TÉMA

Tomáš Bojar

Porotu cen Trilobit letos zaujal film o pilotech RAF a série o znásilnění

Porotu 36. ročníku cen Trilobit nejvíc zaujal film Good Old Czechs, který pojednává o dvou československých pilotech RAF. Hlavní cenu Trilobit 2023 porota udělila i televizní sérii Pět let, jejíž autoři se věnovali tématu dávného znásilnění a jeho vlivu na osud dvou mladých lidí. Cenu Vladislava Vančury dostal kostýmní výtvarník Theodor Pištěk za celoživotní dílo, jímž přispěl ke kultivovanosti české audiovizuální i divadelní tvorby a k jejímu mezinárodnímu věhlasu.
22. 1. 2023|

Vary vyhrálo Nadějné léto z Íránu. Křišťálové glóby si odnáší i Geoffrey Rush či Martin Finger

Křišťálový glóbus pro nejlepší film si z Karlových Varů odveze režisérka Sadaf Foroughiová do Íránu. Mezinárodní porotu filmového festivalu zaujal její příběh dvou dospívajících chlapců pod autoritativním dohledem. Ceny si odnášejí také zástupci české kinematografie: dokumentaristé Tomáš Bojar a Adéla Komrzý, režisérka Beata Parkanová a herec Martin Finger. Na závěr festival udělil dokonce tři ceny za celoživotní dílo. Geoffrey Rush, Benicio del Toro i Boleslav Polívka si je převzali osobně.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 21:50|

Snažila jsem se dostat do kůže uchazečů, říká režisérka dokumentu Zkouška umění

Diváci, kteří dojdou nabídkou právě probíhajícího 56. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech v abecedě až na konec, narazí na dokument režisérské dvojice Adéla Komrzý – Tomáš Bojar nazvaný Zkouška umění. Autorský tandem v rozhovoru ve vysílání ČT24 prozradil nejen to, jak dlouho pohled na přijímací zkoušky na Akademii výtvarných umění (AVU) vznikal, ale i to, proč se mohl dokument jmenovat úplně jinak. Snímek koprodukuje Česká televize.
5. 7. 2022|

Mešita, svíčková a teenageři. Letní hokej bruslí na tenkém ledě jinakosti

Jak kulturní a náboženské odlišnosti vnímají běžní teenageři? A vypovídá jejich pohled něco i o nás ostatních? Dokumentaristé Rozálie Kohoutová a Tomář Bojar si po snímku FC Roma „vypůjčili“ další sport, aby přiblížili obecnější téma (nejen) české společnosti. V dokumentární komedii Letní hokej sledovali výměnná soustředění dvou juniorských týmů – z českého Náchoda a marockého Salé. Snímek má v sobotu českou premiéru na karlovarském festivalu, tvůrci ho také představili při besedě v Domě ČT. Do kin se Letní hokej dostane 18. července.
29. 6. 2019|

Žádné Kokosy na sněhu. Teenagery z Náchoda a Maroka spojil Letní hokej

Juniorští hokejisté z Náchoda odjeli na soustředění do marockého Salé. Mladí hokejisté z Maroka pak na oplátku přijeli do východních Čech. Naučili se Češi v Maroku smlouvat? A pochopili Maročané v Čechách, co je ofsajd? Setkání dvou odlišných kultur sleduje dokumentární komedie Letní hokej Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové. Do kin vstoupí 18. července, v souvislosti s mistrovstvím světa v ledním hokeji představuje první ukázku.
21. 5. 2019|

The Sound is Innocent, zjistí Švýcaři díky Čechům. A ještě se naučí hrát letní hokej

Filmový festival Visions du Réel ve švýcarském Nyonu uvede dva koprodukční dokumenty České televize: poetický manuál k elektronické hudbě The Sound is Innocent a dokumentární komedii Letní hokej, která sleduje společné soustředění českých a marockých hokejistů.
11. 3. 2019|

Mimořádná zpráva v kinech: zpravodajské zákulisí Zemanovy kandidatury

Jak fungují současná česká média? Pohled do zákulisí dvou z nich nabízí dokument Mimořádná zpráva. Režisér Tomáš Bojar v něm zachytil jeden den v redakcích Hospodářských novin a zpravodajství České televize. Co se při očekávání důležitého oznámení prezidenta děje za kamerami a u novinářských stolů, zjistí diváci v kinech od 15. listopadu.
14. 11. 2018|