TÉMA

La Fabrika

Když už nejde brečet, začneme se smát. Hybnerová a Polívková se vyrovnávají se svými otci

Natalie Kocab napsala divadelní hru pro čtyři herečky a jednoho klauna. Slávy dcery jsou o vztahu otce, který je silnou, charismatickou osobností, a jeho čtyř dcer. Inspirací se stal příběh mima Borise Hybnera. Představení v pražské La Fabrice režírovala jeho dcera Vanda Hybnerová, zároveň hraje jednu z postav.
20. 1. 2023|

Batulková, Prachař i 420People čekají v zavřeném bistru na konec pandemie

Po covidové době je třeba se nadechnout a vrátit k normálním životům, nepochybuje choreograf a tanečník Václav Kuneš ze souboru 420People. S ním připravil nový kabaret, který sice vychází z nálady covidové pandemie, především by ale měl bavit. Do představní Poprvé a naposledy v pražské La Fabrice si přizval i herecké hosty.
6. 4. 2022|

Izraelem zněly sirény a lidé se zastavili. Země si připomíná oběti holocaustu

Izrael si připomíná den obětí holocaustu. Na památku šesti milionů zavražděných Židů se dopoledne rozezněly sirény a země držela dvě minuty ticha. Hlavní vzpomínková akce se konala v jeruzalémském památníku obětem holocaustu Jad vašem. V Izraeli momentálně žije zhruba 140 tisíc lidí, kteří jsou považováni za přeživší holocaustu.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 17:18|
Reportéři ČT

Na program na záchranu kultury většina umělců nedosáhne. V problémech jsou i úspěšné kapely

Kulturu tvrdě zasáhla koronavirová krize. Umělci a umělecké organizace v soukromém sektoru se mohou až do 18. září hlásit na ministerstvu průmyslu a obchodu o podporu v rámci programu Covid – kultura, na který vláda vyčlenila 900 milionů korun. Ačkoliv by velká část umělců a přidružených profesí finanční podporu uvítala, žádostí se zatím na ministerstvu sešlo pouze kolem stovky. Resort totiž podle uměleckých asociací nastavil podmínky pomoci tak, že na ni mnoho postižených nedosáhne. Situaci se věnovala Tereza Engelová z týmu Reportéři ČT.
8. 9. 2020|

V nové inscenaci 420People přežije jen ten nejsilnější

Příběh lidstva je úchvatným a zároveň děsivým příběhem o nelítostné krutosti a inteligenci živého tvora. Jako takový ho vypráví novinka tanečního souboru 420People. Tématem inscenace Panthera je lidská evoluce.
14. 9. 2019|

Holektiv obletuje první českou pilotku

Božena Laglerová měla nakročeno ke kariéře operní pěvkyně, nakonec se ale stala první českou pilotkou a propagátorkou aviatiky. Její téměř zapomenutý příběh nově vypráví pohybově-akrobatická inscenace souboru Holektiv. „Sen o prvenství a marné slávě“ uvádí v pražském prostoru La Fabrika.
11. 5. 2019|

Totální zatmění a tygří láska. Matěj Stropnický a Daniel Krejčík jsou prokletí básníci

Nemohli být spolu, ale ani bez sebe. Příběh prokletých básníků Arthura Rimbauda a Paula Verlaina připomínal Úplné zatmění, jak stojí i v názvu hry, kterou na konci šedesátých let napsal dramatik a filmový scenárista Christopher Hampton. Nově ji teď uvedlo Divadlo Spoluhra v pražské La Fabrice. V hlavních rolích hrají Daniel Krejčík a Matěj Stropnický.
28. 1. 2019|

Co je to štěstí? V La Fabrice se nebojí vyslovit Největší přání

O největší přání lidského života se zajímá stejnojmenné představení v pražské La Fabrice. Inscenaci s podtitulem „obludně krásný balet ironie a radosti“ nastudoval soubor Burki&com.
18. 11. 2018|