TÉMA

Neograph

Sitta vysoudil přes 600 tisíc za nezákonné stíhání v kauze papírny Neograph

Soud v úterý pravomocně přiznal Vladimíru Sittovi mladšímu dalších 609 tisíc korun za nemajetkovou újmu způsobenou stíháním v kauze údajného tunelování papírny Neograph. Muž, který upozornil na podezření kolem výroby jízdenek pro pražský dopravní podnik, žádal od státu celkem 1,8 milionu korun. Ministerstvo spravedlnosti mu z této částky už dříve dobrovolně vyplatilo sedmdesát tisíc korun. Své nezákonné stíhání Sitta označoval za mstu lidí kolem lobbisty Ivo Rittiga.
15. 2. 2022Aktualizováno15. 2. 2022, 12:08|

Ústavní soud odmítl stížnost pražského dopravního podniku v takzvané jízdenkové kauze

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) v takzvané jízdenkové kauze, která skončila osvobozením bývalého šéfa podniku Martina Dvořáka, lobbisty Iva Rittiga i ostatních aktérů. Obžaloba tvrdila, že 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro DPP končilo přes zahraniční firmy právě u Rittiga a Dvořáka. DPP vystupoval v kauze jako poškozený.
3. 1. 2022|

Rittig i Dvořák jsou definitivně volní. Žalobce nepodá dovolání v kauze jízdenek

Jízdenková kauza definitivně končí. Týkala se lobbisty Ivo Rittiga nebo někdejšího ředitele pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Nic se nezmění na tom, že jsou obžalovaní zproštěni viny, protože nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nepodá dovolání k Nejvyššímu soudu. O podání dovolání jej žádal žalobce Adam Borgula, Stříž ale jeho návrh neakceptoval. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.
10. 11. 2021|

Osvobození Rittiga a dalších v kauze jízdenek nemusí být definitivní. Žalobce požádal o podání dovolání

Takzvaná jízdenková kauza ještě nemusí být definitivně u konce. Žalobce Adam Borgula požádal nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, aby v neprospěch obžalovaných podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Borgula to potvrdil ČT. V kauze je mezi obžalovanými například lobbista Ivo Rittig nebo bývalý šéf dopravního podniku (DPP) Martin Dvořák. Vrchní soud v Praze začátkem září pravomocně zprostil obžaloby všech 12 obžalovaných, státní zástupce s tím ale nesouhlasí. Podle obžaloby 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro DPP končilo přes zahraniční firmy právě u Rittiga a Dvořáka.
26. 10. 2021|

Všechny obžalované v kauze Neograph včetně Rittiga a Dvořáka zprostil soud viny

Všechny obžalované v kauze údajného tunelování pražského dopravního podniku (DPP) zprostil viny Městský soud v Praze. Mezi nimi jsou i lobbista Ivo Rittig a bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák. Verdikt není pravomocný. Soud tak navázal na rozhodnutí z loňského června se stejným závěrem. Podle soudce Petra Hovorky se neprokázalo, že DPP vznikla škoda, stejně argumentoval i v pátek.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 19:50|

Rittigův právník žádá osvobození svého klienta v kauze jízdenek, k trestné činnosti podle něj nedošlo

Právník lobbisty Iva Rittiga u soudu odmítl, že by měl jeho klient cokoliv společného s platbami, které posílal pražský dopravní podnik (DPP) do papírny Neograph za vyrobené jízdenky. Advokát popřel také to, že by k Rittigovi putovaly z Neographu peníze přes karibskou firmu. Dodal, že samotný Rittig práva závěrečné řeči nevyužije a k soudu nepřijde. Lobbista už dříve uvedl, že obžaloba je plná lží a výmyslů.
25. 11. 2020|

Soud by v kauze jízdenek pro dopravní podnik mohl připustit odposlechy, které dříve odmítl

