TÉMA

Autobus

Praha i okolí na znamení. ROPID to plánuje u všech autobusových zastávek

Zastávky autobusů pražské MHD by mohly být od letošního léta všechny na znamení. Cílem je zkrácení intervalů či plynulost dopravy, ale také omezení hluku a škodlivin z výfuků. Změna by navíc přinesla úsporu peněz i pohonných hmot. Návrh připravuje organizace ROPID, která pražskou MHD plánuje. Novinku už ve čtvrtek schválili radní Středočeského kraje, ti pražští o ní budou rozhodovat v příštím týdnu. Pokud návrh projde, začne platit 29. června.
18. 4. 2024Aktualizovánovčera v 14:16|

Výroba aut byla v prvním čtvrtletí v Česku rekordní

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,5 procenta na 394 443 vozů. Je to dosud nejvyšší produkční výsledek prvního kvartálu. Výroba elektrických vozidel klesla o třetinu na 27 024 aut a jejich podíl na tuzemské produkci automobilů meziročně klesl z 11,7 na 6,8 procenta, oznámilo ve čtvrtek Sdružení automobilového průmyslu.
18. 4. 2024Aktualizovánovčera v 13:53|

Začíná oprava Hněvkovského ulice v Brně, omezila řidiče i provoz MHD

Ulice Hněvkovského v městské části Brno-jih, která je důležitou spojnicí mezi centrem města a dálnicemi D1 a D2, bude od pondělí téměř na měsíc částečně uzavřená. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tam zahájilo opravu povrchu silnice v délce dvou kilometrů. Práce jsou rozděleny do čtyř etap. Brněnský magistrát v tiskové zprávě informoval o dopravních omezeních při prvních dvou etapách.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 11:18|

Josef Nuzík se ujal úřadu olomouckého arcibiskupa

Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík se v katedrále svatého Václava v Olomouci před zraky několika tisíc věřících ujal svého úřadu, do kterého jej při bohoslužbě uvedl apoštolský nuncius v Česku Jude Thaddeus Okolo. Nuzík se stal 15. arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským. Inauguraci nového olomouckého arcibiskupa zažili věřící na Moravě naposledy v roce 1992 s Nuzíkovým předchůdcem Janem Graubnerem, který se v roce 2022 stal arcibiskupem pražským.
13. 4. 2024Aktualizováno13. 4. 2024, 13:49|

Vlaky mezi Jaroměří a Trutnovem nahradí autobusy. Trať projde údržbou

Na důležité regionální železniční trati mezi Jaroměří a Trutnovem o půlnoci ze čtvrtka na pátek začala výluka. Potrvá do 11. května. Nejprve se bude týkat úseku mezi Jaroměří a Červeným Kostelcem a následně úseku mezi Jaroměří a stanicí Starkoč. Cestující budou muset využít náhradní autobusovou dopravu, výluka bude mít vliv i na některé návazné spoje. Důvodem omezení je údržba trati.
12. 4. 2024|

Na Jihlavsku vymění autobusového dopravce

Autobusovou dopravu na Jihlavsku budou dalších deset let zajišťovat ČSAD Autobusy. Ve veřejné zakázce uspěly díky nejvýhodnější ceně. Nedávno modernizované autobusové nádraží v Jihlavě přitom patří společnosti ICOM transport, která v pozici regionálního dopravce za rok skončí. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by tam autobusy konkurence nesměly zajíždět.
8. 4. 2024|

Na východě Slovenska se rozjel zaparkovaný autobus a srazil několik lidí, tři dívky zahynuly

Autobus ve Spišském Podhradí v okrese Levoča na východě Slovenska srazil několik lidí. Tři dívky nehodu nepřežily, další dívka je ve vážném stavu v nemocnici. Zranění utrpěli i další lidé. Podle policie se rozjel zaparkovaný autobus. Z něj vystupovali účastníci církevního setkání mladých lidí, kteří postávali před vozidlem. Akce byla podle spišského biskupa Františka Trstenského zrušena.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 14:25|

Z jihočeských Strakonic dojedou cestující do Plzně levněji než do Českých Budějovic. Výhodné krajské tarify někdy překračují hranice regionů

