TÉMA

Jaroslav Kmenta

„Gangsterka, v níž jde o moc, vliv a velké peníze,“ říká Kmenta o kauze IKEM. Angažmá GIBS je podle něj zvláštní

„Jsme svědky takové gangsterky, v níž jde klasicky o moc, vliv a také o velké peníze,“ prohlásil o kauze IKEM investigativní novinář časopisu Reportér Jaroslav Kmenta. Tvrdí, že IKEM se „tuneluje“ prostřednictvím plateb za dodávky materiálu a přístrojů, nicméně podle něj nejde o klasické „tunelování“, protože IKEM přístroje skutečně potřebuje. Celý případ je podle Kmenty vyšetřován jednostranně. „Nikdo neřešil podstatu dokumentů, které v ruce držel (Jiří) Malý a (Michal) Stiborek, vykazující znaky toho, že byla založena offshorová struktura,“ upozornil v Událostech, komentářích.
21. 10. 2023|

Inspekce BIS se zajímá o únik informací o odposleších. Vyslechla i prezidenta Zemana

Prezidenta Miloše Zemana vyslechla inspekce Bezpečnostní informační služby, která vyšetřuje podezření na únik utajených informací. Návštěvu agentů potvrdil při své účasti u voleb svého nástupce sám prezident. Podle Deníku N šetření souvisí se Zemanovým dřívějším prohlášením, že tajná služba odposlouchávala jeho okolí, přičemž se odkázal na důstojníka BIS.
27. 1. 2023|

K „divokým“ devadesátým letům a jejich kriminalitě se vrací seriál hraný i dokumentární

Sondu do prostředí porevolučního organizovaného zločinu nabízí nový dokumentární seriál České televize Polosvět. Zaměřuje se i na kauzy, které ani po mnoha letech nemají jasnou tečku. V programu má místo ve čtvrtek večer na ČT2. Seriál vznikl podle námětu novináře Jaroslava Kmenty a představuje protiváhu hranému seriálu Devadesátky, jehož druhý díl odvysílá ČT1 v neděli večer.
13. 1. 2022|

Říkali mi ministr informací a hrozně mě bavilo vyšetřovat, vysvětluje Jaroslav Kmenta, proč se dal na investigativní novinařinu

Přišel s velkými kauzami jako Grossův byt, Kolibřík – Mazánek nebo Věci veřejné. Snad ještě lépe než v politice se vyzná v podsvětí, na tři knihy vydala jeho zjištění o kmotru Mrázkovi i Radovanu Krejčířovi. Investigativní novinář Jaroslav Kmenta ale umí psát články i o počasí. A jednu chvíli pracoval dokonce pro bulvár. „Kmento, odejděte, nebo se budu zlobit,“ křičel na něj také přes zavřené dveře Václav Klaus. To bylo v období dělení Československa a Kmenta pracoval v agentuře ČTK. O svých začátcích, přešlapech a historkách mluví v podcastu Background ČT24.
12. 1. 2022|

Bývalý zpravodajec BIS u soudu odmítl, že by předal exministru Bártovi odposlechy Béma a Janouška

Že by vynesl odposlechy rozhovorů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška, odmítl u soudu bývalý příslušník BIS Jan Petržílek. Obvinění označil za absurdní. Spolu s ním je obžalován bývalý ministr dopravy Vít Bárta. Uniklé odposlechy,  které pořídila BIS a v nichž se Bém s Janouškem vzájemně oslovují „Mazánku“ a „Kolibříku“, naznačují Janouškův vliv na kroky hlavního města pod Bémovým vedením.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 20:18|

Kolibřík, Mazánek a pražské zakázky. Odposlechy Béma a Janouška se k novinářům dostaly náhodou

Slavné odposlechy plné šifer někdejšího pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška před jedenácti lety rozkryl na stránkách MF Dnes investigativní novinář Jaroslav Kmenta. Dostal se k nim spíš omylem než záměrně, navíc při rozkrývání zcela jiné kauzy. Bémovy odposlechy, ale i Janouškovu nehodu připomněl v pravidelné rubrice Kauzy pořad Newsroom ČT24.
6. 6. 2021|

Kubík se Slonkovou před dvaceti lety odmítli prezidentskou milost. Vyšetřováním chtěli potvrdit ochranu zdroje

