TÉMA

Indie

Indické volby znamenají pro nosiče cesty do dalekých vesnic s hlasovacím zařízením

V Indii probíhají volby do parlamentu. Aby však měli možnost hlasovat všichni občané země, musí se volební komisaři s vybavením dopravit i do těch nejodlehlejších vesnic, které jsou často dostupné jen pěšky. Tyto pochody mohou být i několik kilometrů dlouhé ve špatně prostupném terénu a se znatelným výškovým rozdílem.
před 10 h hodinami|

USA očekávají odvetný úder Íránu proti Izraeli, ale v omezeném rozsahu

Spojené státy předpokládají, že Írán zaútočí proti Izraeli v odvetě za bombardování íránského konzulátu v Damašku, ale ne v takovém rozsahu, aby zavlekl Washington do války na Blízkém východě, informovala agentura Reuters s odvoláním na vyjádření nejmenovaného amerického představitele. Jeruzalém očekává íránský úder v pátek nebo v sobotu, napsal server The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na své zdroje.
12. 4. 2024Aktualizováno12. 4. 2024, 15:45|

Neštěstí stihlo Morandiho most v Janově, tragédie se odehrála i na konstrukci v Gudžarátu

V posledních třiceti letech spadlo několik mostů po celém světě. Mezi nejtragičtější patří neštěstí v Indii, kde při zřícení visutého mostu pro pěší v indickém státě Gudžarát zemřelo 141 lidí. Evropou otřásla v roce 2018 katastrofa v italském Janově, kde došlo ke kolapsu Morandiho mostu. Vyšetřování se dodnes neuzavřelo.
26. 3. 2024|

Hinduisté vítají jaro oslavami svátku Hólí

Hólí je oblíbený a významný hinduistický svátek začínajícího jara. Připomíná věčnou lásku božstev Rádhy a Krišny a pro věřící Indy nese také zprávu o vítězství dobra nad zlem. Trvá jednu noc a jeden den a začíná večer v den purnimy (úplňku), který připadá na hinduistický kalendářní měsíc falguna. Podle gregoriánského kalendáře spadá přibližně do poloviny března a letos se slaví právě v těchto dnech: 24. a 25. března.
25. 3. 2024|

Sloni pohřbívají mrtvá mláďata, ukazují poznatky z Indie

Přírodovědci poprvé popsali případ, kdy sloni zakopali svá mrtvá mláďata do hlíny. Využili přitom zavlažovací příkopy, které jsou poblíž čajových plantáží.
25. 3. 2024|

Světoví lídři odsuzují páteční útok v Moskvě. Popisují jej jako „odporný a strašlivý“

Světoví státníci odsuzují páteční teroristický útok v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Ten si podle ruských vyšetřovatelů, na něž odkazuje ruský nezávislý deník Kommersant, vyžádal 133 lidských životů. Střelba skupiny ozbrojenců do návštěvníků koncertu si navíc vyžádala 145 zraněných, řada z nich je zraněna těžce, píší agentury TASS a Reuters. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.
23. 3. 2024|

Spojené státy uznaly hraniční himalájské území za indický stát. Čína zuří

Spojené státy nečekaně zasáhly do víc než půl století starého sporu Indie a Číny, když uznaly hraniční území Arunáčalpradéš za indický stát. Peking proti kroku Washingtonu ostře protestuje. Indie a Spojené státy v poslední době posilují vztahy kvůli rostoucímu čínskému vlivu v Asii a Indo-Pacifiku.
21. 3. 2024|

Jen sedm států splňuje normy pro znečištění prachem. Česko mezi nimi není

Pouze sedm států dodrželo v minulém roce normu Světové zdravotnické organizace (WHO) týkající se kvality ovzduší, informoval list The Guardian s odkazem na zprávu švýcarské organizace IQAir. V dalších zemích jsou hodnoty stále příliš vysoké. Ke znečištění přispívá například kouř z lesních požárů či hospodářská činnost.
20. 3. 2024|

Podmořské internetové kabely potřebují lepší ochranu, upozorňují odborníci

Podmořské kabely přenáší téměř veškerá internetová data po celém světě. Jejich případné poškození tak může na týdny vyřadit jak klíčové služby, tak třeba kritickou infrastrukturu. Projevilo se to například na konci února letošního roku, kdy došlo k poškození několika kabelů v Rudém moři. Odborníci proto teď řeší, jak síť lépe chránit.
19. 3. 2024|

