TÉMA

Spojené síly pro Prahu

Kvůli rozdělování sportovních dotací v Praze půjde k soudu devět lidí. Včetně exministra Březiny

Státní zástupce podal obžalobu na devět lidí kvůli nezákonnému ovlivňování sportovních dotací na pražském magistrátu. Podle obžaloby bylo ovlivněno přidělení pěti dotací z let 2018 a 2019. Mezi obviněnými je například někdejší ministr a bývalý primátorův náměstek Karel Březina (ČSSD), bývalý předseda magistrátního výboru pro sport a volný čas Antonín Lébl, bývalá vedoucí magistrátního odboru sportu Soňa Fáberová a současní zastupitelé Jan Wolf, Miloš Růžička (oba za Spojené síly pro Prahu) a Stanislav Nekolný (ANO). O vývoji případu informovaly Seznam Zprávy.
13. 7. 2022|

Pražští zastupitelé jednali kvůli Hlubučkovi do pěti do rána. Rozhodli o auditu v dopravním podniku

Zastupitelé Prahy jednali přes 20 hodin, celou noc do pátečních pěti ráno. Jednání protáhly body, které se týkaly aktuální kauzy kolem hospodaření dopravního podniku, kvůli které rezignoval obviněný primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN). Zastupitelé mimo jiné rozhodli, že hloubkový a forenzní audit v pražském dopravním podniku (DPP) nebude mít na starosti sám podnik, ale přímo pražský magistrát. Vypracování auditu sice již zadalo představenstvo DPP, zadání se ale zruší a věc převezme město, které zároveň provede audity i v dalších firmách. Důvodem je právě středeční obvinění Hlubučka a dalších lidí z vedení podniku. K tématu bude mluvit v pátečním Interview ČT24 náměstek pro dopravu Adam Scheinherr, který je předsedou dozorčí rady DPP.
17. 6. 2022|

Na podzim Česko čekají komunální volby

Voliči v Česku vyberou v říjnu 2022 nové zastupitele svých obcí. Předem je téměř jisté, že v součtu za celou republiku dostanou nejvíce hlasů nezávislí kandidáti. Ve velkých městech ale budou komunální volby i první velkou zkouškou pro nynější vládní koalici. Z dvanácti krajských měst obhajuje ODS posty primátorů ve třech, STAN či spříznění SLK v dalších dvou. V hlavním městě Praze se pokouší udržet si primátora Piráti. V Praze je ovšem situace velmi specifická, čára mezi koalicí a opozicí vede úplně jinak než v celostátní politice.
9. 2. 2022|

Kvůli dotacím navrhla policie obžalobu lidí z pražského magistrátu, uvedly Seznam Zprávy

Policie navrhla obžalovat devět lidí kvůli rozdělování sportovních dotací na pražském magistrátu, uvedl ve středu server Seznam Zprávy. Návrh se má týkat i někdejšího ministra Karla Březiny (ČSSD), bývalé vedoucí magistrátního odboru sportu Soni Fáberové nebo současných zastupitelů Jana Wolfa a Miloše Růžičky (oba Spojené síly pro Prahu).
7. 7. 2021|

Spor o podporu družstevního bydlení je u konce, Marvanová ji v radě na třetí pokus prosadila

Plán na podporu bydlení, který umožní stavbu družstevních domů na městských pozemcích, schválila pražská rada. Prošel i obdobný záměr na podporu spolkové výstavby. Podporu družstevního bydlení prosadila radní Hana Kordová Marvanová (za STAN/Spojené síly) až na třetí pokus. Ve čtvrtek oba návrhy posoudí zastupitelé.
14. 12. 2020|

Airbnb podala žádost o vstup na burzu, krok naznačuje oživení cestovního ruchu

Společnost Airbnb podala u americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) žádost o vstup na burzu. Podle obeznámeného zdroje chce celý proces stihnout před koncem roku, závisí však podle něj na podmínkách na trhu. Společnost sama zatím časový harmonogram neposkytla. V prohlášení uvedla, že ještě nestanovila, kolik akcií investorů nabídne ani jaké ceny jedné akcie chce dosáhnout. O středečním oznámení internetového poskytovatele ubytovacích služeb informovala agentura Reuters.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 11:57|

Pražská MHD bude mít nový design, schválili ho radní

Všechny vozy zapojené do Pražské integrované dopravy budou mít jednotný design. Návrh grafického studia superlative.works, který uspěl v loňské soutěži, v pondělí schválili pražští radní. Prozatím by se měl design otestovat na některých vozech dopravního podniku. Přebarvovat by se pak mělo postupně třeba při koupi nové tramvaje, opravách nebo výměně polepů.
3. 8. 2020|

Pražská rada se hádá o družstevní bydlení. Městské části zatím netrpělivě čekají, až se shodne

Pražskou koalicí stále zmítá spor o družstevní bydlení. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nesouhlasí s projektem, který navrhla radní pro bydlení Hana Kordová Marvanová (STAN/Spojené síly). Nechal si k problému vypracovat vlastní posudek - kvůli tomu se ale zase zlobí Marvanová na něj. Výhrady k návrhu Marvanové ovšem má i uskupení Praha sobě, které je také součástí městské koalice.
3. 7. 2020|

