TÉMA

Martin Charvát

Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM

Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|

Pardubického advokáta poslal soud do vazby. Podezírá jej z objednání vraždy

Soud poslal do vazby pardubického advokáta Pavla Jelínka, údajně si měl objednat vraždu. Právník, který zastupoval i bývalého primátora Martina Charváta (dříve ANO), se podle spisu chtěl zbavit expřítele své dcery. Jelínkova právní zástupkyně informovala, že její klient veškerou vinu odmítá.
9. 2. 2024|

Exprimátor Pardubic za ANO Charvát opustil vazbu, byl tam kvůli veřejným zakázkám

Bývalý primátor Pardubic za ANO Martin Charvát je podle serveru iROZHLAS na svobodě, ve vazbě byl po obvinění z manipulace s veřejnými zakázkami. Ve vazbě byl od loňského 23. listopadu spolu s jeho bývalou náměstkyní Helenou Dvořáčkovou (dříve ANO, nyní SPD) a předsedou Krajské hospodářské komory Jozefem Koprivňanským, aby nemohli ovlivňovat svědky. Dvořáčková byla propuštěna v prosinci, Koprivňanský zůstává nadále ve vazbě, sdělil pardubický okresní státní zástupce Aleš Veselý.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 15:13|

V pardubické radě usedne Radek Hejný místo obviněného Charváta

Martina Chartváta (dříve ANO) nahradil v pardubické městské radě Radek Hejný (ANO). V pondělí jej zvolilo zastupitelstvo. Zároveň zůstává starostou druhého pardubického obvodu a po zvolení zdůraznil, že za těžiště své práce dál považuje starostování. Do městské rady nepřichází s konkrétními plány a projekty. Charvát z vedení města odešel poté, co jej policie obvinila v kauze ovlivňování veřejných zakázek. Soud jej poslal do vazby.
28. 11. 2023|

Obvinění v kauze manipulace veřejných zakázek v Pardubicích skončí ve funkcích

Šest obviněných lidí v kauze údajné manipulace veřejných zakázek na pardubickém magistrátu a v městských firmách skončí ve svých funkcích. Město rovněž zpřísní zadávání veřejných zakázek. Vedoucí odborů například budou moci rozhodovat o nižším finančním limitu. Novinářům to řekli zástupci vedení města. Policisté vyčíslili škodu na desítky milionů korun. Mezi stíhanými je bývalý primátor Martin Charvát (dříve ANO), je ve vazbě, aby nemohl ovlivňovat svědky. Minulý týden se všech svých funkcí vzdal.
27. 11. 2023|

Bývalý primátor Pardubic Martin Charvát se vzdal všech funkcí ve městě a jeho organizacích

Bývalý primátor Pardubic Martin Charvát (dříve ANO), který je ve vazbě pro podezření z manipulace s veřejnými zakázkami města, se vzdal všech funkcí ve městě a v městských organizacích. Státní zástupkyně v případu obvinila devatenáct lidí a dvě firmy z ovlivňování zakázek Pardubic a městských firem, tři lidé včetně Charváta jsou ve vazbě. Předsednictvo ANO Charváta a dalšího obviněného Michala Drenka v souvislosti s kauzou ve středu vyloučilo z hnutí.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 19:32|

Soud v kauze pardubických zakázek poslal do vazby exprimátora Charváta i další dva obviněné

Soud poslal do vazby bývalého primátora Pardubic za ANO Martina Charváta (ve středu ho ANO vyloučilo z hnutí). Spolu s dalšími byl obviněn z manipulace s veřejnými zakázkami Pardubic a městských firem. Státní zástupkyně podala návrhy na vazbu celkem u tří osob, soud kromě Charváta rozhodl o vazbě i v dalších dvou případech. Celkem bylo obviněno devatenáct lidí, šestnáct z nich policie propustila na svobodu. Podle žalobkyně Adély Rosůlek u nich vazební důvody pominuly.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 19:47|