Putin nerespektuje mezinárodní řád, soudí Kolář. Jeho zahraniční politika bude jako šachy, předpovídá Kobza

„Potřebuje se vymezovat vůči Západu, potřebuje Západu sdělovat, že má širokou a silnou podporu v ruské populaci,“ zhodnotil postoje ruského vůdce Vladimira Putina místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Kolář (TOP 09). To člen zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD) se domnívá, že šéf Kremlu bude v dalších letech odvíjet svou zahraniční politiku do značné míry jako reakci vůči Západu. „Je nutné počítat se všemi scénáři,“ doplnil jejich debatu v pořadu Události, komentáře šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka.
19. 3. 2024|

Žádné volby, ale nesvoboda, komentuje Západ víkendové dění v Rusku. Nelegální hlasování na okupované Ukrajině EU neuzná

Prezidentské „volby“ v Rusku nebyly svobodné, a o skutečné volby tak nešlo. V tomto smyslu hodnotí tamní víkendové dění řada západních politiků, například reprezentanti Litvy, Německa, Francie či Evropské unie. Odsoudili také uspořádání „voleb“ na okupovaných ukrajinských zemích, neboť takové hlasování je zcela nelegální. Naopak představitelé autoritářských států a diktatur, mezi nimi Čína, Severní Korea, Indie či Írán, ruskému vůdci Vladimiru Putinovi gratulují.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 20:23|

Kabel u pobřeží Jemenu, který spojuje Evropu s Indií, vyžaduje opravu. Správce řeší, jak ji za útoků hútíů provést

Na dně Rudého moře u pobřeží Jemenu byl před několika dny poškozen podmořský komunikační kabel, který propojuje Evropu s Indií. Telekomunikační operátor, který kabel vlastní, nyní stojí před problémem, jak zajistit jeho opravu pod hladinou moře ve válečné zóně, kde na námořní dopravu pravidelně útočí jemenští povstalci hútíové. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že zatím není jasné, zda bylo spojení poškozeno úmyslně.
27. 2. 2024|

Rusům se daří dodávat ropu i do zemí, které na ně uvalily sankce. Klíčem jsou dokumenty třeba z Turecka

Klíčový zdroj, kterým Rusko financuje válečnou mašinerii, je prodej nerostného bohatství. Západ po invazi Kremlu na Ukrajinu proto omezil dovoz ruské ropy a uvalil na ni cenový strop. Experti ale upozorňují na díry, které Rusku umožňují sankce obcházet.
25. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 21:48|

Česko zatím Spojeným státům nevydá Inda obviněného ze spiknutí s cílem vraždit

Česko zatím nevydá do Spojených států indického občana Nikhila Guptu viněného za oceánem ze spiknutí s cílem vraždit. Ústavní soud (ÚS) odložil vykonatelnost rozhodnutí o vydání do doby, než rozhodne o mužově stížnosti. Ta směřuje vůči usnesení Městského soudu v Praze, který vyslovil přípustnost Guptova vydání, a Vrchního soudu v Praze, který rozhodnutí potvrdil.
22. 2. 2024|

Green Deal jako velký plán von der Leyenové. Do roku 2050 počítá s klimatickou neutralitou

Transformace hospodářství Evropské unie, velký klimatický plán s výhledem na rok 2050, ale také hlavní priorita předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Tato označení charakterizují Zelenou dohodu pro Evropu (Green Deal), která se utvářela řadu let. Nařízení EU jsou koncipována na cílový rok 2050, ale dvacet let před touto metou je druhý styčný bod, kdy se bude revidovat, zda se daří nastolený plán dodržovat. Green Deal našel v Evropě horlivé zastánce i kritiky.
19. 2. 2024|

Díky indickému veletrhu nachází stará elektronika nové majitele

I přes to, že indická společnost prochází rychlou digitální transformací, zůstávají technologie pro mnoho obyvatel, zejména ve venkovských oblastech, stále nedostupné. Různé použité kusy domácí elektroniky, jako jsou spotřebiče, mobily, televize, rádia, notebooky nebo různé druhy baterií, najdou zájemci na tradičním veletrhu. Prodejci nejčastěji sbírají elektronická zařízení od obchodníků se šrotem, opravují je a následně se je snaží zpeněžit.
5. 2. 2024|

