TÉMA

Vynález

Broumovská charita ví, jak ze starého oblečení vyrobit stavební materiál. Už má na to patent

Broumovská diakonie vymyslela způsob, jak využít staré poničené oblečení. Z nevyužitého textilu, který charita dostává od lidí pro potřebné, chce po rozdrcení vyrábět stavební desky. Ty by potom mohly stavební firmy využívat například pro stavbu domů. Diakonie už na to má patent a shání peníze na nákup výrobní linky.
8. 9. 2023|

Stěrače stírají díky makléřce z Alabamy. Inspirovala ji jízda tramvají

Mrazivá cesta tramvají zasněženým New Yorkem stála před 120 lety za vynálezem zařízení, které se stalo nedílnou součástí dopravních prostředků a dodnes řidičům umožňuje bezproblémovou jízdu navzdory silnému dešti či vánici. Nápad na výrobu stěrače dostala v lednu 1903 Američanka Mary Andersonová, a i když se její vynález později rozšířil po celém světě, ona sama na patentu nevydělala ani cent. Stejně jako řada dalších vynálezců totiž trochu předběhla dobu – a objevila zařízení, které svět ještě tak úplně nepotřeboval.
18. 6. 2023|

Čínští inženýři vyrobili líbacího robota. Umožňuje intimitu ve vztazích na dálku

V Číně žije stále více dvojic kvůli práci odděleně. Hlavně pro ně vznikl robotický přístroj, který lidem umožňuje sdílet intimní momenty, i když jsou od sebe vzdálení.
1. 3. 2023|

Goodyear musí českému vynálezci zaplatit více než jeden a půl miliardy

Americká společnost Goodyear Tire & Rubber musí českému vynálezci Františku Hrabalovi zaplatit 65 milionů dolarů (1,6 miliardy korun), rozhodl soud ve Spojených státech. Spor se týkal Hrabalových nápadů ohledně samonafukovacích pneumatik, uvedl specializovaný server Law360, který se věnuje obchodním sporům.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 12:21|

Na Stanfordově univerzitě vyvinuli robotickou slepeckou hůl. Sama naviguje a radí

Inženýři ze Stanfordovy univerzity v USA vylepšili klasickou bílou hůl, kterou využívají zrakově postižení lidé k orientaci v prostoru. Podobných pokusů už sice bylo víc, zatím ale ztroskotaly – podle nové studie je ale stanfordský vynález funkční a praktický.
27. 10. 2021|

Rozsvítil česká města a zavedl první pražskou tramvajovou linku. Před 80 lety zemřel František Křižík

Před 80 lety, 22. ledna 1941, se ve stínu nacistické okupace roznesla zpráva o smrti nejvýznamnějšího vynálezce české historie, takzvaného „českého Edisona“, Františka Křižíka. Zemřel v nedožitých 93 letech na rodinném zámku ve Stádlci u Tábora, kde trávil své stáří. Jeho pozůstatky byly převezeny do Prahy, kde byl s národními poctami pochován na Vyšehradském hřbitově. Pohřeb českého velikána se stal tichou manifestací proti probíhající německé okupaci. Slavný vynálezce byl mezi Čechy ikonou, přitom mu ale úspěch nebyl předurčen.
22. 1. 2021|

„Ke konci představení zavládl v místnosti naprostý chaos.“ Před 125 lety se v Paříži zrodila kinematografie

Před stoletím a čtvrt, 28. prosince 1895, se v kavárně Grand Café na pařížském bulváru Kapucínů shromáždilo 33 váhavých hostů, kteří si nebyli jisti, na co se to vlastně přišli podívat. Přesto dal každý z nich za dlouho očekávané představení jeden frank. O několik okamžiků později bylo všem zřejmé, že právě byli svědky něčeho, co navždy změní celý svět. Toho večera se udál zrod nového zábavního průmyslu – takzvaného „sedmého umění“ – filmu. Auguste a Louis Lumièrové tehdy napjatému publiku představili deset krátkých snímků, které natočili na svůj nový vynález kinematograf.
28. 12. 2020|

Časopis Time poprvé zvolil dítě roku. Patnáctiletá vynálezkyně přišla s aplikací na detekci olova ve vodě

Prestižní časopis Time zvolil prvním dítětem roku patnáctiletou Američanku Gitanjali Raovou. List, který každoročně vybírá osobnost roku, se tak letos historicky poprvé letos zaměřil i na ty nejmenší. Mladou vědkyni umístil na titulní stranu za nemalé množství jejích vynálezů. Jedním z nich je například aplikace na detekci olova ve vodě.
4. 12. 2020|

Sklízení jablek nebo malování stěn. Vědci vyvinuli robotickou paži, která zvládá běžné činnosti

Tým expertů z kanadské Université de Sherbrooke ve spolupráci se společností Exonetik Inc sestrojil speciální robotickou paži. Zařízení dokáže například sklízet ovoce ze stromů či malovat stěny. Svůj objev vědci představili na serveru IEEE Spectrum.
10. 6. 2020|

Remoska má pětapadesát. Málem ji zničily fritovací hrnce, ale přežila a dobývá i Británii

Remoska patří mezi výrazné české vynálezy a v neděli oslaví 55 let existence. Její ochranná známka byla zapsána 21. července 1964. Malá přenosná elektrická pečící mísa či pánev vaří, peče, smaží, dusí i opéká a připravit se v ní dá téměř cokoli. Mezi přednosti remosky patří jednoduchá obsluha i údržba, nízká spotřeba energie a dlouhá životnost.
20. 7. 2019|

Technologický pokrok nejen pro astronauty. Přínosy vesmírných letů jsou znát u jídla i v autě

Půl století po přistání Apolla 11 na Měsíci se v běžném životě využívá řada materiálů a technologií, které původně vznikly právě pro cesty do kosmu. Další vynálezy jako teflon nebo suchý zip našly díky kosmonautice širší využití.
18. 7. 2019|

Zlínští vědci můžou zbavit nemocnice bakterií

Vědci z Centra polymerních systémů zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve spolupráci se slovinskými kolegy vyvinuli vysoce efektivní zdroj UV záření, který dokáže například ve zdravotnickém zařízení zlikvidovat nežádoucí mikroorganismy a další škodliviny během několika vteřin.
17. 1. 2019|

Univerzita Karlova vymyslela a prodala americké firmě vynález látek proti tuberkulóze

Pražská Univerzita Karlova (UK) prodala americké firmě Svenox Pharmaceuticals nově vynalezené látky proti tuberkulóze. Firma se podle smlouvy postará o následný vývoj léčiva z těchto látek. Univerzita to oznámila v tiskové zprávě. V případě úspěchu vynalezeného léčiva bude mít univerzita finanční podíl na výnosech z léků. Výši částky, za kterou UK látky prodala, škola nezveřejnila.
14. 12. 2018|