TÉMA

Panda

Čínští vědci vysvětlili záhadu hnědých pand

Vědcům se podařilo odhalit příčinu hnědého zbarvení srsti některých pand velkých, podle nich za to může chybějící úsek DNA. Informoval o tom odborný časopis Nature.
10. 3. 2024|

Pandy jako barometr vztahů. Čína znovu pronajme zvířata americkým zoo, dává to naději diplomacii

Prezidenti Joe Biden a Si-Ťin Pching řešili na americko-čínském summitu i neobvyklé téma – pandy. Podle Pekingu se Spojené státy s populárními medvědy nemusejí loučit, ačkoliv to zprvu vypadalo, že Čína žádné smlouvy o pronájmu těchto zvířat Washingtonu neprodlouží.
17. 11. 2023|

Internet pojmenoval pandí mládě z washingtonské zoo. „Malý zázrak“ si za několik let převezme Čína

Washingtonská zoo smutní i jásá zároveň. Kvůli koronaviru sice musela na nějaký čas zavřít, mezitím ale její tři měsíce staré pandí mládě získalo díky internetovému hlasování jméno – Siao Čchi Ťi. Zvíře po narození původně vážilo sotva dvě stě gramů, dnes jsou to čtyři kila. Svými slovy mu však dávají váhu také politici. I když je zvíře rodilým Američanem, za pár let by mělo zamířit do Číny. Jeho osud totiž předurčila politika.
26. 11. 2020|

Přírodovědci poprvé natočili námluvy a páření pand v přírodě. Nejsou něžné ani roztomilé

Získat obrázky pand velkých při páření a námluvách trvalo týmu filmařů a přírodovědců přes tři roky. Sledovali samotářská zvířata v pohoří Čchin-ling. Doposud se ve volné přírodě toto chování nepodařilo pozorovat a v zoologických zahradách je vše zcela jiné. Pandy tam obecně o páření nemají příliš zájem a musí se konat pod dohledem chovatelů – nikdy přitom samci o samice nesoupeří.
24. 10. 2020|

Do brněnské zoo přibylo mládě pandy červené. Chovatelé na něj čekali roky

První mládě pandy červené se narodilo v brněnské zoo. Na svět přišlo už na konci května, matka ho chovatelům a návštěvníkům ukázala teprve v těchto dnech. Zoologická zahrada chová pandy už od roku 2013.
21. 8. 2020|

Umělá inteligence určená pro sledování lidí má v Číně rozeznávat jednotlivé pandy

Čína chce pomocí nové aplikace rozeznávat pandí obličeje. Technologie vyvinutá a užívaná v zemi pro kontrolu lidí má nyní posloužit k ochraně zvířat. Vědcům umožní podle agentury DPA pandy identifikovat a zjistit o životě a chování tohoto ohroženého druhu savců více.
21. 5. 2019|

Setkání s českými nosorožci jí změnilo život. Teď fotí ohrožená zvířata po celém světě

Česko mi úplně změnilo život, říká americká fotografka Ami Vitaleová. Dvacet let dokumentovala válečné konflikty po celém světě, ale potom, co se v Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem setkala s bílými nosorožci, ji začalo zajímat vzájemné působení člověka a přírody. Pražské Czech Photo Centre nyní uvádí její výstavu Naděje versus Vyhynutí.
3. 3. 2019|

Pražská zoo pandy chovat nebude. Šéf zoo i primátor za to viní Zemana, ten to odmítá

Pražská zoologická zahrada pozastavila projekt expozice pand velkých a langurů čínských. Podle ředitele zahrady Miroslava Bobka je důvodem to, že prezident Miloš Zeman svůj čínský protějšek o pandy nepožádal a pro Česko je nezískal. Podobně mluví i pražský primátor Zdeněk Hřib. Prezident Zeman ale tvrdí, že s čínským partnerem vůbec nejednal ředitel pražské zoo.
29. 11. 2018Aktualizováno29. 11. 2018, 23:15|