TÉMA

Nádraží

Teplické nádraží znovu vypadá jako v 19. století. Rekonstrukce je hotová jen zvenku, interiéry čekají na nájemce

Nádražní budova v Teplicích je po rekonstrukci – alespoň zvenku, kde se jí vrátil původní vzhled. Uvnitř ještě není plně zařízená, protože se Správě železnic nepodařilo najít nájemce prostor. Oprava historické budovy z poloviny 19. století stála 325 milionů korun a byla to zároveň poslední součást modernizace trati z Teplic do Ústí nad Labem.
19. 3. 2024|

Měsíc po otevření se kvůli poničené podlaze uzavře příjezdová hala nádraží v Českých Budějovicích

Správa železnic (SŽ) musí opravit podlahu v příjezdové hale vlakového nádraží v Českých Budějovicích. Lidé ji během zimy sešlapali. Hala tak bude pro cestující skoro týden uzavřená. I měsíc po slavnostním otevření nové výpravní budovy tam stále pokračují další práce.
12. 3. 2024|

Železničáři nabízejí výpravní budovy k pronájmu. Zjišťují, jaké služby by mohli v objektech podnikatelé nabízet

Správa železnic připravuje rekonstrukci desítek výpravních budov, které už neslouží původnímu účelu. Vlaky totiž řídí dálkově. Volné prostory teď nabízí k pronájmu a od zájemců sonduje, jak by je chtěli využít. Železničáři aktuálně prověřují nabídky několika desítek budov, v jižních Čechách jde o výpravní budovy v Čížové, Mirovicích nebo Vráži u Písku.
1. 3. 2024|

Z nádraží Vyšehrad má být nová obytná zóna. Nabídne „mikrobyty“

Zchátralé nádraží Vyšehrad v Praze by mělo výrazně změnit svou podobu. Návrh počítá se 170 mikrobyty i kompletní rekonstrukcí bývalé památkově chráněné výpravní haly. Za projektem stojí developer Milodar Miškovič, který je novým majitelem nádražní budovy. Dosavadní vlastníci se o nemovitost nestarali a momentálně je v havarijním stavu.
14. 2. 2024|

Železničáři zmodernizovali trať z Pardubic do Stéblové. Dvě koleje vedou i po novém mostě

Po dvou a půl letech skončila modernizace trati mezi Rosicemi nad Labem a Stéblovou. Úsek má nyní dvě koleje, dvojkolejný je i nový most přes Labe. Trať spojuje dvě krajská města – Pardubice a Hradec Králové. Vlaky tam budou moci jezdit rychleji, cestování bude i bezpečnější, řekli zástupci Správy železnic. Modernizace trati stála 3,26 miliardy korun, Evropská dotace uhradí osmdesát procent.
6. 2. 2024|

Nádraží v Českých Budějovicích opět plně slouží cestujícím. Oprava vyšla na miliardu korun

Lidé mohou opět kompletně využívat budovu vlakového nádraží v Českých Budějovicích. Oprava trvala téměř čtyři roky a stála více než miliardu korun. Po tu dobu byla vždy část budovy uzavřená.
5. 2. 2024|

Na pařížském nádraží poranil útočník tři lidi, podle policie trpěl psychickými problémy

Tři lidé utrpěli zranění – jeden z nich vážné – poté, co je na Lyonském nádraží v Paříži (Gare de Lyon) napadl muž ozbrojený nožem a také kladivem. Podezřelého policisté krátce po činu zadrželi, později ho ale z vazby kvůli jeho duševnímu stavu propustili a předali ho do péče psychiatrů. Čin přidělává starosti pařížským bezpečnostním složkám před začátkem olympijských her, které město uspořádá za šest měsíců.
3. 2. 2024Aktualizováno3. 2. 2024, 23:38|

Spor ohledně stánku pod nádražím vyřeší Brno se společností Korekt Real dohodou

Spor ohledně užívání prodejního stánku pod brněnským hlavním nádražím vyřeší město se společností Korekt Real smírnou cestou, mimosoudní dohodu o narovnání schválili zastupitelé. Společnost se v ní zavazuje k uhrazení náhrady za užívání stánku bez právního důvodu ve výši přesahující tři miliony korun spolu s náklady řízení ve výši dvou set tisíc korun. Město naopak společnosti odpustí úrok z prodlení, který dosahuje 1,2 milionu korun, vyplývá z materiálu k zasedání. Rekonstrukci podchodu tak už nic nebrání. Začne příští rok a vyjde na desítky milionů korun.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 19:25|

