TÉMA

Projev

Biden se v projevu o stavu unie vymezoval vůči Trumpovi. Republikáni kritizují váhavost a omezenost prezidenta

Americký prezident Joe Biden pracuje na dojednání nejméně šestitýdenního příměří v Pásmu Gazy, které by zastavilo „srdcervoucí“ utrpení Palestinců. Oznámil to v projevu o stavu unie na půdě Kongresu. Znovu také apeloval na podporu Ukrajiny a věnoval se i stavu americké ekonomiky. Během posledního projevu o stavu unie v tomto volebním období se vymezil také vůči exprezidentovi Donaldu Trumpovi, se kterým se zřejmě na podzim znovu utká ve volbách.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 13:18|

Hrozí, že stát rezignuje na ochranu občanů, varovala Čaputová. V řadě slovenských měst se protestovalo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v parlamentním projevu ostře kritizovala současnou vládní koalici za její pokusy o změny v justici včetně zrušení elitního Úřadu speciální prokuratury (ÚSP). Navrhované změny v trestním právu umožní ukládat podmíněné tresty i za nejzávažnější případy ekonomické kriminality, varovala zákonodárce Čaputová. Argumenty vlády na jednání sněmovny o změnách ve zrychleném řízení podle ní neobstojí. Podle premiéra Roberta Fica Čaputová nevystoupila v parlamentu jako hlava státu, ale jako mluvčí opozice. V řadě slovenských měst se navečer konaly další protivládní protesty.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 22:09|

Vystrčil vyzval v adventním projevu k respektu a smířlivosti. Varoval před populisty

„Politici z koalice a politici z opozice postupně ztrácí schopnost spolu mluvit. Trvání na svých názorech a neochota hledat kompromisní řešení či vzájemně osočování a neslušné chování jsou častější," posteskl si předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve svém adventním projevu. Podle něj je trend eskalace politiky velmi nebezpečný, a je proto potřeba respektovat názory druhých a být smířlivý. Varoval rovněž před oslabováním demokracie kvůli podléhání populistům.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 21:00|

Karel III. promluvil jako první britský král ve francouzském senátu. Varoval před hrozbou oteplování

Král Karel III. se stal prvním britským monarchou, který pronesl projev ve francouzském senátu. Hovořil o nenahraditelném přátelství obou zemí na úrovni vlád i obyčejných lidí nebo o partnerství ve sportu a umění. Závěrem Karel III. vyzval senátory ke spolupráci na nové dohodě mezi Velkou Británií a Francií, která bude „neodkladně“ reagovat na stav klimatu a biodiverzity ve světě. Karel III. je ve Francii s chotí Camillou do pátku na třídenní návštěvě.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 21:21|

Ukrajinci si připomněli Den nezávislosti. Zelenskyj hovořil o důležitosti všech lidí i činů

Ukrajina si ve čtvrtek připomněla 32. výročí nezávislosti na Sovětském svazu. Zároveň je to přesně rok a půl od okamžiku, kdy zemi napadla ruská invazní vojska. Prezident Volodymyr Zelenskyj při této příležitosti hovořil o důležitosti každého člověka. Každý je potřebný, zdůraznil v předtočeném projevu.
24. 8. 2023|

České úřady prověřují ruské kulturní středisko. Je aktivní na webu i sociálních sítích

V Česku stále funguje ruské kulturní středisko, jehož provozovatelem je sankcionovaná moskevská státní agentura. Známé je například kvůli tomu, že nechalo do češtiny přeložit brožuru s protiukrajinskou tematikou. České úřady činnost střediska prověřují. Jeho provozu se věnoval i redaktor ČT Jiří Hynek.
1. 7. 2023|

Během povstání wagnerovců zemřeli ruští vojáci, připustil Putin. Běloruská armáda byla připravená k boji

Ruský lídr Vladimir Putin v pondělním vystoupení k národu poprvé připustil, že si sobotní vzpoura wagnerovců vyžádala oběti mezi ruskými vojáky. V úterý jejich památku uctil na kremelském náměstí. Podle Putinova spojence Alexandra Lukašenka byla kvůli povstání uvedena do bojové pohotovosti i běloruská armáda. Podle CNN o povstání měly Spojené státy s předstihem detailní informace, které však sdílely jen s některými spojenci.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 22:11|

Klaus tepal Pavlovu inaugurační řeč, ocenil ale avizovaný přesun novoročních projevů

Bývalý prezident Václav Klaus se ve speciálním vydání Událostí, komentářů u příležitosti inaugurace Petra Pavla podivoval nad tím, že lidé na internetu řeší, že netleskal projevu nové hlavy státu. Pavlova řeč ho prý nezaujala, chtěl „od ní víc“. Naopak ocenil, že nový prezident hodlá přesunout novoroční projevy na jejich tradiční místo. „Kéž by se mu ve funkci dařilo,“ vyjádřil přání a zavzpomínal na jejich dávné setkání.
9. 3. 2023|