ANO vyloučilo bývalého pardubického primátora Charváta a šéfa rozvojového fondu Drenka

Předsednictvo hnutí ANO rozhodlo o vyloučení bývalého pardubického primátora Martina Charváta a šéfa Rozvojového fondu Pardubice Michala Drenka kvůli kauze na pardubickém magistrátu. Oznámil to předseda hnutí Andrej Babiš. Hnutí také provede audit ve své pardubické organizaci a svolá mimořádný sněm krajské organizace. Její rozpuštění neočekává.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 18:38|

Kvůli zakázkám pro pardubický magistrát policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy

Policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění jsou stále zadrženi, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 20:15|

Pardubičtí zastupitelé schválili změny v připravovaném územním plánu. Umožní projekt podnikatele Dědka

Těsnou většinou v pondělí zastupitelé Pardubic schválili pořízení změny územního plánu. Žádal o ni podnikatel a majoritní vlastník HC Dynamo Petr Dědek. Na Cihelně chce stavět kromě jiného multifunkční halu, hotel nebo tréninkovou halu, podle něj je to investice za pět miliard korun. Zastupitelstvo má 39 členů, na pondělním hlasování jich bylo přítomno 37 a pro hlasovalo 21 z nich.
19. 6. 2023|

Není jasné, jaké voliče chce Zima oslovit, tvrdí Čásenský. Podle Charváta je nečitelný

Bývalý rektor Univerzity Karlovy a kandidát na prezidenta Tomáš Zima je podle šéfredaktora magazínu Reportér Roberta Čásenského nevýraznou osobou. „Jeho šance v prezidentské volbě jsou nižší než malé,“ prohlásil. Podle něj rovněž není jasné, jaké voliče chce Zima oslovit. S tím souhlasí i expert na politický marketing Martin Charvát. „Jakmile se snaží lavírovat mezi tábory, pravděpodobně neosloví nikoho,“ dodal. Charvát také soudí, že Zima je nečitelný. „Netváří se ani jako muž minulosti (…) ani jako muž budoucnosti. Je to muž neurčita.“ Ostatní kandidáti se nemusí obávat, že by jim bývalý rektor sebral voliče, podotkl rovněž Čásenský v pořadu Události, komentáře.
29. 11. 2022|

Pardubice povede ANO s Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice. Lídři podepsali koaliční dohodu

Město Pardubice povede hnutí ANO, Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice. Koalice má těsnou většinu 20 hlasů. Primátorem bude Jan Nadrchal, lídr ANO, které volby v Pardubicích v září vyhrálo. Lídři uskupení v pátek podepsali koaliční dohodu. Ustavující zastupitelstvo se uskuteční v pondělí 17. října. Město bude mít opět čtyři náměstky primátora.
14. 10. 2022|

Senátorkou za Pardubice bude opět Miluše Horská

Volební obvod Pardubice bude v horní komoře nadále zastupovat Miluše Horská (KDU-ČSL+Nes). Ve druhém kole senátních voleb získala 57,23 procenta hlasů. Druhý Martin Charvát (ANO) dostal 42,76 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Druhého kola se zúčastnilo 22,01 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 41,11 procenta.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 16:12|

Senátorku Horskou vyzve ve druhém kole pardubický primátor Charvát

Do druhého kola senátních voleb v obvodě Pardubice postupují dosavadní senátorka Miluše Horská (za KDU-ČSL) a pardubický primátor Martin Charvát (ANO). Horskou podpořilo v prvním kole 39,05 procenta voličů, Charváta 34,29 procenta. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 12:46|

V Hradci i Pardubicích chystají změny v MHD. Důvodem je nedostatek řidičů

Dopravní podniky v Hradci Králové a Pardubicích chystají změny v provozu MHD, a to kvůli nedostatku řidičů. Už dříve docházelo ve městech v Česku k omezování linek, se začátkem školního roku se však většinou provoz vrátí do normálu. V Pardubicích se ale od 1. září chystají na další omezení autobusů či trolejbusů, v Hradci Králové zase zavedou dopravu v taktu.
16. 8. 2022|