Je to kauza, která vešla do dějin české žurnalistiky. Říká se jí Olovo, podle iniciál političky Petry Buzkové. Právě k její diskreditaci měl v týmu poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana vzniknout rozsáhlý dokument. Na veřejnost se plán dostal díky dvěma reportérům – Sabině Slonkové a Jiřímu Kubíkovi. A především díky jejich anonymnímu zdroji. Policie tehdy po novinářích chtěla zdroj odtajnit, reportéři ale trvali na jeho ochraně. Proto odmítli milost od Václava Havla a nechali policii vyšetřovat. Aféra Olovo je dalším důležitým milníkem v české žurnalistice, který připomíná pořad Newsroom ČT24.
6. 10. 2020|
Newsroom ČT24

Byl jsem jako buldok, který se zakousl a nepustil, říká Kmenta deset let po aféře Víta Bárty

Na konci září před deseti lety začala Mladá fronta DNES publikovat články o tehdejším ministru dopravy Vítu Bártovi a jeho straně Věci veřejné. Investigativní texty Jaroslava Kmenty tehdy spustily zemětřesení jak ve vládě, tak v samotné straně. Co stálo na počátku této aféry? A jak na ni dnes, deset let poté, vzpomíná „její autor“ Jaroslav Kmenta? Pořad Newsroom ČT24 připomíná velké investigativní kauzy, Vít Bárta, Věci veřejné a bezpečnostní agentura ABL jsou jednou z nich.
24. 9. 2020|
168 HODIN

Divadelní hru Boss Babiš v některých městech odmítli. Hlavně tam, kde vládne ANO

Pražské divadlo RePublika zařadilo na svůj repertoár novou komedii – politickou satiru s názvem Boss Babiš. Je inspirována stejnojmennou knihou Jaroslava Kmenty. Divadelní soubor nemá stálou scénu a hostuje. Jenomže se satirou o premiérovi naráží. Divadla v některých městech, kde je ve vedení Babišovo hnutí ANO, začala RePubliku náhle odmítat. Pod zárukou anonymity lidé z kulturních středisek připouštějí, že se místních politiků bojí. O obavách ze hry Boss Babiš natáčeli pro 168 hodin Zuzana Tunová a Mario Kubaš.
9. 3. 2020|

Nadsázka a špatný vtip, komentuje Miloš Čermák klip, ve kterém Jožo Ráž míří pistolí na novináře

Jožo Ráž s pistolí v ruce – fotka, která se v týdnu objevila na webech slovenských i českých médií. Pochází z klipu kapely Elán k písničce Bulvárne krysy, ve které zpěvák míří zbraní na uneseného novináře. Právě ti se proti videu ohrazují a nešetří kritikou. Podle Miroslavy Kernové ze slovenského on-line serveru O mediach se takové ztvárnění videa nehodí hlavně vzhledem k vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky.
20. 10. 2019|
Newsroom ČT24

Novinář a skrytá identita: Kdy se představit? Kdy pracovat inkognito?

Spor kvůli reportáži o sexuálním zneužívání v týdnu otevřel debatu o novinářské etice. Reportérka Televize Seznam volala psycholožce, ale neuvedla, že je novinářka. Nahrávky poté použila v reportáži. Kritici tvrdí, že se představit měla. Redakce se hájí, že vše proběhlo v souladu s kodexem a že cílem bylo otestovat, jak funguje praxe. Kdy tedy může novinář pracovat inkognito? A kdy naopak svou identitu skrývat nesmí? Otázky pro Newsroom ČT24, který začíná v neděli ve 22:02.
8. 6. 2019|

Peroutkovu cenu získali novináři Ondřej Kundra a Jaroslav Kmenta

Cenu Ferdinanda Peroutky dostali letos Ondřej Kundra z týdeníku Respekt a Jaroslav Kmenta z měsíčníku Reportér. Společnost Ferdinanda Peroutky udělila novinářské ocenění v den výročí Peroutkova narození v pražském Centru současného umění DOX.
6. 2. 2019|
Newsroom ČT24

Sarajevský atentát, aféra Olovo nebo Grossův byt. Investigativci zavařili politikům mnohokrát

Českem právě otřásá reportáž Jiřího Kubíka a Sabiny Slonkové. Novinářské duo skoro rok pátralo po synovi premiéra Andreje Babiše, kterého nakonec reportéři objevili ve Švýcarsku. V historii české žurnalistiky to rozhodně není jediná kauza odstartovaná novináři. Sarajevský atentát, peníze na byt tehdejšího premiéra Grosse nebo aféra Olovo zahýbaly tuzemskou politikou. O co v nich šlo a jestli se nějak současné novinářské postupy od těch tehdejších liší, rozebere od 22:02 nedělní pořad Newsroom.
17. 11. 2018|