TÉMA

Tatra

Zapomenuté memorandum z Hradu. Dohoda mezi firmami Czechoslovak Group a Rheinmetall se nenaplnila

Budou to tři roky, co na Pražském hradě za přítomnosti tehdejšího českého prezidenta Miloše Zemana podepsala dohodu o spolupráci česká zbrojní skupina Czechoslovak Group (CSG) a německá firma Rheinmetall. Jak teď vyšlo najevo, sliby z memoranda zůstaly nesplněny.
19. 10. 2023|

V Nizozemsku draží unikátní sbírku veteránů, je mezi nimi i československá Tatra

V Nizozemsku draží unikátní sbírku automobilových veteránů. Tamní sběratel jich během života shromáždil přes dvě stovky od známých značek včetně jedné Tatry. Jenže o tom skoro nikomu neřekl a kolekci držel v tajnosti. Auta tak zůstala v původním stavu včetně dobových doplňků. Hodnota by mohla dosáhnout v přepočtu čtvrt miliardy korun.
27. 5. 2023|

Kriminalisté stíhají kvůli úmrtí dítěte při závodech aut na Kladensku čtyři lidi

Kriminalisté stíhají kvůli loňskému úmrtí dítěte při závodech nákladních aut v Černuci na Kladensku čtyři lidi. Obvinili je z usmrcení z nedbalosti. Zatím není jasné, zda se jedná například o pořadatele či jiné lidi. Policie nebude nyní kvůli pokračujícímu vyšetřování další podrobnosti zveřejňovat, uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová. Státní zastupitelství minulý týden oznámilo obvinění tří lidí.
9. 5. 2023|

Za pokus o vraždu při loupeži historických aut ve Vyškově uložil soud muži 18 let vězení

Krajský soud v Brně ve čtvrtek za pokus o vraždu při loupeži historických vozů ve Vyškově uložil Martinu Proseckému 18 let vězení, dva poškozené napadl mačetou. Potrestal ještě dva muže, za pokus o loupež a další trestné činy uložil soud komplicovi Proseckého trest 9,5 roku vězení, dalšímu spoluobžalovanému kromě jiného za omezování osobní svobody podmíněný trest. Hlavní obžalovaný se částečně doznal, popřel však, že by chtěl někoho zabít. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 13:23|

Do českých zbrojovek přijdou tisíce ukrajinských expertů, mají uspokojit poptávku

Ve zbrojovkách v Česku budou pracovat tisíce ukrajinských expertů, řekl Českému rozhlasu Radiožurnálu náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný. Dohodli se na tom podle něj premiér Petr Fiala (ODS) s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Kopečný popsal situaci tak, že Česko poskytne Ukrajincům bezpečné zázemí a ti uspokojí poptávku zbrojovek po pracovních silách. Budou moci navýšit výrobu.
12. 12. 2022|

Před půlstoletím se Praha rozvedla s trolejbusy. Nyní s nimi uzavírá nový sňatek

Praha si připomíná padesát let od chvíle, kdy jejími ulicemi naposledy projel trolejbus (přesněji klasický trolejbus bez alternativního pohonu). Město se jich v sedmdesátých letech vzdalo ve prospěch autobusové dopravy. Přesně v den půlstoletého výročí ale Praha jejich provoz zase obnovuje. V sobotu se svezou první cestující po první novodobé plnohodnotné trolejbusové trati z Letňan do Čakovic, která by měla být předzvěstí dalšího velkého rozvoje.
15. 10. 2022|

Česko podle Austina poslalo Ukrajině bojové vrtulníky. Dříve zaslané raketomety už jsou v boji

České raketomety RM-70 byly nasazeny do bojů proti ruským invazním silám, objevily se první záběry jejich střelby. Zprávy o jejich předání Ukrajině se objevily přibližně před měsícem, ale dosud se neví, kolik těchto vozidel má Kyjev k dispozici. Podle bezpečnostního analytika Richarda Stojara mohou být tyto zbraňové systémy velmi užitečné. Americký ministr obrany Lloyd Austin v pondělí večer řekl, že Česko ukrajinské armádě věnovalo také bojové helikoptéry.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 21:21|

Zemřel Miroslav Zikmund. Slavnému českému cestovateli bylo 102 let

Ve věku 102 let zemřel slavný český cestovatel Miroslav Zikmund. Procestoval více než 100 zemí, hlavní dvě cesty podnikl s Jiřím Hanzelkou. V zahraničí proslavil vozy Tatra i samotné Československo. Podílel se na šestnácti knihách, pěti celovečerních filmech a víc než stovce krátkých snímků, hlavně dokumentů. V roce 2014 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 21:18|

