TÉMA

Droga

V Česku přibývá dětí, které se předávkovaly běžně dostupnými léky

Případů předávkování běžnými léky u dětí a dospívajících v posledních dvou letech v Česku přibylo. Otravu si nejčastěji přivodí v kombinaci s jinými návykovými látkami nebo alkoholem. Ve většině případů jde o pokus o demonstrativní sebevraždu. V jiných případech jsou mladiství ovlivněni výzvami vrstevníků na sociálních sítích. Častěji se předávkují dívky než chlapci, uvedli na čtvrteční tiskové konferenci zástupci Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 20:40|

K předávkování HHC dochází i po zákazu, zásoby si lidé pořizovali ve slevách

I přes zákaz HHC Češi dál výrobky s návykovými látkami konzumují i prodávají. Národní protidrogová centrála v současnosti eviduje 72 případů, které s přechováváním nebo distribucí takových výrobků souvisí. Zákaz prodeje výrobků s HHC, HHC-O a THCP v Česku platí od 6. března. Pachatelům hrozí několikatisícová pokuta i vězení. Část mladistvých podle zjištění ČT i během března skončila kvůli předávkování na jednotkách intenzivní péče.
27. 3. 2024|

Před třinácti lety začaly protesty proti Asadovi. Dnes humanitární pomoc potřebují tři čtvrtiny obyvatel

Před třinácti lety vyšli do ulic Syřané, aby protestovali proti režimu Bašára Asada. Začala vleklá a krvavá občanská válka. Humanitární pomoc dnes potřebuje vůbec nejvíc Syřanů od začátku konfliktu. Mnozí již také emigrovali do zahraničí, zejména do Evropy.
16. 3. 2024|

Zkušenost s drogami má podle evropské studie 29 procent dětí mezi 15 a 16 lety

Evropská komise potvrdila rozhodnutí české vlády zařadit látku HHC na seznam zakázaných přípravků. Důvodem byly desítky případů předávkovaných dětí. Hrozbou zůstávají i tradiční drogy. Podle evropské studie ESPAD 2019 má s nimi zkušenost 29 procent dětí ve věku 15 až16 let. Nejčastěji jde o konopné látky a extázi.
26. 2. 2024|

Přibývá center, která pomáhají lidem se závislostmi. Jak funguje jedno z nich, vyzkoušela redaktorka ČT

Přibývá adiktologických center i organizací, které pomáhají lidem se závislostmi a psychickými potížemi. Podle odborníků je ale podobných služeb stále málo. Jak funguje jedno z center, které poskytuje anonymní léčbu závislostí nebo depresí, vyzkoušela redaktorka České televize Lea Surovcová.
20. 2. 2024|

Bonbony mohou obsahovat víc HHC, než se uvádí na obalu, ukázala analýza pro ČT

Bonbony s obsahem HHC se staly předmětem analýzy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Na žádost České televize forenzní analytik zkoumal tři volně prodávané vzorky, kterými se předávkovalo více než sto lidí, nejčastěji děti a mladiství. Trh s nebezpečnými látkami, které často cílí právě na děti, je mnohem širší, upozorňuje adiktolog Tomáš Jandáč. Vláda plánuje výrobky s HHC dočasně zakázat. Novelu chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předložit ve středu.
9. 2. 2024|

Po zákazu jedné psychoaktivní látky se objeví další, míní Vobořil. Frydrych prosazuje zákaz HHC a podobných

„Problém je, že zakážeme jednu látku, místo abychom ji dobře zregulovali, a už je nachystaná další látka, která je ještě potentnější,“ uvedl v 90' ČT24 národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil v souvislosti s případem otrav žáků základní školy v Karlových Varech. Předávkovali se bonbony obsahujícími HHC a skončili v nemocnici. Zákon, který má prodej výrobků s HHC omezit, je nyní ve sněmovně. Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych míní, že čím více času se trhu nechá, tím více bude narůstat uživatelů těchto látek. Podle něj by se zakázat měly.
31. 1. 2024|

K soudu jde případ pašování drog za miliardy korun, jeden z hlavních obžalovaných je na útěku

Krajský soud v Liberci bude řešit rozsáhlý případ pašování kokainu a hašiše za několik miliard korun. Jeden z hlavních obžalovaných, devětačtyřicetiletý Vilém Kováč, je na útěku a policie po něm pátrá. Policejní organizace Europol ho zařadila na seznam padesáti nejhledanějších lidí Evropy. Kováč podle kriminalistů díky organizované skupině, kterou kolem sebe vybudoval, poskytoval dalším mezinárodním zločineckým skupinám logistiku a neoprávněně přechovával drogy. Krajská státní zástupkyně podala obžalobu proti jedenácti osobám a jedné firmě.
29. 11. 2023|

