TÉMA

OKsystem

Soud zmírnil trest úředníkovi v kauze tendru na informační systém. Místo vězení dostal podmínku

Vrchní soud v Praze pravomocně udělil někdejšímu šéfovi oddělení bezpečnosti informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Karlu Mackovi tříletou podmínku. Zmírnil tak původní pětiletý trest vězení, se kterým odešel muž loni v březnu od pražského městského soudu. Podle obžaloby se dopustil pomoci k pletichám při zadání veřejné zakázky a také příprav zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s tendrem na systém pro výplatu sociálních dávek. Výrok o vině odvolací soud neměnil.
26. 1. 2023|

Znalec Smejkal nemá nárok na další zadostiučinění za stíhání, rozhodl soud

Znalec Vladimír Smejkal nedostane další zadostiučinění za nezákonné trestní stíhání v kauze miliardové zakázky ministerstva práce. Pravomocně o tom rozhodl soud. Profesor ekonomiky a managementu žádá po státu celkem přes 70 milionů korun, ministerstvo spravedlnosti mu vyplatilo 260 tisíc korun. Odvolací senát ve středu ale zároveň obvodnímu soudu nakázal, aby se znovu zabýval Smejkalovým požadavkem na dvacetimilionové odškodnění za způsobené zdravotní následky.
18. 1. 2023|

V kauze tendru na výplatu dávek potrestal soud úředníka ministerstva nepravomocně pěti lety vězení

Šéf oddělení bezpečnosti informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Karel Macek má jít na pět let do vězení. V úterý tak rozhodl pražský městský soud, podle kterého se dopustil pomoci k pletichám při zadání veřejné zakázky a přípravy zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s tendrem na systém pro výplatu sociálních dávek. Verdikt není pravomocný. Macek v pondělí soudu řekl, že se necítí vinen.
29. 3. 2022|

Policie navrhla obžalovat dva zástupce ministerstva práce kvůli zakázce na výplatu dávek

Policie navrhla obžalovat dva zástupce ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) v souvislosti s veřejnou zakázkou na výplatu sociálních dávek. Podle kriminalistů hrozila státu kvůli jejich trestné činnosti škoda ve výši nejméně 555 milionů korun, sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Média v minulosti informovala o tom, že stíhanými úředníky jsou náměstek Jan Baláč (ČSSD) a Karel Macek.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 11:31|

OKsystem bude dál spravovat systém na výplatu dávek. Ministerstvo práce s ním znovu prodlužuje smlouvu

Ministerstvo práce (MPSV) znovu prodlužuje smlouvu na provoz informačních systémů pro vyplácení dávek se společností OKsystem. Kontrakt, který vyprší na konci roku, podepíše úřad do poloviny února. Pokud by se mu do té doby nepodařilo vybrat v soutěži nového provozovatele, osloví dosavadní firmu k další spolupráci. Trvat by měla případně do doby, než by vybraný vítěz nastoupil, uvedlo ministerstvo práce.
23. 12. 2020|

Není důvod odstoupit, míní Maláčová po policejním zásahu na svém ministerstvu

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se nechystá odstoupit. Řekla to poté, co na jejím úřadu zasahovala policie a obvinila dva lidi, podle dosavadních informací je jedním z nich náměstek Maláčové pro ekonomiku a ICT Jan Baláč (ČSSD). Prezident republiky Miloš Zeman označil dění na resortu za „průšvih“, premiér Andrej Babiš (ANO) za velký problém, po Maláčové bude chtít vysvětlení.
25. 2. 2020Aktualizováno25. 2. 2020, 14:04|

Policie obvinila dva lidi kvůli IT zakázkám na ministerstvu práce

Policie obvinila dva lidi v souvislosti se zadávacím řízením na veřejné zakázky ministerstva práce a sociálních věcí. Oznámil to žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Obvinění souvisí se zásahem na ministerstvu, o kterém informoval server Lidovky.cz.
24. 2. 2020Aktualizováno24. 2. 2020, 17:00|

IT je vždy problém, zápasíme s tím, připustil Babiš. Nesouhlasí s navýšením zakázky na vyplácení dávek

Premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí s navýšením peněz na nový systém vyplácení dávek ministerstva práce a sociálních věcí. V pátek prohlásil, že s ministryní Janou Maláčovou (ČSSD) o věci komunikoval. Od podzimu 2018 do konce loňského roku jí napsal deset kritických dopisů. IT systémy jsou podle něj dlouhodobým problémem, se kterým vláda zápasí.
24. 1. 2020|

Ministerstvo práce nesmí uzavřít smlouvu na systém vyplácení dávek, rozhodl antimonopolní úřad

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) nesmí uzavřít smlouvu na nový informační systém pro vyplácení dávek, který by měl podle plánu začít fungovat od roku 2021. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je pravomocné, řekla jeho mluvčí Milena Marešová. Podle úřadu MPSV v tendru vyřadilo vítěze, firmu DXC Technology, kvůli nízké ceně. Krok ale transparentně nevysvětlilo, čímž porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek. MPSV s tím nesouhlasí, odvoláním nechtělo ale případ dál protahovat. Výtky zohlední v zadávacím řízení.
3. 1. 2020Aktualizováno3. 1. 2020, 13:07|

Vítěze vyškrtli kvůli nízké ceně, teď je znovu ve hře. Ministerstvo zatím nemá dodavatele systému pro dávky

Ministerstvo práce zatím nesmí uzavřít smlouvu na nový informační systém pro vyplácení dávek, který by měl podle plánu začít fungovat od roku 2021. Musí také zrušit vyřazení vítěze této zakázky ze soutěže. Firmu DXC Technology z ní vyškrtlo kvůli nízké ceně. Vyplývá to z rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které zveřejnil server Hlídač státu. Proti verdiktu je možné do 15 dnů podat rozklad.
14. 12. 2019|

OKsystem bude dál spravovat systém na výplatu dávek. Stát s firmou prodlouží smlouvu

Ministerstvo práce a sociálních věcí prodlouží smlouvu se stávajícím dodavatelem informačních systémů pro vyplácení dávek OKsystem. Ministerstvo bude prodloužení kontraktu stát do konce roku 2020 zhruba miliardu korun, řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Nové systémy ještě nejsou plně funkční, využití opce na pokračování stávající smlouvy tak umožní výplaty dávek do doby, než budou připravené.
29. 11. 2018|