TÉMA

Jens Spahn

Pandemie ve světě: Evropské země kvůli nákaze zpřísňují opatření, Rakousko zahajuje uzávěru

Řada evropských zemí kvůli stále rychlejšímu šíření nákazy koronavirem podstatně zpřísní restrikce. Rakousko zahájilo uzávěru, během které smějí lidé opouštět domov jen v nejnutnějších případech, a uzavře se pro turisty. Sasko zavírá bary, kluby a ruší vánoční trhy, Slovensko a Řecko výrazně ztíží život neočkovaným. Vakcíny proti covidu pro děti by měly státy Evropské unie dostat 20. prosince. Premiéři Nizozemska a Belgie odsoudili víkendové protesty proti opatřením, které v obou zemích probíhaly.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 22:15|

Rakousko zavede celostátní lockdown pro neočkované, Nizozemsko čeká částečná uzávěra

Rakousko čeká celostátní lockdown pro lidi, kteří nejsou naočkování proti covidu-19 nebo nemoc neprodělali. Příslušná rozhodnutí budou učiněna v neděli, oznámil kancléř Alexander Schallenberg. V zemi ve čtvrtek přibylo bezmála dvanáct tisíc nově nakažených a zemřelo čtyřicet lidí. Také Slovensko hlásí nejvíc nemocných s covidem od dubna, v nemocnicích je přes dva a půl tisíce lidí a nemocnice na severu země hlásí maximální kapacity na lůžkách s plicní ventilací. Tamní parlament schválil úpravu zákona, který dovoluje zaměstnavatelům zjišťovat, zda jsou jejich pracovníci naočkovaní proti covidu-19 nebo nemoc prodělali. Nizozemsko čeká třítýdenní částečná uzávěra. Omezí se otevírací doba obchodů a restaurací i soukromé návštěvy.
12. 11. 2021Aktualizováno12. 11. 2021, 20:11|

Pandemie ve světě: Slovensko trápí rychlé přírůstky, USA darují půl miliardy vakcín

Spojené státy darují půl miliardy vakcín rozvojovým zemím. Chtějí, aby celý svět dosáhl do roka sedmdesátiprocentní proočkovanosti. Německo přestane neočkovaným proplácet rychlotesty a ušlou mzdu za dobu v karanténě. Slovensko zaznamenalo nejvyšší denní přírůstek nakažených koronavirem od začátku dubna. U brazilského ministra zdravotnictví se před odletem z Valného shromáždění OSN potvrdil covid.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 23:07|

USA chtějí uvolnit vakcinační patenty, EU to zvažuje. Dle firem tím naruší produkci

Spojené státy v rámci boje proti pandemii covidu-19 podporují uvolnění patentů na vakcíny proti tomuto onemocnění. Iniciativu už podpořil prezident Joe Biden. Dle Bílého domu Washington podporuje ochranu duševního vlastnictví, globální pandemie ale žádá výjimečné kroky. Evropská unie je připravena o uvolnění patentů jednat, podporují ho francouzští, němečtí či jihoafričtí politici, proti jsou naopak farmaceutické firmy.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 14:49|

Indii dochází lůžka, léky i kyslík. Evropa a USA pošlou těžce zasažené zemi pomoc

Indie se dál potýká s mohutným vzedmutím koronavirové pandemie. Druhá nejlidnatější země světa již pátý den v řadě hlásí rekordní denní bilanci nových infekcí. Úřady za poslední den zaznamenaly 352 991 nakažených a 2812 obětí epidemie. Většina nemocnic v metropoli Dillí a řadě dalších měst již nemá volná lůžka a nakažení jsou tak nuceni léčit se doma nebo shánět léky na černém trhu. Spojené státy, Evropská unie i Velká Británie pošlou do Indie ochranné pomůcky a bomby s kyslíkem, kterých je v zemi kritický nedostatek.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 22:17|

Pandemie ve světě: Švédsko má rekordní počty vážně nemocných. Úřady v USA odrazují od cest do zahraničí

Švédsko zatím nezačne uplatňovat avizovaný plán uvolňování protiepidemických omezení. Americké ministerstvo zahraničí důrazně nedoporučuje svým občanům cesty do většiny zemí světa, a to kvůli epidemii koronaviru. Do nejvyššího stupně varování bylo přeřazeno od začátku týdne alespoň 116 zemí světa. Zástupci států Latinské Ameriky kritizovali nerovnost v přístupu k vakcínám i systém Covax. Evropská komise chce podle médií žalovat AstraZenecu za zpoždění dodávek vakcíny. Celoněmeckou epidemickou brzdu schválily po Spolkovém sněmu také spolkové země.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 18:37|

Německo pořídilo za miliardy léky s protilátkami, které pomohly Trumpovi

Německo začne na covid-19 nasazovat léky s monoklonálními protilátkami. Podobný přípravek dostal loni na podzim tehdejší americký prezident Donald Trump. V rozhovoru pro nedělník Bild am Sonntag to řekl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). Německo podle něj nakoupilo 200 tisíc dávek takových léků za 400 milionů eur, v přepočtu tedy přes deset miliard korun.
24. 1. 2021|