USA bojují s fentanylem. Syntetická droga ničí životy tisíců lidí

Americký prezident Joe Biden tento týden slíbil přijmout nové kroky pro boj se syntetickou drogou fentanyl, jejíž dopady označil za opravdovou americkou tragédii. Jen loni na předávkování zemřelo na 73 tisíc lidí. V amerických městech způsobuje epidemii závislosti a úmrtí, zvlášť mezi lidmi bez domova. Před prezidentskými volbami příští rok se témata kriminality, drog a bezdomovectví dostávají stále víc do popředí.
25. 11. 2023|

Marseille poznamenávají střety drogových gangů, mezi desítkami obětí jsou i nevinní lidé

Druhé největší město Francie Marseille se potýká s velkým nárůstem drogové kriminality. Zločiny narkogangů meziročně vzrostly o pětinu. Jen vyřizování účtů mezi dvěma největšími skupinami s názvy DZ Mafia a Yoda si od začátku roku vyžádalo pět desítek obětí. Z bezpečnostních důvodů musely tamní úřady dokonce na týden uzavřít univerzitu.
21. 10. 2023|

Dlouhé tresty závislým vězňům nepomáhají. Zaměřme se na odbornou pomoc, nabádají experti

Zhruba šedesát procent vězňů má podle odhadů odborníků nějakou formu závislosti a dvanáct procent vězňů pyká za trestné činy souvisejícími s drogami. Dlouhé tresty v nápravě přitom nepomáhají a častá je recidiva, tvrdí experti a doporučují proto spíše kratší či alternativní tresty a odbornou pomoc. Informace ve středu zazněly na tiskové konferenci ke zprávě Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva o potřebě ukončit válku proti drogám.
11. 10. 2023|

Asad utužuje vztahy s Čínou. Protestující Syřané mezitím hladoví a čelí vládním kulkám

Syrský diktátor Bašár Asad se dostává z mezinárodní izolace. Na okraj asijských sportovních her ho přijala Čína, s níž uzavřel dohodu o strategickém partnerství. Letos v květnu obnovila členství Sýrie Liga arabských států (LAS) i přesto, že brutální občanská válka v zemi pokračuje už třináctým rokem. Podle organizace OSN se syrský režim nadále dopouští válečných zločinů.
23. 9. 2023|

Policie obvinila skupinu lidí kvůli výrobě a prodeji pervitinu, hrozí jim až osmnáct let

Kriminalisté z Národní protidrogové centrály obvinili osm lidí v souvislosti s výrobou a prodejem pervitinu. Organizovaná skupina podle nich pašovala ve speciálně upraveném autě z Rumunska, Polska, a zejména Srbska léky s obsahem pseudoefedrinu, ze kterých pak na několika místech v Plzeňském kraji a v budově někdejší továrny na Bruntálsku vyráběla pervitin. Drogu členové skupiny měli následně distribuovat v celé České republice.
13. 9. 2023|

Soud se zabývá případem rozsáhlé výroby a distribuce pervitinu. Obžalovaný muž z Polska vinu popřel

Před olomouckým krajským soudem stanulo sedm lidí obžalovaných v souvislosti s výrobou pervitinu a distribucí drogy v Česku a Polsku. Šest obžalovaných pochází ze Šumperska, jeden z Polska. Polák Norbert Boguslav Wybraniec podle státního zástupce zajišťoval dodávku lékových přípravků s pseudoefedrinem a chemikálií potřebných k výrobě pervitinu. U soudu Wybraniec prohlásil, že z Polska do Česka žádné léky ani chemikálie nedovážel a s výrobou narkotik neměl nic společného.
28. 8. 2023|

Američané prohrávají s fentanylem. Obětí drogy přibývá, vznikají „zombie“ čtvrtě

Spojené státy bojují proti fentanylu a smrtící epidemii se jim stále nedaří zastavit. Tato syntetická látka způsobila v americké drogové sféře revoluci. Je silná a stačí jí nepatrné množství. Snáze se tak vyrábí i pašuje. A snadno dokáže i zabíjet. Na nebezpečí fentanylu nyní v New Yorku upozornily rodiny, které droga připravila o nejbližší.
23. 8. 2023|

Taliban Afghánistánu vládne dva roky. Ekonomika stojí na drogách, ženy přišly o práva

Konec afghánské vlády podporované Západem přišel před dvěma roky, kdy radikálové z hnutí Taliban ovládli hlavní město Kábul. Rychlost, jakou se islamisté zmocnili celé země včetně metropole, překvapila celý svět. Následovala chaotická evakuace těch, kteří se obávali pomsty radikálů. V současnosti se mohou stát hrozbou pro okolní státy, Afghánistán sužuje vysoká produkce i konzumace drog, ženy přišly o svá práva a novináři dříve podporovaní Spojenými státy museli uprchnout do zahraničí.
16. 8. 2023|

