TÉMA

Advent

Lidé věřili, že má magickou moc. Dnes je cukroví oblíbenou vánoční pochoutkou

Tvary, různé suroviny a nespočet druhů jsou nejčastěji dochovanými tradicemi při pečení cukroví. Dospělí i děti si Vánoce bez něj neumí představit. Dříve lidé věřili, že má magickou moc, která ochrání rodinu i obydlí před temnými silami. Na stůl pokládali všechno, co si přáli mít v úrodě následující rok, ať už to bylo pečivo z bílé a žitné mouky, sušené ovoce, houby a ořechy, které měly zajistit plodnost a hojnost. Dnes jsou to vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky nebo třeba vosí hnízda, která na vánočním stole nesmí chybět.
24. 12. 2023|

Vystrčil vyzval v adventním projevu k respektu a smířlivosti. Varoval před populisty

„Politici z koalice a politici z opozice postupně ztrácí schopnost spolu mluvit. Trvání na svých názorech a neochota hledat kompromisní řešení či vzájemně osočování a neslušné chování jsou častější," posteskl si předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve svém adventním projevu. Podle něj je trend eskalace politiky velmi nebezpečný, a je proto potřeba respektovat názory druhých a být smířlivý. Varoval rovněž před oslabováním demokracie kvůli podléhání populistům.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 21:00|

Kreativní drahokam. Brno je Evropským hlavním městem Vánoc

Brno získalo hlavní cenu v soutěži o Evropské hlavní město Vánoc, která vznikla v roce 2017. Mezinárodní porota oceňuje v kategorii nad 100 tisíc obyvatel města, která propagují křesťanské hodnoty. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí TIC (Turistického informačního centra) Brno Hana Bánovská.
15. 12. 2023|

Hrad hodlá oživit Zlatou uličku, v jejích domcích chce mít tradiční řemesla

Správa Pražského hradu vypíše soutěž na nové pronájmy domků ve Zlaté uličce. Chce tam přivést tradiční řemesla a historické místo jimi oživit. Kancelář prezidenta republiky chystá i další novinky, některé by se měly projevit už v letní návštěvnické sezoně.
1. 12. 2023|

Farmáři chtějí zůstat na pražských náplavkách, sepsali petici vánočním trhům

Tradiční sobotní farmářské trhy mají na pražských náplavkách v předvánočním období nahradit trhy adventní. Farmářům se to ale nelíbí, proto sepisují petici. Podle nich si za prosinec vydělají nejvíce peněz a ve svých rozpočtech už s nimi počítají.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 20:58|

S kaprem připlouvá spása. Česká sváteční večeře má i duchovní význam

Kapr představuje nedílnou součást českých Vánoc a v řadě tuzemských domácností dotváří kolorit Štědrého večera. Důvod, proč si Češi o Štědrém dni pochutnávají právě na rybě, je ovšem mnohem duchovnější, než by se při pohledu na smažené maso s bramborovým salátem mohlo zdát. Proč vlastně jíme na svátky kapra?
24. 12. 2022|

Vánoční výzdoba si našla cestu i do Turecka, je tam ale spíše symbolem komerce než křesťanství

Advent není věcí jen zemí s převážně křesťanskou tradicí. Postava, která roznáší dárky, vánoční stromeček a ozdoby si našly cestu i do států, kde jsou křesťané nepočetnou menšinou. Jedním z nich je i Turecko.
23. 12. 2022|

Rybova Česká mše vánoční zazní napříč republikou. V katedrále svatého Víta se konal koncert na závěr předsednictví EU

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby zní o adventu na veřejných prostranstvích i v kostelech. Lidé ji v úterý mohli slyšet i v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, koncert pod záštitou arcibiskupa Jana Graubnera se koná na závěr českého předsednictví Evropské unii. Není to ale jediné provedení, které tento rok zájemci uslyší.
20. 12. 2022|