Do integrované dopravy Plzeňského kraje se nově připojují jihočeské Strakonice. Cestovat do západočeské metropole se tak místním vyplatí víc než do Českých Budějovic. Jízdenky ve vlaku i autobusu jsou totiž s takzvanou plzeňskou kartou levnější.
11. 3. 2024|

Na pražské letiště začaly jezdit trolejbusy, jsou nejdelší v Česku

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil provoz velkokapacitních trolejbusů Škoda Solaris 24 z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Trolejbusy číslo 59 nahradily autobusovou linku 119. Vozy budou část trasy jezdit připojeny k trolejím a část na baterie. Do tříčlánkového vozu se vejde až 180 cestujících, což je asi o třicet procent více než do původních kloubových autobusů, sdělili představitelé města, DPP a výrobce. Náklady na vybudování infrastruktury byly asi 354,5 milionu korun, nákup vozů vyšel na 623,2 milionu.
6. 3. 2024|

Železniční výluku mezi Vysočinou a jižní Moravou doprovází nejasnosti. Nákladní vlaky ale v březnu projedou

Úplná výluka na železniční trati mezi Vlkovem u Tišnova a Křižanovem na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny v pátek 1. března zřejmě nezačne. Alespoň nákladní vlaky budou moci i nadále úsekem projíždět. Jeden z dopravdů totiž s výlukou nesouhlasí. Věc tak posuzuje Antimonopolní úřad. Osobní doprava se ale na sedm měsíců zastaví, jelikož dopravci už mají nasmlouvané náhradní spoje.
28. 2. 2024|

Silničáři kvůli opravě Barrandovského mostu uzavřou rampu ze Strakonické

Silničáři letos při opravě Barrandovského mostu v Praze uzavřou od 11. března do konce oprav nájezdovou rampu ze Strakonické ulice. Řidiči budou po mostě jezdit v obou směrech ve třech jízdních pruzích namísto čtyř. Informovali o tom náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) a dopravní inženýr Technické správy komunikací (TSK) Michal Peterka. Několikaletá oprava mostu má letos skončit, práce jsou naplánovány do konce letních prázdnin.
21. 2. 2024|

V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších

Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|

Železničáři začali opravovat koridor na Přerovsku. Měli jste počkat na VRT, vzkazují dopravci

Na hlavním železničním koridoru na střední Moravě začala dlouhodobá výluka. Regionální vlaky nahradí mezi Lipníkem nad Bečvou a Drahotušemi autobusy. Dálkové a nákladní vlaky sice projedou, ale budou nabírat zpoždění. Omezení na důležité trase kritizují svazy železničních dopravců, tvrdí, že se mělo počkat na zprovoznění vysokorychlostní trati (VRT). Jenže podle Správy železnic rekonstrukci trati nelze odkládat.
15. 2. 2024|

Odsouzený polský exministr vyhlásil hladovku. Pokládá se za politického vězně

Bývalý polský ministr vnitra Mariusz Kamiński odsouzený za zneužití pravomocí, kterého v úterý zadržela policie, oznámil zahájení hladovky. Informovala o tom ve středu agentura Reuters a polská média s odvoláním na prohlášení politika. Policie zatkla Kamińského společně s dalším poslancem opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Maciejem Wąsikem v prezidentském paláci a podle polských médií jsou nyní ve vazební věznici.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 22:18|

Do ústecké MHD se smí nastupovat jen předními dveřmi. Tvoří se fronty, spoje se zpožďují

Z mimořádného opatření platného v nočních spojích a jinak jen na jedné lince se od začátku roku stalo v Ústí nad Labem pravidlo – do všech městských autobusů a trolejbusů mohou cestující nastupovat takřa výhradně předními dveřmi. Výjimku má několik nejvytíženějších zastávek v centru, kde lze dál nastupovat všemi dveřmi. Cestující si na novinku zatím nezvykli, jejich odbavení způsobuje podle řidičů občas zpoždění. Dopravní podnik si ale od opatření slibuje zvýšení bezpečnosti i čistoty.
3. 1. 2024|

Nehoda autobusu s kamionem na několik hodin zablokovala D8. Zranilo se několik cestujících, jeden vážně

