TÉMA

Zeman

Prezidentův čtvrtek chronologicky: Propuštění z ÚVN, test a opětovná hospitalizace

Prezident Miloš Zeman je stále v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), propuštěn má být v sobotu. Důvodem opětovné hospitalizace byl pozitivní test na covid-19. Zeman se údajně nakazil od pracovnice prezidentské kanceláře. V neděli chce jmenovat předsedu ODS Petra Fialu premiérem.
26. 11. 2021|
Podcast

Osobní angažovanost generálního ředitele mi přijde moc, říká novinář Rožánek o Zemanově rozhovoru s Xaverem Veselým

Mediální zpráva týdne – prezident Miloš Zeman dá rozhovor moderátoru Luboši Xaveru Veselému. Oznámení hlavy státu na Frekvenci 1 odstartovalo u novinářů vlnu otázek i pochybností. Jasné v současnosti je, že prezident interview podle mluvčího Českého rozhlasu Jiřího Hošny přislíbil pro regionální stanice na začátek února. Nejedná se ale ani prý o pravidelný pořad.
24. 1. 2020|

Inaugurace bude přesně po pěti letech. Ceremoniál tehdy poznamenala chyba ve slibu

Staronové funkce prezidenta republiky se Miloš Zeman oficiálně ujme 8. března, kdy ho čeká slavnostní složení slibu, neboli inaugurace. Bude to přesně pět let poté, co se funkce ujal poprvé. Ve Vladislavském sále Pražského hradu prezident složí ústavou předepsaný slib do rukou předsedy Senátu.
30. 1. 2018|

Zeman podle úřadu v kampani nepochybil. Původ darů kryje spolek jeho přátel

Předvolební kampaň staronového prezidenta Miloše Zemana, kterou s jeho svolením vedl hlavně spolek Přátelé Miloše Zemana, podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí neporušila zákon. Financování kampaně přes spolek, kdy původ peněz nelze ověřit, však podle úřadu popřelo smysl transparentnosti.
29. 1. 2018|
Volby v ČR 2016

Prezident chtěl krajské volby 14. a 15. října, podle vnitra ale musí být dříve

Krajské volby a první kolo senátních voleb chtěl prezident Miloš Zeman vypsat na 14. a 15. října. Vzápětí poté, co to oznámil, však upozornil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), že takový termín by byl problémový. Volby by se totiž konaly po více než čtyřech letech od předchozích voleb. Prezidentův mluvčí vzkázal, že pokud tomu tak je, prezident termín změní.
20. 4. 2016Aktualizováno20. 4. 2016, 17:52|

Prezident Zeman: Kolem výroku o kalašnikovu se strhla hysterie

Pokud jsou lidé nespokojeni s politiky v čele státu, mohou je z jejich funkcí odstranit demokraticky tím, že nebudou volit politické strany a hnutí, která reprezentují. Při setkání se studenty Střední vinařské školy ve Valticích to prohlásil prezident Miloš Zeman. Vrátil se tak ke svému pondělnímu výroku o premiérovi a kalašnikovu, který vyvolal bouřlivou odezvu na české politické scéně. Později poznamenal, že ze sebe politici, kteří na výrok reagovali, „udělali tak trochu šašky“.
27. 1. 2016Aktualizováno27. 1. 2016, 16:03|
Uprchlická krize

Selže-li ochrana hranic EU, posílíme ty naše, shodli se Zeman, Štěch a Hamáček

Česko by mělo udělat maximum pro to, aby Evropská unie dokázala zabezpečit své vnější hranice. Pokud ale selže, musí se stát postarat o co nejlepší zabezpečeních svých hranic. Při schůzce v Lánech se na tom shodli tři nejvyšší ústavní činitelé – prezident s předsedy obou parlamentních komor. Hovořili také o návrhu na jmenování nového ústavního soudce, chystané prezidentově cestě do Číny a také kritizovali měnové intervence České národní banky.
11. 8. 2015Aktualizováno11. 8. 2015, 23:05|