Adventní koncert ČT podpořil děti se svalovou dystrofií. Lidé poslali 2,6 milionu korun

Ve Strahovském klášteře se konal čtvrtý a závěrečný Adventní koncert České televize. Lidé díky němu poslali na podporu dětí se svalovou dystrofií dva miliony šest set tisíc korun. Už teď je jasné, že letošní ročník zaznamenal rekord. Dárcovství se i přes obavy dařilo.
18. 12. 2022|

Zámek v Lánech se na dva víkendy otevírá veřejnosti

Lidé mohou od pátku až do neděle navštívit zámek v Lánech na Kladensku, který je jako sídlo prezidenta republiky běžně nepřístupný. Konají se tam adventní dny otevřených dveří, které budou pokračovat ještě o dalším víkendu od 16. do 18. prosince. V minulosti si lidé mohli zámek mimořádně prohlédnout v září 2018 u příležitosti stého výročí založení Československa.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 19:17|

Drahé Česko: Vyplatí se letos zavítat na adventní trhy?

S adventem se tradičně pojí vánoční trhy, i jejich předsváteční atmosféru však ovlivnilo všudypřítomné zdražování. Na kolik letos vyjde pořadatelství adventních trhů a na jaké ceny by se měli připravit jejich návštěvníci? Hostem pořadu Drahé Česko byl správce adventních trhů Jan Kašpar.
6. 12. 2022|

Lány otevřou své brány. Poprvé po čtyřech letech

Barokní zámek v Lánech, který je jako sídlo prezidenta republiky běžně nepřístupný, se třetí a čtvrtý adventní víkend otevře veřejnosti. Vánočně vyzdobený zámek mohou zájemci navštívit od 9. do 11. prosince a mezi 16. a 18. prosincem. Informovala o tom prezidentská kancelář.
4. 12. 2022|

S vánočními nákupy začíná vrcholná sezona také kapsářům. Mají i „vynálezy“, aby se jim snáz kradlo

V adventní době jsou v nákupních centrech a městské hromadné dopravě častěji vidět policisté. Snaží se odradit kapsáře a zloděje, kteří využívají období hromadného nakupování. Podle kriminalistů mají zloději k tomu, aby se jim lépe kradlo, i vynálezy, jako je upravená bunda.
30. 11. 2022|

Kdybych se zeptal, o čem je život, tak jediná správná odpověď je, že o vztazích, říká Kašparů

Psychiatr, spisovatel a řeckokatolický kněz Jaroslav Maxmilián Kašparů si myslí, že v adventní době je důležité se zastavit a ztišit, což ale může být kvůli několika krizím složité. V Interview ČT24 uvedl, že si přestáváme rozumět, ačkoliv pokud o něčem život je, tak jsou to právě vztahy.
28. 11. 2022|

Drahé Česko: Na co má spotřebitel nárok při nákupu i po něm

S první adventní nedělí se pro obchodníky rozbíhá nejrušnější období v roce, které vyvrcholí za čtyři týdny. Zároveň se ke svému závěru chýlila slevová akce Black Friday. Tento díl pořadu Drahé Česko se proto věnoval nákupům, slevám a reklamacím. O nekalých obchodních praktikách a na co si dát při nakupování pozor mluvili například právnička Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace Alena Máčová či Karolína Kropíková z advokátní kanceláře eLegal.
27. 11. 2022|

Adventní koncerty České televize pomůžou i letos potřebným

Česká televize i letos navazuje na tradici Adventních koncertů. Věnovány jsou na podporu čtyř neziskových organizací, které si mezi sebe letos rozdělí výtěžek rovným dílem. Patronátů se ujme čtveřice osobností z českotelevizního zpravodajství. První koncert uslyší diváci ČT1 první adventní neděli od 17:30. V jedné z nejstarších charitativních sbírek v Česku přispěli dosud dárci téměř stotřicítce organizací více než čtvrt miliardou korun.
27. 11. 2022|
Doporučujeme