Francie uvolňuje i zpřísňuje opatření. Lidé mohou svobodněji cestovat, Nový rok ale oslaví uvnitř

Ve Francii se výrazně zmírnila pravidla pro cestování v rámci země, od úterka tamní obyvatelé už nemusí mít speciální potvrzení, které je opravňovalo k opuštění bydliště. Budou moci cestovat i mezi regiony. Úřady na druhou stranu prodloužily zákaz nočního vycházení, ten nově začíná už v osm hodin večer. Co se týče svátků, Francouzi se dočkají na Vánoce uvolnění, půlnoční oslavu Nového roku ale stráví doma, bude platit zákaz vycházení. S pandemií se potýkají i další země, úřady v USA a Německu řeší očkování proti koronaviru.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 20:36|

„Berlín postavil šest očkovacích center, u nás nevidím nic,“ kritizuje projekt očkování Levínský

Na vývoji vakcín proti covidu-19 pracují desítky firem a vědeckých pracovišť po celém světě. Evropská unie schválila nákup dávek očkovací látky od několika společností. V Česku by se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) mohlo začít masově očkovat na přelomu ledna a února. To je podle Reného Levínského, který se věnuje tvorbě epidemiologických modelů, pozdě. Dalšími hosty Událostí komentářů pak byli biolog Libor Grubhoffer, šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt a odborník na zdravotní právo Ondřej Dostál.
8. 12. 2020|

O funkci šéfa CDU se hlásí další kandidáti. Merz „hraje o vítězství“, Laschet chce sjednotit stranu i zemi

O předsednictví německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) se vedle šéfa zahraničního výboru Spolkového sněmu Norberta Röttgena utkají také ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet a bývalý šéf poslanců konzervativní unie CDU/CSU Friedrich Merz. Oba politici, mezi nimiž se zřejmě rozhodne, svou kandidaturu oficiálně oznámili v Berlíně.
25. 2. 2020|

Éra Merkelové končí, rezignace šéfky CDU je i selháním kancléřky, píší německá média

Německá média oznámenou rezignaci šéfky vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampové-Karrenbauerové hodnotí jako její selhání i jako selhání kancléřky Angely Merkelové, jejíž éra se nezadržitelně blíží ke konci. Kořeny krize dlouhodobě nejsilnější německé strany je podle komentářů třeba hledat i jinde než jen v Durynsku, kde byl minulý týden poprvé ministerský předseda zvolen i hlasy pravicově populistické až radikální Alternativy pro Německo (AfD).
11. 2. 2020|

Na koronavirus ke konci ledna v Číně zemřelo 259 lidí. Česko pomůže finančně, rozhodl Babiš

Novým typem koronaviru se v Číně do konce ledna nakazilo 11 791 lidí. S odvoláním na informace čínské státní televize to uvedla agentura Reuters. Viru, který se šíří od prosince loňského roku z města Wu-chan, podlehlo už 259 lidí. Nejhorší je nadále situace v provincii Chu-pej. Nově nebude cizince cestující z Číny pouštět do země Austrálie. Přidává se tak k dalším státům s podobnými opatřeními. Peking požádal o mezinárodní pomoc. Premiér Andrej Babiš (ANO) původně uvedl, že Česko potřebuje zásoby pro vlastní občany, později ale přislíbil finanční pomoc.
1. 2. 2020Aktualizováno1. 2. 2020, 18:37|

Německo chce povinné očkování proti spalničkám. Za porušení bude rodičům hrozit pokuta

Povinné očkování dětí proti spalničkám chce zavést německý ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). Důvodem je zvyšující se výskyt této nákazy v populaci v posledních letech. V první vlně by mělo být očkováno téměř 600 tisíc dětí a také dospělých pracujících ve zdravotnictví a školství. Pokud by rodiče nedali své děti očkovat, hrozila by jim pokuta až 2500 eur (více než 64 tisíc korun). Většina politiků s takovými plány souhlasí, ozývají se ale i kritické hlasy.
7. 5. 2019|

O post v čele CDU bojuje trojice kandidátů. Všichni se snažili distancovat od éry Merkelové

Sjezd německých křesťanských demokratů ukončí v pátek více než osmnáctiletou éru Angely Merkelové. Delegáti CDU budou jejího nástupce vybírat z trojice kandidátů. V čele strany, která prošla za vlády Merkelové výraznou proměnou, chce stanout generální tajemnice Annegret Krampová-Karrenbauerová, někdejší šéf poslanců CDU/CSU Friedrich Merz i současný ministr zdravotnictví Jens Spahn. Největší šance dávají průzkumy veřejného mínění Krampové-Karrenbauerové. Konečné slovo ale bude mít tisícovka delegátů sjezdu.
6. 12. 2018|