TÉMA

Michal Škapa

V pražském Karlíně se rozpíná Vesmír medúz, velkoplošná malba ozvláštní i ostravské Bazaly

Dvě zdi v Česku vylepšuje nově mural art, tedy velkoplošné malby ve venkovním prostoru. Mural na opěrné zdi nad fotbalových stadionem Bazaly v Ostravě vznikat teprve začal. Vesmír medúz, který se rozprostřel na jednom z domů v pražském Karlíně, už je hotov.
1. 8. 2022|

Starý strahovský kiosek i malby. Dřív dělali graffiti na ulicích, dnes vystavují v galeriích

Mají sice společnou historii v graffiti a streetartu, většina z nich se ale už delší dobu věnuje volné tvorbě a z ulic se přesunuli do galerií. Výrazní umělci teď vystavují dokonce společně, a to na výstavě Wall Street v pražské vile Pellé.
3. 6. 2022|

Sedm českých umělců založilo FIRMU, musí být manažery vlastního úspěchu

Ve své tvorbě vycházejí z graffiti subkultury a pojí je dlouholeté přátelství a věk blížící se čtyřicítce. Sedm výtvarníků jedné generace založilo nové umělecké uskupení, kterým reflektují postavení umělce v jednadvacátém století. FIRMA se představuje první společnou výstavou v pražské galerii Nová síň, kde také prezentuje svůj manifest.
8. 10. 2021|

Šest tipů: Aktuální výstavy ukazují Klokaního Tarzana, počítačové vitráže i třicet let fotografie

Michael Rittstein převezl z ateliéru ve stodole své poslední práce do pražské galerie. Jiný výstavní prostor v hlavním městě „posprejoval“ Michal Škapa. Jan Eipell se vrací do rodné Úpice s niternými obrazy. K rozjímání přivádějí i osvětlená počítačová díla polského umělce Jana Pamuły v Olomouci. Libor Veselý se v Brně přiznává ke „kopírování“ starých mistrů. Institut tvůrčí fotografie se ohlíží v Opavě za třiceti lety existence. Na vybrané výstavy upozornily Události v kultuře.
25. 9. 2021|

Mural art nemluví jen tak do zdi. Venkovní obrazy oslovují kolemjdoucí i zvedají hodnotu nemovitostí

V českých městech přibývá stížností na vizuální smog, tedy nadměrné množství reklam ve veřejném prostoru. Nechat je odstranit je pro radnice často velmi složité, a to nejen v případě nelegálních billboardů. Čím dál více ale jak obce, tak soukromí majitelé propůjčují plochy pro takzvaný mural art.
10. 8. 2021|

„Kam to všechno může vést?“ Michal Škapa staví celá města

„Polis“ je řecký výraz pro městský stát a také název obrazového cyklu, který Michal Škapa vystavuje v pražské Galerii U Betlémské kaple. Výtvarník vzešlý z graffiti scény vyobrazil na více než třiceti velkoformátových plátnech městské struktury.
9. 8. 2020|

Ilegálně běhat, to už ne. Da Style Killas se ohlíží za vývojem od graffiti po galerie

Michala Dvořáka, Michala Škapu, Jana Kalába a Matěje Olmera spojuje graffiti minulost a značka DSK, tedy Da Style Killas. Bývalí writeři, dnes čtyřicátníci, vystudovali výtvarné školy a stali se svébytnými umělci, kteří ulice vyměnili za galerie. V jedné pražské – DSC Gallery – aktuálně vystavují. První společná výstava ukazuje jejich vývoj od graffiti po individuální malířské přístupy každého z nich.
23. 7. 2019|

V pražské Ville Pellé řádil známý sprejer. Michal Škapa postavil svůj Babylon

Výstava s názvem Babylon od českého umělce a grafika Michala Škapy ozdobila prostory všech tří podlaží i exteriér pražské Villy Pellé. Hvězda streetartu a graffiti známá také jako Tron zde představuje své airbrushové obrazy, grafiky i trojrozměrné realizace. K expozici, která potrvá do 27. ledna, vydá Škapa v prosinci také stejnojmennou monografii.
23. 11. 2018|