Patnáctimetrový mechanický betlém je hotový. Ve Svitavách dostane nové prostory

Ve Svitavách skončilo restaurování patnáct metrů dlouhého mechanického betléma, který svými rozměry předčí i slavný Proboštův betlém v Třebechovicích pod Orebem. Svitavské dílo tvoří pět skupin figur, které ve městě zůstaly po odsunu jeho německého obyvatelstva. Hrozilo, že skončí mezi odpadky. Na restaurování obřího betléma se pracovalo zhruba deset let.
18. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 16:47|

O víkendu bude zataženo, teploty se většinou udrží nad nulou

Víkend v Česku bude převážně zatažený s občasným deštěm nebo mrholením. Teploty se budou držet nad nulou, jen v noci na neděli může při zmenšené oblačnosti mírně mrznout. Přes den má být o prvním adventním víkendu až osm stupňů Celsia. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
24. 11. 2022|

Vánoční trhy budou v Brně i na nově zrekonstruovaném Moravském náměstí

V Brně se chýlí ke konci rekonstrukce parku na Moravském náměstí za 131 milionů korun. Slavnostní otevření je v plánu v pondělí. Příští týden by měla začít v místě stavba vyhlídkového kola, které bude spuštěné se začátkem adventu a vánočních trhů 25. listopadu.
16. 11. 2022|

30 let zpět: Předvánoční nákupy v Praze

Před Vánocemi spousta lidí shání dary pro své blízké na poslední chvíli. Nejinak tomu bylo i o poslední adventní neděli v roce 1991. Reportáž ukazuje tehdejší nabídku zboží i zájem lidí na různých místech Prahy: v obchodním domě, na pěší zóně v centru i na okraji metropole.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 12. 2021|

Vandalové ničí vánoční výzdobu v Ostravě více než loni, na „místo činu“ se i vracejí

Škodu za více než sto tisíc korun způsobily útoky vandalů, kteří letos ničili výzdobu v centru Ostravy. Zatímco v předchozích letech se radnice městské části Moravská Ostrava a Přívoz s těmito případy potýkala spíše sporadicky, letos eviduje zhruba dvě desítky poškození.
22. 12. 2021|

Epidemie zasahuje do adventních trhů. Některá města ruší doprovodný program

Města napříč Českem omezují plánované adventní oslavy. S ohledem na zhoršující se epidemickou situaci mnohde ruší předvánoční kulturní program. Obejít se bez něj budou muset například v Olomouci. Do Českých Budějovic zase už druhým rokem nepřiletí anděl.
19. 11. 2021|

Rodina z Hluboček darovala Olomouci třicetimetrový vánoční strom. Kvůli bezpečnosti je nakonec o něco nižší

Na Horní náměstí v Olomouci v neděli odpoledne dorazil letošní vánoční strom. Zhruba třicet metrů vysokou jedli, kterou bylo nutné pokácet z bezpečnostních důvodů, věnovala městu rodina z Hluboček. Strom je nakonec asi o osm metrů nižší, radnice ho nechala zkrátit kvůli bezpečí lidí. Tahač s neobvyklým nákladem mohli sledovat obyvatelé Mrskles, Přáslavic a velké části Olomouce. Strom bude slavnostně rozsvícen v neděli 21. listopadu současně se zahájením adventních trhů.
8. 11. 2021|

Svátky konce roku doprovází zpěv už od starého Říma. Koledy po středověké Evropě roznesli poutníci

Tradice vánočních koled je pevně zakořeněná snad ve všech českých domácnostech. Ačkoliv se melodické písně během svátků těší přízni posluchačů už celá staletí, jejich historie je ještě mnohem hlubší. Zpívání vánočních koled totiž sahá až do dob starověkého Římského impéria, odkud se ve středověku rozšířily do celé Evropy. „Tichá noc“ nebo „Nesem vám noviny“ se objevily až mnohem později – v 19. století.
24. 12. 2020|