TÉMA

Uhlí

Období mezi uhlím a čistou energií je problém, míní Bartoň. Důvěra mezi státy chybí, říká k dovozům Bartuška

Česká republika není připravená na mezičas, který nastane mezi dobou, kdy využívá jako primární zdroj energie uhlí, a dobou, kdy pojede hlavně na obnovitelné zdroje, varoval v pořadu Události, komentáře datový analytik Petr Bartoň z Anglo-americké univerzity v Praze. Prezident Evropské federace obnovitelných zdrojů Martin Bursík by v tomto ohledu posílil vedení s Německem. Zvláštní zmocněnec ministerstva zahraničí pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška nicméně varoval, že v případě krize může s dodávkami energie nastat problém, důvěra mezi státy totiž v posledních letech chybí.
22. 3. 2024|

Protesty hnutí Fridays for Future pět let poté. O klimatu se diskutuje více, konec uhlí se přiblížil

Studenti si v pátek v Praze připomněli první akci svého hnutí Fridays for Future, která se konala v Česku právě před pěti lety. Ochrana životního prostředí se podle nich za tu dobu posunula, ale pořád není politickou prioritou.
15. 3. 2024|

Reportéři ČT: Devastace životního prostředí trvá desítky let. Sanace haldy Heřmanice zaměstnává politiky i policii

Déle než dvacet let hoří a nebezpečnými látkami, včetně karcinogenních, ohrožuje zdraví lidí z širokého okolí obří halda v Ostravě Heřmanicích. Pod jejím povrchem desítky let doutná požár. Státní podnik Diamo se už před více než deseti lety zavázal, že hořící haldu zlikviduje. To se ale dosud nestalo. Navíc nyní vyšlo najevo, že způsob, jakým Diamo rekultivaci místa řeší, přinesl další vážné problémy. Případem se zabývá i policie. Pro pořad Reportéři ČT natáčel Dalibor Bártek.
29. 1. 2024|

Export elektřiny z Česka se loni snížil, přesto byl čtvrtý největší v EU

Česko loni vyvezlo devět terawatthodin elektřiny. Bylo tak čtvrtým největším exportérem v Evropské unii, vyplývá z analýzy poradenské společnosti EGÚ Brno. Množství vyváženého proudu však klesá, oproti roku 2022 poklesl objem zhruba o třetinu. Analytici předpokládají, že podíl exportu bude kvůli útlumu uhlí dál klesat.
14. 1. 2024|

OKD loni skončilo v zisku, výpadkům těžby navzdory. Horníci vyrubali přes milion tun uhlí

Hospodaření těžební společnosti OKD skončilo v loňském roce ziskem, který před účetními operacemi souvisejícími s tvorbou rezerv bude činit kolem 1,5 miliardy korun. Ze dvou lokalit Dolu ČSM na Karvinsku podnik vytěžil více než milion tun uhlí. Loňský čistý zisk zatím firma neuvedla. V roce 2022 podnik vytěžil 1,3 milionu tun uhlí a dosáhl čistého zisku 5,1 miliardy korun, nejvyššího od roku 2011.
5. 1. 2024|

Teplo má příští rok podražit. Ceny zvyšují hlavně uhelné teplárny

Letošní topná sezona se zatím vymyká. Začala velmi pozdě, až v polovině října, a navíc domácnosti šetří. Ve třetím čtvrtletí se tak snížila spotřeba tepla meziročně skoro o čtvrtinu. Na dálkové vytápění jsou v Česku napojeny skoro dvě pětiny domácností. Většině z nich teplo od příštího roku zdraží. Ceny zvyšují hlavně uhelné teplárny. Ty plynové mají naopak prostor pro zlevnění.
21. 12. 2023|

Past pokroku: Centralia začala hořet před šedesáti lety. Nepodařilo se ji uhasit dodnes

Prosperující americký městys se změnil v město duchů, když zde v šedesátých letech vypukl neuhasitelný důlní požár. Oheň se vymkl hasičům zpod kontroly natolik, že není v lidských silách uhasit jej dodnes. A nic se na tom zřejmě nezmění ani v dalších stovkách let.
20. 12. 2023|

Liberty hrozí zastavení provozu, dodavateli energií dluží dvě miliardy. Do jednání se zapojí i ministři

Liberty Ostrava podle serveru iDNES.cz hrozí přerušení výroby. Podle deníku huť dlouhodobě neplatila dodavateli energií, společnosti Tameh Czech, která se tak dostala na pokraj bankrotu. Ve čtvrtek proto Tameh přeruší výrobu elektřiny v jednom z kotlů, uhlí v dalších dvou dojde nejpozději v pondělí. Mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková v reakci uvedla, že firma je zklamána jednostranným a poškozujícím jednáním společnosti Tameh, které může ohrozit tisíce pracovních míst v celém ostravském regionu. Pátečního jednání o osudu hutí se zúčastní i ministři práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a financí Zbyněk Stanjura (ODS).
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 15:22|