K pražskému městskému soudu se vrátila část kauzy, která se týká zakázek pražského dopravního podniku. Mezi obžalovanými jsou bývalý ředitel podniku Martin Dvořák a také lobbista Ivo Rittig, oba trvají na své nevině, podle Rittiga jde o vyřizování účtů, ve kterém se „svezli“. Městský soud již dříve konstatoval, že skutky popisované obžalobou nejsou trestným činem, ale vrchní soud verdikt zrušil s tím, že má první instance doplnit dokazování. Soudce uznal, že by na rozdíl od prvního projednávání mohl připustit odposlechy.
11. 11. 2020|

V kauze tunelování dopravního podniku poprvé promluvil obžalovaný Kmeť, připustil 17 haléřů za jízdenku

V kauze pražského dopravního podniku (DPP) v pátek vůbec poprvé promluvil obžalovaný Peter Kmeť, který stál u zrodu zakázky na výrobu jízdenek papírnou Neograph. U soudu připustil, že jeho karibské firmě Cokeville Assets plynulo 17 haléřů z každé vyrobené jízdenky. S tímto návrhem podle něj přišla Neograph za to, že jí zakázku zprostředkoval. Podnikatel a bývalý agent StB odmítl názor vrchního soudu, že nešlo o provizi a že se podílel na tunelování papírny.
11. 9. 2020|

Jednání šlo hladce, to vyvolávalo pochybnosti, řekl u soudu Sitta ke kauze Neographu

Pražský městský soud začal znovu projednávat případ jízdenek vyráběných papírnou Neograph pro pražský dopravní podnik (DPP). Na základě pokynů odvolacího senátu bude muset výslechy svědků a posudkem znaleckého ústavu zjišťovat, zda jízdenky byly předražené a o kolik. Zabývat se bude také tím, u koho část peněz reálně končila. Mezi obžalovanými je bývalý šéf DPP Martin Dvořák či lobbista Ivo Rittig, který se však z pondělního projednávání omluvil.
7. 9. 2020|

Spor o náhradu škody kvůli akciím Neographu má řešit stejný soudce

Spor o náhradu škody kvůli snížení hodnoty akcií papírny Neograph má rozhodovat stejný soudce jako dříve. Ústavní soud v tom ve středu vyhověl stížnosti bývalého ředitele firmy Vladimíra Sitty. Zrušil usnesení odvolacího soudu, který rozhodl o změně prvostupňového senátu v této věci. Sitta chce po České republice náhradu 200 milionů korun.
2. 9. 2020|

Nejvyšší soud se zastal Vladimíra Sitty staršího v kauze Neograph, nižší soud o něm musí rozhodnout znovu

Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání Vladimíra Sitty staršího, který v roce 2012 dostal okamžitou výpověď z pozice ředitele papírny Neograph. Pražské soudy podle Nejvyššího soudu chybovaly, když zamítly Sittovu žalobu zpochybňující platnost výpovědi. Znovu musí rozhodnout odvolací Městský soud v Praze.
5. 5. 2020|

Sitta mladší je v kauze tunelování papírny Neograph nevinný, potvrdil Nejvyšší soud

Vladimír Sitta mladší, který byl obžalovaný z údajného tunelování papírny Neograph, je nevinný. Rozhodl o tom Nejvyšší soud, který zamítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten ho podal na podnět Vrchního státního zastupitelství v Praze. Informace ČT zjistila z justiční databáze. Sitta spolu se svým otcem v minulosti vypovídal také jako klíčový svědek v jiném soudním řízení vedeném proti lobbistovi Ivu Rittigovi.
24. 2. 2020|
Reportéři ČT

Podle Rittiga byla obžaloba v kauze údajného tunelování dopravního podniku rozbita na sto procent

Podezřelé transakce, jejichž prostřednictvím byly z pražského dopravního podniku vyvedeny stovky milionů korun, skutečně probíhaly. Byly to ale obyčejné obchody, nikoliv trestný čin. S tímto závěrem uzavřel pražský městský soud takzvanou jízdenkovou kauzu, na kterou skoro před 8 lety jako první upozornili Reportéři ČT. Státní zástupce se však na místě odvolal. A podal stížnost i proti tomu, aby soud obžalovaným uvolnil roky obstavený majetek. Případ tak míří k Vrchnímu soudu v Praze, který bude znovu řešit i otázku odposlechů. Celou kauzu sledoval Hanuš Hanslík.
21. 5. 2019|