V Tatře vyrobili nejdelší české auto. Řidiče pro speciální vůz sháněli více než půl roku

Hutní společnost Liberty Ostrava ve svém areálu představila speciální vůz Tatra, který si pořídila pro převážení dlouhých závitových tyčí. Jde o nejdelší vozidlo, které kdy kopřivnická automobilka Tatra vyrobila. Samotný automobil měří na délku 25,3 metru a je schopný převážet náklad dlouhý až 24 metrů.
25. 10. 2021|

30 let zpět: Autosalon Praha '91 zahájen

Na pražském Výstavišti byl před třiceti lety zahájen Autosalon Praha '91. Završil tím od května probíhající Všeobecnou československou výstavu. Po více než čtyřech dekádách se tak do Československa vrátila mezinárodní výstava nových modelů aut našich a světových značek. Podívejte se, jakou nečekanou novinku tehdy představila kopřivnická Tatra.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 10. 2021|

Tramvaje T3 vozí cestující 60 let ulicemi měst i pod zemí. Zpočátku byly přelomové, poslední vznikaly z nouze

Známá pohádka vypráví o ošklivém káčátku, ze kterého vyrostla překrásná labuť. Rovnou šedesátku nyní slaví takové káčátko naruby. Tramvaje T3 byly v 60. letech zcela moderním a reprezentativním produktem československého průmyslu. O dvacet let později se ale vyráběly stále a bez větších změn – a tehdy to byla spíše již taková káčátka, o která vlastně nikdo moc nestál, jenomže nebylo na výběr. Nazvat ale tramvaj T3 ošklivým káčátkem by bylo již příliš. Design od Františka Kardause je zcela nadčasový a oblé čelo se dvěma vystouplými kulatými reflektory i dnes zdobí desítky měst.
21. 6. 2021|

Praha o ně nestála, přesto je měla. Nyní tramvaje T6 v jejích ulicích po více než čtvrt století dojezdily

Praha se loučí s tramvajemi typu Tatra T6A5. Je to trochu s podivem, loni oslavily teprve čtvrt století od svého uvedení do provozu v pražských ulicích. Přitom ve městě stále zůstávají i vozy staré čtyři nebo i pět desetiletí, byť mají za sebou rekonstrukce. Vozy T6 ale byly pro dopravní podnik od začátku trochu nechtěným dítětem a v 90. letech, kdy začínal jejich provoz, byly již také určitým anachronismem. Zároveň je to ale poslední plod letité spolupráce s vagonkou, která zprvu nesla Ringhofferovo jméno, poté název Tatra, respektive ČKD Tatra.
19. 6. 2021|

Nové muzeum ukáže další tatrovácké legendy, bude mezi nimi i Slovenská strela či „Drtikolka“

Stavba nového Technického muzea v Kopřivnici je už téměř hotová. V nové expozici budou příští rok vystaveny vozy, které se do stávajícího muzea Tatry nevešly. Nové zázemí v budově bývalé slévárny najde i legendární vlak Slovenská strela.
30. 11. 2020|

Navrhl unikátní podvozek a aerodynamický tvar vozu. Kniha Tatra se věnuje odkazu Hanse Ledwinky

Ke svému názvu přišly kopřivnické vozy po úspěšné terénní zkoušce v Tatrách. Kopřivnická automobilka se pak stala centrem významných inovací a avantgardního designu. Důležitou roli při tom sehráli i její konstruktéři, včetně designéra Hanse Ledwinky. Příběh československého výrobce aut i lidí, kteří byli u toho, přináší kniha Tatra. Ta po úspěchu v zahraničí vychází nyní i v češtině.
22. 9. 2020|

Expedici Tatra kolem světa dočasně zadržela íránská policie, kvůli natáčení z dronu

Členy expedice Tatra kolem světa 2 zadržela kvůli použití dronu íránská policie, po nějaké době je ale opět propustila. Propuštění cestovatelů potvrdil ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). O zadržení členů expedice s odkazem na vedoucího výpravy Marka Havlíčka informoval server iRozhlas.cz. Tým podle Havlíčka pořizoval záběry na místě, kde to íránské předpisy zakazují.
6. 6. 2020|

Slovenská strela se opět postavila na koleje. Příští týden si pojede pro nový lak

