TÉMA

Valašsko

Provozovatelem nemocnice ve Valašském Meziříčí bude dalších 35 let AGEL

Provozovatelem nemocnice ve Valašském Meziříčí bude nadále skupina AGEL. Zastupitelé města v pondělí schválili, že ji bude provozovat dalších 35 let, pro bylo všech 24 přítomných zastupitelů. Majitelem nemocničního areálu je město, AGEL má nemocnici s třemi stovkami lůžek pronajatou od roku 2004, smlouva platila do konce letošního roku. AGEL byl jediným zájemcem na provozování nemocnice od ledna příštího roku.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 11:01|

Dopravu ve Zlíně opět komplikují práce na silnici, tentokrát v Malenovicích

Silničáři začali v pondělí opravovat frekventovanou silnici I/49 mezi Otrokovicemi a Zlínem. Jde o část silnice ve směru do Zlína, od sjezdové rampy z dálnice D55 za nákupní centrum Centro Zlín. Práce v části Malenovice si vyžádaly omezení dopravy, kvůli němu se ráno tvořily až dvoukilometrové kolony, zpoždění bylo asi půl hodiny. Policie žádné problémy hlášené nemá, řekla její mluvčí Monika Kozumplíková.
21. 8. 2023|

Americký výrobce čipů Onsemi zvažuje v Rožnově pod Radhoštěm investici dvou miliard dolarů

Americký výrobce čipů Onsemi chce investovat dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard korun) do rozšíření výroby. Ve hře je kromě závodů v USA a Koreji také Rožnov pod Radhoštěm na Valašsku. Společnost má rozhodnout do letošního podzimu. Pokud by se Onsemi rozhodl investovat v Rožnově, bylo by to podle starosty Jana Kučery (Nezávislí Rožnováci) ve stávajícím areálu společnosti v průmyslové zóně a znamenalo by to asi tisícovku nových zaměstnanců. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) označil případnou investici za jednu z nejvýznamnějších v Česku.
27. 7. 2023|

Do Vizovic míří tisíce fanoušků tvrdé hudby, ve Zlíně musejí počítat s dopravními komplikacemi

Ve Vizovicích na Zlínsku začíná ve čtvrtek devatenáctý ročník jednoho z největších tuzemských festivalů Masters of Rock. Očekává se až pětadvacet tisíc fanoušků rockové a metalové muziky. Kvůli tomu je v pohotovosti také tamní policie, která bude dohlížet na dopravu i bezpečnost. Zaměří se také na stanová městečka kvůli riziku krádeží. Informovala o tom policejní mluvčí Monika Kozumplíková.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 20:00|

ŘSD zahájilo stavbu Palačovské spojky, má ulevit dopravě u Valašského Meziříčí

Začala výstavba takzvané Palačovské spojky. Pětikilometrová silnice propojí Valašsko a s ním i Zlínský kraj s dálnicí D48. Předpokládaná cena stavby je přes dvě miliardy korun. Spojka by měla začít sloužit řidičům za tři roky, řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Ulevit tak má dopravě v okolí Valašského Meziříčí.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 16:20|

Plastika pro Vsetín se stala terčem kritiky. Na další už možná nedojde

Politici ve Vsetíně se přou kvůli plastikám, které mají zdobit tamní kruhové objezdy. Pro město je navrhuje výtvarník Josef Zlamal ze Šternberka, jenže už jeho první dílo za 1,4 milionu korun vyvolalo vášnivé diskuse. Další rondely město zatím plastikami osazovat nebude. Radnice to odůvodňuje nedostatkem financí.
26. 4. 2023|

Matka se synem našli na Valašsku poklad. Osm set stříbrných mincí zkoumají archeologové

Odborníci z Muzea regionu Valašsko zkoumají 818 stříbrných mincí a kousky hliněné pokladničky, které našla před dvěma týdny žena se synem v Loučce u Valašského Meziříčí na Vsetínsku. Po dokončení potřebných rozborů si bude moci poklad prohlédnout i veřejnost.
21. 2. 2022|

30 let zpět: Pustevny v rukou podnikatelů

Pustevny v Beskydech, oblíbený cíl zahraničních i československých turistů, vzbuzovaly neméně velký zájem mezi podnikateli. Do nových vlastnických a ekonomických vztahů postupně přecházely nejen místní chaty, ale také ojedinělý komplex historických objektů postavených ve slohu takzvané lidové secese s valašskými prvky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 1. 2022|

