TÉMA

Josef Mašín

Dokument mapuje útěk bratří Mašínů do Berlína. Podívejte se a pak si udělejte názor, říkají tvůrci

Krátce po hraném filmu Bratři vstupují bratři Mašíni na plátna kin v dalším snímku. K činům dodnes rozporuplně vnímané odbojové skupiny se vrací i dokument Útěk do Berlína. Sleduje třicetidenní dramatické události z podzimu 1953 i dopady na ty, kteří v Československu ovládaném komunistickou stranou zůstali. Za dokumentem režisérsky stojí Jan Novák, autor oceňovaného mašínovského románu Zatím dobrý, a Martin Froyda.
21. 11. 2023|

Lituji, že jsem se k bratrům nemohla připojit. Boj proti zlu je povinnost, řekla Mašínová v ČT

První státní vyznamenání v sobotu udělil a propůjčil prezident Petr Pavel. Mezi laureáty je i Zdena Mašínová. V souvislosti s oslavami 28. října se debatovalo, zda má prezident ocenit také její bratry Ctirada a Josefa, kteří se za komunistického režimu se zbraní v ruce probojovali z Československa, při čemž zemřelo šest lidí. Zdena Mašínová o jejich činech nikdy neměla pochybnosti. Proti režimu, který v 50. letech panoval, bylo nutné něco dělat, řekla v Interview ČT24.
29. 10. 2023|

Bratři utíkají na Západ přes česká kina. Chtěli jsme, aby nás to bolelo, říkají představitelé bratří Mašínů

Do kin vstupuje film Bratři, který se vrací k dodnes rozporuplnému příběhu z doby studené války. Hraný snímek vypráví o odbojové skupině bratří Mašínů a pokusu jejích členů utéct na Západ, aby se mohli připojit k tamnímu boji proti komunistům. K divákům se Bratři dostávají přesně sedmdesát let od dramatického útěku do tehdejšího Západního Berlína. V rolích Josefa a Ctirada Mašínových se představují Oskar Hes a Jan Nedbal. Příběh podle scénáře Marka Epsteina natočil Tomáš Mašín, který je s rodinou odbojářů vzdáleně spřízněn.
26. 10. 2023|

Jak se mění svět, ukážou na Ji.hlavě únosci rukojmí, Havel i jeden z bratří Mašínů

Umělá inteligence a nové technologie, měnící se planetární klima, migrace, proměna demokratického systému i společnosti, ale i hledání nových cest ke svobodě a štěstí. Snímky letošního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava odrážejí dynamické změny současného světa. Od 24. do 29. října jich promítne více než tři sta padesát. Osobně aktuální témata probere s maďarským filmařem Bélou Tarrem, on-line pak s režisérkou Agnieszkou Hollandovou a protikomunistickým odbojářem Josefem Mašínem.
24. 10. 2023|

Do boje o Oscara zamířil za Česko film Bratři, který vypráví o Mašínech

Do boje o Oscara půjde za Českou republiku film Bratři. Rozhodla o tom Česká filmová a televizní akademie. S dalšími zahraničními snímky se pokusí dostat do finální nominace. Drama vypráví příběh bratrů Mašínových, kteří se v padesátých letech postavili se zbraní v ruce komunistickému režimu v Československu. Premiéru v tuzemských kinech bude mít snímek 26. října, širší nominace Oscar zveřejní 21. prosince.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 09:42|

Senátem prošly změny v bodovém systému a řidičáky na zkoušku

Systém trestných bodů pro řidiče se od příštího roku změní, zvýší se některé pokuty. Řídit auto bude možné už od 17 let, ale jen pod dozorem mentora. Zavedou se také řidičské průkazy na zkoušku. Schválil také zpřísnění vlastnictví médií vrcholnými politiky, možné navyšování jmění státních podniků nebo exekuční náhrady. Horní komora také nominovala rekordní stovku adeptů na státní vyznamenání, mimo jiné členy třetího odboje.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 19:20|

Hraný film o bratrech Mašínech se představuje v první ukázce. Ani pomník, ani odsouzení, říká režisér

K divákům se dostávají první záběry z filmu Bratři o jednom z největších příběhů studené války – odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových a jejich útěku na Západ. Film koprodukovaný Českou televizí natočil jejich vzdálený příbuzný Tomáš Mašín. Do hlavních rolí obsadil Oskara Hese a Jana Nedbala.
15. 6. 2023|

První výsadek do protektorátu skončil neúspěšně, parašutista seskočil o 460 kilometrů dál

V noci na pondělí uplynulo dvaaosmdesát let od chvíle, kdy byl z Londýna vyslán první parašutista do Protektorátu Čechy a Morava. Místem výsadku mělo být Kolínsko, nakonec ale Otmar Riedl, jediný člen výsadku Benjamin, seskočil na rakousko-italských hranicích. Tedy o skoro pět set kilometrů dál.
17. 4. 2023|

