TÉMA

Jamajka

Haitský premiér rezignoval, jak požadovaly vzbouřené gangy

Haitský premiér Ariel Henry oznámil, že rezignuje a předá moc přechodné vládě, která tuto karibskou zemi dovede k volbám. K tomuto kroku přistoupil po pondělním zasedání Karibského společenství (Caricom), jehož se účastnil i americký ministr zahraničí Antony Blinken a které jednalo o krizové situaci na Haiti. V zemi se koncem února proti vládě vzbouřily gangy, které už několik let ovládají její části. Podle televize CNN hodlá Henry zůstat v úřadu až do jmenování přechodné vlády. Americké ministerstvo zahraničí v úterý oznámilo, že očekává do dvou dnů na Haiti vytvoření dočasné rady, která posléze jmenuje premiéra přechodného kabinetu. Podle agentury Reuters ale není jasné, jak rychle k tomu dojde, jelikož na Haiti je stále nepřehledná situace.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 21:45|

Úplněk svítil a gangsteři, politici i rastafariáni se objímali. Bob Marley chce sjednotit Jamajku i ve filmu

Píše se rok 1976 a Bob Marley, trochu naivně, přemýšlí o koncertu, který by na jedno podium svedl znepřátelené politické tábory na jeho rodné Jamajce. Místo toho se on i jeho blízcí stanou terčem násilí. Od těchto okamžiků se odvíjí životopisný snímek Bob Marley: One Love, za nímž stojí rodina hvězdy reggae. Marleyovi příbuzní doufají, že film pomůže oživit zpěvákův odkaz. Po premiéře v Londýně se od poloviny února dostane do kin, včetně českých.
31. 1. 2024|

Smutek se míchá s očekáváním budoucnosti, popsal britský velvyslanec Archer

Zesnulá britská panovnice po druhé světové válce spojila Velkou Británii i přes rozdílnost jednotlivých regionů. Zármutek nad jejím úmrtím je tak teď cítit jak v Anglii, tak ve Skotsku, Walesu i Severním Irsku, popsal britský velvyslanec v České republice Nick Archer. Také král Karel III. podle něj půjde ve stopách své matky. Je zkušený a moudrý, ale zároveň lidský, popsal v pořadu Události, komentáře diplomat, který s nastupujícím panovníkem řadu let spolupracoval.
14. 9. 2022|

Smrt Alžběty II. oživila v Austrálii a Karibiku výzvy k odtržení od monarchie

Nástup krále Karla III. na britský trůn oživil výzvy politiků a aktivistů z Austrálie a bývalých britských kolonií v karibské oblasti, aby se jejich země zbavily nynějšího uspořádání s britským monarchou jako hlavou státu. Někteří také žádají, aby Británie zaplatila odškodné za koloniální nadvládu, během níž byly z Afriky do Ameriky a Karibiku převezeny statisíce lidí, kteří pak museli pracovat v otrockých podmínkách na plantážích vlastněných Brity.
10. 9. 2022|

Přísné podmínky od nákupu legální marihuany neodrazují. Uruguay je pionýrem nekonvenčních řešení, říká expert

Bez kapuce na hlavě a s biometrickou fotkou se dospělí obyvatelé Uruguaye už pět let mohou vydávat do speciálních lékáren pro marihuanu pro rekreační užití. Šlo o první zemi na světě, která takovou věc povolila. Podle českého národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila díky tomu v Uruguayi ustoupil černý trh. Podobnou cestou se vydávají i další státy. Experti ale varují před přílišnou liberalizací.
19. 7. 2022|

Sierra Leone dvacet let po válce nevzkvétá, ale žije v míru. Šrámy z konfliktu zemi ovlivňují dál

Během devadesátých let byla Sierra Leone synonymem pro násilí. To už dávno neplatí. Disponuje nerostným bohatstvím a v posledních letech zažila hospodářský růst, třebaže 60 procent obyvatelstva stále žije v chudobě. Země se stále zotavuje z jedenáct let dlouhé občanské války, která skončila právě před dvaceti lety.
18. 1. 2022|

Turisté náhodou nafilmovali legendární bílou velrybu. Vorvaň se vynořil u Jamajky

Asi žádné jiné zvíře v oceánech není tak ikonické, jako bílý vorvaň. Právě tuto barvu měl legendární Moby Dick, slavný albín, o němž napsal světoznámý román Herman Melville. Tento týden takového bílého vorvaně pozorovali nedaleko jamajského pobřeží.
1. 12. 2021|

Latinská Amerika kritizuje přerozdělování vakcín. COVAX je podle tamních lídrů podfinancovaný

Kostarický prezident Carlos Alvarado zveřejnil společné prohlášení několika lídrů latinskoamerických a karibských států, v němž signatáři kritizují nerovný přístup k protikoronavirovým vakcínám ve světě. Informovala o tom v pondělí agentura EFE. Hlavy států vyzvaly země, které již naočkovaly své rizikové skupiny, aby poskytly dávky chudším státům.
25. 5. 2021|

Soud v Texasu na neurčito zablokoval Bidenův zákaz deportací

Federální soudce v Texasu Drew Tipton v úterý zablokoval na neurčito vymáhání stodenního moratoria na deportace imigrantů z USA, které po svém nástupu do funkce zavedl prezident Joe Biden. Prodloužil tím původní krátkodobý zákaz z konce ledna. Bidenova administrativa dosud neuvedla, zda se proti rozhodnutí odvolá.
24. 2. 2021|

Bouře Eta sílí a řádí na Kubě, v Mexiku zabila nejméně dvacet lidí

Bouře Eta nad Karibským mořem podle očekávání meteorologů zesílila a dorazila ke břehům Kuby. Uvedlo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Zatím poslední zemí, kterou zasáhla, bylo Mexiko, kde zemřely minimálně dvě desítky lidí. Po Kubě by měla zasáhnout i jih Floridy. V Guatemale po sesuvech půdy způsobenými vytrvalým lijákem pokračují záchranné práce.
8. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 12:27|

Barbados už nechce mít v čele státu britskou královnu. Hodlá se stát republikou

Karibský Barbados, který je členem britského Společenství (Commonwealth), přestane za hlavu státu považovat britskou panovnici a vyhlásí republiku. Oznámila to tamní vláda. Bývalá britská kolonie získala nezávislost v roce 1966, avšak formou člena Společenství si zachovala formální spojení s britskou monarchií. Republikou se hodlá stát do listopadu příštího roku.
17. 9. 2020|

Everything's gonna be alright. Reggae je dědictvím UNESCO

Jednou z nově zapsaných položek na seznamu nehmotného dědictví UNESCO je i reggae. Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu na jamajském hudebním stylu oceňuje jeho příspěvek k otázkám humanity a propojení společnosti.
29. 11. 2018Aktualizováno29. 11. 2018, 14:20|