„Historická dohoda.“ S odklonem od fosilních paliv souhlasily téměř dvě stovky zemí

Zástupci téměř dvou stovek zemí se na klimatické konferenci COP28 v Dubaji podle agentur Reuters a AP shodli na potřebě odklonu od fosilních paliv, oznámil předseda konference Sultán Džábir. Dohodu označil za „historickou“, poprvé totiž hovoří o společném odklonu od ropy, plynu a uhlí. S jejím závěrečným zněním státy souhlasily po týdnech vyjednávání.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 16:45|

Rusko ovládá část obrovského nerostného bohatství Ukrajiny. Ukradenými zdroji chce financovat válku

Po invazi na Ukrajinu získala Moskva kontrolu nad velkou částí dolů a nerostných surovin napadené země. Kyjev tak přišel o prostředky, kterými by mohl posílit svou obranu. Rusku doposud stačilo tyto zdroje blokovat. S prodlužujícím se konfliktem však i Kreml hledá peníze na financování drahé války. Zdroje z okupovaných území se proto zřejmě pokusí těžit a vyvážet.
5. 12. 2023|

Veškeré emisní povolenky jsou v rozpočtu, řekl Hladík. Nová EK musí změnit směr dekarbonizace, míní Brabec

Veškeré české obchodovatelné emisní povolenky ve výši asi 40 miliard jsou součástí státního rozpočtu na příští rok. Není pravda, že vláda třeba v cenách energií nic nehradí, řekl v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Část emisních povolenek se přes schválené parametry v české legislativě do energeticky náročného průmyslu podle Hladíka vrací. Ministr se zároveň domnívá, že český průmysl promeškal start hromadné dekarbonizace. Tomu oponoval bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
26. 11. 2023|

Některé teplárny od příštího roku zdraží, a to i přes pokles cen plynu

Odběratelé dálkového vytápění se v těchto dnech postupně dozvídají, kolik budou platit od nového roku. Teplárny zveřejňují své ceníky a část z nich počítá se zdražením. Jedná se hlavně o ty, které využívají uhlí. Některé dříve avizovaly, že naopak zlevní – především ty na plyn. Nyní se ale postoj části z nich mění, odvolávají se přitom i na návrh zvýšení regulovaných složek cen, který ohlásil Energetický regulační úřad. Ohledně cen tepla chce resort průmyslu a obchodu se společnostmi ještě jednat. Plošnou podporu ale v tuto chvíli neplánuje.
20. 11. 2023|

K bezemisní ekonomice přecházejí mnohé české firmy. Zaštítit je má nová platforma

Mnohé firmy přecházejí k takzvané bezemisní ekonomice. Zaštítit je má nová platforma, která bude prosazovat jejich zájmy. Hlavním cílem takzvané Aliance pro bezemisní budoucnost je urychlení a usnadnění dekarbonizace, aby české ekonomice a firmám nehrozila ztráta konkurenceschopnosti.
10. 11. 2023|

OKD se loni extrémně dařilo. Mezi obce zasažené těžbou rozdělí 40 milionů

Těžební společnost OKD vykazuje nejlepší ekonomické výsledky od roku 2011. Zájem o uhlí na trhu byl v loňském roce velký, rekordní je i jeho cena. Společnost proto prostřednictvím svých grantů přispěla obcím, které těžbou uhlí ovlivňuje. Mezi třináct investičních projektů rozdělila čtyřicet milionů korun.
8. 11. 2023|

Teplárna v Plzni chce šetřit a být i ekologická. Plánuje investovat sedm miliard do odklonu od uhlí

Plzeňská teplárenská připravuje projekt odklonu od uhlí k plynu a vodíku. Jde o dosud největší investici v její historii asi za sedm miliard korun. Důvody jsou hlavně ekonomické, tedy razantní růst výdajů za emisní povolenky, ale také ekologické. Stavět se bude za plného provozu, hotovo bude do roku 2029, řekl generální ředitel teplárny Václav Pašek. Největšího dodavatele tepla na západě Čech vlastní většinově Plzeň a z 35 procent skupina EPH miliardáře Daniela Křetínského.
6. 11. 2023|

Past pokroku: Velký smog zalehl Londýn na pět dní. Zůstaly po něm tisíce mrtvých

Mlha přikryla 5. prosince 1952 Londýn jako poklička. Byla tak hustá, že jí nepronikly sluneční paprsky ani teplo. Velkoměsto pod ní zůstalo uvězněné pět dní, lidé se ocitli v chladu a temnotě. Do plic jim pronikal vzduch, který páchl a štípal. A zabíjel.
25. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 09:00|