Co je to čečera? Význam slova z tradiční písně zjišťovali vědci až v Bělorusku

Oživit zapomenuté staleté lidové písně z archivů Akademie věd má nový, v pořadí už třetí zpěvník lidových písní Zlínského kraje, tentokrát ze Vsetínska. V tištěné i elektronické podobě má zdarma sloužit hlavně hudebním souborům a školám. Pro pochopení dobových výrazů museli výzkumníci spolupracovat i s lingvisty ze zahraničí.
7. 1. 2022|

Cestu na Slovensko komplikují opravy ve Valašském Meziříčí. Novojičínsko čeká nápor kamionů

Ředitelství silnic a dálnic začalo ve Valašském Meziříčí opravovat frekventovanou Rožnovskou ulici, která je součástí hlavního tahu na Slovensko. Uzavřen je sice jenom kilometr a půl ulice, i to však způsobí velké problémy zejména v tranzitní dopravě. Objížďka pro kamiony vede přes Frenštát pod Radhoštěm, Příbor a Nový Jičín.
2. 8. 2021|

30 let zpět: Velikonoce v Rožnově pod Radhoštěm

Valašský skanzen v Rožnově pod Radhoštěm přilákal na Velikonoční neděli ty, kteří si chtěli užít pravou atmosféru svátků jara. O lidové zvyky a tradice se postarali členové folklorních souborů Ondřejnica a Polajka. A jaké speciality mohli návštěvníci ochutnat nebo si odnést s sebou domů?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
31. 3. 2021|
Paměťová stopa

Jan Hronek se stal ve 14 letech partyzánskou spojkou. Rodiče mu nebránili, i oni pracovali pro odboj

Rodiče Jana Hronka se do odboje zapojili hned na počátku druhé světové války. Před synem nic netajili, naopak. Mladý Jan začal pracovat pro tak zvanou Sousedíkovu skupinu a v roce 1944 se stal spojkou partyzánské brigády, která na Valašsku působila. „Strach má asi každý, a kdo ho nemá, lže. Jde o to ho překonat, nepanikařit, zachovat klid, a hlavně nic neříct,“ vysvětluje dnes devětaosmdesátiletý pamětník.
17. 11. 2020|

Archeologové objevili v Kelči středověké opevnění, o kterém se nevědělo

Historicky cenné nálezy z období středověku našel při takzvaném předstihovém archeologickém výzkumu v centru Kelče na Vsetínsku tým archeologa Samuela Španihela z Muzea regionu Valašsko. Archeologové zřejmě objevili část středověkého opevnění, o kterém se nevědělo.
12. 11. 2020|

Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty slaví 40 let. Jedinečné orchidejové louky ubránila před zoráním

Impozantní rozmanitost živočišných druhů, rozkvétající louky s barevnými orchidejemi, husté lesy a roztroušené vesničky jsou typické pro krajinu Bílých Karpat. Patří mezi ty nejpestřejší přírodní území, vznikla přitom i díky staletím tradičního obdělávání lidmi. Zachování jedinečného prostoru a odvrácení hrozby necitlivého zemědělství začalo před 40 lety vyhlášením chráněné krajinné oblasti (CHKO).
3. 11. 2020|

Trailer představuje Tichého společníka. Řeší málo místa na hřbitově a slivovici v přehradě

Režisér, scenárista a spisovatel Pavel Göbl natočil film podle novely, za niž získal cenu Magnesia Litera a nominaci na Cenu Josefa Škvoreckého. Tichý společník je poetickou tragikomedií o životě na vsi, kde dojde místo na hřbitově a kde na dně přehrady čeká na vylovení stará slivovice. V hlavních rolích se objeví Klára Issová, Boleslav Polívka a Ondřej Malý. Do kin Tichý společník vstoupí 1. října.
1. 9. 2020|
Reportéři ČT

Uplynulo 70 let od procesů s odbojovou skupinou Světlana. Přísné tresty nebyly jedinou pomstou komunistů

Třináct rozsudků smrti, čtrnáct doživotí a desítky let těžkého žaláře. Před 70 lety probíhaly zinscenované soudní procesy s protikomunistickou odbojovou skupinou Světlana. Tu tvořili především bývalí partyzáni, kteří měli na Moravě velké množství spolupracovníků. Vysoké tresty nebyly jedinou komunistickou pomstou. Rodiny odsouzených přišly o majetek a děti nesměly studovat. Tématu se v pořadech Reportéři ČT věnoval Mirek Petráček.
30. 6. 2020|

Stavba repliky kostela v Gutech může začít, rozhodl úřad. Památka shořela před třemi lety