Vybydlený dům u nádraží v Hradci Králové dělá starosti policii i městu, stahují se do něj narkomané

Prakticky denně musejí policisté vyjíždět do vybydleného soukromého domu u nádraží v Hradci Králové. Oficiálně je někdejší kancelářská budova prázdná, v jejích prostorách ale často přebývají narkomani nebo trestně stíhaní. Firma, které dům patří, už kvůli tomu jedná o jeho prodeji. Na místě stavby by mohlo v budoucnu vzniknout parkoviště.
11. 1. 2024|

Soud poslal do vazby muže obviněného z vraždy chlapce na nádraží v Hradci Králové

Policie obvinila dvaatřicetiletého muže z Hradce Králové z vraždy čtrnáctiletého chlapce, v pátek odpoledne ho soud poslal do vazby. Muž dítě podle detektivů napadl kuchyňským nožem ve čtvrtek vpodvečer v kolejišti hradeckého nádraží po předchozí hádce. Chlapec na místě následkům zranění podlehl. Podezřelého policie hodinu po činu zadržela v jeho bydlišti v Hradci Králové.
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 19:02|

Budova plzeňského nádraží se otevírá po rekonstrukci, jako nová je zvenku i zevnitř

Nádražní budova v Plzni je jako nová – vyvrcholila její rekonstrukce, která trvala téměř tři roky. V pátek začne sloužit cestujícím, zprvu budou v halách nádraží ještě dílčí omezení kvůli dokončovacím pracím, skončit by měly ještě v lednu. Renovací prošla budova zvenku, ale hlavně zevnitř. Některé části se nepodařilo zachránit, například i dlažbu ve spodní hale nahradila replika. Na původních místech naopak zůstaly umělecké prvky, které na nádraží přibyly v 50. letech minulého století.
4. 1. 2024|

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

Rožnovské nádraží dostalo novou podobu, město chce zvelebit i okolí

Rekonstrukce rožnovského nádraží je hotová. Historická staniční budova prošla obnovou, místo původních nízkých nástupišť vznikly bezbariérově přístupné vysoké perony, modernizaci má za sebou také kolejiště či zabezpečení. Práce, které trvaly zhruba rok a půl, stály Správu železnic přes 230 milionů korun bez DPH.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 21:19|

Kampaň varuje před přebíháním kolejí i před rizikem přejezdů. Letos při střetu s vlakem zemřely už dvě stovky lidí

Budeš nám chybět, vzkazuje nová kampaň Správy železnic těm, kdo nedodržují pravidla chování na železničních přejezdech i v okolí kolejí. Reaguje na docela vysoké množství obětí. Loni zemřelo při střetech s vlaky 238 lidí, podobné množství nehod skončilo zraněním. I když částečně šlo o sebevraždy či pokusy o ně, podle železničářů dochází čím dále častěji k neštěstí i proto, že lidé jdou po kolejích a nevnímají okolí.
25. 10. 2023|

Po staré lávce přes smíchovské nádraží v Praze už lidé nepřejdou. Začalo její bourání

V Praze začalo bourání takzvané smíchovské lávky. Bezmála sto let stará cesta přes rozlehlé nádraží i velká část samotné stanice musí ustoupit nové zástavbě.
9. 10. 2023|

Léta zavřený podchod u budějovického nádraží nejspíš zanikne. Zabetonování je levnější než oprava

Podchod pod Nádražní ulicí v Českých Budějovicích nejspíše zanikne. Radnice uvažuje, co s dlouhodobě uzavřenými podzemními prostorami učiní. Původnímu účelu zřejmě už sloužit nebudou. V úvahu sice připadá i jejich využití například k úschově kol, spíše ale dojde k jejich zalití betonem.
29. 9. 2023|