Na dálnici D8 u Petrovic na Ústecku ve čtvrtek dopoledne narazil autobus do kamionu. Zranění utrpělo devět lidí – jeden člověk je zraněný vážně, čtyři středně závažně a čtyři lidé lehce. Po zhruba čtyřech hodinách se na dálnici obnovil provoz. Průjezdná je s opatrností, kolony se pomalu rozjíždějí.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 15:08|

Sokolská ulice v Liberci je průjezdná, rekonstrukce bude pokračovat na jaře

Sokolská ulice v Liberci je průjezdná. Její rekonstrukce, která od října omezovala dopravu v centru města, sice ještě není hotová, ale práce budou pokračovat až na jaře. Na frekventovanou komunikaci se tedy mohla dočasně vrátit auta i městská hromadná doprava – na Sokolské jezdí šest autobusových linek, které měly poslední dva měsíce výluku.
13. 12. 2023|

Karlovarský kraj nahradí autobusy soukromých dopravců vlastními, musí ale sehnat řidiče

Karlovarský kraj bude jako první v Česku od nového roku provozovat na svém území vlastní ekologické autobusy, které nakoupil za téměř 1,5 miliardy korun. V meziměstské dopravě tak nahradí některé soukromé dopravce, jimž dosud provoz dotoval. Hejtmanství ale musí do ledna sehnat desítky nových řidičů.
13. 12. 2023|

Úpravy zrekonstruované silnice na Šerlich měly podle kraje smysl. Potvrdila to kontrolní jízda autobusu

Dodatečné úpravy na několika místech nedávno otevřené a opravené silnici z Deštného v Orlických horách na Šerlich zlepšily průjezd po této důležité regionální komunikaci. Potvrdila to kontrolní jízda linkového autobusu. Silnice je ve zkušebním provozu, Královéhradecký kraj by měl stavbu převzít od zhotovitele 4. prosince.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 19:49|

Na Šumpersku sjel autobus se studenty do příkopu, dva z nich se zranili

U Rejchartic na Šumpersku sjel před polednem autobus převážející studenty do příkopu. Dva z nich se při nehodě zranili. Autobus zůstal nakloněný a hrozilo, že se převrátí. Cestující proto rozbili okna a z autobusu postupně vylezli. Zraněné studenty záchranná služba odvezla do nemocnice.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 15:27|

Na Srí Lance havaroval autobus s českými turisty. Tři lidé utrpěli zranění

Na Srí Lance ve středu ráno podle serveru zdejšího listu The Morning havaroval autobus s českými turisty, když se na železničním přejezdu srazil s vlakem. Dva turisté a řidič utrpěli lehká zranění. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Mariana Wernerová nehodu potvrdila a sdělila, že kvůli pořezání sklem byl ošetřen jeden člověk.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 09:33|

Ostravská MHD podraží. Podnik reaguje na ceny energií i růst mezd

Ceny krátkodobých nezlevněných jízdenek v Ostravě vzrostou od 10. prosince z 25 na 30 korun. Nově ale budou platit pro přestup 60 minut místo 45. Dlouhodobé jízdenky zdraží v průměru o deset procent. Informovali o tom zástupci Dopravního podniku Ostrava (DPO) a města, které je jeho zřizovatelem. Městem navržený tarif schválila valná hromada společnosti Koordinátor ODIS, která řídí systém hromadné dopravy v kraji.
23. 11. 2023|

V terminálu MHD v Liberci panují zmatky. Začala druhá etapa jeho rekonstrukce

Cestující městskou hromadnou dopravou v Liberci se musejí obrnit trpělivostí. V dolním centru totiž začala další etapa rekonstrukce dopravního terminálu, který je nejfrekventovanějším místem v krajském městě. Po zkušenostech z první etapy prací jsou v terminálu také informátoři, kteří by měli cestující nasměrovat ke správným nástupištím.
20. 11. 2023|

Silnice na Šerlich se podle kraje při opravě nezúžila. Autobusy se tam však nyní nevyhnou pluhům

Na nově opravené silnici mezi Deštným v Orlických horách a Šerlichem by mohl v zimním období nastat problém v autobusové dopravě. Na některých místech frekventované komunikace se totiž nevyhnou sypače a pluhy silničářů s autobusy. Investor, kterým je Královéhradecký kraj, se teď snaží cestu dodatečně upravit.
20. 11. 2023|