Stavební úřad v Třinci povolil stavbu repliky kostelíku v Gutech. Památku zničil v srpnu 2017 úmyslně založený požár. Práce by měly začít v květnu a potrvají do podzimu. Náklady na stavbu repliky dosáhnou 27 milionů korun.
28. 4. 2020|

Při masakru opékali sele. Před 75 lety nacisté vypálili osady Ploština, Prlov a Vařákovy paseky

Nacisté se nedlouho před osvobozením pomstili obyvatelům valašských osad u Vizovic za ukrývání partyzánů, které vyzradili konfidenti gestapa. V osadách Ploština, Prlov a Vařákovy paseky zastřelili nebo vehnali do plamenů 49 lidí. Strůjci tragédie z 19. dubna 1945 nebyli nikdy potrestáni a jednoho z nich kryla i Státní bezpečnost, zatímco komunisté právě v Ploštině rádi konali protinacistické vzpomínkové akce.
19. 4. 2020|

Velikonoce bez pomlázky. Ztichly i Velké Karlovice na Valašsku

Bujaré veselí, tradiční venkovní výzdoba dřevěnic, vůně slivovice a do toho všude venku spousta místních i „přespolních“? Nic z toho, takové Velikonoce jako letos ani na Valašsku nepamatují. Velké Karlovice nezvykle ztichly. Do kostela Panny Marie Sněžné mohou jednotlivci jen letmo nahlédnout přes zavřenou mříž, vyřezávané dřevěné sochy v nedalekém údolí Pluskovec nikdo neobdivuje a dětské hlasy se neozývají ani z okolí výběhů pro koně nebo ohrad s ovcemi. Prázdnotou zeje i jindy plná zahrádka restaurace a potkat na ulici člověka je během několika dopoledních hodin velikonočního pondělí naprostá výjimka. Šmigrust, jak se tady říká pomlázce, letos snad nikde neprobíhá.
13. 4. 2020|

Beskydy ukrývají rysy i vlčí smečku. Po medvědech nenašli ochranáři ani stopu

Mapování velkých šelem v Beskydech potvrdil výskyt smečky vlků a několika rysů. Na stopy medvěda vlčí hlídky během únorového hledání nenarazily, loni se přitom v Beskydech pohybovali dva. S mapováním šelem pomáhaly Agentuře ochrany přírody a krajiny desítky dobrovolníků.
26. 3. 2020|

Nesnáze na železnici. Dopravci jezdili pozdě, nečekali na sebe a nekomunikovali

Železniční dopravu po Česku komplikují nové jízdní řády a změny, které přinesly. Regionální doprava na úvod týdne kolabovala na Valašsku, problémy měla hlavně společnost Arriva. Se zpožděním či nefungujícím internetem na palubě se však museli vypořádat i cestující v Královéhradeckém nebo Libereckém kraji.
16. 12. 2019|

Z Olomouce do Vsetína s hodinovým zpožděním. Opravy kolejí u Přerova skončí až v polovině prosince

Velká zpoždění nabírají vlaky mezi Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou na trati číslo 270, která je jedním z nejdůležitějších železničních koridorů v Česku. Důvodem jsou dvě výluky kvůli opravě kolejí u Přerova. Správa železniční dopravní cesty opravuje koleje mezi Brodkem u Přerova a Přerovem a také na trase Přerov–Prosenice. Vlaky tak jezdí po jedné koleji. Největší zpoždění nabírají osobní vlaky, například na trase z Olomouce do Vsetína. Rychlíky nebo spoje soukromých dopravců mají totiž přednost.
20. 11. 2019|

Soud zprostil obžaloby střelce, který zabil štamgasta na Valašsku. Jednal v nutné sebeobraně

Krajský soud v Olomouci zprostil obžaloby jednapadesátiletého Milana Sobotku, který zastřelil hosta v restauraci v Zubří na Vsetínsku. Za zabití štamgasta mu hrozilo deset let vězení. Podle soudu však jednal v nutné sebeobraně. Roli hrály i posudky znalců, podle kterých Sobotka jednal v akutní stresové situaci. Pachatel se už dříve k činu přiznal.
19. 11. 2019Aktualizováno19. 11. 2019, 14:33|

Vsetín se rozloučil s Helenou Galetkovou. Přes třicet let pečovala o valašský folklor

V pátek odpoledne se lidé rozloučili s dlouholetou ředitelkou vsetínského folklorního spolku Jasénka Helenou Galetkovou. Zemřela náhle ve věku sedmašedesáti let v sobotu. V roce 2013 dostala od města Vsetín Cenu pro osobnost neziskového sektoru, a to za celoživotní přínos pro oblast folkloru a kultury.
1. 11. 2019|