TÉMA

Jacques Rupnik

Fico mluví doma jinak než v Bruselu, naznačil Zaorálek. Lipavský zhoršení vztahů neočekává

Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (Socdem) naznačil, že slovenský premiér Robert Fico používá doma jinou rétoriku než v Bruselu. V Otázkách Václava Moravce narážel na jeho postoj k pomoci Ukrajině nebo slovenskou migrační politiku. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) neočekává zhoršení vztahů s východním sousedem. Řekl, že v otázce migrace bude česká vláda s tou slovenskou spolupracovat. Politolog Sciences Po v Paříži Jacques Rupnik upozornil, že to, jakým směrem se bude Slovensko ubírat, naznačil Fico už ve chvíli, kdy první den ve funkci zrušil vojenskou pomoc Ukrajině, která čelí ruské invazi.
29. 10. 2023Aktualizováno29. 10. 2023, 16:07|

O Kunderovi vznikl nový dokument. Spisovatelova manželka Věra režisérčinu práci oceňuje

Vznikl nový dokument o Milanu Kunderovi s názvem Odysea ztracených iluzí od režisérky Jarmily Buzkové. Ta stejně jako Kundera trvale žije v Paříži. Autorka přináší údajně nový pohled na život a dílo spisovatele, který se velkou část svého života kameře systematicky vyhýbá.
9. 2. 2023|

Prezidentská volba nás směřuje do hlavního evropského proudu, soudí Rupnik

Výsledek prezidentských voleb v Česku je odklon od toho, co vidíme ve střední Evropě, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce politolog Sciences Po Paris Jacques Rupnik. Profesor právní filozofie a sociologie na Cardiff University Jiří Přibáň je považuje za završení parlamentních voleb v roce 2021. A ústavní expert z pražských práv Jan Kysela se domnívá, že zvolení občanského kandidáta otvírá prostor pro diskusi o ústavním postavení prezidenta republiky.
29. 1. 2023|

Fiala jednal v Paříži s Macronem, ten ocenil solidaritu Česka s uprchlíky z Ukrajiny

Český premiér Petr Fiala (ODS) v Paříži jednal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Podle Fialy bylo jednání přátelské a věcné, Macron se prý zajímal o pohled Česka, české veřejnosti a střední Evropy na Ukrajinu. Macron už na brífinku před jednáním ocenil solidaritu České republiky s uprchlíky. Státníci se shodli na významu předsednictví v Radě EU, které Česko 1. července přebírá právě od Francie. Mluvili také o energetické bezpečnosti a shodli se na podpoře jaderné energetiky a jejího rozvoje.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 21:32|

30 let zpět: V Čechách vyhrál Klaus, na Slovensku míří k triumfu Mečiar

Francouzský politolog a poradce prezidenta Václava Havla Jacques Rupnik hodnotí ve volebním studiu zatím ještě neúplné výsledky voleb. Předpovídá problém se sestavením stabilní federální vlády, když v českých zemích dostala nejvíce hlasů liberální ODS Václava Klause, zatímco na Slovensku mířilo k vítězství národně populistické HZDS Vladimíra Mečiara.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
6. 6. 2022|

Macron v televizním duelu obvinil Le Penovou ze závislosti na Rusku

Dlouho očekávaná debata finalistů francouzských prezidentských voleb rychle přerostla v konfrontaci kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Současný prezident Emmanuel Macron obvinil svou soupeřku Marine Le Penovou, že její zájmy jsou spjaty s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Myslím, že jste byla jedním z prvních evropských politiků, kteří v roce 2014 uznali výsledek anexe Krymu,“ řekl Macron krajně pravicové političce. „Proč jste to udělala? A říkám to dnes večer s vážností, protože pro naši zemi je to špatná zpráva: protože jste závislá na ruské moci a jste závislá na Putinovi,“ prohlásil šéf Elysejského paláce. Jeho soupeřka to odmítla.
20. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 00:41|

Francouzská pravice by mohla promluvit do prezidentských voleb. Macron ani Le Penová v regionech neuspěli

Francie má za sebou první kolo regionálních voleb. Navzdory předpokladům v něm neuspěli kandidáti Národního sdružení Marine Le Penové, naopak očekávaný propad zažila vládnoucí strana Republika vpřed prezidenta Emmanuela Macrona. Pro blížící se prezidentské volby tak není vyloučeno, že do hry vstoupí někdo třetí.
21. 6. 2021|

Před sto lety vznikla KSČ. Než ji ovládl Gottwald, fungovala „po našem“

Největší komunistická strana v poměru k počtu obyvatel na světě vznikla před sto lety v Československu, kdy se pod vedením Bohumíra Šmerala odštěpila od sociálních demokratů. Stala se pak nedílnou součástí politického systému první republiky a po roce 1948 také rozhodující a totalitní mocí v zemi. Ustavující sněm KSČ začal před stoletím, 14. května 1921.
14. 5. 2021|
OVM

Turecko nám vyhrožuje uprchlíky, potřebujeme silné jádro Evropské unie, říká politolog Rupnik

Turecké tažení proti Kurdům je varování pro celou Evropskou unii a ukazuje, že Evropa musí být silným politickým hráčem, aby zajistila svou bezpečnost. V Otázkách Václava Moravce to uvedl politolog Jacques Rupnik. Síla Unie je přitom závislá na nejužším, integrovaném jádru spolupracujících států. O největších výzvách EU debatovali také bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová a bývalý český premiér Jan Fischer.
13. 10. 2019|

Magnesia Litera: Co tíží Radku Denemarkovou? Knihou roku 2018 jsou „čínské“ Hodiny z olova

Spisovatelka a překladatelka Radka Denemarková je autorkou Knihy roku 2018. Za mnohovrstevnatý román ze současné Číny Hodiny z olova získala už svou čtvrtou cenu Magnesia Litera. Do Asie shodou okolností přesahuje i objev roku Probudím se na Šibuji, prozaický debut Anny Cimy. V kategorii próza si nejlépe vedla prvotina Teorie podivnosti, naopak za poezii byl oceněn významný básník Ivan Wernisch.
7. 4. 2019Aktualizováno7. 4. 2019, 22:24|

Seznamte se s nominacemi cen Magnesia Litera: Střední Evropa je jako pták s očima vzadu

O českých dějinách i současnosti píše politolog Jacques Rupnik v knize nazvané Střední Evropa je jako pták s očima vzadu. Jedna z nejvýraznějších publikací, které se loni věnovaly osmičkovým výročím, pojednává o neustálém navracení se k minulosti a jejímu opakování. Na cenu Magnesia Litera je nominována v kategorii Publicistika.
5. 4. 2019|

Recenze: Pták s očima vzadu. Jacquese Rupnika zajímá, odkud letíme

Výbor textů francouzského politologa Jacquese Rupnika nese zdánlivě podivný název: Střední Evropa je jako pták s očima vzadu. Při čtení jeho esejí a publicistických prací se však ukáže jako velice výstižný. Možná bohužel.
11. 11. 2018|