Vláda projednala přeměnu energetiky. Podíl zelených zdrojů se má zdvojnásobit

Vláda vzala na vědomí návrh aktualizované verze Vnitrostátního plánu v oblasti energetiky a klimatu, která počítá s navýšením podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě v Česku do roku 2030 na třicet procent. Neutrální stanovisko zaujali ministři k návrhu zastupitelstva Zlínského kraje na úpravy v rozpočtovém určení daní (RUD).
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 18:05|

Horkovod z Temelína je kompletní, zajistí Budějovicím třetinu tepla

Teplárna České Budějovice zahájila zkušební provoz 26 kilometrů dlouhého horkovodu z Jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic. Temelínský přivaděč pokryje třicet procent potřeby tepla ve městě. Půjde o 750 terajoulů ročně, horkovod by měl dodávat teplo nejméně dvacet let. Město má tak třicet procent tepla za stabilní ceny, které neovlivní vývoj na trhu, řekli zástupci teplárny, města a firmy ČEZ. Horkovod stavěl ČEZ, investice byla 1,69 miliardy korun.
18. 10. 2023|

Prodej kotlů a kamen na uhlí v Česku zakázaný nebude. Ministerstvo se záměru vzdalo

Ministerstvo životního prostředí ustoupilo od chystaného zákazu prodeje kotlů a kamen na uhlí, antracit a koks, který měl vstoupit v platnost od ledna 2025. Návrh se totiž setkal s kritikou v připomínkovém řízení i s odporem veřejnosti. Informaci serveru Novinky.cz ČT potvrdil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
6. 10. 2023Aktualizováno6. 10. 2023, 20:12|

Česko je podle ministerstva na zimu připravené. Některé teplárny ale možná zvýší ceny

Řada dodavatelů energií již představila nové nabídky s nižšími cenami, pohybující se pod vládou stanoveným stropem. Dle resortu průmyslu je Česko na zimu připravené. Přispívá k tomu i stav tuzemských zásobníků, plné jsou z více než 97 procent. Ministerstvo také předpokládá, že lidé budou energiemi i nadále šetřit. Sezona by pak měla být levnější než ta minulá. Otázkou je ale cena centrálního tepla. Je možné, že teplárny využívající uhlí budou zdražovat.
25. 9. 2023|

Mizí jámy, ze kterých nevyjel ani gram uhlí. Diamo spustilo zásyp Dolu Frenštát

Státní podnik Diamo zahájil zasypávání Dolu Frenštát v Beskydech. Černouhelná lokalita tím definitivně končí. I když se v dole nikdy netěžilo, desítky let lokalita vyvolávala spory a emoce. Okolní obce s možným dobýváním nesouhlasily. Teď už mají plány, jak místo využijí.
19. 9. 2023|

Vládní stropy na ceny energií by mohly skončit, zní z kabinetu. Lidé stále nakupují tuhá paliva

Energie pro spotřebitele dál zlevňují, během týdne snížil ceny taky největší tuzemský dodavatel – ČEZ. Nabídky hlavních hráčů na trhu se tak pohybují pod vládou stanoveným stropem. Kabinet ale počítá s tím, že koncem roku limity skončí. Podle odhadů ministra průmyslu a obchodu vydá stát letos na pomoc s cenami energií přes 110 miliard korun.
18. 9. 2023|

Dva kraje spustily příjem žádostí o kotlíkové dotace. Čas na výměnu se krátí

Kraje opět nabízejí takzvané kotlíkové dotace. Tento týden spustily příjem žádostí Liberecký a Středočeský kraj. Domácnostem na výměnu neekologických kotlů první a druhé třídy zbývá už jen rok. Původní termín byl loni, úřady ale i kvůli ruské agresi na Ukrajině přidaly čas navíc. Další prodloužení už se nicméně nechystá.
6. 9. 2023|

První etapa výměny parovodu za horkovod v Olomouci je skoro hotová. Pokračovat se bude za rok

Společnost Veolia Energie dokončuje v Olomouci první část rozsáhlé rekonstrukce teplárenského potrubí. Jde o největší výměnu za posledních pět let. Letos dělníci položili čtyři kilometry potrubí, další čtyři kilometry jsou v plánu příští léto. Aktuálně probíhají dokončovací práce první fáze a terénní úpravy, vše by se mělo stihnout do zahájení topné sezony. Rekonstrukce souvisí s přechodem olomoucké teplárny od uhlí na zemní plyn.
4. 9. 2023|