Modernizovali vozový park, teď neví, zda budou mít na provoz. Náklady městských dopravců stouply o 1,5 miliardy

Rostoucí ceny energií a paliv dál prodražují dopravu v Česku. Náklady městských dopravních podniků kvůli tomu letos oproti loňsku vzrostou o zhruba 1,5 miliardy korun. Zvyšující se výdaje podniků budou zřejmě muset kompenzovat města, hrozí i zdražování jízdného, případně omezování provozu.
2. 8. 2022|

Policie po zátahu prověřuje pardubickou radnici, obvinění zatím nepadlo

Krajská policie prošetřuje podezření ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a zneužití pravomoci úřední osoby na pardubickém odboru dopravy. Nikoho neobvinila, případ prověřuje. Informoval o tom okresní státní zástupce v Pardubicích Aleš Veselý. Později pro ČT uvedl, že v kauze je jeden podezřelý.
21. 1. 2022Aktualizováno21. 1. 2022, 20:44|

Projekt kanálu Dunaj–Odra–Labe pokračuje i přes nesouhlas samospráv

Budovatelská myšlenka prezidenta Miloše Zemana na stavbu velkolepého kanálu Dunaj–Odra–Labe se dostala do další fáze. Koncem března se ministerstvo dopravy dohodlo s polskou stranou, že začne stavět kanál na řece Odře. Úředníci už pro něj hledají přístav v Ostravě a okolí, přestože představitelé města to odmítají. Odborníci upozorňují, že se neobejde bez fatálních zásahů do přírody a jeho ekonomický přínos není zřejmý. Pro pořad Reportéři ČT natáčeli Silva Kleková a Michael Fiala.
4. 5. 2021|

Pardubice čekají několikaměsíční dopravní komplikace, opravy mostu zavřou cestu k nemocnici

V neděli začne v Pardubicích dlouho plánovaná oprava mostu v Kyjevské ulici. Potrvá přibližně 35 týdnů a jeho uzavírka způsobí ve městě nemalé dopravní potíže. Most totiž převádí silniční dopravu přes železniční koridor a je jedinou spojnicí velké části Pardubic s nemocnicí.
5. 3. 2021|

Stavba obchvatu Pardubic stále nemá povolení. Napadl ho podnikatel Holeček, který je ve sporu s městem

Stavba severovýchodního obchvatu Pardubic stále nemá pravomocné stavební povolení. Vydáno bylo už loni, napadl ho ale podnikatel Miloš Holeček, který je majitelem pozemků v okolí. Ten zároveň vede dlouhodobé spory s městem. Podobným sporům má zabránit novela zákona o liniových stavbách, která má začít platit už příští rok.
14. 9. 2020|

V dozorčí radě opatovické elektrárny sedí politici z měst, kam dodává teplo. Problém v tom nevidí

Alexandr Hrabálek (za ODS), Martin Charvát (ANO) a František Pilný (ANO) jsou tři ze šesti členů dozorčí rady společnosti Elektrárny Opatovice. Zároveň jsou to jména primátorů Hradce Králové a Pardubic a starosty Chrudimi, kam jde z elektrárny teplo. Pilný připouští, že se může jednat o dílčí střet zájmů, je ale přesvědčen, že situaci dokáže vybalancovat. Charvát a Hrabálek naopak věří, že jako členové dozorčí rady svému městu prospívají.
12. 7. 2019|

Pardubice povede staronový primátor Martin Charvát z ANO

Primátorem Pardubic byl v tajné volbě na ustavující schůzi nového zastupitelstva zvolen Martin Charvát (ANO). Funkci bude zastávat druhé volební období. Podpořilo ho 28 z 39 zastupitelů. Na koalici se domluvilo vítězné hnutí ANO s ODS, Sdružení pro Pardubice, ČSSD a Koalicí pro Pardubice.
19. 11. 2018Aktualizováno19. 11. 2018, 19:34|