TÉMA

Kladruby

Na silnicích jsou ročně zraněny stovky motorkářů, kladrubský festival jim pomáhá vyrovnat se s vážnými úrazy

Na silnicích letos zahynulo už 36 motocyklistů, o 11 méně než před rokem. Alarmující je ale vysoký počet zraněných, víc než patnáct set, zhruba dvě stě z nich těžce. Návrat do běžného života třeba bez dolní končetiny je obtížný. Jak to zvládat, ukazuje festival v Kladrubech Keep Respect.
6. 8. 2022|

Hradozámecká noc zavede návštěvníky na detektivku v Opočně i s lampiony na Kunětickou horu

Noční prohlídky, šermířská a taneční vystoupení, hry i videomapping ozvláštňují letos program Hradozámecké noci. Do jedenáctého ročníku akce se zapojilo přes osm desítek památek po celé republice, a to nejen hradů a zámků, ale i klášterů, kostelů, vil nebo paláců. Návštěvníkům se ve večerních a nočních hodinách otevřou poslední srpnovou sobotu.
29. 8. 2020|

Čtyřicet dva neobjevených skvostů Česka. CzechTourism představuje tipy na výlet

Agentura CzechTourism zveřejnila čtyřicet dva tipů na dosud neobjevené skvosty Česka roku 2020. Jsou to jedinečné turistické destinace, jako hrady, zámky, kláštery či muzea, v různých koutech českých a moravských regionů, které by rády přitáhly větší pozornost. Agentura spolupracovala na výběru destinací s kraji. Všechny jsou také publikovány na portálu kudyznudy.cz.
21. 5. 2020Aktualizováno21. 5. 2020, 15:01|

Požár drůbežárny v Otíně na Klatovsku způsobil zhruba sedmimilionovou škodu

Požár, při němž v sobotu vyhořela jedna hala drůbežárny v Otíně na Klatovsku, způsobil podle policie a hasičů škodu kolem sedmi milionů korun. Z celkové částky zhruba 6,6 milionu připadá na budovu a zbytek na kuřata, jichž uhořelo asi 16 tisíc. Potvrdili to mluvčí krajských hasičů Petr Poncar i mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová. Příčinou požáru měla být technické závada na vytápění.
14. 4. 2020|

Kauza opravy kladrubského hřebčína pokračuje. Odvolal se mimo jiné Metrostav

Kauza opravy Národního hřebčína v Kladrubech míří k další instanci. Odvolání proti loňskému verdiktu podalo sedm osob. Mimo jiné i dvě stavební firmy – Metrostav a společnost Chládek a Tintěra. Informaci upřesnil mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek. V případu stálo před soudem původně dvaadvacet obžalovaných, vinu soud prokázal jen třem z nich. Podle soudu zčásti docházelo ke zjednávání určité výhody některým zadavatelům. Motivem ovšem nebylo osobní obohacení, ale kvalitní práce.
2. 3. 2020|

Rozmělnění davů turistů či rozšíření ochranné zóny. Kladrubský hřebčín dodatečně plní podmínky UNESCO

Kladrubskému hřebčínu zbývají necelé tři měsíce na to, aby zpracoval připomínky stanovené organizací UNESCO při zápisu na seznam světového dědictví. Okolní krajina potřebuje širší památkovou ochranu a hřebčín také musí předložit strategii, jak si poradí s přívaly návštěvníků.
11. 11. 2019|

V rozsáhlé kauze kolem oprav kladrubského hřebčína nakonec soud potrestal jen tři lidi

Za údajnou korupci při zakázkách na opravu hřebčína v Kladrubech potrestal soud tři obžalované peněžitými tresty a jednoho také podmínkou. Ostatní obžalované však zprostil: policie původně obvinila osmnáct fyzických osob a také pět velkých stavebních firem. Pondělní rozsudek není pravomocný.
16. 9. 2019Aktualizováno16. 9. 2019, 18:41|

Stavební firmy jsou před soudem kvůli rekonstrukci kladrubského hřebčína. Vinu odmítají

Soud rozhoduje, kdo a co spáchal během rekonstrukce Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Státní zástupce obvinil pět firem a sedmnáct lidí ze zmanipulování zakázek, škoda je vyčíslena na 12 milionů korun. Obžalovaní vinu odmítají, pokud by je však soud usvědčil, hrozilo by jim pět, některým až osm, jiným i deset let let vězení.
19. 11. 2018Aktualizováno19. 11. 2018, 20:19|