražská Univerzita Karlova (UK) prodala americké firmě Svenox Pharmaceuticals nově vynalezené látky proti tuberkulóze. Firma se podle smlouvy postará o následný vývoj léčiva z těchto látek. Univerzita to oznámila v tiskové zprávě. V případě úspěchu vynalezeného léčiva bude mít univerzita finanční podíl na výnosech z léků. Výši částky, za kterou UK látky prodala, škola nezveřejnila.
14. 12. 2018|