TÉMA

Sabina Slonková

Andreje Babiše čeká verdikt soudu i prezidentské volby. Stíhaná hlava státu by byla unikát

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je jedním z favoritů prezidentské volby. Těsně před prvním kolem také zřejmě padne rozsudek v kauze Čapí hnízdo, kde čelí obžalobě z napomáhání k dotačnímu podvodu. Případné vítězství ve volbách by mohlo Babiše alespoň na dobu  prezidentského mandátu kauzy zbavit. Nadobro pak může Babiše osvobodit prezident Zeman. Pro pořad 168 hodin natáčel Václav Crhonek.
7. 11. 2022|

Novináři by měli věcem přijít na kloub. Někteří nechtějí klást nepříjemné otázky, říká Kubík

Novináři by měli klást nepříjemné otázky, třeba i na úkor toho, že jim politik už příště rozhovor nedá. Mám rád, když jdou věci do hloubky, když tam není přeuctivost vůči autoritám, říká Jiří Kubík. Nynější šéfredaktor serveru Seznam Zprávy, často ve spolupráci s kolegyní Sabinou Slonkovou, za svou kariéru odhalil mnoho velkých politických kauz. Mimo jiné i jednu z nejznámějších: Olovo. I o tom Kubík mluví v nejnovějším díle podcastu Background ČT24.
18. 5. 2022|

S jedním z nejlepších zdrojů jsem tři roky mluvila přes prostředníka, odhaluje Slonková

Pokuta, několik trestních stíhání, odmítnutí milosti od prezidenta Václava Havla. Novinářka Sabina Slonková pro ochranu zdrojů svých informací udělá a vydrží takřka cokoli. To, co zveřejňuje, vede často k rezignacím ministrů, ale také k objednávce její vraždy, jak se stalo před dvaceti lety v kauze Karla Srby. Zná fígle politiků, policistů i úřadů, jak jí investigaci znepříjemnit, přesto si ještě nikdy v neděli neřekla, že by se jí druhý den nechtělo do práce. O tom všem Slonková mluvila v podcastu Background ČT24.
2. 2. 2022|

Jaroslav Faltýnek nemá kde kandidovat, na Vysočině ho ANO nechce. Změnit to může ještě Babiš

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek nemá kde kandidovat do voleb do Poslanecké sněmovny. Na Vysočině, kde minule kandidoval jako lídr, nedostal podporu. Zpátky ho může vrátit jen premiér Andrej Babiš (ANO), díky nestandardním stanovám, které mu jako předsedovi umožňují měnit kandidátky. Faltýnek už připustil, že na podzim vůbec kandidovat nemusí. Z nejmocnějšího muže ve sněmovně by se tak vrátil k zákulisnímu působení. Pro 168 hodin natáčel Václav Crhonek.
31. 5. 2021|

Úmysl v tom nebyl. Policejní prezidium ukončilo prověrku hlídek během oslavy v teplickém hotelu

Odbor vnitřní kontroly policejního prezidia uzavřel šetření toho, jak hlídky postupovaly v případu oslavy narozenin podnikatele Petra Bendy v teplickém hotelu. Ve zprávě se uvádí, že 22. a 23. ledna policisté v Teplicích a okolí zkontrolovali 23 provozoven, informace o akci v hotelu Prince de Ligne neměly. Šetření neprokázalo ale ani to, že by policisté záměrně do hotelu nešli.
9. 2. 2021|

Kubík se Slonkovou před dvaceti lety odmítli prezidentskou milost. Vyšetřováním chtěli potvrdit ochranu zdroje

Je to kauza, která vešla do dějin české žurnalistiky. Říká se jí Olovo, podle iniciál političky Petry Buzkové. Právě k její diskreditaci měl v týmu poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana vzniknout rozsáhlý dokument. Na veřejnost se plán dostal díky dvěma reportérům – Sabině Slonkové a Jiřímu Kubíkovi. A především díky jejich anonymnímu zdroji. Policie tehdy po novinářích chtěla zdroj odtajnit, reportéři ale trvali na jeho ochraně. Proto odmítli milost od Václava Havla a nechali policii vyšetřovat. Aféra Olovo je dalším důležitým milníkem v české žurnalistice, který připomíná pořad Newsroom ČT24.
6. 10. 2020|

Babiš: Advokát mé exmanželky dal trestní oznámení na Kubíka a Slonkovou

Reportéři Seznamu Sabina Slonková a Jiří Kubík čelí trestnímu oznámení, které ve Švýcarsku podal právní zástupce Andreje Babiše mladšího a jeho matky. Řekl to český premiér Andrej Babiš v rozhovoru s deníkem Blesk. Podle oznámení porušili novináři při návštěvě Babiše mladšího švýcarské zákony.
22. 11. 2018Aktualizováno22. 11. 2018, 16:18|
Newsroom ČT24

Skrytá kamera v kabelce, peru nebo třeba v brýlích. Kdy ji mohou novináři používat?

Reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka o synovi premiéra Andreje Babiše otevřela i několik etických otázek. Dvojice totiž rozhovor nahrála pomocí speciálních brýlí. Skrytá kamera se v novinářské branži nepoužívá příliš často, letos na jaře ji využili třeba i dokumentaristé České televize. Odhalili díky ní neobvyklé praktiky kliniky Aktip. Obě reportáže vzbudily vlnu zájmu. Televize Seznam ale za skrytou kameru sklidila kritiku. Bylo v pořádku ji v tomto případě použít? Kdy a jak vůbec touto metodou pracovat? Odpoví nové vydání pořadu Newsroom, který na ČT24 začíná dnes ve 22:02.
18. 11. 2018|
Newsroom ČT24

Sarajevský atentát, aféra Olovo nebo Grossův byt. Investigativci zavařili politikům mnohokrát

Českem právě otřásá reportáž Jiřího Kubíka a Sabiny Slonkové. Novinářské duo skoro rok pátralo po synovi premiéra Andreje Babiše, kterého nakonec reportéři objevili ve Švýcarsku. V historii české žurnalistiky to rozhodně není jediná kauza odstartovaná novináři. Sarajevský atentát, peníze na byt tehdejšího premiéra Grosse nebo aféra Olovo zahýbaly tuzemskou politikou. O co v nich šlo a jestli se nějak současné novinářské postupy od těch tehdejších liší, rozebere od 22:02 nedělní pořad Newsroom.
17. 11. 2018|