Chci vrátit důstojnost, respekt a slušnost, na které se rezignovalo, řekl Pavel v prvním projevu

Nový prezident Petr Pavel složil ústavou předepsaný slib. V inauguračním projevu řekl, že do kandidatury šel díky podpoře svého nejbližšího okolí, poděkoval i dalším podporovatelům. „Díky vám pravda opět zvítězila. Společně čelíme stejným problémům a společně se s nimi vypořádáme,“ slíbil. Do vedení země chce vrátit důstojnost, respekt, slušnost a další hodnoty, na které se podle něj rezignovalo ve jménu úspěchu bez ohledu na to, za jakou byl cenu.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 16:51|

Postavili jsme se na stranu ukrajinského lidu a sjednotili Alianci, řekl Biden v poselství o stavu unie

Americký prezident Joe Biden řekl, že Spojené státy sjednotily NATO, vytvořily globální koalici a postavily se agresi ruského vůdce Vladimira Putina. Ve svém druhém poselství o stavu unie Biden vyzdvihl také hospodářské oživení po pandemii, vytváření pracovních míst a klesající inflaci. Republikány vyzval ke spolupráci na správě země. Šéf Bílého domu hovořil také o Číně, v níž spatřuje konkurenci, ale nechce s ní konflikt.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 20:12|

Fiala v novoročním projevu odmítl poraženecký postoj. Krize zvládneme, věří

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli vystoupil s novoročním projevem. Připomněl během něj třicet let existence České republiky a zhodnotil vývoj země. Český národ podle něj na sebe může být hrdý a neměl by se považovat za bezvýznamný. Zdravé sebevědomí i neztrácení naděje podle něj pomůžou zvládnout krize, ve kterých se nejen Česko ocitlo. Fiala také nastínil plán vlády na jejich řešení – škrty ve státních výdajích o 70 miliard korun, investice do obrany nebo pokračování v transformaci energetiky.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 20:16|

Si Ťin-pching zahájil sjezd čínských komunistů. Hovořil o Tchaj-wanu, Hongkongu i podpoře porodnosti

Hongkong podle čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v posledních pěti letech přešel „od chaosu k vládnutí“. Si to řekl v projevu k začátku 20. sjezdu Komunistické strany Číny, na němž by podle očekávání měl být znovuzvolen, přestože by podle tradic čínských komunistů měl odejít do důchodu. V projevu, který byl retrospektivní, ale také načrtl politické směřování pro příští období, hovořil i o Tchaj-wanu. V souvislosti s ním hovořil o „americkém vměšování“. Zmínil se ale i o tržní ekonomice, kterou podpořil, nebo o pandemii covidu-19. Projev odměnilo přes dva tisíce posluchačů potleskem.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 14:42|

30 let zpět: Poslední den Václava Havla jako prezidenta ČSFR

Dne 20. července 1992 Václav Havel skončil ve funkci prezidenta Československa. Tu zastával od 29. prosince 1989, kdy jej zvolil ještě komunistický parlament. Byl tak posledním prezidentem Československa, které zaniklo koncem téhož roku. Na zámku v Lánech ještě promluvil k přítomným hostům a novinářům. Na Hradě se s ním osobně rozloučili i premiér Václav Klaus a Milan Uhde.
20. 7. 2022|

30 let zpět: Václav Havel abdikoval na prezidentský úřad

Prezident Václav Havel před 30 lety všechny překvapil svým televizním projevem. Dva týdny poté, co jej poslanci nezvolili prezidentem na další funkční období, oznámil, že na úřad prezidenta republiky abdikuje. Mandát mu přitom měl vypršet až za tři měsíce. Svůj projev navíc pronesl v den, kdy Slovenská národní rada přijala dokument o svrchovanosti Slovenska.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 7. 2022|

Nenecháme vás padnout, slíbil Fiala v projevu. Z drahoty obvinil Rusko a Babišovu vládu

Premiér Petr Fiala (ODS) oslovil ve středu v osm hodin večer národ s projevem. Mimo jiné řekl, že Rusko neútočí jen na Ukrajinu, ale i na západní země a demokratické zřízení. Jeho cílem je podle Fialy „učinit nás slabými a vydíratelnými“, k čemuž chce Moskva využít jak narušení trhu s potravinami, tak závislost Evropy na ruském plynu a ropě. Lidem vzkázal, že je vláda nenechá padnout.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 22:21|

„Jsme s vámi, buďte s námi,“ řekl Zelenskyj v projevu k českým zákonodárcům. Hovořil i o poválečné obnově

K českým poslancům a senátorům promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poděkoval za dosavadní pomoc, kterou Česko napadené Ukrajině poskytlo, ale apeloval, aby Západ v podpoře jeho země neustával. Varoval před ruskými ambicemi. Před Zelenského projevem vystoupili také předsedové obou komor českého parlamentu a premiér. Poslanci následně schválili usnesení s výzvou vládě, aby dále podporovala Ukrajinu a zasazovala se o její začlenění do Evropské unie.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 21:38|