Největší bruselské nádraží má problémy s kriminalitou a bezdomovectvím

Největší nádraží v Bruselu se potýká se zhoršenou bezpečnostní situací. Kolem stanice Midi se koncentruje kriminalita v podobě krádeží nebo prodeje drog, ale i sociální problémy jako bezdomovectví. Vláda slíbila posílení hlídek a vznik nové policejní služebny. Nevládní organizace upozorňují, že jen represe problémy nevyřeší.
18. 9. 2023|

Funkcionalistický nádražní hotel v Pardubicích je po opravě. Je z něj vzdělávací centrum železničářů

Funkcionalistická dominanta Pardubic, bývalý nádražní hotel, je po nákladné rekonstrukci. Hotel se stal vzdělávacím a ekonomickým centrem Správy železnic (SŽ). Za investici organizace zaplatila 574 milionů korun, prozradil ředitel SŽ Jiří Svoboda. Zčásti bude budova sloužit i cestujícím, v přízemí se totiž podařilo obnovit restauraci.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 17:18|

Eva Pavlová v Kyjevě reprezentovala Česko na summitu prvních dam a pánů

Kyjev ve středu navštívila Eva Pavlová. Manželka prezidenta se na své vůbec první samostatné cestě do zahraničí zúčastnila summitu prvních dam a pánů, který už potřetí pořádá Olena Zelenská, choť ukrajinského prezidenta. Účastníci probírali hlavně dopady války na duševní zdraví obyvatel napadené země i dalších států.
6. 9. 2023|

V centru Ústí nad Orlicí přestanou zastavovat rychlíky. Skoro nikdo tam nenastupuje, tvrdí dráhy

Asi třetina rychlíkových spojů přestane v prosinci zastavovat ve stanicích v Ústí nad Orlicí. Týká se to rychlíků vyšší kategorie s označením Ex1. České dráhy (ČD) spoj provozují jako komerční, což znamená, že na něj nedostávají dotace. Zastavovat ve městě se podle jejich vyjádření ekonomicky nevyplatí. Místní tak budou moct využívat jenom rychlíky, které zastavují ve stanici Hlavní nádraží, ta ale leží na okraji města.
3. 9. 2023|

Nadšenci v Karviné opravují budovu bývalého nádraží

Dobrovolníci v Karviné se pustili do obnovy výpravní budovy bývalého nádraží Fryštát. Před dvěma lety ji koupili za 300 tisíc korun od Správy železnic, rekonstrukci platí z peněz vybraných ve sbírce. Momentálně finišují s opravou střechy. Práci jim ztěžují vandalové, kteří se do budovy průběžně snaží dostat.
9. 8. 2023|

Správa železnic má podepsanou smlouvu na kompletní opravu havířovské stanice za 3,4 miliardy

V Havířově začne v září modernizace železniční stanice. Správa železnic (SŽ) tak naváže na opravu havířovské nádražní haly a za 3,4 miliardy korun nechá kompletně zrekonstruovat celou staniční část včetně nástupišť. Informoval mluvčí SŽ Jan Nevola. Generální ředitel SŽ Jiří Svoboda na sociální síti X napsal, že už byla podepsána i smlouva se zhotovitelem.
8. 8. 2023|

Majitel nádraží Vyšehrad zanedbává péči o objekt. Milionovou pokutu ani po měsících nezaplatil

Majitel nádraží Vyšehrad ani po měsících nezaplatil pokutu 1,2 milionu korun, kterou po něm už od března chce Odbor památkové péče (OPP) pražského magistrátu. ČT to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Firmě proto může hrozit i exekuce. Důvodem pokuty je to, že vlastník, společnost Miquelira Limited se sídlem na Kypru, zanedbává péči o budovu. Historický objekt totiž dlouhodobě chátrá.
12. 7. 2023|

Soud zpřísnil trest řidiči autobusu, který usmrtil dítě. Řídil v pantoflích a nereagoval profesionálně

Odvolací Krajský soud v Praze udělil řidiči autobusu, který ve Slaném v roce 2020 usmrtil sedmileté dítě, dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Zároveň po dobu pěti let nesmí řídit. Rozhodnutí je pravomocné. České televizi informaci sdělila mluvčí soudu Hana Černá. Podle rozsudku se muž dopustil usmrcení z nedbalosti se zpřísněnou sazbou.
29. 6. 2023|