Šéf státních zástupců odmítá náznaky Benešové: Trestní stíhání objednat nelze

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vyloučil, že lze v České republice beztrestně objednat trestní stíhání. Novopečená ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) naznačila, že to možné je.
10. 5. 2019|

Žalobce navrhuje pro lobbistu Rittiga a exšéfa DPP Dvořáka pět let vězení

Státní zástupce Adam Borgula navrhl, aby pražský městský soud poslal bývalého ředitele pražského dopravního podniku (DPP) Martina Dvořáka a lobbistu Ivo Rittiga shodně na pět let do vězení. Ve své závěrečné řeči žádal také, aby dostali peněžitý trest ve výši 10 milionů korun a zákaz činnosti. Muži se podle obžaloby podíleli na rozsáhlém tunelování podniku, který údajně přišel nejméně o 457,5 milionu korun.
15. 4. 2019Aktualizováno15. 4. 2019, 16:58|

Advokátní komora zastavila kárné řízení s Kožiakovou Oboňovou kvůli kauze Neograph

Advokátní komora zastavila kárné řízení proti advokátce Kateřině Kožiakové Oboňové, která zastupovala mimo jiné lobbistu Ivo Rittiga nebo exředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Kárnému řízení ale čelila kvůli jinému sledovanému případu, akcionářskému sporu o papírnu Neograph. Podle stavovské komory se obvinění týkalo možného střetu zájmů. Advokátka však jakékoliv pochybení odmítala a žalobce vzal nakonec svůj kárný návrh zpět.
19. 3. 2019|

Odposlechy Rittiga nemůže obžaloba použít, řekl soud. Policie je nahrála při jiném případu

Odposlechy Ivo Rittiga a dalších v kauze jízdenek pražského dopravního podniku nemůže obžaloba použít jako důkaz. Zamítl to Městský soud v Praze s tím, že nahrávky byly pořízeny pro jiný případ. Rozhodnutí oslabilo pozici státního zástupce, který na nahrávkách postavil část obžaloby. Výrok navíc může ovlivnit i další kauzy.
18. 3. 2019|
Interview ČT24

Žaloba na Zemana, trestní oznámení na Babiše. Senátor Goláň se obává o nezávislost justice

Senátor Tomáš Goláň (za SEN21) navrhuje, aby se horní komora parlamentu začala zabývat ústavní žalobou na prezidenta Miloše Zemana. Reagoval tak na informace o snaze Hradu ovlivňovat soudní rozhodnutí. Současná situace podle Goláně vzbuzuje pochybnosti také o dalších případech. Sám hodlá podat trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše (ANO), uvedl v pořadu Interview ČT24.
24. 1. 2019|

Kauza DPP: Sitta mladší na rozdíl od otce před soudem vypovídal. „Smlouva vznikla až příliš hladce, to bylo podezřelé“

Sjednání smlouvy na dodávku jízdenek mezi papírnou Neograph a pražským dopravním podnikem (DPP) šlo podezřele hladce a rychle, což vyvolávalo pochybnosti, uvedl před soudem bývalý obchodní ředitel Neographu Vladimír Sitta mladší. Podezření prý zesílilo rok a půl po uzavření kontraktu, kdy se v účetnictví Neographu objevila první faktura na vyplácení provizí společnosti Cokeville Assets. Podle obžaloby putovalo právě přes tuto karibskou firmu 17 haléřů z každé jízdenky k lobbistovi Ivu Rittigovi.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 15:26|

Absolutní lež, hájil se Rittig před soudem v kauze tunelování dopravního podniku

Podnikatel Ivo Rittig u soudu označil obžalobu v kauze tunelování pražského dopravního podniku (DPP) za „absolutní lež“. Obdobně hovořili o tvrzeních státního zástupce i spoluobvinění právníci David Michal a Karolína Babáková. Všichni rovněž zpochybnili věrohodnost spolupracujícího obviněného Jaroslava Kubisky z účetní firmy Peskim, který svědčí proti nim.
10. 12. 2018|