Dopravní podnik má lepší nabídku na opravu holešovického nádraží. Zastupitelé chtějí nový tendr

Pražský dopravní podnik chystá projekt za stovky milionů korun na opravu Nádraží Holešovice. Plánuje spolupráci s firmou Nové Holešovice Development a nechal si zpracovat ekonomickou analýzu. Ta podle informací ČT ukázala, že projekt je v porovnání s další konkurenční nabídkou pro město nevýhodný. Koaliční i opoziční zastupitelé navíc kritizují, že neproběhlo otevřené výběrové řízení.
13. 6. 2020|
Události komentáře

Lidé, kteří pronajímají byty turistům, to musí hlásit, shodují se politici. Časové omezení čelí kritice

Praha připravila návrhy, které chce předložit ministerstvu pro místní rozvoj a použít je k regulaci krátkodobého pronajímání bytů. Jak vyplynulo z debaty politiků v Událostech, komentářích, největší shoda je na zavedení informační povinnosti o počtu pronajímaných bytů a jejich využívání. Kriticky se naopak některé strany stavějí k myšlence, že by bylo možné byty pronajímat jenom po omezenou dobu.
12. 2. 2020|

Praha prověří zakázku na servis vlaků metra a změní stanovy dopravního podniku

Hlavní město nechá interně prověřit zakázku na servis souprav metra za 14,6 miliardy korun, kterou kritizuje opozice a koaliční Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN). Koaliční strany se kromě toho shodly na tom, že město změní stanovy firmy, aby o podobně velkých zakázkách musela informovat vedení města. Piráti a Praha Sobě naopak nepodpořili návrh členů Spojených sil odvolat ředitele DPP Petra Witowského a náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě).
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 18:02|

Pražská koalice zahájila dohodovací řízení. TOP 09 kritizuje primátora Hřiba

Pražská koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) v pondělí zahájila takzvané dohodovací řízení. Zástupci stran se bavili o řízení městských projektů nebo koncepci IT. Na jednání se znovu sejdou příští pondělí, kdy budou řešit mimo jiné dopravu. Kdy řízení skončí, zatím není jasné. Řízení vyvolaly Spojené síly pro Prahu, které dlouhodobě kritizují primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).
20. 1. 2020Aktualizováno20. 1. 2020, 17:56|

Tak špatný, že ho nelze zlepšit, kritizují odborníci nový stavební zákon. Zbytečná panika, reaguje ministerstvo

Návrh stavebního zákona je podle odborníků na kulturní dědictví natolik špatný, že jej nelze dílčími připomínkami zlepšit, a měl by být stažen. Shodl se na tom Český národní komitét Mezinárodní rady pro památky a sídla (ICOMOS), který podobu legislativy dlouhodobě kritizuje. Podle ministerstva pro místní rozvoj jde o zbytečnou paniku, ochrana památek prý zůstane zachována.
19. 12. 2019Aktualizováno19. 12. 2019, 16:56|
Události komentáře

Piráti nás musí brát jako partnera, říká Pospíšil. Podle Hřiba pražská koalice funguje

Strany pražské koalice opět řeší spory na magistrátu. Ozývají se hlasy o dohodovacím řízení, které by zhodnotilo dosavadní práci koalice. Podle primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) spolupráce na magistrátu funguje a bilancování se nebrání. „Byli bychom rádi, aby Piráti respektovali, že jsme partner,“ řekl v Událostech, komentářích Jiří Pospíšil (TOP 09), podle nějž se primátor chová arogantně.
12. 12. 2019|

Pražští radní audit zatím nezveřejní. Chtějí k tomu nejdřív získat souhlas Evropské komise

Rada hlavního města Prahy nezveřejní auditní zprávu o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Praha si nechala zpracovat právní analýzu, podle které je zveřejnění možné ve veřejném zájmu, je k tomu ale potřeba souhlas Evropské komise (EK). Praha se proto na Komisi obrátí. Magistrát má audit k dispozici, protože je jedním z připomínkových míst celého řízení. Z dokumentu citoval radní Adam Zábranský (Piráti).
5. 12. 2019Aktualizováno5. 12. 2019, 11:50|

Z vedra bude černý pasažér. Pražská rada po sporech schválila dosazení klimatizace do 124 tramvají

Pražské tramvaje typu Škoda 15T budou všechny klimatizované. Městská rada schválila zajištění klimatizace prostoru pro cestující ve 124 vozech, které ji zatím nemají. Dopravní podnik za to zaplatí necelých 400 milionů korun. Radou nákup klimatizací prošel i přes dosavadní výhrady koaličních Spojených sil pro Prahu.
4. 11. 2019Aktualizováno4. 11. 2019, 16:07|

Slovanská epopej se vrátí do Moravského Krumlova. Schválili to pražští zastupitelé