V Hranicích pokračuje náročná renovace legendárního železničního vozu Tatra T 68 známého jako Slovenská strela. Vůz se po téměř dvou letech opět postavil na koleje, zatím je však nepojízdný, práce stále pokračují zvenku i zevnitř. Do muzea v Kopřivnici se má vrátit v létě.
21. 5. 2020|
Doporučujeme

Druhý pokus. Tramvaje T2, které v 50. letech pro Prahu nezbyly, se vracejí na nostalgickou linku

Pražskými ulicemi začne jezdit souprava dvou čerstvě opravených historických tramvají typu Tatra T2. Dopravní podnik jimi cestující poprvé sveze 7. března a poté budou k vidění především na nostalgické lince 23, na níž dosud jezdily vozy T3 v původním provedení ze 60. až 80. let. Zatímco však „tétrojky“ lze považovat za symbol pražských ulic, vozy T2 ve městě takřka nejezdily. Vyráběly se sice na Smíchově, ale kromě krátkého provozu dvou prototypů v Praze cestující žádný z nich nevozil.
21. 2. 2020Aktualizováno23. 2. 2020, 16:47|

Tatra vyrazila na cestu kolem světa. Nejdřív z Prahy do Brna, potom až do Vladivostoku

Od pražského Rudolfina odjela dvě hodiny po poledni Tatra 815 upravená na expediční automobil na cestu kolem světa. Expedice nazvaná Tatra kolem světa 2 odkazuje na obdobnou výpravu z konce 80. let. Na cestě za exotikou zamířila tatra nejprve po dálnici D1 do Brna, další zastávkou bude Bratislava.
22. 2. 2020|

Hala bývalé slévárny se promění v technické muzeum Tatry. Hotovo má být za dva roky

Hala bývalé slévárny v Kopřivnici na Novojičínsku se po rekonstrukci změní v nové technické muzeum automobilů Tatra. Stavební firma si v pondělí převzala staveniště a za necelé dva roky by se muzeum mělo otevřít návštěvníkům. Před novým výstavním prostorem bude stát legendární motorový vlak Slovenská strela.
29. 7. 2019|

Všecko bych zopakoval ještě jednou. Slavný cestovatel Miroslav Zikmund slaví sto let

Procestoval více než stovku zemí a teritorií, hlavní cesty podnikl s Jiřím Hanzelkou. Navštívil lovce lebek i Pygmeje, spal na vrcholku Cheopsovy pyramidy a proslavil v zahraničí vozy Tatra i Československo, které je jen o čtvrt roku starší než on. „Někdo, kdo jim otevíral svět,“ odpověděl Miroslav Zikmund na otázku, co by si lidé měli vybavit, když zaslechnou jeho jméno. Slavný cestovatel se 14. února dožívá sta let.
14. 2. 2019Aktualizováno15. 2. 2019, 09:30|

Zbrojař Smrž u soudu neuspěl, 31 milionů jako odškodné od státu nedostane

Ministerstvo spravedlnosti nemusí zbrojaři Michalu Smržovi vyplatit více než jednatřicetimilionové odškodné, které požadoval za trestní stíhání v korupční kauze nákupu tater pro českou armádu. Rozhodl o tom odvolací pražský městský soud. Smrž byl v případu osvobozen v prosinci roku 2014, stát mu již dříve za zhruba čtyřleté stíhání přiznal omluvu a finanční zadostiučinění ve výši 180 tisíc korun.
20. 9. 2018|

Ve Zbirohu soutěžily hasičské Tatry na přehlídce krásy

Už poosmé přijeli do Zbirohu na Rokycansku fanoušci hasičské techniky. Dobrovolní hasiči z celé republiky pro ně připravili přehlídku své techniky.
8. 9. 2018|

V Číně se bude ročně vyrábět stovka vozidel Tatra. Firma podepsala licenční smlouvu

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks podepsala s partnerskou společností Che-pej Čchang čeng Automotive Manufacturing smlouvu o licenční výrobě těžkých nákladních aut Tatra v Číně. Čínský výrobce by měl produkovat stovky vozidel ročně.
27. 8. 2018|

Obrněnce Titus dodá české armádě za téměř sedm miliard firma Eldis. Tatra neprošla prověrkou

Šedesát dva obrněných vozidel Titus za asi 6,7 miliardy korun dodá české armádě firma Eldis Pardubice. Společnost Tatra Export, která měla původně podle rozhodnutí vlády vozy dodat, totiž nezískala bezpečnostní prověrku. Obě firmy spadají do koncernu Czechoslovak Group (CSG), který vlastní od konce ledna Michal Strnad, syn zakladatele Jaroslava Strnada.
27. 8. 2018|