Filmoví bratři Mašíni se do kin dostanou 70 let poté, co se skuteční probojovali přes železnou oponu

Na konci listopadu skončilo čtyřměsíční natáčení filmu Bratři inspirované odbojovou skupinou bratří Mašínů. Hlavní role Josefa a Ctirada ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal. Podle režiséra Tomáše Mašína, který je s předobrazy hlavních hrdinů vzdáleně spřízněn, má jít o upřímný pohled na dramatické události, které jsou dodnes vnímány kontroverzně. Premiéru bude mít snímek Bratři v říjnu 2023, přesně sedmdesát let od útěku části odbojové skupiny bratří Mašínů na Západ.
6. 12. 2022|

Prezident Zeman udělil Řád bílého lva Zelenskému i Třem králům

Prezident Miloš Zeman u příležitosti státního svátku 28. října naposledy ve Vladislavském sále Pražského hradu udělil nejvyšší státní vyznamenání. Řád bílého lva hlava státu dle očekávání propůjčila ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému. Nejvyšším státním vyznamenáním ocenil i příslušníky odbojové organizace Tři králové. Zeman udělil i tři Řády Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání. Předal i 21 medailí Za hrdinství. Slavnostního udílení se neúčastní dva z nejvyšších ústavních činitelů, kteří od Zemana neobdrželi pozvánky.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 23:23|

V rodném statku Josefa Mašína v Lošanech vznikl Památník tří odbojů

Na místě rodného statku legionáře a člena protinacistického odboje Josefa Mašína v Lošanech na Kolínsku vznikl Památník tří odbojů. Spolek Mašínův statek - památník tří odbojů ho budoval zhruba tři roky z veřejné sbírky. Otevírá se u příležitosti sto dvacátého šestého výročí Mašínova narození. Památník připomíná také protikomunistický odboj, do kterého byli zapojení synové Ctirad a Josef.
26. 8. 2022|

Příbuzný bratří Mašínů o nich točí film. Když na vás střílí, pacifismus není namístě, hodnotí jejich činy

Odbojová skupina bratří Mašínů patří k příběhům moderní historie, které stále vzbuzují emoce. Byli její členové, když vedli ozbrojený odboj proti komunistické totalitě, hrdinové, nebo vrazi? Režisér Tomáš Mašín, který je s Mašínovými vzdáleně spřízněn, je vnímá podle svých slov pozitivně. Dramatické události se rozhodl přenést na filmové plátno, scénář napsal Marek Epstein. Natáčení Bratrů začalo v srpnu. Jako Josef byl obsazen Oskar Hes, Ctirada ztvárňuje Jan Nedbal.
24. 8. 2022|

Josef Mašín ví, jaké byly jeho motivy, říká historik Blažek. Žádné potvrzení prý nepotřebuje

Čtyřem členům odbojové skupiny bratří Mašínů vydalo ministerstvo obrany osvědčení pro účastníky odboje a odporu proti komunismu. Podle jednoho z iniciátorů žádosti historika z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Petra Blažka tak byli tito lidé oficiálně uznáni jako účastníci třetího odboje. Certifikát dostali in memoriam Ctirad Mašín, Milan Paumer, Václav Švéda a Zbyněk Janata. Ocenění zatím nemá pátý člen skupiny Josef Mašín. Blažek o tématu hovořil v Událostech, komentářích.
2. 7. 2022|

Zesnulí členové skupiny bratří Mašínů získali osvědčení účastníků protikomunistického odboje

Osvědčení pro účastníky protikomunistického odboje získali Ctirad Mašín, Milan Paumer, Václav Švéda a Zbyněk Janata – členové skupiny, která se v 50. letech postavila nastupujícímu režimu se zbraněmi v ruce. Oznámil to ředitel odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Pavel Kugler. Osvědčení mají pouze zesnulí členové skupiny bratří Mašínů, nikoli tedy žijící Josef Mašín.
30. 6. 2022|

Sněmovna navrhla na státní vyznamenání Mašíny či Zelenského. Odmítla nominovat Orbána

Na udělení nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva v pátek sněmovna navrhla prezidentu Miloši Zemanovi šestici členů protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů nebo ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku. Prezident už sedmkrát odmítl Koudelku jmenovat na návrh vlád do hodnosti generála. V seznamu adeptů na nejvyšší ocenění figuruje také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zeman už začátkem března oznámil, že se tomuto návrhu rozhodl vyhovět.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 15:00|

Dvojitý nacistický agent inkasoval od českého odboje statisíce. Pravou totožnost utajil až do konce války

Paul Thümmel byl v tuzemské válečné historii možná nejznámějším dvojitým agentem. České zpravodajské službě předával informace o nacistických plánech a nechal si za to štědře platit. Podle některých historiků se ovšem jeho význam zveličuje, ačkoliv české straně dodával i informace o zrádcích v jejich vlastních řadách. Od Thümmelova narození uplynulo 15. ledna přesně 120 let.
18. 1. 2022|

