TÉMA

Petra Buzková

30 let zpět: Nekonzistentní postoj ČSSD k myšlence česko-slovenské unie

S návrhem na možnost vytvoření konfederace přišel ve Federálním shromáždění tehdejší sociálně-demokratický poslanec Miloš Zeman. Většina českých politických stran však tuto myšlenku rezolutně odmítla, a to včetně předsednictva Zemanovy ČSSD.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
6. 10. 2022|

Novináři by měli věcem přijít na kloub. Někteří nechtějí klást nepříjemné otázky, říká Kubík

Novináři by měli klást nepříjemné otázky, třeba i na úkor toho, že jim politik už příště rozhovor nedá. Mám rád, když jdou věci do hloubky, když tam není přeuctivost vůči autoritám, říká Jiří Kubík. Nynější šéfredaktor serveru Seznam Zprávy, často ve spolupráci s kolegyní Sabinou Slonkovou, za svou kariéru odhalil mnoho velkých politických kauz. Mimo jiné i jednu z nejznámějších: Olovo. I o tom Kubík mluví v nejnovějším díle podcastu Background ČT24.
18. 5. 2022|

Kubík se Slonkovou před dvaceti lety odmítli prezidentskou milost. Vyšetřováním chtěli potvrdit ochranu zdroje

Je to kauza, která vešla do dějin české žurnalistiky. Říká se jí Olovo, podle iniciál političky Petry Buzkové. Právě k její diskreditaci měl v týmu poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana vzniknout rozsáhlý dokument. Na veřejnost se plán dostal díky dvěma reportérům – Sabině Slonkové a Jiřímu Kubíkovi. A především díky jejich anonymnímu zdroji. Policie tehdy po novinářích chtěla zdroj odtajnit, reportéři ale trvali na jeho ochraně. Proto odmítli milost od Václava Havla a nechali policii vyšetřovat. Aféra Olovo je dalším důležitým milníkem v české žurnalistice, který připomíná pořad Newsroom ČT24.
6. 10. 2020|

Ministerstvo financí se omluvilo Šarapatkovi za Zemanův výrok

Ministerstvo financí se omluvilo za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho exporadci Zdeňku Šarapatkovi. Omluvu zveřejnilo na webu, ve středu ji Šarapatkovi poslalo. Úřad tak učinil poté, co neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu. Zemanův bývalý poradce Šarapatka stát žaloval poté, co prezident řekl, že jako premiér Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Soudy potvrdily, že tomu tak nebylo.
11. 9. 2020Aktualizováno11. 9. 2020, 11:36|

Spor kvůli Zemanovu výroku o Šarapatkovi bude řešit Nejvyšší soud

Ministerstvo financí podalo dovolání proti rozsudku, podle nějž se má omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o bývalém Zemanově poradci Zdeňku Šarapatkovi. Informaci v neděli přinesl server iRozhlas.cz. Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost, ten ale z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel po dohodě.
19. 4. 2020|

Stát se musí omluvit za Zemanův výrok o bývalém poradci Šarapatkovi, potvrdil soud

Stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o bývalém poradci Zdeňku Šarapatkovi. Ve středu o tom pravomocně rozhodl odvolací pražský městský soud. Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost, ten ale z Úřadu vlády v době, kdy ho Zeman vedl, odešel po dohodě. Za Zemanův výrok se musí omluvit ministerstvo financí, přímo hlavu státu totiž zažalovat nelze. Prezidentův mluvčí označil rozhodnutí soudu za Pyrrhovo vítězství.
12. 2. 2020|
Newsroom ČT24

Sarajevský atentát, aféra Olovo nebo Grossův byt. Investigativci zavařili politikům mnohokrát

Českem právě otřásá reportáž Jiřího Kubíka a Sabiny Slonkové. Novinářské duo skoro rok pátralo po synovi premiéra Andreje Babiše, kterého nakonec reportéři objevili ve Švýcarsku. V historii české žurnalistiky to rozhodně není jediná kauza odstartovaná novináři. Sarajevský atentát, peníze na byt tehdejšího premiéra Grosse nebo aféra Olovo zahýbaly tuzemskou politikou. O co v nich šlo a jestli se nějak současné novinářské postupy od těch tehdejších liší, rozebere od 22:02 nedělní pořad Newsroom.
17. 11. 2018|