TÉMA

Marie Tučková

Chalupeckého cenu pro mladé výtvarníky nevyhraje nikdo, a zároveň všichni

Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého se rozhodli, že se 31. ročník obejde bez vítěze. Umělci a umělkyně nominovaní letos na ocenění pro výtvarné umělce do 35 let totiž odmítají princip soutěže. Doufají, že se díky tomu dostane stejného prostoru a pozornosti všem, aniž by publikum od jejich tvorby odváděla potřeba srovnávání. Ceremoniál, při němž mělo původně padnout jméno laureáta za rok 2020, nahradí dvoudenní sympozium pro veřejnost.
5. 8. 2020|

Jeden za všechny, všichni za jednoho. Chalupeckého cena 2020 představila finalisty

Cena Jindřicha Chalupeckého, upozorňující na výtvarné umělce do pětatřiceti let, představila tradiční pětici finalistů. Tvoří ji ale devět umělců, do finále totiž porota poslala i jednu dvojici a jedno uskupení. Na desítku letošní účastníky „zaokrouhluje“ Alma Lily Raynerová, která byla už v nejužším výběru loňského ročníku, ale ze zdravotních důvodů se nemohla zúčastnit. Nominovaní umělci se české veřejnosti představí během celého roku, společně pak na závěrečné výstavě na podzim v Národní galerii. Vítěz bude znám v prosinci.
14. 1. 2020|

Hmyz, sebepožírání a háčkování. Tři umělkyně se vypořádávají se současnou nejistotou

Annu Hulačovou a Zsófii Keresztesovou propojuje návaznost na surrealismus a nově také výstava, na níž se tvorba jedné z nejvýraznějších mladých českých sochařek potkává s dílem její maďarské vrstevnice. Název společného výstavního projektu Éntomos odkazuje k řeckému pojmu, z něhož vzniklo označení pro hmyz. K vidění je v pražském Colloredo-Mansfeldském paláci, v jehož prostorech se Galerie hlavního města (GHMP) pravidelně soustřeďuje na současné umění. To zde zastupuje i „start up“ výstava Marie Tučkové.
27. 11. 2018|