V Dobříši odhalili pamětní desku odbojáři a jednomu ze „tří králů“ Josefu Balabánovi

V Dobříši u tamní hájovny v pátek odhalili pamětní desku legendárnímu odbojáři a členu skupiny Tři králové Josefu Balabánovi. Od jara 1939 byl Balabán součástí užšího vedení odbojové organizace Obrana národa, podílel se na získávání zpravodajských informací a diverzních akcích proti nacistickému Německu. V roce 1941 ho zatklo gestapo, popraven byl v říjnu stejného roku.
4. 6. 2021|

Před 80 lety dopanoval první ze Tří odbojářských králů. Josefa Balabána zatklo gestapo v Dejvicích

Přesně před osmdesáti lety zatklo gestapo podplukovníka Josefa Balabána. Ten byl vůdčí postavou odbojové zpravodajsko-sabotážní skupiny Tři králové, která svými činy dováděla německou tajnou policii k zuřivosti. Z odbojářů byl nejstarší a dalo by se říct, že celou skupinu vedl. Za přezdívkami dalších dvou králů se skrývali podplukovník Josef Mašín a štábní kapitán Václav Morávek. I ty v následujících měsících nacisté zavraždili.
22. 4. 2021|

Polidštěné legendy. Nový román odhaluje život odbojářů Mašína, Balabána a Morávka

Gestapo jim říkalo Tři králové. Hrdinové protinacistického odboje Josef Mašín, Josef Balabán a Václav Morávek patřili k nočním můrám nacistické tajné policie a jejich činy při obraně Československa podrobně popsali historici. Jak ale vypadal jejich život, i když se zrovna nestřílelo, popisuje v novém románu M+B+M Dalibor Vácha.
2. 2. 2021|

V Lošanech roste památník tří odbojů, otevře se příští rok

V rodném domě Josefa Mašína vzniká památník tří odbojů. Nachází se v Lošanech na Kolínsku. Dělníci na domě zbourali střechu, zbyly pouze obvodové stěny. Část domu zůstane otevřená. Uvnitř byl ve středu při příležitosti 124. výročí narození odbojáře proti nacismu Josefa Mašína slavnostně zasazen morušovník. Místo by se mělo veřejnosti zpřístupnit v příštím roce.
26. 8. 2020|

Tři králové či Jožka Černý. Sněmovna navrhla adepty na státní vyznamenání

Na udělení nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva sněmovna navrhla prezidentu Miloši Zemanovi členy odbojové skupiny Tři králové Václava Morávka, Josefa Balabána a Josefa Mašína i další čtyři válečné veterány. K poslaneckým adeptům na medaili Za hrdinství patří záchranáři Jiří Stuška, Martin Mikloš a Jiří Vašica, kteří loni v říjnu pomáhali zraněným při hromadné nehodě, byť byli v tu dobu mimo službu.
9. 7. 2020|

Švéda sebevraždu odmítl, Janata se ztratil. Před 65 lety kat oběsil tři členy skupiny bratří Mašínů

Za dobu komunismu emigrovalo z Československa podle historiků asi 200 tisíc lidí. Mezi zřejmě nejznámější uprchlíky patřila skupina bratří Mašínů. Z pětičlenné výpravy se nakonec na Západ podařilo dostat třem z nich. Václava Švédu a Zbyňka Janatu dopadli a odsoudili společně se strýcem bratří Mašínů Ctiborem Novákem k trestu smrti, který kat vykonal přesně před 65 lety. O smrti svého příbuzného a přátel se poslední žijící člen skupiny – Josef Mašín – dozvěděl až po několika měsících.
2. 5. 2020|

Mašínův statek v Lošanech už zná svou podobu. Zvítězil návrh studentek ČVUT

Památník tří odbojů ve statku rodiny Mašínových v Lošanech na Kolínsku už má svou vizuální podobu. Vznikne podle vítězného návrhu dvou studentek architektury pražské ČVUT. Projekt má stát 10 až 12 milionů korun. Spolek Mašínův statek chce koncem srpna vyhlásit veřejnou sbírku.
19. 8. 2019|

Praha změnila názor. Začne jednat s Mašínovou o exhumaci ostatků její matky z hromadného hrobu

Pražský magistrát změnil původně zamítavý postoj a začne jednat se Zdenou Mašínovou, která žádá o exhumaci ostatků své matky Zdeny na Ďáblickém hřbitově. Zástupce města například zajímá, zda zná přesné místo uložení ostatků, řekl předseda TOP 09 a pražský zastupitel Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil. Zdena Mašínová starší, kterou věznili nacisté i komunisti, byla pohřbena do hromadného hrobu. Magistrát původně exhumaci odmítl s tím, že není možná bez prověření možností, jak by se proces odehrával.
18. 2. 2019|