TÉMA

Jan Sokol

Posvátné umění vznikalo i v nesvaté době. Od Medka či Čermáka, ale i díky farníkům

Téměř dvě stovky exponátů představuje Muzeum umění Olomouc na výstavě Posvátné umění v nesvaté době. Věnuje se období komunistického režimu – etapě československých dějin, která sakrálnímu umění nepřála. Přesto vznikla řada duchovních uměleckých děl a projektů od umělců jako Mikuláš Medek nebo Otmar Oliva. Součástí výstavy jsou i nerealizované architektonické projekty.
8. 11. 2022|

30 let zpět: Jiří Dienstbier kritizoval takzvaný „bolševismus pravice“

Středové liberální Občanské hnutí, vedle ODS druhý nástupnický subjekt vzešlý z Občanského fóra, v parlamentních volbách v červnu 1992 neuspělo a zůstalo bez zastoupení v České národní radě. Předseda hnutí a někdejší federální ministr zahraničí Jiří Dienstbier na republikovém sněmu kritizoval počínání pravice a zejména některých jejích představitelů, kteří se podle něho v podnikání nezdráhali spolupracovat se starými strukturami z dob komunistického režimu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
3. 10. 2022|

Sněmovna chce dostupnější konopí. Řádem bílého lva navrhla ocenit Remka a Sokola

Poslanci schválili, že se budou zřejmě ještě letos vydávat občanské průkazy s čipy s otisky prstů. Sněmovna vzdor kritice prosadila také to, že cizinci s dlouhodobým pobytem v Česku asi budou muset mít komerční pojištění jen u společnosti Pojišťovna VZP. Zákonodárci schválili i novelu, jejímž cílem je zlevnit léčebné konopí. O snaze Pirátů částečně legalizovat  i pěstování konopí poslanci nakonec nehlasovali. Sněmovna rovněž schválila novelu zákona o DPH. Poslanci se zabývali i kandidáty na státní vyznamenání.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 18:21|

Spojilo neslučitelné a vyhrálo první svobodné volby. Před třiceti lety se Občanské fórum rozpadlo

Před třiceti lety, 23. února 1991, se po svém krátkém fungování rozpadlo Občanské fórum (OF). Hnutí, které se stalo hlavním hybatelem změny režimu v Československu, vzniklo jen dva dny poté, co 17. listopadu 1989 policie brutálně zakročila proti lidem demonstrujícím na Národní třídě. Širokonázorové uskupení, spojující odpůrce komunismu, ale nakonec dohnaly vnitřní rozpory.
23. 2. 2021|

Zemřel filozof Jan Sokol. Člověk žije z toho, co se naučil, říkával

Filozof a někdejší politik Jan Sokol, který zemřel ve věku 84 let, patřil k nejvýraznějším českým křesťanským intelektuálům. Podílel se na českém ekumenickém překladu bible, patřil mezi první signatáře Charty 77, v 90. letech také stál u zrodu Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Po listopadu 1989 se objevil v politice, zasedal ve Federálním shromáždění, byl ministrem školství v Tošovského vládě i kandidátem na prezidenta.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 23:19|

30 let zpět: Chystá se zákon o restitucích

Výbory Federálního shromáždění začaly před třiceti lety projednávat zákon o restitucích. Jeden z navrhovatelů zákona, signatář Charty 77 a tehdejší poslanec FS za Občanské fórum Jan Sokol vysvětlil, jak komplexní problém legislativní úsilí o nápravu majetkových křivd představuje.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 9. 2020|

30 let zpět: Nechť se KSČ voleb zúčastní, ale u voličů by měla propadnout

Velký ohlas vzbudil v dubnu 1990 dopis, ve kterém pražský prokurátor Jan Sokol napsal Komunistické straně Československa, že její činnost může být posuzována jako trestný čin podpory a propagace fašismu a podobných hnutí. Poslechněte si, jak se ke kauze a k postavení KSČ v československé společnosti vyjádřil tehdejší místopředseda federální vlády Ján Čarnogurský.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
24. 4. 2020|
Interview ČT24

Filozof Jan Sokol: Většina voličů se nerozhoduje na základě argumentů, ale sympatií. A pan Babiš má určité charisma

Aktuální kauza kolem údajného únosu syna premiéra na anektovaný Krym oslabuje podle Jana Sokola kabinet. Většina problémů Česka přitom podle něj pramení z toho, že máme ústavně slabé vlády. „Proto jsem byl velmi proti přímé volbě prezidenta,“ prohlásil filozof a pedagog v Interview ČT24. Třeba v Německu nelze odvolat premiéra, aniž by měla opozice v ruce jeho nástupce. V Česku teď opozice vyzývá Babiše k demisi, podle Sokola by se ale ve sněmovně těžko našla jiná vláda s důvěrou, kterou by navíc jmenoval prezident.
17. 11. 2018|