Návratu Slovanské epopeje do Moravského Krumlova již nestojí nic v cestě. Záměr městské rady schválilo pražské zastupitelstvo. Hlasování předcházela tříhodinová diskuse, nakonec zapůjčení souboru pláten od Alfonse Muchy na krumlovský zámek prošlo 36 hlasy z 58 přítomných.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 21:18|

Předsedkyně pirátských zastupitelů v Praze rezignovala. Kvůli schůzkám s obviněným manažerem

Michaela Krausová rezignovala na svou funkci předsedkyně pražských zastupitelů za Piráty. Důvodem byly informace médií o jejích schůzkách s manažerem reklamní firmy JCDecaux Tomášem Tenzerem, který stojí před soudem kvůli korupci a manipulaci veřejných zakázek. V čele zastupitelského klubu Krausovou nahradil Viktor Mahrik.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 17:55|
Interview ČT24

Praha musí začít stavět družstevní byty, říká radní pro bydlení. A chce údaje o Airbnb

Praha chce spustit výstavbu „svých“ družstevních bytů. V Interview ČT24 to uvedla radní pro bydlení Hana Kordová Marvanová (za STAN), podle které by se tak aspoň částečně mohla v metropoli odblokovat krize na bytovém trhu. Větší přehled by Praha ráda měla i o bytech, které se pronajímají přes platformu Airbnb.
20. 9. 2019|

Nejdříve okruh, odmítá Pospíšil návrh zavést v Praze mýto

Pražští zastupitelé z TOP 09 odmítají zavedení mýtného v hlavním městě do doby, než bude hotový vnitřní i vnější okruh, sdělil ve čtvrtek předseda zastupitelů TOP 09 Jiří Pospíšil. „Buď nevěděli, na co kývli, nebo během tří měsíců změnili názor o 180 stupňů a neřekli nám to,“ reaguje náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). TOP 09 i STAN jsou totiž součástí Spojených sil pro Prahu. Právě Hlubuček tento týden představil záměr poplatků za vjezd do města.
5. 9. 2019Aktualizováno5. 9. 2019, 13:50|
Události komentáře

Hřib s Pospíšilem se přeli o Pražskou plynárenskou. Jinak prý koalice funguje dobře

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) trvá na tom, že šéf Pražské plynárenské Pavel Janeček by měl být odvolán, protože firmu řídí neprůhledně, má nedostatečné hospodářské výsledky a vyplácí vysoké tantiémy. Šéf koaličních Spojených sil pro Prahu a TOP 09 Jiří Pospíšil chce tato podezření nejprve prověřit na transparentním jednání městské rady s Janečkem a až pak rozhodnout o dalším postupu. Oba se v Událostech, komentářích shodli, že to je jeden z mála sporů a že jinak pražskou koalici považují za úspěšnou.
13. 8. 2019|

Piráti se neúspěšně pokusili odvolat šéfa Pražské plynárenské

Na pondělním jednání rady hlavního města se zástupci Pirátů pokusili prosadit odvolání ředitele městské firmy Pražská plynárenská Pavla Janečka. Proti se však postavili oba koaliční partneři, tedy Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) a Praha Sobě. Odvolání Janečka v posledních měsících prosazuje primátor Zdeněk Hřib (Piráti), podle něhož se ředitel dopustil řady manažerských pochybení. Radní v pondělí také schválili změny v odměňování členů orgánů společnosti.
5. 8. 2019|

Průzkum pro metro D, byty pro chudé a miliarda korun do škol. Cíle pražské koalice na šest měsíců

Vedení Prahy chce do půl roku zahájit geologický průzkum metra D, vytipovat pozemky pro stavbu nových bytů nebo přidat miliardu korun na platy zaměstnanců škol. Půlroční plán představili zástupci Pirátů, uskupení Praha sobě (PS) a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Vedení města chce také zpracovat návrh koncepce bytové politiky, dokončit diagnostiku Libeňského a Hlávkova mostu, vyčlenit byty pro seniory a rodiny s dětmi nebo řešit budoucnost nemocnic Na Bulovce a Na Františku. Prahu také čeká jednání se státem i starosty dotčených městských částí o možné výstavbě vládní čtvrti v Letňanech. V příštím týdnu radní schválí rozdělení rozpočtové rezervy určené na investice.
4. 2. 2019Aktualizováno4. 2. 2019, 18:45|
Ústavní soud

Názvy stran nesmí být zaměnitelné, konstatoval Ústavní soud. V Praze to ale nehrozilo

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Spojených sil pro Prahu. Koalici tvořené kromě jiných také Starosty a nezávislými (STAN) loni při komunálních volbách vadil název konkurující kandidátky Starostové pro Prahu. ÚS průlomově rozhodl, že registrační úřady a případně i soudy se mají zabývat tím, zda nejsou názvy volebních stran zaměnitelné. Registrační úřady mohou případně i kandidátní listinu odmítnout. V loňských volbách v Praze ale záměna podle ÚS nehrozila, názvy se lišily dostatečně.
24. 1. 2019Aktualizováno24. 1. 2019, 12:30|