30 let zpět: „Naším programem musí být otevřenost, nikoliv izolace,“ nabádal prezident v předvolebním projevu

Jelikož nejpalčivější politickou otázkou byla před parlamentními volbami v roce 1992 budoucnost česko-slovenské federace, apeloval Václav Havel na svornost občanů. Ve svém předvolebním projevu mimo jiné řekl: „Svou volbou vyjádříme názor na to, jakým směrem se má ubírat soudobý svět: Zda má jít cestou rozpadů a svárů, nebo cestou sjednocování založeného na rovnoprávnosti, vzájemném respektu a partnerství.“Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
2. 6. 2022|

Usilujte o zakotvení vlivu zaměstnanců a odborářů ve vedení podniků, vyzval Zeman delegáty sjezdu ČMKOS

Na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), největší odborové centrály v Česku, v sobotu promluvil prezident Miloš Zeman. Delegáty například vyzval, aby se snažili zakotvit vliv zaměstnanců a odborářů ve vedení firem a staronového šéfa ČMKOS Josefa Středulu vyzval ke kandidatuře v blížících se prezidentských volbách.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 17:51|

Ukrajinští ministři se sešli v Polsku s Blinkenem i Bidenem. Ten slíbil další pomoc

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov dorazil spolu s ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou do Varšavy, kde jednali se svými americkými protějšky. Se dvojicí ukrajinských ministrů se setkal i americký prezident Joe Biden. Ukrajina dostala od Spojených států další bezpečnostní přísliby. Šéf Bílého domu se rovněž setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Tomu řekl, že článek Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně bere jako posvátný závazek. Polsko má podle něj dostat další pomoc s uprchlíky. Večer pronesl hlavní projev, ve kterém zopakoval, že USA stojí pevně na straně Ukrajiny.
26. 3. 2022Aktualizováno26. 3. 2022, 18:52|

Spojené státy stojí po boku Ukrajiny, řekl Biden v projevu v Kongresu. USA zavírají vzdušný prostor ruským letadlům

Americký prezident Joe Biden přednesl svoji první zprávu o stavu unie. V úvodu hovořil o válce na Ukrajině, ostře se vymezil vůči ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi a vyzdvihl inspirativnost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Na společné schůzi obou komor Kongresu vystoupil šest dní od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Biden však čelí i mnoha problémům na domácí půdě – podle jeho představ se nepodařilo prosadit investiční balíček, navzdory proklamacím umíraly i po Bidenově nástupu do funkce statisíce lidí na covid-19, řadu plánovaných reforem se mu vůbec nepodařilo prosadit kvůli nejednotě demokratických zákonodárců. Spojené státy sužují i ekonomické problémy včetně inflace.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 16:17|

„Zcela mimořádné okolnosti.“ Trump může být souzen za podněcování k útoku na Kapitol

Bývalý americký prezident Donald Trump neuspěl s žádostí, aby soud zamítl projednávání případů, v nichž čelí obvinění z podněcování k útoku na Kapitol z 6. ledna loňského roku. Soudce Amit Mehta v pátek rozhodl, že Trumpa v tomto případě nechrání imunita, protože jeho projev před útokem nespadal do oficiálních prezidentských povinností, informovala agentura Reuters.
19. 2. 2022|

Biden vyzývá k zrušení senátních obstrukcí. „Co když přijde Trump?“ oponuje Romney

Americký prezident Joe Biden vyzval k obejití klíčového pravidla Senátu, které podporuje legislativní kompromis. Zrušení takzvaného filibusteru dříve označoval za nebezpečné. Jeho současná ochota pojistku obejít svědčí o enormním zájmu prosadit federální revizi volebních zákonů.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 09:19|

Věcný a státnický, hodnotí koaliční politici Fialův projev. Podle opozice byl ale povrchní a nenabídl řešení

Premiér Petr Fiala (ODS) dokázal ve svém prvním novoročním projevu ve funkci popsat hlavní problémy země i nastínit řešení, shodli se předsedové koaličních stran. Fialův projev hodnotí jako věcný a státnický. Naopak zástupci opozice projev kritizovali. Fiala podle nich pokračoval ve volební kampani a nenabídl konkrétní řešení problémů.
1. 1. 2022|

Letošní rok bude jeden z nejsložitějších, řekl Fiala v novoročním projevu

Novoroční projev přednesl předseda české vlády Petr Fiala (ODS). Letošní rok podle něj bude jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky. Bude se muset vypořádat s potížemi způsobenými inflací, růstem cen energií i s epidemií covidu-19. Vyřešit je podle něj potrvá dlouho. Doufá, že první pozitivní výsledky přijdou ještě před koncem roku. Jde již o druhý projev vysokého ústavního činitele na Nový rok, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) k národu promluvil po poledni.
1. 1. 2022Aktualizováno1. 1. 2022, 20:32|