Japonský modul SLIM ožil. Vědci doufají, že z Měsíce pošle důležitá data

Japonský modul SLIM, který před deseti dny přistál na Měsíci, začal znovu fungovat. Napsala to agentura Kjódó s odvoláním na japonskou vesmírnou agenturu JAXA, podle níž jsou nyní v provozu solární panely, které po přistání nefungovaly.
29. 1. 2024|

Svár o máslové kuře míří v Indii k soudu. Na původ slavného jídla si myslí dvě restaurace

Před indickým soudem skončil bizarní spor o to, kdo jako první uvařil slavné máslové kuře. Žalující restaurace požaduje po konkurentovi v přepočtu 5,5 milionu korun jako odškodné za údajně ukradený recept. Podle místních obyvatel přitom může mít pokrm původ úplně jinde a podniky zbytečně zahlcují už tak přetížené indické soudy.
26. 1. 2024|

Za poruchu letadla, jemuž odpadla část trupu, zřejmě může Boeing. V USA dostal zákaz rozšířit výrobu

Už tento týden by se mohla vrátit do provozu letadla Boeing 737 MAX 9. Americké úřady nařídily jejich důslednou kontrolu po nehodě, kdy za letu odpadla část trupu. Podle deníku The Seattle Times, který se odvolává na zdroj přímo z americké firmy, přitom za závadu může samotný výrobce. V konstrukci totiž chyběly potřebné matice a část byla špatně přimontovaná.
25. 1. 2024|

Maledivy posilují vztahy s Čínou, povolily zakotvení její výzkumné lodi. Indie v tom vidí vojenskou hrozbu

Začalo to prohlášením, že se Maledivy chtějí zbavit závislosti na Indii, pokračovalo banálním sporem o to, kdo má kvalitnější pláže, a vyústěním rozepře je angažování Číny. Jako hlavní téma ve vodách Indického oceánu se momentálně jeví takzvaný maledivsko-indicko-čínský spor. Maledivská vláda nyní oficiálně udělila povolení čínské výzkumné lodi zakotvit v maledivském přístavu. Loď Xiang Yang Hong 3 má dorazit během několika dnů. A tento krok může podle mnohých médií Indii ještě víc rozlítit.
24. 1. 2024|

Skupina BRICS chce rozšířením posilovat svůj vliv a konkurovat Západu. Na dalších bodech se ale shodne jen obtížně, míní experti

K lednovému rozšíření skupiny rozvíjejících se zemí BRICS, kterou tvoří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika, bylo přizváno šest států. Argentina členství odmítla ještě v závěru loňského roku a o vstupu Saúdské Arábie ještě podle Reuters nepadlo definitivní rozhodnutí. Nakonec tedy vstoupily čtyři státy Afriky a Blízkého východu: Egypt, Etiopie, Írán a Spojené arabské emiráty. Nyní devítičlenné uskupení je největším konkurentem skupiny G7 a politickou protiváhou Západu. Rozšíření ukazuje rostoucí význam států globálního Jihu, podle odborníků však státy rozdělují odlišné zájmy.
24. 1. 2024|

Módí otevřel na místě stržené mešity hinduistický chrám. Jeho strana to slibovala přes 30 let

V severoindickém městě Ajódhja otevřel své brány věřícím hinduistický chrám zasvěcený Rámovi. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil premiér Naréndra Módí, bollywoodští herci i slavní sportovci. Svatyně stojí na místě mešity, jejíž stržení vyvolalo v devadesátých letech ve městě nepokoje, při nichž zemřelo na dva tisíce lidí. I proto se otevření kontroverzní stavby neúčastnila většina zástupců opozice.
22. 1. 2024|

Sladkosti zdražují. Klimatická změna dopadá na produkci cukru

Změny klimatu byly už v minulosti označeny za hrozbu pro pěstování kávy a surovin pro výrobu piva. Další obětí těchto změn by se mohla stát i další položka na jídelníčku: sladkosti. Ceny cukru jako komodity jsou totiž nejvyšší za posledních třináct let a mezi příčinami zdražování jsou i obavy z malé úrody kvůli rozsáhlému suchu v Indii a Thajsku. Tyto dvě země jsou totiž po Brazílii největšími vývozci cukru na světě.
15. 1. 2024|

NASA odkládá start misí Artemis k Měsíci, soukromí dodavatelé nestíhají

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) o rok odložil mise Artemis II a Artemis III, které měly s posádkou zamířit k Měsíci, respektive na něm poprvé od konce programu Apollo v roce 1972 přistát. Oznámil to šéf úřadu Bill Nelson.
10. 1. 2024|