TÉMA

Ombudsmanka

Rusové slíbili zdrženlivost. Na Černihiv ale dopadá více raket než dříve

Údajné stahování ruských invazních vojsk je podle generálního štábu ukrajinské armády pravděpodobně rotací jednotlivých jednotek, která má za cíl zmást a vytvořit klamnou představu, že Moskva upustila od záměru obklíčit Kyjev. Vedení Ukrajiny varuje, že okupační vojska se pokusí obklíčit obránce na východě země. Nejen tamní města čelí nepřetržitému bombardování. Satelitní snímky ukázaly destrukci Mariupolu. V ukrajinské Irpini možná zahynulo až 300 civilistů, řekl starosta.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 20:38|

Evropská ombudsmanka kritizuje Komisi za neuveřejnění komunikace s šéfem Pfizeru

Úřad evropského veřejného ochránce práv obvinil Evropskou komisi (EK) z pochybení kvůli tomu, že nezveřejnila textové zprávy mezi předsedkyní EK Ursulou von der Leyenovou a šéfem farmaceutické společnosti Pfizer Albertem Bourlou, které si vyměnili při vyjednávání obří dohody o nákupu vakcín proti covidu-19. O komunikaci informovala loni v dubnu von der Leyenová, Komise však po žádosti novinářů tvrdila, že o zprávách nezbyl žádný záznam. EK odmítla věc komentovat, úřad však podle mluvčího odpoví ombudsmance Emily O’Reillyové v řádném termínu.
28. 1. 2022|
Newsroom Téma týdne

Barrandov nově bez prezidenta. Televize přijde o diváky a citace, ohrožené jsou i peníze investorů, domnívají se analytici

Platilo to téměř tři roky – ve čtvrtek v hlavním vysílacím čase promlouval z TV Barrandov prezident Miloš Zeman. Pořad Týden s prezidentem, který moderoval ředitel televize Jaromír Soukup, ale najednou končí. Důvod odmítnutí dalšího natáčení vysvětlil Pražský hrad v otevřeném dopise – pořad vyčerpal svůj potenciál. Co vše za tímto rozhodnutím může být a co vše může způsobit, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
19. 1. 2020|
Interview ČT24

Šabatová: Z vysoké politiky se na post ombudsmana přejít nedá. Válková mi jako zmocněnkyně nevadí

Helena Válková by nebyla dobrou kandidátkou na pozici veřejné ochránkyně práv, řekla v pořadu Interview ČT24 končící ombudsmanka Anna Šabatová. Za svůj odkaz považuje to, že za sebou nechává stabilní a srozumitelně komunikující úřad.
17. 1. 2020|

Ombudsmanka: Domovy pro lidi se zdravotním postižením se stále podobají spíš ústavům

Při kontrolách domovů pro handicapované zjistila Kancelář veřejného ochránce práv opět nedostatky, které se týkají prostředí, ve kterém klienti žijí, i přístupu k nim. Zdravotně postižení podle ombudsmanky stále žijí spíše v ústavním prostředí než v normálním domově. Chybí individuální přístup a možnost samostatně se rozhodovat.
15. 1. 2020|

Zeman je rád, že Válková nechce být ombudsmankou, Hamáček souhlasí s nominací Valachové

Miloš Zeman si váží rozhodnutí Heleny Válkové (ANO) nekandidovat na ombudsmanku. Nevidí důvod svou nominaci stahovat, když ji Válková sama odmítla, řekl Blesku.cz. Prezident si ale prý umí představit, že by na tuto pozici navrhl poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou. K příslušnému návrhu vyzval předsedu sociálních demokratů Jana Hamáčka, který se pro Českou televizi vyjádřil, že je o návrhu připraven jednat.
12. 1. 2020Aktualizováno12. 1. 2020, 15:12|

Válková se nemá ucházet o post ombudsmanky, uvedl Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) se domnívá, že by se bývalá ministryně spravedlnosti a nynější vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) neměla ucházet o post ombudsmanky. Řekl to televizi Prima.
11. 1. 2020Aktualizováno11. 1. 2020, 20:19|

Stížnostmi na hluk se zabývá i ombudsmanka. Místo pokut by volila pozastavení provozu firem

Průmysl i doprava jsou zdroje hluku, na které si lidé často stěžují. Úřady sice dávají za překročení limitů pokuty, ty ale podle ombudsmanky Anny Šabatové mnohdy nic neřeší. Veřejná ochránkyně práv proto úřadům doporučuje častěji přikročit k jiné sankci – pozastavení provozu.
5. 1. 2020|

Vlaky i nástupiště jsou pro vozíčkáře často nepřístupné. Ombudsmanka požaduje nápravu

Jen pětina železničních stanic a zastávek v Česku je alespoň částečně přístupná pro vozíčkáře. A málo je i bezbariérových vlaků. Vyplývá to z průzkumu veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové. Lidé používající invalidní vozík se tak na většinu nástupišť vůbec nedostanou. Ministerstvo dopravy by tak podle ombudsmanky mělo dopravce přinutit k tomu, aby jejich služby byly pro vozíčkáře přístupnější.
17. 12. 2019|