Půl tuny kokainu z Klecan převezla policie do hlídaného skladu, skončí ve spalovně

Cihly kokainu objevené v sobotu mezi banány v distribučním centru obchodního řetězce Albert v Klecanech u Prahy odvezli policisté do střeženého skladu. Více než půl tuny drogy skončí po odborné analýze ve spalovně, informovala na policejním webu mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová. Za 646 kilogramů kokainu, které putovaly z Ekvádoru do Amsterdamu a zřejmě omylem skončily ve středních Čechách, by se při pouličním prodeji dalo podle ní utržit několik miliard korun.
15. 8. 2023|

Soud uložil kurýrovi za podíl na pašování drog za dvě miliardy korun do Austrálie 10 let vězení

Na deset let do vězení poslal ve středu českobudějovický soud muže za pašování drog do Austrálie. Převážení se podle obžaloby účastnilo šest desítek kurýrů. Dalších sedm obžalovaných, jichž se aktuální líčení týkalo, soud obžaloby zprostil. Skupina šesti desítek kurýrů podle policie dopravila do Austrálie nejméně 780 kilogramů heroinu a kokainu v ceně 2,1 miliardy korun. Další obžalovaní si vyslechli verdikt v předchozích dnech.
28. 6. 2023|

Chystají se nová pravidla prodeje kratomu. Vzorky návykové látky odhalily i salmonelózu

Ministerstvo zdravotnictví chystá nová pravidla prodeje kratomu. Stimulant, který podle odhadů užívá v Česku asi sto tisíc lidí, je teď volně dostupný. Mnozí odborníci varují před závislostí. Novela zákona by látku zařadila na seznam, pro který platí přísná regulace. Do té doby ji chce ministerstvo zakázat.
27. 6. 2023|

S marihuanou přestaňte ještě před otěhotněním, rizika pro dítě jsou značná, varují vědci

Autoři nového výzkumu varují těhotné ženy před užíváním marihuany a explicitně je vyzývají, aby přestaly. Upozorňují na to, že její užívání má negativní dopady na vývoj plodu už od samotného počátku těhotenství.
17. 5. 2023|

S alkoholem se v Česku ročně pojí až sedm tisíc úmrtí. Dopady pití vyjdou na 55 miliard

Téměř desetina dospělých v Česku denně pije alkohol. Je to kolem devíti set tisíc lidí. Asi 1,5 milionu žen a mužů popíjí rizikově. Zatímco závislí muži častěji pijí lihoviny a pivo, ženy víno. Síť pomoci a služeb je nedostatečná, přičemž se léčí asi třicet tisíc lidí. V souvislosti s alkoholem ročně zemře asi šest až sedm tisíc lidí. Ztráty a dopady závislosti na alkoholu experti vyčíslili až na 55 miliard korun ročně. Vyplývá to z výroční zprávy o závislostech. Výsledky v pondělí představila šéfka Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 20:40|

Motorkář podle celníků propašoval z Nizozemska do Česka kokain za miliony, drogu skrýval v nádržce

Motorkář podle celníků propašoval z Nizozemska do Česka kokain za miliony korun. Byl podle nich součástí gangu. Zadrželi pět lidí, které policie obvinila z nedovolené výroby a přechovávání drog. Hrozí jim dva až deset let, či osm až dvanáct let vězení. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informovala mluvčí celníků Martina Kaňková.
23. 3. 2023|

Soud v Liberci uložil nepravomocně dvěma pašerákům konopí do Británie 10,5 a 11,5 roku vězení

Soud v Liberci uložil tresty deset a půl a jedenáct a půl roku vězení dvěma mužům z Českolipska, kteří pašovali ve velkém marihuanu do Velké Británie a Irska. Oba vinu doznali, hrozilo jim až osmnáct let vězení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obžalovaní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou ohledně výše trestu.
10. 3. 2023|

Soud potrestal čtyři lidi za pašování drog do příbramské věznice. Dva poslal za mříže

Okresní soud v Příbrami potrestal čtyři lidi v případu pašování drog do věznice Bytíz. Dva z obžalovaných poslal soud za mříže, dvěma udělil podmíněné tresty. České televizi to sdělil mluvčí příbramského soudu Bohuslav Viták. Rozsudek je zatím nepravomocný. Obžalobě čelili celkem dva vězni a tři civilisté, jednoho člověka nakonec soud zprostil viny.
16. 2. 2023|