TÉMA

Miroslav Lajčák

Fico, Pellegrini a Danko se dohodli na sestavení nové slovenské vlády

Strany Smer – Sociálna demokracia (Smer–SD), Hlas–SD a Slovenská národná strana (SNS) se dohodly, že vytvoří novou slovenskou vládu. Vyplývá to z memoranda o porozumění, které během středy v Bratislavě podepsali předsedové trojice stran Robert Fico (Smer–SD), Peter Pellegrini (Hlas–SD) a Andrej Danko (SNS).
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 15:23|

Srbský prezident Vučić je připraven ke kompromisu ohledně Kosova

Srbský prezident Aleksandar Vučić naznačil, že je připraven ke kompromisnímu řešení sporu s Kosovem, které ve svém plánu navrhly Německo s Francií. Západní vyjednavači podle Vučiće postavili Srbsko před volbu plán přijmout, nebo čelit důsledkům v podobě přerušení přístupových jednání s Evropskou unií a stažení zahraničních investic ze země. Informovala o tom agentura DPA.
24. 1. 2023|

Napětí mezi Kosovem a Srbskem trvá, podle balkanisty ale větší konflikt nehrozí

Na severu Kosova blokují od soboty příslušníci srbské menšiny silnice. O víkendu došlo i na přestřelky s policií. Evropská unie už prostřednictvím vysokého představitele pro zahraniční politiku Josepa Borella vyzvala Bělehrad i Prištinu k uvolnění napětí. Podle balkanisty a historika Františka Šístka nyní nehrozí vypuknutí velkého konfliktu, bouřlivá situace ale může vést k větším mezietnickým střetům.
13. 12. 2022|

Srbsko uvolňuje blokádu hranic s Kosovem, nastoupili tam vojáci NATO

Srbsko v sobotu na základně dohody vyjednané Evropskou unií stáhlo nákladní vozy a osobní automobily, které blokovaly hraniční přechody s Kosovem. Na jejich místo pak nastoupili vojáci Severoatlantické aliance. Později se z příhraniční oblasti stáhly také kosovské speciální policejní síly, informovala agentura Reuters.
2. 10. 2021|

Srbsko a Kosovo zmírní napětí na hranicích, jednání o poznávacích značkách má pokračovat

Srbsko a Kosovo se dohodly na zmírnění napětí na svých hranicích, které trvalo asi deset dní. Stáhnou se odtud srbské obrněné vozy a kosovští speciálně vycvičení policisté. Oznámil to zvláštní zmocněnec EU pro kosovsko-srbský dialog Miroslav Lajčák na svém Twitteru. Situace eskalovala poté, co Priština přestala na kosovské území pouštět automobily se srbskou registrační značkou v reakci na dlouhodobé neuznávání kosovských značek srbskými úřady. Srbové pak zablokovali hraniční přechody.
30. 9. 2021|

Mluvčí ruského ministerstva naštvala Srby. Na sítě přidala příspěvek zesměšňující Vučiče

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová rozlítila srbského prezidenta Aleksandra Vučiče. Na svém facebookovém profilu totiž nasdílela fotografie s poznámkou, což vyznělo jako kritika jeho podřízenosti USA. Prezident Srbska vyjádření ruské mluvčí označil za „primitivismus“, ta se později omluvila. Mluvčí Evropské komise oznámil, že Unie je znepokojena přesunem srbské ambasády do Jeruzaléma.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 20:52|

Česko by mělo mít větší ambice při obsazování postů v EU, shodli se Petříček, Jourová a Konečná

Česká republika by měla při obsazování postů eurokomisařů usilovat o silné ekonomické portfolio. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost pohlaví Věra Jourová (ANO) míní, že takovou agendu získat lze. Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) dodala, že Česko by mohlo uvažovat i o zisku další vysoké pozice pro země visegradské čtyřky (V4).
9. 6. 2019|
Komentář

Komentář: Čaputové věříte, že chce vyhrát. Harabin má šanci porazit málo autentického Šefčoviče

Politické dění a společenskou atmosféru na Slovensku poznamenala v uplynulém roce vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Mnohá odhalení týkající se hlavně politiků Smeru-SD, ale i nominantky Slovenské národní strany a ministryně zemědělství Gabriely Matečné oprávněně vyvolaly znechucení veřejnosti a přispěly k největším protestům od roku 1989.
14. 3. 2019|

Ficův Smer chce do březnového prezidentského klání vyslat eurokomisaře Šefčoviče

Do prezidentských voleb na Slovensku zbývá pět týdnů. Nejsilnější strana Smer-SD teprve teď přichází s možným kandidátem. Do boje o křeslo hlavy státu chce poslat místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče. Ten potvrdil, že nabídku zvažuje. Tím tak nejspíše padá kandidatura ministra zahraničí Miroslava Lajčáka, kterého průzkumy označovaly za favorita.
10. 1. 2019|
Slovensko

Šéf slovenské diplomacie Lajčák podal demisi, premiér Pellegrini s ní nesouhlasí

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák předal svou demisi prezidentovi Andreji Kiskovi a o svém rozhodnutí informoval premiéra Petra Pellegriniho. Oznámil to tiskový odbor slovenského ministerstva zahraničí. Předseda vlády vzápětí prohlásil, že Lajčákův krok chápe, s jeho rezignací však nesouhlasí. Ministra označil za respektovaného politika světového formátu a chce ho přesvědčit, aby ve funkci zůstal. Prezident zatím neoznámil, zda demisi přijme.
30. 11. 2018|

Fico do čela slovenské diplomacie? Podle médií by mohl nahradit Lajčáka

Předseda nejsilnější slovenské vládní strany Smer Robert Fico by se mohl v nejbližší době stát ministrem zahraničí. Podle listu Denník N se o této možnosti už několik týdnů uvnitř Smeru hovoří. Současný šéf diplomacie Miroslav Lajčák tento týden pohrozil demisí, pokud Slovensko nepřijme mezinárodní pakt o migraci. Fico v březnu  rezignoval na premiérskou funkci kvůli politické krizi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.
23. 11. 2018Aktualizováno23. 11. 2018, 17:34|