Prezident by chtěl ombudsmanku Válkovou. Navrhl ji poslancům

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) by podle prezidenta Miloše Zemana měla být novou veřejnou ochránkyní práv. Jako jedinou svoji kandidátku ji navrhl poslancům. Ti budou vybírat mezi Válkovou, vládním zmocněncem u Evropského soudu pro lidská práva Vítem Alexanderem Schormem a advokátem Janem Matysem. Zbylé dva kandidáty navrhl Senát. Předsedové opozičních stran se s prezidentovým návrhem příliš neztotožňují, zástupci některých spolků menšin ho naopak vítají.
13. 12. 2019Aktualizováno13. 12. 2019, 15:09|

Developer stavěl u Prahy domy, aniž by měl souhlas. Je to tristní selhání úřadů, reaguje ombudsmanka

Ve Škvorci v okrese Praha-východ investor podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové vykácel stovku stromů a po nepovolených terénních úpravách postavil domy, které také nelegálně napojil na vodovod. Jde o masivní selhání veřejné správy, prohlásila Šabatová, podle níž byl nečinný především stavební úřad Úvaly a Krajský úřad Středočeského kraje.
5. 12. 2019|

Poslanci řešili přesuny peněz v rámci rozpočtu na příští rok

Sněmovna ve středu zvolila zástupkyni veřejné ochránkyně práv, stala se jí bývalá zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. Během dopoledního jednání schválili poslanci také novelu, která zjednodušuje podmínky pro provozování taxislužby. Odpoledne poslanci projednávali přesuny uvnitř státního rozpočtu.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 21:02|

Zástupkyní ombudsmanky se stala Šimůnková. Dříve byla zmocněnkyní vlády pro lidská práva

Zástupkyní veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové se stala Monika Šimůnková, která dříve působila jako zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Do nové funkce ji ve středu v tajném hlasování zvolili poslanci. Vyhověli návrhu Senátu a také prezidenta Miloše Zemana. Šimůnkové ve volbě konkurovala právnička Lenka Marečková, rovněž Zemanova kandidátka.
27. 11. 2019|

Nic se nezměnilo. Pět let po žďárské tragédii má ochranná léčba podle ombudsmanky vážné nedostatky

Závážnými problémy trpí podle ombudsmanky Anny Šabatové systém ochranné léčby v České republice. Týká se lidí, kteří se dopustili trestného činu ve stavu úplné nebo částečné nepříčetnosti. Jejich léčení podle ní postrádá propracovaný zákonný rámec, chybějí peníze i personál a zařízení jsou přeplněná. Výsledkem může být snižování bezpečnosti pacientů i personálu.
21. 11. 2019|

Ministerstvo práce navrhuje vyšší příspěvek pro klokánky a další domovy. Dostat by mohly zhruba pět tisíc navíc

Státní příspěvek na pobyt dětí v klokánku či podobném zařízení by se mohl v příštím roce zhruba o čtvrtinu zvýšit. Místo 22 800 korun by dětské azylové domy mohly měsíčně na dítě dostávat 28 200 korun. Počítá s tím novela o ochraně dětí, kterou připravuje ministerstvo práce. Vyplývá to z materiálu pro vládu o financování zařízení pro okamžitou pomoc (ZDVOP). V Česku funguje 57 těchto domovů s 815 místy. Provozovatelé si dlouhodobě stěžují na nedostatek peněz.
28. 7. 2019|

Ombudsmanka chce zrušit poplatek za podnět k antimonopolnímu úřadu. Je podle ní v rozporu s veřejným zájmem

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová žádá vládu, aby zrušila poplatek, který musí zaplatit všichni, kdo podávají podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Důvodem je podle ní to, že úřad vůbec neřeší několik stovek podnětů ročně, které dostane od lidí i jiných úřadů, kteří ale poplatek deset tisíc korun neuhradí nebo na jeho úhradu nemají.
29. 3. 2019|
Poslanecká sněmovna

Sněmovna zůstává pro policii nedobytná, poslanci nevydali ani Roznera

Poslanci nevydali k trestnímu stíhání Miloslava Roznera (SPD). Policie ho chtěla obvinit kvůli výroku o někdejším táboře v Letech u Písku. Současná sněmovna tak zůstává pro policii „neprůstřelná“. S výjimkou premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo nevydali poslanci žádného zákonodárce, kterého chtěla policie stíhat. Poslanci také navzdory opoziční kritice schválili vznik Národní sportovní agentury a změnu cizineckého zákona.
13. 3. 2019Aktualizováno13. 3. 2019, 20:40|

Senát a prezident navrhli kandidáty na zástupce ombudsmanky. Zeman chce i nadále Křečka

Senát i prezident Miloš Zeman navrhli adepty na zástupce veřejného ochránce práv. Senátoři vybrali Elišku Wagnerovou a Markétu Seluckou, prezident podporuje Zdeňka Koudelku a stávajícího zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka, kterému skončí současný mandát v dubnu. Zástupce veřejného ochránce lidských práv zvolí poslanci.
30. 1. 2019|

Ombudsmanka: Služby pro autisty jsou v Česku nedostatečné. Rodiny je zoufale potřebují

Najít sociální službu pro autistického člověka je velmi komplikované, v některých krajích nemožné, zjistila v celostátním průzkumu kancelář ombudsmanky Anny Šabatové. Rodiny musejí hledat po celé zemi, a to přesto, že se Česko zavázalo, že zajistí lidem se zdravotním postižením časově i finančně dostupné služby. Ombudsmanka formulovala sérii doporučení pro zlepšení situace, zpracovala také informační materiál pro rodiny.
22. 11. 2018|